Ronai and Ronai
AMERIKAI

Közzétették az Eichmann-akció tárgyait 2011. december 13. kedd 14:22 | RR

  • Hozzászólások(21)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Közzétették az Eichmann-akció tárgyait

Jeruzsálem – Öt évtizeddel azután, hogy Adolf Eichmannt, a Holokauszt főépítészét felelősségre vonták és halálra ítélték a zsidó állam fővárosában a második világháború idején elkövetett bűnei miatt, első ízben közszemlére tettek több tucat olyan tárgyat, aminek köze volt a hóhér 1960-ban Argentínából történt elrablásához.


A Holokauszt a hatvanas évek elején, nem kis részben az Eichmann-pernek köszönhetően épült be a világ köztudatába, miután száznál több túlélő tett tanúvallomást, életre keltve az akkor még csak másfél évtizedes rettenetet.

Binjamin Netanjáhu miniszterelnök a mostani kiállítás megnyitóján mondott rövid beszédében kijelentette: a zsidó nép igazságot szolgáltatott, amely azonban nem lehetett arányban az elkövetett bűncselekménnyel, több millió ember meggyilkolásával, illetve a tömeggyilkosság kitervelésével. „Eichmann elfogása és bíróság elé állítása fordulópont volt, amely után Izrael állam és a zsidó nép megkezdte kínzói felelősségre vonását.” Eichmannt a tárgyalás végén halálra ítélték, majd a ramlei börtönben felakasztották. Hulláját elégették, a hamvakat pedig nemzetközi vizekbe szórták, hogy ne szennyezzék az ország földjét.

A most a Kneszet épületében megnyílt háromhetes tárlaton sok évtizede használt eszközök tekinthetők meg: a kamerák, amikkel a Moszad-ügynökök az Argentínában Ricardo Klement néven bujkáló háborús bűnöst fényképezték; az aktatáska, amiben a hamis rendszámtáblákat vitték; Eichmann Buenos Aires-i lakásának kulcsai; valamint a hamis izraeli útlevél, amit Zeév Zichroni névre állítottak ki, és amivel az elbódított Eichmannt csempészték át az argentin útlevél-ellenőrzésen.

Megtekinthető több eredeti fotó, dokumentum, az Eichmann megragadásakor és lefogásakor használt kesztyű, valamint a tömeggyilkos néhány személyes tárgya: fésű, zsebkés, műanyag cigarettatárca.

A hóhért elfogó ügynökök közt volt a ma 85 éves Rafi Eitán, aki nyilatkozott az Associated Pressnek. Az ő feladata volt, hogy az Eichmann testén látható hegek segítségével az azonosítást elvégezze. „Primitív eszközökkel hajtottuk végre a műveletet”, mondta Eitán. „Nem volt kommunikáció, számítógépek, internet, se fegyverek, és ez a kiállítás mutatja be, hogy az ember néha még a legprimitívebb eszközökkel is nagyot alkothat.”

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 5.0/5 (9 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +11 ( 15 szavazatból)
Közzétették az Eichmann-akció tárgyait, 5.0 out of 5 based on 9 ratings

Címkék:, , ,

  • Hozzászólások(21)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

21 Reader’s Comments

  1. asher alexander

    Baruh ata ‘H Goel h’Beit Israel !!!
    -(Aldott legyen az O.-rokkevalo aki megmentette az Izrael Hazat!!)-

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +12 (18 szavazatból)
  2. Holtában is dögöljön meg !

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +12 (16 szavazatból)
  3. Beladov: Amen

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +9 (13 szavazatból)
  4. beladov+++++++++++++++++++++++++++++++++

    asher alexander +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

    Jimbo ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (6 szavazatból)
  5. Ez a Rafael Eitan még az izraeli macsó mércével mérve is hatalmas arc…

    Olvastam róla jó sok mindent, terjedelmes, többek között vele- róla készült riportfilmet is láttam (Isszer Harel és David Kimche voltak abban a filmben a másik két ász, 2003- ban készült a film, az öreg Harel nem sokkal utána távozott…).

    Rafi ma is kitűnő egészségnem örvend, pedig amiket művelt aktív operatív ügynök éveiben, vagyis, úgy 40 éven át, az több jó képességű embernek is sok lett volna…

    Hatalmas respect neki, és persze mindenkinek, akik ezt a vadállat eichmannt eltakarították.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +10 (12 szavazatból)
  6. Nagyon hiányzik a cikkből Eichmann magyarországi ténykedése….végülis ő szervezte meg a több mint 400 000 zssidó deportálását.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (8 szavazatból)
  7. Milliók mellett öt- és hatéves testvéreim, nagymamám gyilkosa – “felsőbbrendű” Eichmann a pokol tüzén könyörögj irgalomért, s úgy kapj, mint áldozataid!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +9 (11 szavazatból)
  8. Rafi Eitán! Ünnepellek!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (8 szavazatból)
  9. Egyet nem tudok felfogni: hogy lesz egy gyerekből mire felnő ilyen mint Eichmann, vagy a többi cimborája?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (7 szavazatból)
  10. Asszem ezt senki sem tudja felfogni. A legtöbb náci teljesen normális családból jött, és ő maga is normális családapa volt.

    VN:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (6 szavazatból)
  11. @Jimbo olvasd el Robert Merle Mesterségem a Halál c. könyvét.
    De ha körülnézel az országban.
    Ugyanígy meglepődhetsz, hogyan tud valaki ilyen ‘hithű’ gerinctelen fidesznyik lenni.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (8 szavazatból)
  12. @szomoru azt elolvastam. De így is felfoghatatlan.
    Pl. már azt a részt nem értettem, amikor még az I. VH idején nem engedte az embereinek, hogy megmentsék azt a gyereket.
    A Merle könyv alapján, nekem Höss egy olyan ördögi “Forrest Gump”-nak tűnt…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (3 szavazatból)
  13. @szomoru!
    Jimbo!
    annak a konyvnek-(erdetileg a Rudolf Hoss,; Kommandant in Auschwitz c. konyvrol van szo)-1/8-a sem irja le huen mindazt amit en ott Auschwitz-Birkenauban,es Monowitzban lattam a sajat szemeimmel!!
    Auschwitzot “elmeselni” NEM lehet!!!!!
    Ti annak az 1/500-adat se lennetek kepesek felfogni ep esszel,es egyaltalan elhinni!!
    Tudom MIROL beszelek!!!-sajnos…………..!!!!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (6 szavazatból)
  14. azt az erzest keptelen lennek leirni amikor mint 17-8 evesen,ugy felora mulva-(az erkezesunktol szamitva Birkenauba)-megtudtam hogy a buz amit erzek,es az a suru fekete fust amit latok kijonni a krema kemenyein at,az a kedves szeretett csaladom 11 tagja,akiket a Dr.Mengele futyoreszve jobbra kuldott!!
    a ma elok kozul-(foleg akik akkoriban meg nem is eltek!!)-vajon hanyan tudnak felfogni ep esszel a sulyat ennek!??
    Akkoriban ott a Lagerban volt egy ilyen vicc-(“vicc”??nagyon keseru izu volt!)-,;
    -”O.-rokkevalo I.-sten!!koszonjuk hogy minket valasztottal nepedul!-de a kovetkezo alkalommal nem keresnel magadnak egy masikat??!”-

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (7 szavazatból)
  15. Sose felejetem, kisinasként tanultam a szakmámat, amikor a Mengele akció lezajlott.
    A munkahelyemen volt egy szaki, aki addig baloldali világnézetűként élt a lelkemben, mert mindig harcosan kiállt a baloldali értékek mellett, amikor politikai viták zajlottak a mesterek között. Mi, nasik csak hallgattuk ezeket…
    A Mengele vitára, egyik este az öltözőben került sor, amikor Sanyi bácsi – mert így hívták őt – fennhangon bizonygatta, hogy Izraelnek ehhez nem volt joga. Többször is belekezdve mondókájába ismételgette, hogy azért nem, mert amikor Mengele tevékenykedett, Izrael Állam még nem is létezett. Ebből a nézetéből egy jottányit sem engedett, és a tömeggyilkosságokról szóló érveket teljesen figyelmen kívült hagyva, csak a formális jogi nézeteit hangoztatta.
    Nem értettem, hogy mi köze van a baloldaliságnak az Endlösunghoz. Hogyan volt képes összegyeztetni a maga fenenagy balosságával. Ma sem értem meg ezt az emberelleneséget. Mély csalódást okozott nekem a 16 éves fiúnak, akinek akkor még voltak illúziói… Aztán később, néhány hónap múlva esett le nálam a húsz ldühödve – megint az az öltőzőben – jó hangosan csak annyit mondott az akkori üzemvezetőről, hogy “az ilyenek miatt üti föl fejét mindig az antiszemitizmus”…
    .
    Ui: Egyébként, ez az illető szeretett különbséget tenni a kis és a nagynyilasok között. Valaki a családjában érintett lehetett.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (6 szavazatból)
  16. BOCSÁNAT A SÚLYOS TÉVEDÉSÉRT:
    .
    GÉPIESEN ÖSSZEKEVERTEM A HÓHÉROK NEVÉT. ITT HELYESEN:
    .
    EICHMANN

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (4 szavazatból)
  17. nem vagyok se zsidó, se keresztény. nem vagyok muszlim, se buddhista. nem vagyok se hindu, se más vallásnak tagja, de van HITEM. azt gondolom az én hitem a vallásom. és ebbe a hitbe nem férnek bele sem az eichmanok, sem a sanyibácsik. az emberiség örök és lemoshatatlan szégyen foltja marad a holokauszt. mint az azt tagadók is.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +7 (7 szavazatból)
  18. Meg azok is, akik mindezt tétlenül végignézték még ‘44 végén is

    Amikor pedig egy kisebb kötelékkel már lazán rommá bombázhatták volna a haláltáborok többségét, és/ vagy az oda vezető utakat, infrastrukturát…

    Na, ez az, ami igazából nekem érthetetlen. Minden mást értek ebben az ügyben, de ezt nem.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (4 szavazatból)
  19. Liber Chaver Eldrad!!
    azt Te csak hiszed hogy “erted”!!
    -en magam sem ertem igazabol hogyan lehett mindez igaz!!!!!
    az Angolok mar 42-ben tudtak mi hogyan zajlik Auschwitz-Birkenauban!
    Rudolf Vrba errol ott reszletesen beszamolt,tervrajzokkal fotokkal alatamasztva!
    mikor Monowitz-ot bombaztak 44 vegen az Angol-Amerikai gepek mi kitoro orommel fogadtuk volna azt is ha az O bombajuk rank esik!!
    -mert Monowitz -(IG Farben idustrie)-Kz Lagert bombazni eltudtak jonni odaig!! az attol ugy 3Km(!!!) re levo Auschwitz-ig mar nem!!!
    az O.-rokkevalo verje meg oket bunukert!!!!
    aztan persze az se utolso hogy az Angolok zartak minket zsidokat Kretan lagerekbe!!kesobb mar Izrael foldjen a Holon-i Lagerba 1946-47 ben!!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (4 szavazatból)
  20. Voltak cifra dolgok a háború alatt. Az is érthetetlen pl., hogy amikor tudták már. hogy mi történhet a zsidókkal Európában, a palesztin mandátum urai visszafordították Haifa kikötőjéből a menekültekkel teli lélekvesztőket. Így volt aki karnyújtásnyira volt a biztonságos földtől, de végül Auschwitzban végezte…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (4 szavazatból)
  21. Kérdezik, kérdezitek, hogy miként volt lehetséges Eichmann és a nácik ténykedése – miközben napjainkban Magyarországon egy (?) neonáci párt már a Parlamentben van, az adófizetők pénzéből díjazzák működésüket és a rasszista, antiszemita tízezrek képviselőit mentelmi jog védi…
    És ezt tűri az ország lakossága, az Európai Únió, az USA, stb.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
Kapcsolódó cikkek

A Jad Vasem kiszáll a Sorsok Házából 2014. március 21. péntek

Lázár János aggódik a zsidók miatt 2014. február 26. szerda

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos