Ronai and Ronai
AMERIKAI

Charles Gati: senki nem szavazott “rendszerváltásra” 2011. december 6. kedd 15:35 | AN Forrás: nepszava.hu

  • Hozzászólások(43)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Charles Gati: senki nem szavazott "rendszerváltásra"

Washington – Rendkívül alapos és pontos, figyelemre méltó tanulmányt közölt Charles Gati, a tekintélyes magyar származású amerikai politológus, a Johns Hopkins Egyetem professzora a The American Interest című magazinban. Charles Gati rámutat, hogy az Orbán-kormány “rendszert váltó” intézkedései hamis alapokra épülnek, Orbán Viktor nem aratott kétharmados győzelmet a legutóbbi választáson, mert a választóknak csak 52,7 százaléka voksolt rá, de leginkább a szocialista-liberális kormányzás ellen. Az alkotmányt megsemmisítő és a demokráciát leépítő intézkedéseire sem kapott felhatalmazást, mert a választási kampányban erről szó sem volt. Ezekre senki nem szavazott, ez nem a magyar nép, hanem Orbán Viktor akarata.

Charles Gati úgy véli, a magyarok nagy része és a külföldi kormányok egyaránt elhiszik azt az éjjel-nappal ismételt propagandát, hogy Orbán Viktor pártja kétharmados győzelmet aratott a tavalyi választáson – holott ez “illúzió”. “Az alkalmazkodás még mindig elterjedtebb, mint a csalódottság és az ellenszegülés” – írta a politológus az amerikai magazin legújabb számában. Gati szerint a kormányzó Fidesz-KDNP, valamint Orbán Viktor miniszterelnök még mindig jelentős – “de már nem kimagasló” – politikai támogatottságot élvez Magyarországon.

Emlékeztetett, hogy “ha nem számítjuk azon választópolgárokat, akik nem mentek el szavazni, akkor is a választók 52,7 százaléka inkább a korábbi évek szocialista-liberális koalíciója ellen voksolt, mintsem támogatta volna a Fidesz terveit. A kétharmados diadal megtévesztő ‘tényét’ pedig arra használja Orbán, hogy a tavaly közepe óta bevezetett törvényeket és jogszabályokat igazolja vele. Miközben a választási kampány alatt még szó se volt új alkotmányról, média-, választási vagy egyházi törvényről” – szögezte le Charles Gati.

A magyar származású szakember szerint a közszférában dolgozók elsősorban azért nem szegülnek szembe a kormánnyal, mert állásukat féltik. “Azonban a megalkuvás szelleme a magánszektorban is jellemző” – teszi hozzá. “Nem csak a kormányügynökségek, hanem minden, a kormánnyal üzleti kapcsolatban álló vállalat politikailag megfelelően viselkedik, nem kritizálva Orbánt és politikáját” – fejti ki Gati. Az emberek – mint írta – megosztottak, nem csak a kabinet és az ellenzék között, hanem az alkalmazkodás és szembeszegülés terén is.

Magyarországi látogatása során a budapesti Mercure Hotelben szállt meg, ahol meglepően tapasztalta, hogy csak a jobboldali Magyar Nemzet és Magyar Hírlap című napilapokat lehet kapni. Kérdésére, hogy a francia tulajdonú, magyar igazgatású hotelben miért nem kapható baloldali lap, a személyzet úgy felelt: “Egykor volt, most nincs. Talán majd egy nap újra lesz.” “Vagyis, ha a jelenlegi kormány távozik, ismét rendelnek” – vonja le a következtetést Gati.
Charles Gati emlékeztet: mind a közmédiában, mind a minisztériumok, kormányügynökségek esetében hatalmas leépítés volt.

“Több száz ember vesztette el munkáját, mert a legfőbb követelmény a politikai hűség lett” – írja. A professzor szerint, ha érkezik, érkezne is kritika a kormány ellen, az nem érne sokat, hiszen Orbán Viktor “nem vesz tudomást róluk”. Az európai sajtó – az Economist, a Financial Times és a Der Spiegel vezetésével – nyomon követte, hogyan “csúszik vissza Magyarország a rendszerváltás demokratikus éllovasának szerepéből a legelmaradottabb pozícióba”. Adam Michnik a Gazeta Wyborcza lengyel napilap vezércikkében egykori barátját, a nyolcvanas években antikommunista Orbánt most harcos, elszánt és mindenekfelett veszélyes személyként jellemzi, aki “veszélyt jelent a demokráciára nem csak Magyarországon, hanem Közép-Európában bárhol”.

A hivatalos válasz a bírálatokra pedig: azok a budapesti baloldal információi alapján íródtak, vagy a külföldi sajtó nem veszi figyelembe a magyar történelem során bekövetkezett traumákat – sorolja Gati. Hozzáfűzi: a legabszurdabb kormánybeli reakció, hogy a külföldiek egyszerűen utálják Magyarországot és a magyarokat.

Gati személyes példával is él: az októberben Bécsben, vele készült kisinterjú alapján íródott Magyar Hírlap-cikkben a szerző azt sugallta, hogy a külföldiek, főként a zsidók, magyarellenesek. A szakember számos trágár, gyűlölködő üzenetet kapott ezek után, s ez mind nem zavarta volna, ha “a kormány elhatárolódott volna a szélsőjobboldali radikálisoktól”. “Azonban míg Orbán az idegengyűlölő, romaellenes és antiszemita Jobbik párttól elhatárolódik, addig támogatóikra gyakran kikacsint. Jól jön még a szavazatuk 2014-ben” – szögezi le Gati.

Mivel Orbán Viktor ellenzéki szerepben még szembement elődjeivel, ellenezve a szükséges strukturális reformok bevezetését, most ő sem lépheti meg azokat – fogalmaz Gati, példának említve a felsőoktatási tandíjat, vagy az egészségügyi vizitdíjat. “Ehelyett kénytelen rövid távú intézkedésekkel pótolni azokat, mint a bankadó, a magánnyugdíjak államosítása, az energiaszektor megadóztatása, a rendvédelmiek korai nyugdíjazásának megvonása vagy a svájci frankhitelek kedvező árfolyamon történő visszafizetése, amellyel a veszteség utáni felelősséget a bankra hárítja” – magyarázza a professzor.

Mindezek ellenére is könnyen összeomolhat a költségvetés – írja Gati. Ezt jól mutatja, hogy a hosszú ellenkezés után mégis a Nemzetközi Valutaalaphoz (IMF) fordult a kormány. S bár próbálja biztonsági mentőhálónak, rugalmas hitelkeretnek nevezni azt, azonnali segítségre van szükség. “Orbán próbálja Magyarország gazdasági függetlenségét óvni, ragaszkodva ahhoz, hogy nem fogadja el az IMF feltételeit. Ezzel is bizonygatva, hogy éhes ember válogathat” – mutatott rá Charles Gati.

A magyar származású politológus úgy összegez, hogy Magyarországon korlátolt, irányított demokrácia van. Kudarc esetén pedig az egyetlen dolgot teszik, amit tehetnek: elődeiket vádolják, az előző kormányzatot – írta Gati, emlékeztetve rá, hogy három korábbi miniszterelnök ellen is eljárás indult. “Egy soha véget nem érő büntető folyamatba kezdett a magyar vezetés” – közölte Gati.

Egy nemrégiben készült közvélemény-kutatásból kiderült, a magyarok 57 százaléka állítja: jobban éltek 1989 előtt, mint most. Ráadásul a többség vágyódik Kádár János “gulyáskommunizmusa” után. Gati szerint valójában az emberek visszasírják azokat az időket, amikor Magyarországra irigyek voltak szomszédjai, mert náluk szabadabb és sikeresebb állam volt. Hozzátette, ismét megjelent a régi időket idéző félelem.

Budapesti tartózkodása alatt itteni barátai többször kivették az akkumulátort mobiltelefonjukból, jelezve: “így nem tudják a hatóságok, mint mondunk”. Amikor pedig valamilyen politikai témát beszéltek volna meg, ismerősei közölték: “nem telefontéma”. “A nyolcvanas években hallottam utoljára ezt a kifejezést. Két évtizeddel a kommunizmus összeomlása után újra felütötte fejét a félelem” – sajnálkozik Gati cikkében.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 4.9/5 (67 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +104 ( 112 szavazatból)
Charles Gati: senki nem szavazott "rendszerváltásra", 4.9 out of 5 based on 67 ratings

Címkék:, , , , ,

  • Hozzászólások(43)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

43 Reader’s Comments

  1. Ehhez az is hozzátartozik, hogy – a 2010-es választás kivételével – 1994 óta az összes párt közül az MSZP nyerte a legtöbb listás mandátumot minden egyes parlamenti választáson. A szocialisták mégsem állitottak azt, hogy ez a folyamatos választási siker őket rendszerváltásra, az ellenfél leszámolására, vagy a magyar nemzettel és népakarattal kapcsolatos túlzott generalizációkra jogositotta volna fel a pártot.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +68 (78 szavazatból)
  2. Csodálattal olvastam a cikket.Egy baj van csak.Miért nem publikál sűrübben,kedves Gáti úr?Jó egészséget.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +75 (83 szavazatból)
  3. orbán félelemből és gyűlöletből hozza azokat az intézkedéseket amelyek antidemokratikusak!!
    Politikai ellenfeleit nem lehet demokratikus körülmények között felelősségre vonni és ellehetetleníteni ezért eltolódik az antidemokratikus eszmék felé!!
    A félelme meg abból táplálkozik hogy ha elbukik akkor ellene is eljárások indulhatnak!!
    Pedig ez ellen nem tehet semmit!!!!!
    Mert el fog bukni és akkor a demokráciákban létező legkeményebb büntetést kell rá kiszabni az életfogytiglant!!!!
    Teljes vagyonelkobzást nem csak nála hanem bérenceinél is végre kell hajtani!!!!
    Minden diktatúra elbukik és a végkifejlet nem kiszámítható hiszen itt vannak példának az arab világban végbemenő változások!!
    Magyarország is megérett erre, illetve az itt kialakult helyzet kiált valami hasonlóért ami lezajlik az arab világban!!
    És ne legyenek kétségein orbán is megérdemelné azt amit Kadhafi!!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +70 (80 szavazatból)
  4. Érdemes elolvasni az eredeti cikket is, nagyon jó – terjeszteni kellene, hogy minél többen megismerjék.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +29 (37 szavazatból)
  5. Szomorú valóság, amit Gáti úr ír. Keserű levét majd azok is isszák, akik nem mentek el szavazni, amikor kellett volna. Nagyon sok értelmes ember undorodott meg a politikusok csatározásától, mert láttuk húsz éven át mit műveltek a Parlamentben.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +41 (47 szavazatból)
  6. Az is probléma, hogy voltak, akik azért szavaztak a Fideszre, hogy végre a szükséges 2/3 meglegyen a törvénykezéshez. Merthogy az eddigi években ennek hiánya miatt nem lehetett sok szükséges változtatást végbevinni. Sokuk viszont álmában sem gondolt arra az “ámokfutásra”, amibe “törvénykezés” címén ez a kormány belekezdett. Optimisták voltak, és a rosszindulat hiánya miatt szavaztak bizalmat nekik. Kár volt, nem szolgáltak rá a bizalomra…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +30 (40 szavazatból)
  7. Na most fel van adva a lecke!Az Orbán slepp törheti a tüpe agyát,hogy mit reagáljon!Mert már a magyar nyelv adta lehetőségeket mind kihasznállták
    a mellébeszélésre, hazudozásra.
    Igaz,majd jön a dajcstomi és az anyoniskolázott stilusában megkérdezi:
    ki…. .. …………? Náluk ez a legértelmesebb válasz.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +37 (43 szavazatból)
  8. A baloldali képviselőknek valamilyen indokkal vitanapot kéne kezdeményezni a parlamentben és ezt a cikket vitaalapul felolvasni. Siker lenne. Gáti professzor olyan korrajzot adott a jelenlegi Magyarországról, hogy a mi “piliturosaink” együttvéve se lennének képesek. Mindég tudtam, hogy nagy fej, de, hogy ekkora zseni?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +38 (44 szavazatból)
  9. “Azonban míg Orbán az idegengyűlölő, romaellenes és antiszemita Jobbik párttól elhatárolódik, addig támogatóikra gyakran kikacsint.”
    .
    Tévedés, mert egyáltalán nem határolódik el a Jobbiktól, korábban sem tette. Hogy is tehetné, az általa létrehívott – rasszista – szellemi tettestársától, akiknek alvó ügynökük, Wittner Mária, a Fidesz oszlopos tagja a Parlamentben?!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +43 (47 szavazatból)
  10. Teljes és mély apátiába zuhant az emberek többsége. Ma a mindennapi küzdelem a megélhetésért olyan energiákat emészt fel, hogy – noha a polgárok szinte kivétel nélkül csak az elégedetlenségüknek adnak hangot mindenütt – nincs olyan dolog, ami miatt “kézbe vennék” a jövő irányítását. Mindehhez társul a félelem – nem csak a munkahely elvesztése, hanem a folyamatos, börtönnel való fenyegetettség (pl. két közlekedési vétség után) kormányzati sulykolása által…
    S való igaz, ma az 50-es és idősebb korosztály nosztalgiával gondol a ‘89 előtti időkre, amikor a teljes foglalkoztatottság idején a munka után jöhetett a háztáji, a hétvégi telek, takarékosabbjának a nyaraló, stb. Hovatovább, még a családra is több idő jutott. Régen közveszélyes munkakerülésről beszéltek, melyért REF, vagy elzárás járt, ma közveszélyes munkakeresés tapasztalható…
    (Talán furcsának tűnik, de jó lenne, ha leporolnák a II. világégés utáni német gazdasági fellendülést elősegítő egykori gazdasági miniszter tevékenységével kapcsolatos emlékeket. Talán használható volna belőle valami.)
    Ami pedig a valóban nem kétharmadot szerző, ám azt mindenütt hangoztató, a nemzet szót szitokszóvá degradáló pillanatnyilag regnáló rezsimet illeti: emlékét véletlenül sem fogja a magyar ember kegyelettel megőrizni…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +45 (49 szavazatból)
  11. A 2010 második fordulóban választásra jogosultak 46,52 százaléka vett részt. Orbánra a választóknak csak 52,7 százaléka voksolt. Ami azt jelenti, hogy csak a magyarok 1/4 25% szavazott orbánra. Sajnos a nagy passzivítás, kiábrándulás is kozta ezt. Mivel azóta csökkent az Orbán népszerűsége így ma kb 1,5 millió embert képviseli Orbán a 8 millióból. Sajnos ezek elszánt szavazok most is. A többi belefáradtat kéne felébreszteni. Az elmúlt 20 év harácsoló politikájának csak a csúcs a jelenlegi diktatorikus kormányzás.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +29 (33 szavazatból)
  12. Szerintem már éppen ideje volna ha az emberek nem tartanának semmitől.Mert hiába nem szólnak akkor is az lesz a sora mindenkinek amit Orbán kormánya készít nekik.Már a Fideszben is lángol az elégedetlenség.El mondhatják magukról,hogy apám én nem ilyen lovat akartam.De az emberek mennél később állnak a talpukra, annál mélyebbről kell ki mászniuk.Orbán egy év alatt 15-20 évet vissza visz az életéből mindenkinek.Addig lehet éhezni,öngyilkosságot el követni,vagy a létért akár gyilkolni is meg tanulni.Könnyen állattá tudják tenni az embert.De emberré válni sokkal nehezebb. Jó lenne ha ez után a mély bódulat után, már fel ébrednétek. ÉBRESZTŐ

    RÖVID?DE MÉGIS HOSSZÚ LETT EZ A KITÉRÉS AZ ÉLETETEKBŐL:

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +27 (31 szavazatból)
  13. Tegyük élhetővé !

    KI LÁTTA SCMITT PALIT UTOLJÁRA ??
    (csak azért kérdezem, mert régen szerepelt, Ő a nemzet MOTORja, és időközben bovli lettünk)

    Motor és fék nélkül egyenletesen gyorsulunk a lejtőn.
    Pali , diszidáltál ?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +17 (21 szavazatból)
  14. A John Hopkins Amerika egyik legjelentősebb egyeteme. Gondolom, hogy az American Interest kisebb olvasottságúnak számít az USA olvasótáborához viszonyítva, mint az AN a magyar olvasókhoz hasonlítva. Arra kéne rábírni Charles Gatit, hogy ezt a tanulmányát engedje el másodolvasatban olyan lapokba, mint a Washington Post, vagy ahogy ez ott dívik, küldje el képviselőjének és, ha lehet, akkor a hazai helyzetért aggódó amerikai AN olvasók is küldjék el saját képviselőjüknek. Ha itthonról nem lehet felhívni a figyelmet politikai nyomorúságunkra, akkor mértékadó politikusokra kell ezt bízzuk. Sajnos nincs egy nagyon hallgatott Szabad Európa Rádió, pedig igény már lenne rá!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +21 (25 szavazatból)
  15. Indítsunk egy aláírás akciót, hogy nem rendszerváltásra szavaztunk!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +17 (21 szavazatból)
  16. bumburi – nosza! Még nincs eléggé aktualizálva a Kubatov-lista?!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (11 szavazatból)
  17. kekec
    2011. december 6. kedd
    22:36
    Akkor már az is jobban érthető aláírásgyűjtés lenne, hogy:
    Nem a fideSSre szavaztunk! :D :D :D

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (9 szavazatból)
  18. Eddig se volt virtuóz a banda, de 8′ 30” -től nézve megjön Viktor átveszi a gitárt, gatyába rázza a zenekart, minden olajozottan halad.
    http://www.youtube.com/watch?v=OfLlQ5qa9aQ

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -2 (4 szavazatból)
  19. Igen ! Ez a magyar valóság . A magyar ember 1990-óta zsigerből szavas éspedig nem valakire, hanem valaki ellen. Tehát akit többen utálnak és ellene többen vannak az lesz a vesztes. Ez is igazolja Kertész Ákosnak a magyarokról, szinte szociográfiai műnek beillő cikkében leírtakat. Mit várunk el egy olyan néptől, aki elhiszi, hogy ha holnap JÓSKA helyett PISTA és csapata jön, akkor minden kánaánba fordul automatikusan és semmit nem kell tenni csak várni a MANNÁT az égből. Közben az erős behatású tényezők körülöttünk változatlanok maradnak.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (10 szavazatból)
  20. Gáti Úr! Gratulálok ehhez az elemzéshez! Ugyan itthon “NÉHÁNYAN” (!!!) ugyanezt mondtuk, már másfél éve, de sajnos kevesekhez jutott el, és még kevesebben figyeltek erre fel! Ugyanis a TÉNYEKET ismerni és megfelelően elemezni kell! Bár azt hiszem nem mindenben azonos az “érték rendszerünk” de a demokrácia értékeiben AZONOSAK az álláspontjaink! Továbbra is őszinte tisztelője maradok!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +8 (10 szavazatból)
  21. A következő téma – ami persze nem szerepelt sem a választási kampányban, sem pedig a választási programban, de még a beterjesztett kormányprogramban sem – a 18-40 éves korú férfiak hadkötelezettsége, vélelmezem, hogy később sorkötelezettsége. A “NIBEK” nevű gigaadatbázissal párhuzamosan – vagy annak részeként – már készül is a nyilvántartás, ahonnan már csak egy lépés a sorozás. Már csak valami jó kis ellenséget kell találni, és lehet is azonnal feltölteni az első, majd a második magyar hadsereget. …itt vannak mindjárt az örökké kekeckedő szlovákok, a törpenemzet… Melléktermékként pedig jelentősen csökkenne a munkanélküli sereg. Mindez persze az MSZP asszisztálásával történik, a szoci-szaki azt mondta, hogy ez a hadkötelezettség csak egy adminisztratív valami, nincs is jelentősége… Így mennek a dolgok Hunniában! Gáti úr elemzése egyébként nagyon tetszik, csak sajnálatosnak tartom, hogy nagyon kevesen olvassák el.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (5 szavazatból)
  22. gets: én már kerestem kitűzőt -
    “Nekem ne tégy szemrehányást, Én NEM EZEKRE SZAVAZTAM” szöveggel, de sajnos nem kapható. Pedig nagy üzletet lehetne vele csinálni! (eleve van 2,3 millió ember aki joggal kitűzhetné!)
    Kiss Sándor:
    akinek volt esze, az előző egész pályás letámadásos arroganciájukból kiindulva nagyjából valami hasonlóra számított, mint amit műveltek.
    De a gyorsasága MINDENKIT meglepett.
    Volt idő 8 évig átgondolni előre a dolgokat: kár, hogy a gazdaságot “elhanyagolható tényezőnek” tartja a szakmájában soha nem dolgozó jogász!
    Ennyi energiával jót is tudott volna csinálni!
    Gondolkodó:
    azért az is benne van a pakliban, hogy vadsztrájk esetén a sztrájkolók behívhatók, és munkára kötelezhetők.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (6 szavazatból)
  23. Egyébként itt lenne az ideje a “fülke ellenforradalom” megindítására. Értem alatta a közösségi vécék politikai szövegekkel való “felékesítését” Előre nyomtatott matricákkal vagy alkoholos filccel? Mindegy. Csak sokakhoz jusson el.
    Már csak a szövegekben kellene közmegegyezésre jutni.
    Pl: Rosszul jártál az egykulcsos adóval? Akkor SENKI vagy.
    Erre a bóvli kormányzásra szavaztál? És nem röstelled magad?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +7 (9 szavazatból)
  24. http://dkp.hu/news/b_details_b/804
    A demokratikus köztársaság meggyilkolása zajlik a szemünk előtt.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (8 szavazatból)
  25. Igaza van Gáti Úr mindenben. Én úgy látom,Magyarország számára egyetlen tökéletes megoldáslétezik,az Izlandi példakövetése következetesen,lépésről lépésre. Csak úgy tudunk ettől a diktatórikus rendszertől és kialakítóitól megszabadulni….forradalmi összecsapás nélkül. Nem segít Európa, nem segít az USA….csak magunkra számíthatunk. Magad Uram,ha szolgád nincs. Követni kellene minél hamarabb az Izlandi példát…..mielőtt elszabadulna a pokol! Ha nem ezt tesszük, 20 évig nézhetjük a Viktátort, a miniszterelnöki székben!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (7 szavazatból)
  26. Köszönjük a tárgyilagos irást, mely valósághűen jellemzi a rendszerváltásban vetett bizalmunk és a mára kialakult helyzet helyszini összehasonlitását.
    Kérjük gyakrabban publikáljon, legalább elősegitve a jelenlegi kormány által
    teremtett “virtuális valóság” és a valóságos helyzet tisztánlátását. Mivel
    honi politikusaink – igérgetésekkel fűszerezett – kinyilatkoztatásaival
    teli van a padlás. Sajnos tőlük nem hallhatunk az ön által látott lényegről.
    Politológusaink nagy része nyilvánvalóan szekértolóként – egymásnak
    ellentmondó féligazságokkal tömi a választók fejét, a lényeget messze
    kerülve.
    .
    A legelborzasztóbb, de sajnos igaz megállapitása:
    “Két évtizeddel a kommunizmus összeomlása után újra felütötte fejét a félelem”

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (8 szavazatból)
  27. Kerpács Winnetou

    Mára odáig jutottunk, hogy sokaknak a börtön, a megélhetés biztos temploma. Most nem a rablókra, gyilkosokra gondolok, hanem akinek az állam hozzá nemértő irányítása miatt utcára kerültek. Hajléktalanokká váltak, remény és további életcél nélkül.
    Mert a nagy privatizáció idején a külföld nem azért vette meg a gyárainkat, üzemeinket, hogy ott új termelés induljon, hanem, hogy letörje véglegesen a konkurenciát. Ez tökéletesen sikerült. A gyárak, üzemek bezárásával ezrek, majd tíz-ezrek kerültek utcára, megélhetés nélkül. Mit hoztak ide? Betanított munkát, éhbérért! Ez a trend csak folytatódik, mert továbbra sincs semmi elképzelés, hogy a mezőgazdasággal kezdjünk valamit. Valamikor 1985-ben, kb. 1,2 millió ember élt mezőgazdaságból, hová lettek az emberek?? Átképzések, átképzés után, a zöme utána sem kellett.
    Egyértelműen az állam hibája, hogy annyira kevés az effektív munkaerő Magyarországon, hogy igen, kihathat a szociális ellátórendszerre. Na, de azért akkora baj itt nincs, ha a kormány tud magának emelt tiszteletdíjat “rendezni”, közpénzen luxusutakon részt venni, új pénzt veretni, gépkocsiparkot cserélni. Lehallgató és teljes ellenőrzési intézetet létrehozni, szobrokat , utcaneveket átcserélni, képeket megrendelni, nyugdíjasoknak hülyeségeket írogatni most!
    A nyugdíjasokat meg jó lenne békén hagyni! Ők egy életen át dolgoztak és fizettek /és a munkáltatóik is eddig/, hogy az állam másra költötte? Ugye erről nem a “proletár” tehet!!
    Megemelik a nyugdíjkorhatárt! Szerintem az állam nincs tisztában azzal, hogy evvel mekkora öngólt lő! /etikailag meg megalázó, hogy az emberek jövőjének azt tervezték el, hogy a munkahelyéről “Szent Mihály lován” viszik el!
    A nyugati életkorral ne számoljon a kormány, mert mi, itt élő emberek (munkaerő, mint áru) újratermelésünkre fordított javak töredéke a nyugatinak. Az egészségügyi megelőző, szinten-tartó programok is hiányoznak. /gondoljunk arra, hányan tudnak szabadságra menni, kikapcsolódni/
    Milyen termelés lehet az, ahol 60-64 éves nők, férfiak /sajnos írhatom, hogy eü.-i roncsok/ “tevékenykednek” bottal, járókerettel, mert táppénzre amíg tud, nem mer elmenni! Szenvedés lesz ez a munkaadónak is és a munkavállalónak is !!! Mert olyanok alkották a törvényt, akik az életükben nem dolgoztak a termelésben, vagy amúgy sem! Közben /ilyen idősen valóban / a fiataloktól veszik el a helyet! Persze egy főosztályvezetőnek, akiért szolgálati kocsi jön és viszi haza, valahogy majd 8 órát elücsörög az irodai foteljában jó pénzért, vagy a Parlamentben /abból tud félre rakni nyugdíj kiegészítésre is/ A fizikai és részben-fizikai munkások zöme biztos, hogy nem fogja élvezni a nyugdíjas időszakát, mert meg sem éri !
    Na ezt nevezem aljas cinizmusnak, hogy a kormány szándékosan nem akarja kifizetni, a dolgozóktól évtizedek alatt levont nyugdíj-járulékát!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +7 (9 szavazatból)
  28. Ezt kaptuk a nyugattól : korlátozott, irányított demokrácia.
    Milyen demokrácia az amelyet így is lehet nevezni?
    A demokrácia csapdája: kinőhet diktatúra a demokráciából?
    Korlátozott irányított demokrácián, mint átmeneten keresztül?.
    Ha igen akkor a demokráciával, mint a világ által követendő példával van a baj.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -3 (5 szavazatból)
  29. Elkezdődött a kormány átalakítása:
    http://index.hu/gazdasag/magyar/2011/12/08/fellegi_imf/

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  30. Felmérés:
    http://webszolga.hu/valasztas/

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  31. “…mert a választóknak csak 52,7%-a voksolt rá…”, mondja a vastagbetűs bevezető.
    *
    Legyünk teljesen pontosak, ez csak úgy igaz, hogy a . v á l a s z t á s o k o n
    r é s z t v e v ő . választók 52,7%-a voksolt rá. Ugyanis a fenti mondat úgy érthető, hogy az összes választó, azaz a szavazásra jogosultak…
    *
    Ha ezt még tovább bővítjük, akkor a jelenlévő választásra jogosultak számát figyelembe véve mondjuk 2,5 millió választó 52,7%-a = ~1,3 millió ember, ami az összlakosság mindössze 13 %-a, de a szavazásra jogosultaknak is csupán a 16%-a.
    *
    Hát biz’isten én legszívesebben azoknak az orrát nyomnám bele ebbe a választási törvénynek nevezett sz@ba, akik ezt anno kitalálták és akik ugyanakkor jóvá is hagyták. Ezzel az erővel vissza lehetett volna szavazni a királyságot is, és akkor most nem önjelölt királyunk pancsolná új alkotmányát és új törvény-labirintusát számunkra. Akkor már a Habsburgok – különösen Ottó – ezerszer jobbak lettek volna ennek az országnak, mint Orbán és társai.
    *
    Egyszóval, egy hányinger ez az egész rendszer…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (6 szavazatból)
  32. Stumpné Bekes Margit

    Gratulálok a cikkhez Gáti Úr! remélem az USA kormánya ad az Ön szavára és hisz abban,hogy amit Ön és mi nagyon sokan állitunk, az igaz! Orbán hazudik,amikor a 2/3-ra hivatkozva rombolja a demokráciát és nyilt diktatúrát épit ki Európa közepén! Igaz,most súlyosabb válsággal vannak elfoglalva Eus-barátaink,de ha hagyják ezt az őrületet,visszafordithatatlanná,ellenőrizhetetlenné válik ez a folyamat.És máris létrejön a legújabbkori tűzfészek itt Európa közepén.Láthatja mindenki ,hogyan viselkedik Orbán,milyen elmebeli zavaros állapotok utáni cselkedetei vannak.Szerintem félni kellene attól,hogy megrenditő eseményeket fog generálni országunkban.Forr az indulat odalent a mélyben,higyjék el nekem.Cselekedjünk amig nem késő!!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (2 szavazatból)
  33. Én Gáti urat okos embernek tartom, s tartottam, de nem tudom hová tenni, hogy ennyi butaságot hord össze, mint olyan emberek akik nincsenek tisztában a valósággal. Ha igazán adna magára, akkor a ténylegesen meglevő hibákra hívná fel a figyelmet, mely még segítene is az emberek sorsának javulásához, de nem, Ő a sebeit nyaldosó szoc-lib oldal sirámait ismételgeti. Talán fél, hogy igazi indokok közlésével segíti a jelenlegi kormányt, s azzal erősíti hatalmát ? a kora miatt is túl kellene tenni magát ezen, s az országon kell segíteni. Hibátlan emberek nincsenek, az irány jó ! Gondolom magyar ember létére ismeri az amerikai történelmet is, – a rabszolgák is vissza sírták szolgaságuk életét, mert gondoskodtak róluk, még ha nem is voltak szabadok. Ugye ? Milyen sokáig is tartott ez az állapot ?
    Ha szó szerint vesszük, válság kezelésre sem kaptak felhatalmazást. Az alkotmány meg ideiglenes volt. Érdekes módon az elmúlt 8 évben a 2/3-s törvényeket 50 %-s többségi szavazással történő módosításkor nem emelte fel a szavát ! Szívesen beszélgetnék Gáti úrral ezen témákról, de hát erre nincs mód, de azért leírtam ez irányú véleményemet.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (6 szavazatból)
  34. “de azért leírtam ez irányú véleményemet.”
    Még szerencse, mert így látjuk, hogy milyen sokat kell dolgozni a narancsköd teljes eloszlatására.
    Meglepően sok “írástudó” állt be a fasizmust építő fideSS támogatására – biztos megéri, nekik!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -1 (3 szavazatból)
  35. Pali41: leállt a gazdaság, nő az országkockázat, eltapsolták a manyup pénteket minden eredmény nélkül, visszasündörögtünk az IMF-hez, a költségvetés nem élt meg 2 hónapot sem, akkor tessék már mondani, mitől “jó az irány”?
    Egyenesen tartunk a szakadék felé! Orbán már legalább annyit elismert, hogy esernyőre és orbánkabátra lesz szükség. Szerintem meg az nem fogja a zuhanásunkat fékezni!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (2 szavazatból)
  36. Kedves “gets” ! Érdekelne, hogy mely szavam, mondatom érdemelte ki a narancsköd kifejezést ? Gondolom öntudatlanul, ki-vagyiságból használja az SS kifejezést, mert ha tudatosan, akkor illet volna mellé tenni zárójelben a kommunista szót is, hogy egyértelművé tegye jelentését. Érdekes lenne, ha azt írná le, hogy mivel nem ért egyet, mint hogy parafrázisokba burkolja hozzá nem értését. Olvassa el még egy-párszor amit írtam, gondolkodjon, talán megérti.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  37. Kekec ! Milyen gazdaság állt le ? Amit korábban szoc-lib kormányok eladtak ? vagy a 89 elötti harmad, negyed generációs technológiával dolgozók.? Vagy a 2010 elötti negativ GDP-s ? Jelenleg az ez évi pluszban van, kereskedelmi arány pozitiv, várható államháztartási hiány 3 % alatt lesz / az elmúlt 20 évben még egyszer sem volt / a deviza tartalék kb. 35 milliárd EURÓ.A múlt heti EU ülést miért nem tartották szeptemberben, akkor a 2012-s költségvetést nem kellene módosítani.Ez ilyen egyszerű, de bon-mot-nak ragyogó !

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  38. Kedves Pali!
    Ez a válaszom tömören:
    http://nepszava.com/2011/11/magyarorszag/orbannak-mennie-kell.html

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -1 (3 szavazatból)
  39. Pali41: A druszájának két pilóta-karika van a szeme előtt, a magáé előtt meg két narancs. A különbség, hogy a karikákon legalább egy kis részen át lehet látni.
    A forint bedöntésével javították a kereskedelmi mérleget (mindig is az volt a véleményem, hogy a shortolás csak egy kis magánhaszon volt, a cél az export “extraadókat” megkerülő támogatása volt) aminek az árát a devizahitelesekkel
    fizettették meg. Annyira hülyék voltak, hogy nem jöttek rá, hogy ez egyben az állami (és önkormányzati) adósság szintjét is emeli, mivel annak nagy része devizában van. A világválság legmélyén volt negatív egy rövid ideig a GDP, amiből már Bajnai kihozta az országot. Na EZT rontották le nulla azaz zéró százalékra. A várható államháztartási hiány az egyszeri tételek nélkül számolva 7 % körüli lesz, a manyup pénz csak optikai tuning, amitől nem megy jobban a szekér – és 2012-re már egy fityung sem maradt belőle.
    A deviza tartalék ÁPRILISIG tart ki. Mit gondolsz, jó kedvükben sündörögtek vissza az IMF-hez? Eddig csak dupla kamatra tudták magukat a szabadpiacról finanszírozni: 10-20-30 évre előre eltapsolták a következő nemzedékek pénzeit is! Ezt csak az nem látja, akinek az agyát narancslöttyben pácolják, pl mert az MTI által egyenirányított honi médiákból tájékozódik kizárólag.
    Az eladások zömét a rendszerváltás után egyébként az MDF eszközölte, most hallom róluk először, hogy szoc-lib lett volna!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -1 (3 szavazatból)
  40. és Pali41: a téma az, hogy SENKI sem szavazott fülkeforradalomra, rendszerváltásra, a demokrácia leépítésére – és a Jobbik programjának megvalósítására (abban már egész jól állnak: 80 %-on)
    Szerintem történelmi szerencsénk, hogy Orbán tök hülye a gazdasághoz. Belegondolni sem merek, hogy mit le tudott volna nyeletni az országgal egy kis életszínvonal emelésbe csomagolva. Csak elkövette azt a hibát, amitől már Sztálin is óvta az embereit: bedőlt a saját propagandájának. Mely szerint 98-2002 között az ő zsenialitásának – és nem a Bokros csomag 2-esbe történő visszaváltásának és a világ konjukturájának köszönhetően kapaszkodott felfelé a gazdaság. De persze már abba is belerondított a vége felé a Kuszaszemű El Tolcsy!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -1 (3 szavazatból)
  41. gets ! Legalább a Statisztikai Hivatal számaiból keressen olyan számot ami alá támasztja mondandóját.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  42. kekec ! Ön a számokkal valahogy hadilábon áll, 2010-ben lett volna 7 % a hiány a banki és a múlti adók nélkül, t.i. ezek hiányoztak a Bajnai féle költségvetésből. Tudja M.o.- nincsenek olyan pénzel rendelkező emberek akik a Shortolást végre tudnák hajtani, csak olyanok, akik meg tudnak politikai hangulattal ágyazni ennek végre hajtására. Ha utána néz, akkor már tavalyi évben, s ez évben is a devizában meglevő adósságot kifizették, nem kölcsönből, hanem állampapirból, s nem 12 %-s kamattal szerzett vétellel, hanem 6-8 %-al. Ha lehetne írjon már Bokros áldásos tevékenységéről. De ne írja a nyugdíj , közalkalmazotti fizetés csökkenést áldásos tevékenységek, ne talán tán reformok tevékenységére. Hornék, Gyurcsányék 70%-s privatizációján remélem struktuális reformot ért. 2002-2010 közötti 14 ezer milliárdos hitelek is ebbe tartozhatnak. Tényleg, ezeket hány %-t kaptuk, nem tudja ? Ebben benne van a kényszerű magánnyugdij pénztár miatt felvett 3200 milliárd hitel is. 12 év után kaptunk érte 3000 milliárdot.Szenzációs reform !!!!!!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  43. el kell zavarni ezt az infantilis kormányt (aztán jogerősen elítélni őket) ügyvezető kormányt felállítani, és az alkotmányt és az idáig hozott idióta rendelkezéseket, törvényeket vissza kell állítani a 2010 Márciusi állapotokra

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -1 (1 szavazás)

Írja meg véleményét!

 
Kapcsolódó cikkek

Náci beszédet mondott Orbán a Kossuth téren 2012. március 15. csütörtök | AN

Deák István helyreteszi Liptákot 2012. március 8. csütörtök | AN

Egy másik verset is átírtak 2012. március 1. csütörtök | AN

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos