Ronai and Ronai
AMERIKAI

Panetta: hosszan tart majd a líbiai átalakulás 2011. december 17. szombat 22:06 | RR Forrás: AN

  • Hozzászólások(4)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Panetta: hosszan tart majd a líbiai átalakulás

Washington/Tripoli – Leon Panetta személyében a történelem folyamán első ízben járt amerikai védelmi miniszter Líbiában. Véleménye szerint hosszú és nehéz út vár az észak-afrikai országra, amely csak névleg egységes, a rivális milíciák továbbra is szemben állnak egymással.

Leon Panetta Tripoliban jelentette be, hogy hazája kész segíteni az új rezsimet, de semmilyen konkrétumot nem közölt, miből állna ez a segítség a Moamer Kadhafitól két hónappal ezelőtt megszabadult ország számára.

A vendég arra figyelmeztette a polgárháború után is fennmaradt fegyveres csoportokat, hogy nehéz kihívásokra kell majd választ adniuk. „Hosszú és nehéz lesz az átmenet, de bízom abban, hogy sikeresek lesznek”, mondta Panetta az Abdurrahum El-Keib miniszterelnökkel és Oszama al-Dzsuváli védelmi miniszterrel közösen tartott sajtókonferencián.

A milíciák augusztus óta tartják hatalmukban a főváros, Tripoli különböző részeit, és egyelőre egyikük sem hajlik arra, hogy lemondjon az általa ellenőrzött területekről vagy pláne a fegyvereiről. Kadhafi októberi megölése után csak kevesen váltak meg fegyvereiktől, a többiek fenntartják igényüket, hogy valamilyen módon részt kapjanak a hatalomból és az olajexport jelentette gazdagságból.

Panetta a tripoli sajtótájékoztatón

A különféle fegyveres bandák közt egyre gyakoribbak az összetűzések, és a feszültségek kirobbanása annál is inkább fenyegető, mert nem létezik kellő hatalommal rendelkező központi kormányzat, amely a bandákra rá tudná kényszeríteni az akaratát. Líbia központi, egységes haderővel végképp nem rendelkezik.

Pénteken a jelentős hadurak egyike, Khalifa Haftar közölte, hogy két fia is megsérült a nyugati Zintan városban vívott tűzharcban. Zintan a tripoli repülőtér birtoklása szempontjából stratégiai jelentőséggel bír. Egy héttel korábban egy Haftart szállító konvojra nyitottak tüzet a repülőtérhez közeli ellenőrző pontok egyikénél.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa a rendkívüli bizonytalanság dacára felfüggesztette a líbiai központi bankkal és leányvállalataival szembeni szankciókat, azaz nincs annak akadálya, hogy az ország hozzájusson külföldön befektetett több tízmilliárd dolláros tartalékaihoz. Csak az Egyesült Államok 30 milliárd dollárnyi líbiai pénzt szabadított fel. A teljes külföldi letét 150 milliárd dollárra rúg.

Panetta Afganisztán és Törökország meglátogatása után érkezett Líbiába, ahol csak néhány órát töltött. A látogatásba azonban így is belefért, hogy a helyi temetőben lerója tiszteletét azon tizenhárom amerikai tengerészgyalogos sírjánál, akik az ország első külföldi katonai vállalkozása idején, 1804-ben haltak hősi halált a kalózokkal vívott harcban. A sírokat kis amerikai zászlókkal és virágkoszorúkkal díszítették fel.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 0.0/5 (0 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 0 ( 0 szavazatból)

Címkék:,

  • Hozzászólások(4)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

4 Reader’s Comments

  1. Kezd meleg lenni az “arab tavasz”. :(

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  2. Mi ez a link?
    Ensz jegyzőkönyv.
    2011. Januárjában kelt.
    Mely államok értettek vele egyet?
    ..
    És miről szól a jegyzőkönyv?
    Olvasd el, érdemes.
    General Assembly
    http://www2.ohchr.org/english/bodies/hrcouncil/docs/16session/A-HRC-16-15.pdf

    A jelentés dátuma 2011. JANUÁR

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  3. Az biztos… ebből szerintem szomáliai- afganisztáni léptékű anarchia lesz, méghozzá egy éven belül.

    Ezt kizárólag újragyarmatosítással lehetne megakadályozni, de ennek a jelenlegi óvatoskodó- töketlenkedő- problémákkal szembe nem néző- ultralib politikai környezetben kb. nulla a realitása.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (4 szavazatból)
  4. ( valamiért nem engedte fel a linket az AN….)
    Mi ez a link?
    Ensz jegyzőkönyv.
    2011. Januárjában kelt.
    Mely államok értettek vele egyet?
    ..
    És miről szól a jegyzőkönyv?
    Olvasd el, érdemes.
    Valamiért nem engedte fel a linket az AN…. Érdemes megpróbálni így, ird be a keresőbe:

    4 Jan 2011 – GE.11-10097. Human Rights Council. Sixteenth session. Agenda item 6. Universal Periodic Review. Report of the Working Group

    A jelentés dátuma 2011. JANUÁR

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
Kapcsolódó cikkek

CIA-központ volt a bengázi amerikai konzulátus 2012. október 12. péntek | AN

Megalázták a nagykövet holttestét? 2012. szeptember 14. péntek | AN

Szolidaritási tüntetések Líbiában 2012. szeptember 13. csütörtök | AN

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos