Ronai and Ronai
AMERIKAI

Árok Kornél: Bort inni és vizet prédikálni 2011. december 29. csütörtök 9:13

  • Hozzászólások(74)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Árok Kornél: Bort inni és vizet prédikálni

Nemzetünk „nagyjainak” retorikáján kívül az új MT-nek szinte semmi köze sincs ahhoz, amit a választásokon oly sokszor hangoztattak az egymillió új munkahely megteremtésével kapcsolatban.

A munkavállalók érdekeit nemhogy védenék ebben a kiszolgáltatott világban, hanem pontosan az ellenkezőjéről tesznek tanúbizonyságot, amikor szavazógépként, jóformán kiírják őket a munka piacáról. Hiszen ki az az európai polgár, aki képes elfogadni azt a jogszabályi környezetet, amelyben leginkább rabszolga sorba taszítják őt. És főleg azzal a réteggel bánnak el a legjobban, akiket a válság amúgy is leginkább megvisel.

Egy politikus (Kovács Zoltán államtitkár) megfogalmazásában ez így hangzik: „eddig túlzott védelemben részesültek a munkavállalók”. Mi meg, választópolgárok úgy látjuk, hogy a képviselő urak. De – mint sok minden – ez is meg fog változni.

Magyarország vezetése újfent külön utat keres ebben a témakörben is, csak hogy elmondhassa „ez is nemzeti”. A probléma mindösszesen annyi, hogy a be nem járt út, mindig hordoz magában annyi veszélyt és kihívást, amelyre az ország nincs felkészülve.

Már 1000 éve, Szent Istvántól kezdve Európához akarunk tartozni, most pedig itt egy kormány, amely erről az útról le akarja téríteni Hazánkat! Természetesen ennek az iránynak szerves része kellene, hogy legyen a munka világának szabályozása, a konszenzuson múló változások, és nem a hatalmi arrogancián alapuló diktátumok.

Úgy vélem, hogy a jövőben többet dolgozhatnak a munkavállalók, viszont kevesebb bérért, és azt egyenesen felháborítónak tartom, hogy bárkit bármikor kirúghatnak, és az érdekképviselethez sem fordulhat majd segítségért. A szakszervezeteket fölszámolták, működésüket ellehetetlenítették.

Az új Munkatörvénykönyve két téveszmére épül. Az egyik az, amelyben a foglalkoztatás rugalmasabbá válik, és ezzel munkahelyeket teremt a jogalkotó. 2011 óta a szabályozások egyre jobban fellazultak, viszont ennek ellenére a régóta kitűzött célt nem sikerült elérni, az egyre nagyobb foglalkoztatást. A másik, hogy a munkavállalók és a munkáltatók a gazdaságban önálló, helyzetüknél fogva egyenlő szereplők, a polgári jogszabályok szerint alakítják kapcsolatukat. Kérdezem én, ha az új Mt. a munkáltató hatalmi pozícióját tartalmazza, akkor ez hogyan fog megvalósulni? A kormányzat az új törvénnyel a munkaerőpiac rugalmassá tétele címén csak a magyar munkavállalók helyzetét teszi sokkal bizonytalanabbá. Hibásnak vélem azt az elképzelést is, amely a munkajogot egyértelműen a polgári joghoz akarja közelíteni, figyelmen kívül hagyva a munkaviszony sajátos helyzetét.

A munkavállalók helyzetét tekintve, egyre kiszámíthatatlanabb lesz a jövő kérdése, kevesebb pénzt vihetnek majd haza a családjuknak, ezzel leértékelve az egyébként értéket teremtő munkájukat. Néhány pontban vázolom, hogyan változik az új Mt. és miként fog hátrányosan hatni a munkavállalókra.

- műszakpótlék átalakításával kevesebb lesz a jövedelem

  • - bárkit, bármikor komolyabb indok nélkül azonnal elbocsáthatnak az állásából
  • .
  • - aránytalan a munkavállaló számára a kártérési felelősség kérdésének szabályozása
  • .
  • - lehetőséget teremt arra, hogy bírósági út és más garanciális feltételek megléte nélkül is közvetlenül levonható legyen a munkavállaló béréből a kártérítés. Nem csak a szándékos, hanem a gondatlan károkozás esetén is súlyosbítja a feltételeket
  • .
  • - ha a munkavállaló a munkaügyi bíróságon pert nyer a munkaadóval szemben, akkor is korlátozva lesz, hogy mekkora összegű pénzt kaphat kártérítésként, vagy elmaradt bérként. Az összeg a mindenkori távolléti díj maximum 18-szorosa, még akkor is, ha ennél hosszabb ideig volt távol a munkáltató hibájából
  • .
  • - munkáltató egyoldalúan is határozhat a béremelésről, illetve döntését egyoldalúan vissza is vonhatja. Az „én adom a szavamat, én is vonom vissza” helyzet ellehetetleníti a munkavállalók helyzetét az alkufolyamatokban
  • .
  • - a munkáltató a munkaidő-beosztást bizonyos esetekben három nappal korábban is módosíthatja
  • .
  • - a túlóra évenként emelkedik, külön szerződéssel akár 300 órára is emelhető. Ez ellentmond a munkahelyteremtő kormányzati szándéknak, hiszen a munkaadónak nem az lesz az érdeke, hogy vegyen fel embert, azt kiképezze, ruházattal lássa el, stb…, hanem az, hogy az adott munkavállalókat túlórára kötelezze
  • .
  • - az oly régóta emlegetett védett kor, illetve a kismamák védelme csak részben marad meg, mert pontosan nem definiált okok miatt a munkaadó dönthet az elbocsátás mellett
  • .
  • - szakszervezeti jogok csorbítása is sérti a munkavállalók lehetőségeit. Csökkentik a szakszervezeti tisztségviselők jogait, ezzel egy időben kiürítik a kollektív szerződés lényegi elemét. Az első Orbán-kormány idején a szakszervezeteket az üzemi tanácsokkal akarták helyettesíteni. Most ennél is továbbmennek! Egyszerűen ellehetetlenítik az érdekvédelmet. Miniszterelnök úr az első OÉT ülésen közölte, hogy ő képviseli a munkavállalókat és a munkaadókat a legjobban. A háromoldalú érdekegyeztetés felszámolása után létrehozták a Nemzeti Gazdasági és Társadalmi Tanácsot (NGTT), azonban ebben nincs benne a kormány. Az Országos Érdekegyeztető Tanácsban (OÉT), a munkavállalóknak, a munkaadóknak, és a kormánynak lehetősége volt egyeztetni. Az NGTT-be bekerültek az egyházak is, amely bizonyos szempontok szerint elfogadható
  • .
  • - országrészek közötti eltérő minimálbér, ezzel a jelenleg hátrányos helyzetű országrészek még jobban leszakadnak, így a felzárkózás lehetőségének maga a jogszabály lesz a legnagyobb gátja
  • .
  • - munkavállalónak egy havi bérét kell kaucióként a munkáltatónál hagyni. Ez azt jelenti, hogy egy hónapig nem kap bért, vagy több hónapon keresztül történik ennek levonása? Ellátatlan marad az illető, mert munkanélküli segélyt nem kap már, mert elhelyezkedett, és bért még nem kap! „Hatalmas” engedményt tesz a jogszabály: nem kell emelni a kauciót a béremelések mértékével majd. Vajon ez lesz az az egy havi, amiről Orbán beszélt Párizsban az OECD konferencián, hogy rá kell venni az embereket, hogy egy havijukról mondjanak le? Ugyan, azt mondja ki a jogszabály, hogy a munkáltatónál lesz ez az összeg, az azonban nem olvasható, hogy hogyan kell kezelnie. Mert, ugye, ha arra kötelezik a munkaadókat, hogy „bóvli” államkötvényeket kell vásárolniuk, és abban tartani az összeget, akkor egy svédcsavarral máris az államnál van az egy havi! Persze ebben az esetben nem a piac diktál, hanem az állam, és így nem kell olyan kamattal eladni a papírokat, amelyeknek a visszavásárlásakor minden magyar állampolgárnak keményen oda kellene tennie magát. De felmerül egy másik kérdés is: akár állampapírban, akár bankban tartja majd a munkáltató ezt az összeget – mert valljuk be, annak vajmi kicsi az esélye, hogy otthon a dunyhájában bevarrva vigyázz majd rá – kié lesz a kamat, ha a munkavállaló  elmegy a cégtől vagy a papírokat visszaváltja az állam?
  • .
  • - a többségi állami tulajdonú vállalatoknál a bérekben pozitív irányú eltérítés nem lehetséges
  • .

A munkaerőpiacon az eddig is kiszolgáltatottabb fél válik még kiszolgáltatottabbá. Ha a munkaszerződés megkötésekor beépítik az alapbérbe, hogy a túlóra gyakorlatilag beleszámít az alapbérbe, akkor se pénz, se posztó. Nem kap a munkavállaló se pótlékot, se szabadidőt, se semmit. 44 napig egy évben, egy adott munkavállalót a munkaszerződéstől eltérő módon is lehet foglalkoztatni, akár más munkakörben is, vagy más munkaadónál.

Ma 3,7 millióan élnek Magyarországon a létminimum alatt, 1 millióval többen, mint egy évvel korábban. 3 millió embert érintő jogszabályhoz nyúlnak hozzá úgy, hogy az hátrányosan érinti őket. Fenyegetéssel akarnak elérni béremelést a versenyszférában, amellyel egyetlen dolgot lehet csupán elérni: azt, hogy a még hazánkban működő külföldi érdekeltségű cégek máshová helyezik át érdekeltségeiket, befektetéseiket. A munkáltatókra hárítják a 300 ezer forint alatti jövedelemmel rendelkező, a jogszabályokból adódó csökkenés kompenzációját. A nem fizetőknek „kommandókat” engednek a nyakukra, és kizárják őket közbeszerzésekből, pályázatokból. A Matolcsy gazdaságpolitika következményét a munkaadók nyakába akasztják, amelynek következményei a vállalkozói szektorban is beláthatatlan károkat képesek okozni.

A törvényt látszategyeztetésekkel próbálták szentesíteni, kiválogatott szakszervezetekkel, személyekkel. Az egyeztetés után, és a visszacsempészett pontok után alig lett jobb pár pontban a törvény a legelső 1.0-ás verziónál. Ezzel a második Orbán-kormány folytatja mindenre kiterjedő „hadipolitikáját”!

Európában már jó ideje sikeres a részmunkaidős atipikus foglalkoztatás, azaz a meglévő munkaidőalapot, a meglévő munkát több ember között osztják szét. Az ilyen, és ehhez hasonló megoldások is lehetnének a válságkezelés alternatívái.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 4.8/5 (44 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +70 ( 70 szavazatból)
Árok Kornél: Bort inni és vizet prédikálni, 4.8 out of 5 based on 44 ratings

  • Hozzászólások(74)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

74 Reader’s Comments

  1. Minden állásától megfosztott ember, család helyzete szörnyű.
    Az egykulcsos csókos adó azért is felháborító, mert pl. a közalkalmazotti táblát szinte nem is érinti, vagy csak az ezer éve dolgozó többdiplomásokat.
    A lényeg: az egészségügyben, oktatásban dolgozók mind rosszul járnak vele, hisz ők a NEMZET NAPSZÁMOSAI!!!!!!Mind ez alatt keresnek!!!
    Az orvosoknak még ott van a hálapénz, amit hülyék lennének nem elfogadni ilyen körülmények között, de az óvodában, iskolában dolgozóknak ez sincs.
    A bértáblát 2008-ban befagyasztották, elvették a cafeteriát, a 13. havit, mindent!!!! Maguknak persze megszavazták az emelést az egykulcsos évi többmilliós többlettel együtt!!!!!
    Mit képzelnek, hogy a Zemberek meddig tűrik ezt?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +11 (11 szavazatból)
  2. Tisztelt kisember,

    ez a név már foglalt, ideiglenesen átneveztük kisember2-nek, de kérjük, legyen szíves új nick nevet választani magának. Admin

    VN:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  3. Varga Mária,
    “Egyszerűen nem ezt vártam egy Fideszes önkormányzattól. Öntől meg pláne nem.”
    Miért, mire számított a fidesz első 4 évének (1998-2002) fényében? Mire számított a dekonskruktív ellenzékiség ismeretében?
    Egyébként együttérzek Önnel és sorstársaival. Félek, hogy hamarosan én is erre a sorsra jutok, sokadmagammal.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (6 szavazatból)
  4. Girbegurba

    Minimum arra, hogy távozni engedik azokat akik nem értenek egyet.
    Nem tudom mit hoz, a jövő ha Jedisen akarnánk fogalmazni a jövő ködbe vész a sötét oldal titokzatos.
    Egyébként bűnösnek érzem magam azért, hogy egyetlen percig is kiszolgáltam őket. Most a saját megváltásomról is gondolkodom. A 10 éves fiam azt mondja, ennél a helyzetnél már meghalni is jobb lenne, mint amilyenben vagyunk.
    Hinni akarom , hogy túléljük, mert az ember nem arra született, legyőzzék.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +10 (10 szavazatból)
  5. a legyőzzék előtt van egy ” hogy”

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  6. Közzé fogom tenni a Varga Mihálynak írt levelemet is. Az még 2009 decemberében íródott, amikor a konfliktus kiéleződött.
    Annyit kell tudni, hogy engem Varga Misi vitt be a Fideszbe még 1989-ben.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (4 szavazatból)
  7. Nem irigylem a szakszervezeteket, akár vezetőit, akár tagjait. A múltban
    már leszerepelt szakszervezetek nagy része megújulásra vár. A régi
    vezetés hitelét veszitette. Az állami érdekeltségű munkahelyeken
    elbocsájtástól való félelem uralkodik. Hiszen még az én munkám
    megvan, minek nekem szakszervezet? A kormány a szokásjogot
    áthágva nem egyeztette a munkát érintő törvényeket. Itt látni kell nemcsak
    a munka törvénykönvről van szó, habár az a leglényegesebb. Hasonló
    ereje van az állandóan változó adóknak, mely nem direktbe, hanem
    áttételesen szól bele a munka világába.
    A megalkuvó szakszervezeti vezetők cserben hagyták képviseltjeiket.
    Nyilván előre látták mi várhat rájuk a kormánytó áttételesen érkező
    kényszerintézkedésekből, lásd köztévé! Ők nem kockáztatták
    jövedelmüket. Nem tudjuk tagságuk meddig tűri az ilyen képviseletet.
    Ha a dolgozók nem hajlandók jogaikért kiállva szervezkedve elzavarni
    a megalkuvó bandát megérdemlik amit kapnak! Képviselet nélkül azt
    tesznek velük, amit akarnak. Majd működni kezd egy munka világához
    nem tartozó állami szervezet, melyben részvételt engedélyez a kormány
    a dolgozóknak is. Ott aztán megegyezhetnek azzal, miben fognak
    később megegyezni. Természetesen az egyházi vezetők imáitól kisérve.
    Természetesen a DUCE által megalkotott és a Vatikán által támogatott
    szervezeti mintát magyar viszonyokra átalakitva. Bartus úr igazán időben
    felhivta a bekövetkező változásokra a figyelmet.
    DOLGOZÓK MÉG MOST SEM HISZITEK EL MI VAN MÁR MA IS?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  8. Tisztelt Admin!
    Valószínű az is én vagyok, mert napokkal ezelőtt azzal léptem be, és most is így adta meg automatikusan a gép. Nekem persze mindegy, hogy 2, vagy sima.
    Kösz

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  9. Kedves kisember2,

    nem, az nem Ön, van egy régebbi olvasónk ezen a néven. Kérem, hogy inkább keressen egy egészen más nevet, hogy ne legyen összetéveszthető a két személy. Köszönöm, Admin

    VN:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  10. kisnagyember … :)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  11. Kedves Varga Mária!
    Ön azt képzelte, hogy egy fundamentalista pártnak ellent lehet mondani és szabadon lehet távozni?
    Én 1998-ban tudtam, milyen párt ez. Ön nem?
    Ön azt hiszi, hogy a fontos elvtársaknak írt leveleivel elérhet bármit is? Pláne azután, hogy levélben elítélte a Párt (bezony, nagy P, mert gyakorlatilag egypártrendszer lettünk) politikáját?
    “Egyszerűen nem ezt vártam egy Fideszes önkormányzattól. Öntől meg pláne nem.” — Neeem? Mit várt? Tisztességet? Becsületet? Emberséget? Szakmaiságot? MIRE FEL??? Számított mindez valaha is a Fideszben? Ahol csak és kizárólag az orbánhűség és párthűség számított?
    És írt Varga Mihálynak is? “Misinek”? “Misi” úgy fogja ejteni, hogy talán meg sem ismeri, ha találkozik vele. Vagy tőle is tisztességet, becsületet várt? Mert gerinces, becsületes, tisztességes embernek tartja? Vagy miért?
    .
    Elnézést a kemény hangért, de mérhetetlenül bosszantó, amikor egy magát értelmesnak tartó ember simán bedől egy megélhetési párt populista dumájának, és még most, 2011 végén is el tudja képzelni, hogy ez a párt magába tekint és csak most, csak önnel egyszeriben farkas helyett bárányként fog viselkedni. És amikor látja, hogy nem, akkor még mindig nem érti.
    Sajnálom, ami önnel történt és kívánom, hogy 2012 jót hozzon önek, de az önökhöz hasonlóknak, a gondolkodás — és/vagy minimális emberismeret — nélkül szavazóknak is jókora része van abban, hogy romokban az ország.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +8 (8 szavazatból)
  12. Ego

    Önnek igaza van.De attól még küzdeni fogok az életemért, mert már erről van szó.
    Gyakorlatilag dezertőrként kezelnek és valószínűleg csak a nyilvánosság ment meg.
    Egyébként nem áll szándékomban visszatérni Magyarországra.Mert a másik oldal sem különb. Nincs számomra alternatíva.Sajnálom Magyarországot, még mindig a szülőhazám.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -2 (6 szavazatból)
  13. Kedves Varga Mária!
    “Mert a másik oldal sem különb.” — Azért szerintem ön is érzi, hogy ez nem így van. Sok rosszat el lehet mondani a baloldali pártokról, de azt nem, hogy fasisztoid, nácibarát, diktátori rendszert hoztak volna létre. Az aljassághnak ezt a fokát egyébként korábban el sem tudtuk voplna képzelni.
    .
    Boldog új évet, és kívánom, hogy találja meg a boldogulást és a nyugalmat ott, ahol élni fog.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (6 szavazatból)
  14. Ego

    Ebben is igaza van. De ez rajtam már nem segít.Nekem nincs Magyarországon alternatíva.
    Jó csúszást kívánok én is Önnek a következő évre.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  15. Kedves Ego!

    Szeretném ha elolvasná a Haza becsülete című írásomat, és mást is.Amennyiben jelentkezik az e-mail címemre átküldöm Önnek.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  16. vikus – sajnos nekem is lefagy a gép, ha egyidejűleg többen tesznek fel különféle cikkekhez hozzászólásokat. Újra indítás után látom, hogy közben 3-4 más szöveg is felkerült utánam. Nem tudom mi az oka, de nagyon zavaró tud lenni.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  17. Kedves Varga Mária,
    You have mail.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  18. Varga Mária:
    Tehát ön hívő fideszes volt, és csak azért ábrándult ki belőlük, mert személyesen is kellemetlenségek érték? Én jobban sajnálom az országot, mint önöket, akik ebbe a helyzetbe juttatták (no nem egyedül, de a felelőssége 1/2.7 millióhoz megáll.) Ráadásul, ha jól értem elhagyta az országot – tehát nem maradt itt “élvezni” a szavazata gyümölcsét?
    Ráadásul a leveléből ugyan kiderül, hogy ön ellen fegyelmi eljárást indítottak – arról azonban gondosan hallgat, hogy milyen indokkal, és hogy az ellen milyen ellenérvei vannak, amivel az egyezséget szerette volna elérni.
    Ez így sajna egy munkaügyi vita, amiben az AN-t kívánta felhasználni.
    A politikai észhez térését persze üdvözlöm (ez az EGYETLEN konkrétum a levelében)- kár hogy későn következett be, önnek magának és az országnak is későn.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +7 (7 szavazatból)
  19. kekec

    Nem szavaztam 2010-ben a Fideszre. Adja meg az e-mail címét és Önnek is küldök írásokat. Ne ítéljen fél információk birtokában.
    És nem a személyes sértettségem miatt akadtam ki rájuk. De ..
    ha valakit megsértenek és megsértődik, akkor az miért baj?

    Üdv: Varga M

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (2 szavazatból)
  20. Varga Mária – mert a lényegről hallgat, és egy újságot magáncélokra akar felhasználni. Ha nem így van – akkor talán ossza meg velünk is a lényeget.
    Milyen indokkal indították a fegyelmit – és ez ellen önnek milyen indokai vannak? Ha már egyszer kivitte egy újság nyilvánossága elé – akkor kérem ne mazsolázza, hogy mit csöpögtet! UTÁLOM, ha manipulálnak!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  21. Legyetek óvatosak, és ne adjátok ki a címeteket olyan személynek, akinek megbízhatóságáról nem győződtetek meg!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (4 szavazatból)
  22. Őszintén szólva ezt a kauciót nem értem. Meg tudná valaki úgy magyarázni ezt, hogy a magamfajta buta villamosmérnök is megértse? Azt jelenti, hogy odaadom előre egyhavi béremet a munkáltatónak és semmi garancia, hogy bármikor is visszakapom????????
    .
    Ha így van, érdekes lesz, mikor a munkavállalók erre rájönnek…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  23. Árok Kornél TUD politikusként is nyilatkozni (pl ha nem kérik, hogy kifejezetten érdekvédőként írjon) Ez is Népszava – de a magyarországi:
    http://www.nepszava.hu/articles/article.php?id=506309

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  24. cornelius: A Horthy rendszerben volt szokás, hogy a pénz kezeléssel megbízott alkalmazottnak kauciót (biztosítékot) kellett letennie, az esetleges pénztárhiány esetére. Volt erről egy kabarétréfa is, ahol a fizető pincér teszi le a kauciót egy ál étterem tulajdonosnak..
    A máról-holnapra élőknek tehát MIELŐTT elhelyezkednének, kellene 1-2 havi jövedelmet ELŐRE letenni (kb. mint az albérletnél szokás)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos