Ronai and Ronai
AMERIKAI

Hogyan utáltassunk meg egy gyerekkel szinte bármit? 2011. október 6. csütörtök 16:48 Forrás: AN

  • Egy hozzászólás
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Hogyan utáltassunk meg egy gyerekkel szinte bármit?

Budapest – Körlevélben hívta fel Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár az iskolaigazgatókat, hogy csütörtökön – az aradi vértanúk emléknapján – osszák ki a 10 éves tanulóknak az alkotmány preambulumát, a 14 éveseknek a teljes szöveget. A kiadványokat az államtitkárság küldte szét az intézményekbe.

Hoffmann Rózsa ért a gyerekek nyelvén, ezt most már bátran leszögezhetjük.

Vagy egyet biztosan látott már, ha messziről is.

Így aztán érti azt a gyermeklélektani effektust, hogy mi történik a kicsi buksiban, ha valamire azt mondják neki, kötelező (valószínűleg a kedvenc együttesét is leköpi inkább. Ezzel a módszerrel lehet az egyébként kiváló irodalmi műveket is hosszú-hosszú évtizedekre a „hányingert és gyomorgörcsöt kapok tőle, ha csak meglátom a polcon” kategóriájába száműzni, nem beszélve a tényleg vacakokról.)

Mert mihez kezd egy 10 éves gyermek a nemzeti hitvallás nem kevés pénzért, rengeteg papírra kinyomtatott verziójával, amikor azt egy ártatlannak induló matek óra elején a tantó néni a kezébe nyomja?!

Forgatja, olvasgatja. Esetleg.

Hülyén néz.

Aztán még hülyébben.

Aztán megkérdezi: mivaaaaaaan?!

Leteszi a padra, vagy besüllyeszti a táskájába (a háromhetes szendvics mellé, a tornacipőtől rögtön jobbra).

Soha nem fog többet előkerülni, esetleg ha táskavizitkor.

A kreatívabbak persze nem így járnak el, mert a nemzeti hitvallást kitűnően lehet használni papírhajónak, repülőnek, titkos körlevélnek órák alatt, de alátétnek sem rossz az a szendvicshez, amiből kibuggyan a beltartalom (Dániel Péter pirulhat, ez mennyivel ketchuposabb ötlet!)

A felső tagozaton persze más a helyzet, ott nyilván sokkal értőbben fognak hozzáállni ifjú lelkükkel a dologhoz.

Véletlenül sem lesz tele a szemétkosár a papírokkal, és elő nem fordulhat, hogy kreatív és szellemesnek szánt művek születnek, lásd még a Toldi-átiratokat.

A szülők nyilván az izgalomtól már-már reszketve, kipirult szemmel és fénylő arccal várják haza a gyermekeiket, első kérdésük ezúttal nem az lesz, hogy miből kaptál már megint karót, te átok, hanem, hogy hol van?! Mutasd meg gyorsan! Aztán összeül a család a lámpafénynél vacsora helyett, összehajolnak az asztal felett és hosszan, az emlékezéstől kissé remegő hangon citálnak majd a hitvallásból vagy az alaptörvényből. S mikor a család álomra hajtja a fejét, lelkükben béke honol majd, olyan nagymagyar nyugalom, hogy ez a nap sem telt el hiába, hiszen már miénk ez a csoda (el ne felejtsük bekereteztetni majd, a Feri bácsi úgyis ráér a közmunkája mellett).

Hoffmann Rózsa pedig elérte, amit akart: a szentséget egészen biztosan magához veszi, s őrzi lakásában, szívében (tornazsákjában, iskolatáskájában, padjában, a tantermi szemetesben) magyarságunk ékes-édes bizonyítékát.

Kerényi Imre, aki ezt az egészet megálmodta, szintén pihenni készül, s már körvonalazódnak fejében a nagyszerűbbnél nagyszerűbb ötletek.

(„Kedves Igazgató Asszony!/Igazgató Úr! 2012. január 1-jén lép hatályba Magyarország Alaptörvénye. Az államnak kötelessége gondoskodni arról, hogy polgárai ismerjék a törvényeket, amelyek közül kitüntetett szerepe van Alaptörvényünknek. Az ismertetést a gyerekekkel kell kezdeni” – így kezdődik az az államtitkári körlevél, amiben Hoffmann Rózsa az iskolaigazgatókat az elvárásokról tájékoztatja.A két korosztálynak kétféle kiadvány készült: a kisebbeknek a Nemzeti Hitvallást nyomtatták ki, a már felsorolt illusztrációkkal, valamint neves történelmi személyiségekkel, akik „törvényt szabtak a nemzetnek” (lásd képgalériánkat), bár Hunyadi Mátyást eddig kevésbé törvényhozó, mint háborúzó királynak ismertük, hacsak a király helyettesítési rendjét szabályozó úgynevezett nádori törvényt vagy a főnemeseket háttérbe szorító és a köznemeseket helyzetbe hozó törvényeket nem tartjuk a magyar történelem szempontjából korszakalkotó jelentőségűnek.

A 14 évesek – ugyanazokkal az illusztrációkkal – már a teljes alaptörvényt megkapják, a kicsiknek „csak” a Nemzeti Hitvallás jut. Mindez annak a nagyívű alaptörvény-népszerűsítő programnak a része, amit Kerényi Imre színházi rendező álmodott meg, Orbán személyes felkérésére. A program része az Alaptörvény Asztalának felállítása az önkormányzatoknál és egy  estménypályázat is, nagy történelmi eseményekről.)

forrás: hvg.hu

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 0.0/5 (0 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 0 ( 0 szavazatból)

Címkék:,

  • Egy hozzászólás
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

One Reader’s Comments

  1. a hülyét az különbözteti meg az okostól, hogy az okos kételkedik , a buta mindenben magabiztos.
    én már nem lepődöm meg semmin. így élünk.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)

Írja meg véleményét!

 
Kapcsolódó cikkek

Bundázásra akarták rávenni a pécsi focistát 2011. október 3. hétfő | AN

Torghelle visszatért a Budapest Honvédhoz 2011. szeptember 30. péntek | AN

BL: a duplázó Messi beérte Kubalát 2011. szeptember 29. csütörtök | AN

Platini: Európa sportélete forog veszélyben 2011. szeptember 28. szerda | AN

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos