Ronai and Ronai
AMERIKAI

Amerika bukta a brazil olajkitermelést 2012. január 23. hétfő 13:00 | RR Forrás: AN

  • Hozzászólások(11)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Amerika bukta a brazil olajkitermelést

Washington/Brasília/Peking – Egy hét alatt két alkalommal is támadási felületet biztosított leendő republikánus ellenfelének Barack Obama amerikai elnök, és mindkétszer az olajkitermelés igen kényes kérdése kapcsán. Lassan kiderül, hogy nem lehet egyszerre a zöldeknek is udvarolni meg üzemanyag-árakat is csökkenteni?

Brazília az Egyesült Államok helyett Kínával írt alá szerződést hatalmasra becsült partvidéki nyersolaj-készletei egy részének kitermeléséről. Nem kis részről van szó, a Washington Times értesülései szerint akár 38 milliárd hordót is képes lesz hamarosan importálni a szélsebesen fejlődő dél-amerikai óriás.

Barack Obama a múlt hónapban direkt azért ment Brazíliába, hogy ezt a hatalmas tortaszeletet amerikai kitermelők számára biztosítsa, felajánlja a kitermeléshez szükséges pénzeszközöket, amellett hangsúlyozza, hogy a kitermelésre „környezetvédelmileg felelős módon” kerül majd sor.

A republikánusok már akkor is bírálták ezeket a kijelentéseket, mondván, Obama mintha készakarva nehezítené a hazai kitermelés dolgát. Ezt először a Mexikói-öbölben történt katasztrófa után lehetett érezni, amikor az amerikai olajcégek csak kínkeservesen és rossz feltételekkel kaptak fúrási engedélyeket, miközben Kuba – szintén kínai közreműködéssel – a maga vizein kezdett olaj után kutatni.

Az igazi meglepetést azonban az évek óta húzódó, többszörösen módosított Keystone XL projekt újabb, múlt héten bejelentett jegelése hozta meg. Mint arról beszámoltunk, a Kanada és Texas közti olajvezetéket, ami kétségkívül a környezetvédők egyik fő célpontja, az Ogallalla víznyerő terület védelme miatt sokadjára is módosították, a Fehér Ház azonban mégis időrabló hatástanulmány megrendelésével tolta el a végső döntést az elnökválasztások utánra, nem törődve azzal, hogy így több ezer munkahely is később jön létre, és tovább tart a nem egy esetben Amerikával szemben ellenséges országok olajától való függés.

A most bejelentett brazil döntés épp akkor kapta a legnagyobb nyilvánosságot, amikor a Keystone lassacskán botrányosnak mondható halogatása miatti hullámverés még egyáltalán nem ült el. A hatalmas beruházás húszezer állást jelentene Texas és Calgary között, márpedig a munkanélküliség mérsékelése az, amire Obamának a kampányban a legnagyobb szüksége lesz.

A jelenlegi amerikai kormányzat energiapolitikája bírálói szerint a legrosszabb fajta „polkorrekt” meghunyászkodás a legagresszívabb ökofasiszták előtt, akik ideológiai hadjáratot vezetnek a fosszilis energiahordozók felhasználása ellen. Történik mindez olyan időben, amikor Irán a Hormuzi-szoros lezárásával kapcsolatban kelti a feszültséget, és ha a nyersolaj hordónkénti nemzetközi árát néha, átmenetileg száz dollár alá sikerül nyomni, az maga a diadal.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 4.3/5 (3 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +3 ( 3 szavazatból)
Amerika bukta a brazil olajkitermelést, 4.3 out of 5 based on 3 ratings

Címkék:, , , ,

  • Hozzászólások(11)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

11 Reader’s Comments

  1. Ennyi azért kevés még Obi lejáratásához.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  2. “Nem kis részről van szó, a Washington Times értesülései szerint akár 38 milliárd hordót is képes lesz hamarosan importálni a szélsebesen fejlődő dél-amerikai óriás.”

    Elírás lehet, szerintem Brazília inkább exportálni fogja a kitermelt olaját.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  3. “Nem kis részről van szó, a Washington Times értesülései szerint akár 38 milliárd hordót is képes lesz hamarosan importálni a szélsebesen fejlődő dél-amerikai óriás.”
    Márminthogy exportálni?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  4. Mi az az ökofasizmus???

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  5. Találtam egy definíciót:
    Mi az ökofasizmus?
    “Az az emberi társadalomban elterjedt nézet, miszerint az ember felsôbbrendû más élô fajoknál, és ezen felsôbbrendûség hite a magasabb intelligenciába, kommunikációs készségbe, éntudatba, fejlett technikába stb. vetett hit, ami „kiemeli, vagy inkább fölé emeli a természetnek, saját környezetének. Ez az elv aszerint fasiszta, hogy a Földön élô összes fajok közül egyet kiemel, és feljogosít arra, hogy az összes többi fajt kényére-kedvére uralja. Ez a fajelmélet vezet oda, hogy az ember ténykedése nyomán percenként tûnnek el fajok a Föld színérôl, és az ember semmibe veszi más élô állatok kínját, szenvedését.”
    Ha ez a definíció korrekt, akkor azt hiszem a cikk helytelenül használja ezt a fogalmat.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  6. Hát , a tisztaszeműek lassan-lassan megássák Amerika sírját.
    Aztán majd élhetnek a jurtában. Vagy wigwamban.
    Csak sajnos a többi 90 % másképp szeretne élni !
    Ezt ( is ) jólelkúrták. Nem kicsit . Nagyon !

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -2 (8 szavazatból)
  7. Most látom csak, hogy az export-kérdést már Ma_Lac is felvetette.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  8. A tisztaszeműek is az USA polgárai és attól tartok többen vannak 10%-nál :-)
    Én azonban kétlem, hogy ez volna a valódi ok, hogy Kínával szerződtek. Brazília 2009-ben garantálta az olajellátást Kínának a Kínai Fejlesztési Bank által a Petrobas-nak nyújtott kölcsön ellentételezéseként. Ráadásul van egy olyan érzésem, hogyha az USA és Kína azonos kondíciókat kínálnának, akkor is Kínát választaná a brazil kormány. Ne felejtsük el, hogy tavaly megalakult a CELAC (Brazília is tag), ami éppen az észak-amerikai gazdasági befolyás ellensúlyozására jött létre (nagyon helyesen :-)).

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (6 szavazatból)
  9. Mi a fene?
    Amerikába mentek dolgozni a FIDESZ olajipari tanácsadói?
    Azokra gondolok, akik megvetettél a MOL részvényeket.
    Nesze USA.
    Megkaptad.
    Kellett a külügyminiszterednek levelet írni Orbánnak.
    Ez ám az ellen lépés!
    Obama leváltatása. Orbán elintézi a kitelepített tanácsadóival.
    :)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (6 szavazatból)
  10. Határozottan tetszik Obama gondolkodása. Múltkor a napelemes ügy, most a környezetvédelmi hatástanulmány. A jövőről felelősen gondolkodó elnök. A ma hasznáért nem áldozza fel a jövőt.Az igaz, hogy sok munkahelyet teremtene az olajvezeték kiépítése, de ideje lenne figyelembe venni a környezet védelmét is. Ha fúrótorony baleset van, vagy esetleg egy természeti védelem alatt álló terület károsul, akkor azért ugranának Obamának a republikánusok. Ideje lenne, ha az amerikai nép is lassan átesne egy paradigma váltáson. A magyarok meg főleg.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (5 szavazatból)
  11. Ha megnyerte, had vigye!
    Elég drága lesz Brazíliából Kínába szállítani.
    Gondolom ezek után USA és szövetségesei meggondolják, hogy vegyenek-e ebből az olajból.
    Ha meg nem, hát hülyék.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
Kapcsolódó cikkek

Moszkva leveszi a kezét Asszadról? 2012. augusztus 23. csütörtök | AN

Elsejétől az EU sem vásárol Teherántól 2012. június 13. szerda | AN

Elutasította az olajvezetéket a Fehér Ház 2012. január 19. csütörtök | RR

Venezuela nem ismeri el a Világbank döntését 2012. január 9. hétfő | RR

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos