Ronai and Ronai
AMERIKAI

Kelet-európaiak közt egy demokrata 2011. december 19. hétfő 12:17 | RR Forrás: AN

  • Hozzászólások(7)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Kelet-európaiak közt egy demokrata

Prága – Gyászol Csehország: elhunyt világhírű drámaírója és volt köztársasági elnöke, az 1989-ben a kommunizmust megbuktató Bársonyos Forradalom ikonikus alakja. Az 1936-ban született író-politikus, a kelet-európai demokratikus ellenzék évtizedeken át meghatározó figurája erős dohányos volt, évekkel korábban több súlyos tüdőműtétet vészelt át.

A halk szavú, mindig mosolygós és mindig rendíthetetlen Hável 1936. október 5-én született Prágában, jómódú családban, amelynek minden vagyonát elvették 1948 után a kommunisták, Hável mint osztályidegen sokáig csak alapoktatásban részesülhetett; csak később, a rendszer enyhülése után tanulhatott tovább esti iskolában; a színházi életben dramaturgként kezdte pályafutását.

Politikai pályája 1977-ben kezdődött, amikor számos más csehszlovák íróval, művésszel és közéleti személyiséggel együtt aláírta az emberi jogok tiszteletben tartását megkövetelő Charta–77-et. A bátor tett felhívta a Nyugat figyelmét a Gustáv Husák bolsevista helytartó által uralt ország emberjogi állapotaira.

Hávelt sorozatban vegzálta az állambiztonság, többször letartóztatták, négyszer bebörtönözték, műveit indexre tették, drámáit betiltották – elhallgattatni, megtörni azonban sohasem tudták; feleségének a börtönből írt levelei drámái mellett a legismertebb munkái lettek. Ő találta ki a közép-kelet-európai állapotok jellemzésére az Abszurdisztán szót, ami napjainkra Magyarország második, nemhivatalos neve lett.

Csehszlovákiában 1988 augusztusában az ellenzék megemlékezett a Prágai Tavasz eltiprásának huszadik évfordulójáról; ekkoriban már látszott, hogy a meghurcolt író komoly szerepet játszik a küszöbön álló demokratikus átalakításban. Fiatalok ezrei vonultak fel Hável és az ország első elnöke, Tomas Masaryk nevét kántálva. Az írót 1989 januárjában ismét letartóztatták, amivel utcai demonstrációk sorozatát provokálták ki, és végső soron a csehszlovák kommunista rendszer bukását okozták.

Václav Hável májusban szabadult; novemberben ledőlt a Berlini Fal; nyolc nappal később a csehszlovák kommunista rendőrség prágai diákok több ezres tüntetését verte szét brutálisan. Negyvennyolc órán belül széles összefogással új ellenzéki mozgalom vitt immát százezreket az utcákra. A rezsim három hét után összeomlott; a szovjet hadsereg kivonulása után nem sokkal már a Rolling Stones koncertezett Prágában, ekkor született az angol nyelvű cseh poén: „The tanks are rolling out — the Stones are rolling in” – azaz: kigördülnek a tankok, begördül a Stones.

Václav Hávelt 1989. december 29-én választotta meg az ország elnökének a még mindig kommunista parlament. Az író két év múlva lemondott, mert felelősnek tartotta magát azért, hogy az ország nem akart egyben maradni, a szlovákok önálló államot akartak. Így ő lett a posztszovjet éra első és utolsó csehszlovák köztársasági elnöke. Népszerűsége azonban töretlen maradt, így ő lett az új Cseh Köztársaság első elnöke is.

1996 januárjában rákban meghalt első felesége, Olga; decemberben a láncdohányos Hávelen végrehajtott műtét során jobb tüdeje elrákosodott egyharmadát kellett eltávolítani. Ekkor végre letette a cigarettát és feleségül vette a nála húsz évvel fiatalabb Dagmar Veskrnova színésznőt.

Vasárnap reggel, otthonában hunyt el, hetvenöt évesen. Több alkalommal jelölték Nobel-békedíjra, de soha nem kapta meg.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 5.0/5 (2 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +7 ( 7 szavazatból)
Kelet-európaiak közt egy demokrata, 5.0 out of 5 based on 2 ratings

Címkék:, , , ,

  • Hozzászólások(7)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

7 Reader’s Comments

  1. Nyugodjon békében.
    :(

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (5 szavazatból)
  2. Arafat a tomeggylkos megkapta a Nobel bekedijjat.
    Egy Vaclav Havelnek ez nem adatott meg.
    Isten nyugosztalja tisztesseges ember volt.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +7 (7 szavazatból)
  3. No igen, a csehek mindig is előttünk jártak a polgárosodásban. Nálunk ez elképzelhető?
    “Negyvennyolc órán belül széles összefogással új ellenzéki mozgalom vitt immát százezreket az utcákra.”
    Nyugodjon békében, olyan ember volt, aki jobbá tette egy kicsit a világot.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +9 (9 szavazatból)
  4. Pedig neki akkor még facebook-ja sem volt. Mégis összehozta….

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (6 szavazatból)
  5. Es amikor felelosseget erzett LEMONDOTT. Ezt nem tudtak megcsinalni itt. Se Gyurcsany se Orban. A mieink kistilü szelhamosok. Mind.

    1989 nyaran NDK ban nyaraltam 2 hetet. Akkor mentej be a nemetek a nyugatnemet nagykovetsegre. Nagyon szerettek minket magyarokat. Csehszlovakian utaztam haza vonattal. Volt a vonaton par magyar srac is, meg szlovakiai magyar. Egy oreg komcsi szlovakiai magyar nagyon lemorgott minket , es meg Lenin elvtarstol is idezett hogy erveit alatamassza. Mondom neki nekem ne jojjon az szifiliszes agyzsugorban meghalt komcsival mert egyaltalan nem erdekel a velemenye. Azt is mondtam neki majd nezze meg nemsokara mi fog tortenni a Vencel teren. Erre azt mondta hogy ha valami tortenik akkor azt a kapitalistak fizetett ugynokei fogjak csinalni. Ennyire agymosott embereket nevelt az akkori szocializmus. Nalunk mar megkezdodott a nyitas, dolt a politika mindenhonnan, mindenki rohadt nagy szakerto volt. Most utolag latom hogy mennyire semmit sem tudtunk az igazi demokraciarol. Meg most 20 evvel kesobb sem sikerult kiverni az emberi fejekbol az akkori ideologiat, rasszizmust. A Toldi altal legyozott Cseh vitez ( aki a nevetseg targya volt az altalanos iskolakban) rendesen beelozott, olyannyira hogy Magyarorszag ezt a hatranyt sohasem tudja behozni. Azota csak meg nagyobb a szakadek, koszonheto a mostani (es az elozo) kormanynak.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  6. Kedves feleim:
    Előttünk a példa , hogyan is kell ezt megcsinálni: Lásd a prágai ” bársonyos forradalmat ”
    MErt TEK ide , NIBEK oda , ha minden nap munkaidő után hatszázezer ember ácsorog a Parlament körül és egyszerre lélegzik , egyszerre kiált jelszavakat éjféig , azzal nincs mit tenni. Akkor bizony menni köll !

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  7. R.I.P. :((

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
Kapcsolódó cikkek

Látogatható a Gottwaldot mumifikáló labor 2012. február 25. szombat | AN

Enyvesmancsú kenguru Csehországban 2011. augusztus 23. kedd | AN

Homofób érsek támadása a prágai polgármester ellen 2011. augusztus 11. csütörtök | AN

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos