Ronai and Ronai
AMERIKAI

Látható Kheopsz unokájának sírja 2012. március 27. kedd 13:42 | AN Forrás: Al-Ahram

  • Egy hozzászólás
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Látható Kheopsz unokájának sírja
Kairó – Kheopsz, más néven Hufu fáraó unokájának végső nyughelyét öt másik óbirodalmi, a IV. dinasztia korából származó sírral egyetemben megnyitják a látogatók előtt a Gízai fennsíkon.
.
„Lehet, hogy ezek a masztabák kevéssé díszesek, viszont igen érdekesek építészeti szempontból, hiszen sokkal inkább templomra emlékeztetnek”, írja az Al-Ahram online kiadása Ali al-Aszfárra, a  Ghízai-fennsík régészeti főigazgatójára hivatkozva.
.
A hat masztaba közül az első Kheopsz fáraó unokája, Mereszanh hercegnőé. Eredetileg anyja, II. Hotepheresz királyné számára épült a sír, de a hercegnő váratlan halála miatt Mereszanh lelt itt végső nyugalomra. A temetkezést 1927-ben George Reisner amerikai régész tárta fel, meglelve a fekete gránitszarkofágot, a hercegnő belső szerveit őrző kanopuszedényeket, valamint egy mészkőszobrot, amely anyjával ábrázolja Mereszanhot. Míg a szarkofágot a Kairói Egyiptomi Múzeumban őrzik, a szobor a bostoni Szépművészeti Múzeum gyűjteményébe került.
.

.
Ali al-Aszfar szerint a második masztaba Szesem-Nefer, a fáraó titkai őrzője számára készült. „Ez egyike a fennsík legnagyobb sírjainak”, emelte ki a főigazgató, hozzátéve, hogy a falfestmények vadászat közben, valamint az isteneknek áldozva ábrázolják az óbirodalmi hivatalnokot, de akadnak Szesem-Nefer mindennapjait bemutató jelenetek is.
.
A harmadik masztaba gazdája Szenefru-Kha-Ef, a király kincstárnoka és Ápisz termékenységisten papja. A falakat a halott hivatalnok életét és gyermekeit ábrázoló falfestmények díszítik. Nefer, a szem-papok felügyelője számára készült a negyedik masztaba, amelynek falfestményei az elhunytat családja körében és kutyájával ábrázolják. Az ötödik masztaba gazdája Jasszen, a király farmjainak felügyelője volt, a hatodikban pedig Ka-Em-Ankh, az uralkodó kincstárának felügyelője aludta örök álmát.
.
Mohamed Ibrahim egyiptomi régészeti miniszter szerint ezeket a masztabákat 25 évvel ezelőtt nyitották meg először a látogatók előtt, majd egyfajta rotációs rendszer szerint restaurálásra bezárták. Azóta megtisztították a falakat, elvégezték az állagmegóvásukat, eltüntették a látogatók által hátrahagyott graffitiket, valamint konzerválták a feliratokat és falfestményeket. A hat masztaba megnyitásával egy időben más sírokat zárnak be restaurálásra.
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 0.0/5 (0 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: -1 ( 1 szavazás)

Címkék:, ,

  • Egy hozzászólás
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

One Reader’s Comments

  1. Csak ezért szeretnék egyszer eljutni Egyiptomba, ezeket látni…

    Alighanem iparkodnom kellene, mert a totális parlamenti többséget szerző iszlámnácik közül Egyiptomban nemrég már volt, aki nem hivatalosan ugyan, de nyíltan kijelentette, hogy a piramisok léte nem helyénvaló, mert iszlám előtti emlék…

    A továbbiakat sejthetjük az afganisztáni óriás Buddha- szobrok elrettentő példájából.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (2 szavazatból)

Írja meg véleményét!

 
Kapcsolódó cikkek
KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos