Ronai and Ronai
AMERIKAI

Moszkva és Peking megvédte a mészárost 2012. február 4. szombat 21:47 | AN Forrás: AP, Reuters

  • Hozzászólások(15)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Moszkva és Peking megvédte a mészárost

New York – Oroszország és Kína megvétózta az Arab Liga és a Nyugat által közösen előterjesztett határozati javaslatot, amelyben az ENSZ Biztonsági Tanácsa lemondásra szólította volna fel Hafez Asszad államfőt. Az orosz-kínai „nyet” azután hangzott el, hogy Asszad erői a tizenegy hónapja tartó felkelés eddigi legvéresebb napján kétszáz embert mészároltak le Homsz városában.

Barack Obama, az Egyesült Államok elnöke nem sokkal a Biztonsági Tanácsban lezajlott szavazás előtt ítélte el a homszi tömeggyilkosságot és szólította fel Asszadot a hatalomról való azonnali lemondásra.

A szíriai kormányerők tüzérségi tűz alá vették Homsz városát, ahol több százan haltak meg, köztük nők és gyermekek. A katonaság megakadályozta azt is, hogy a sérültek orvosi ellátáshoz jussanak – állapította meg Obama, hozzátéve: „Az a kormány, amely ilyen brutálisan, tömegmészárlással lép fel a saját népe ellen, nem érdemli meg, hogy kormányozzon.”

A tüzérség házak tucatjait döntötte romba

Láthatóan nem ezen a véleményen volt a határozati javaslatot elutasító Oroszország és Kína. A Biztonsági Tanács összes többi, állandó és nem állandó tagja egyhangúan megszavazta a javaslatot. Az Egyesült Államok a szavazás előtt megpróbálta elérni, hogy Moszkva most az egyszer ne vegye védelmébe a Közel-Kelet hétpróbás terrorállamát, amely évtizedek óta az egyik legfontosabb szövetségesének számít a térségben.

Hillary Clinton külügyminiszter asszony azonban szombaton azt mondta, semmiképp nem lehetett hatni az orosz diplomáciára a szavazás előtt, hiába ígérték meg azt, hogy a Szíriával szembeni katonai beavatkozás szóba sem kerül. Clinton orosz kollégáját, Szergej Lavrovot győzködte eredménytelenül az ügyben. Lavrov a legújabb hírek szerint három napon belül Damaszkuszba repül, és személyesen tárgyal Asszaddal.

Ez lett volna az első eset, hogy az Arab Liga és a teljes nyugati világ egyetértésben lép fel egy arab országot érintő súlyos problémát illetően. A BT jelenleg egyetlen arab tagja, a határozati javaslatot beterjesztő Marokkó „mélységes sajnálkozását és kiábrándulását” fejezte ki a moszkvai és pekingi döntés miatt. Oroszország azonban csak az általa javasolt kiegészítésekkel együtt lett volna hajlandó az előterjesztést megszavazni, amelyeket Susan Rice amerikai ENSZ-nagykövet elfogadhatatlannak nevezett; Kína pedig csak akkor szavazott volna igennel, ha az oroszok is.

Tunézia a homszi mészárlás hírének hallatán távozásra szólította fel a szíriai nagykövetet, a szír zászlót pedig levették az épületről. Az eddigi beszámolók 237 és 260 közé teszik a halálos áldozatok számát; ezzel az incidens a legvéresebb nem csak Szíriában, de az Arab Tavasznak nevezett véres éhséglázadás egészében is.

A Homsz elleni tüzérségi támadás java a Khalídíja városrészre összpontosult, ahol a lövedékek harminchat lakóházat döntöttek romba. Jelenleg is lehetnek túlélők a romok közt, akiket hozzátartozóik puszta kézzel próbálnak kiásni, mivel a hadsereg nem enged mentőalakulatokat a helyszínre. Mentők sem mehetnek Khalídíjába, így a városrészben lévő két kórháznak kell ellátnia az összes súlyos sérültet. Ezek a kis kórházak egyszerre legfeljebb harminc esetet tudnak ellátni, most azonban mintegy ötszáz sebesülttel, köztük súlyos esetekkel kellett foglalkozniuk.

A halottak száma a háromszázat is elérheti

A hírek hallatán szíriai emigránsok rohanták meg a kairói, londoni, berlini és kuvaiti szír nagykövetséget, de más városokban is tüntetések voltak. Damaszkusz hivatalosan tagadta Homsz tűz alá vételét és az azt bizonyító felvételeket hamisítványnak minősítette.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 5.0/5 (3 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +4 ( 4 szavazatból)
Moszkva és Peking megvédte a mészárost, 5.0 out of 5 based on 3 ratings

Címkék:, , ,

  • Hozzászólások(15)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

15 Reader’s Comments

  1. Kár, hogy az orosz kiegészítéseket nem ismertetik. :(

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  2. Nagyon durvák a felvételek – az oroszok biztos hamisítványnak titulálják. :((

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (2 szavazatból)
  3. Basar Al Hasszad. Hafez a papa.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  4. Nem csodálkozom. Kell a figyelemelterelés. Milyen rossz lenne egy békés világ…
    Kár, hogy ez is emberi jog, a 28:
    http://www.emberijogok.org/what-are-human-rights/videos/fair-and-free-world.html

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  5. Az ENSz egy GITTEGYLET. Mindíg is az volt. Kár a pénzért. Sz@rt sem ér!!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  6. Ahová Kínát és Oroszországot beengedik ott az emberi jogoknak nem jut hely már….kicsinyes okokból nekik mindent meg kell vétózniuk…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (4 szavazatból)
  7. Kitett magáért a szocialista tábor .
    De…talán jobb is így.
    Minek még egy újabb mély-iszlámnáci ország ?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (4 szavazatból)
  8. Ha Szíriában megbukik Asszad, jön helyette egy iszlamista rezsim. Na és milyen ország van nagyon rosszban Szíriával? Izrael!

    Garantált háború.

    Kell ez valakinek?

    Az meg a vicc kategória, hogy a nyugat, az afganisztáni és a iraki bukás után tovább erőlteti ezt a “demokrácia-exportot”.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (6 szavazatból)
  9. A barom Nyugat – meg az AN szerkesztője – nem fogja fel, hogy itt nem polgárháború zajlik, hanem törzsek, klánok ölik egymást, és a Nyugat beavatkozása annyi változást hozna, hogy ezután az elnyomók nem az alavita kisebbségből kerülnének ki. Ja és kinek köszönhető, hogy most az alaviták irányítják Szíriát? Nos a franciáknak…
    Ezeknek a beduin törzseknek kb. annyi közük van a demokráciához, hogy a hatalom megszerzéséért kizsarolnak támogatást a nyugattól, aztán rendkivül demokratikusan létrehoznak egy iszlám államot.

    A Nyugat sajt maga teremti meg azokat a rendszereket, amiknek felesküdött célja a nyugati civilizáció elpusztítása.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (5 szavazatból)
  10. http://leharblog.wordpress.com/2012/01/21/elet-v-halal-szir-modra/

    A belinkelt írásból kiderül, hogy Asszad és környezete az életéért küzd, ezért semmi árat nem tart soknak. A világnak azt kellene megértenie, hogy mindenkivel csak a saját “nyelvén” lehet beszélni, azon, amin ért!!!
    Azzal egyet értek, hogy az ENSZ egy sóhivtal, de mi van akkor, ha beavatkozik és Asszadot eltakarítja az útból??? Mi jön utána???

    Lehet, hogy rosszul kombinálok, de szerintem Asszad szépen felfegyverzi a hozzá hű területeket és szépen leválik Szíriáról. Vagyis lesz egy Szíria II.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  11. Nem értem mi a frásznak kellene beleavatkozni az ENSZ-nek vagy bárkinek. Egyiptom Libia és sorolhatnánk a példákat ahol segítették a lázadókat most iszlámnáci körök kerültek hatalomba. Hagyni kell őket majd legyilkolásszák magukat és ha megunták akkor lenyugszanak.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (6 szavazatból)
  12. A lead-ben a szír államfő neve tévesen szerepel. Hafez a jelenlegi államfő apjának a neve…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  13. 1. Az Oroszok elmehetnek a fenébe.
    2. Sajnos az arab tavaszból nyugati segítséggel sikerült diktatúrákból vallási alapú sarija törvénykezésű ellenséges demokráciákat támadó terror államokat csinálni. Az araboknak és az oroszoknak (de a magyaroknak sem) való a demokratikus berendezkedés. Csak diktátorok lehetnek sikeresek ezekben az országokban.
    :-(

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (2 szavazatból)
  14. Nagyon “szir” ez a helyzet!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  15. Létezett már alavita állam a történelemben korábban is, Asszad akár most is létrehozhatja.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
Kapcsolódó cikkek

Amerikai katonák érkeztek Jordániába 2012. október 11. csütörtök | AN

Törökország odavert Szíriának 2012. október 3. szerda | AN

Asszad adta ki a franciáknak Kadhafi számát 2012. október 1. hétfő | AN

Iráni-orosz összeesküvés Szíriában 2012. szeptember 30. vasárnap | AN

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos