Ronai and Ronai
AMERIKAI

A parlament kiadta Gyurcsány Ferencet 2011. szeptember 13. kedd 5:01 | AN Forrás: MTI

  • Hozzászólások(57)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
A parlament kiadta Gyurcsány Ferencet

Budapest – Hétfőn késő este az Országgyűlés megszavazta a volt miniszterelnök, Gyurcsány Ferenc mentelmi jogának felfüggesztését: 306-an igennel voksoltak, köztük mindhárom független képviselő, így Szili Katalin is. Az előterjesztést megszavazta az LMP és a Jobbik is. A szocialisták kivétel nélkül nemmel voksoltak. Gyurcsány nem nyomott gombot. A szavazás előtt a volt kormányfő a pulpitusról mondott vádló beszédet vádlói ellen.

A volt kormányfőt hivatali visszaélés miatt szeretné gyanúsítottként kihallgatni az ügyészség a sukorói kaszinóberuházás ügyében. A vádhatóság azért kívánja perbe fogni Gyurcsányt, mert még miniszterelnökként a parlamentben találkozott a sukorói befektetőkkel, és ott helyben támogatásáról biztosította a projektet; azaz az ügyészség szerint döntött róla és kijelölte annak megvalósítását.

Előbb Rubovszky György, a mentelmi bizottság KDNP-s elnöke ismertette az ügyészségi megkeresést, és a bizottság korábbi állásfoglalását, 6-2 arányos támogatását a mentelmi jog felfüggesztésére. A volt miniszterelnök élt a szavazás előtti felszólalás lehetőségével, beszédét az elnöki emelvény előtti pulpitusról mondta el. Többek között, hogy „az ügyészség valótlant állít, azaz hazudik”. A sukorói beruházás az ország érdekeit szolgálta volna, azok, akik akkor szembefordultak ezzel a beruházással, az ország érdekeivel mentek szembe. Hangsúlyozta, hogy ismételten a „jóindulatáról” biztosítaná a befektetőket, és többször is elkövetett hasonló „bűnt”. Szerinte politikai leszámolás zajlik: utalt a WikiLeaks által kiszivárogtatott dokumentumra, Orbán egyik 2007-es megjegyzésére, hogy ha képes meggyilkolni az ellenfeleit, akkor meg is teszi. (Azonban azt is hozzátette: ezt a megjegyzést, valamint az azt követőt, vagyis hogy “Jobban szeretném látni Gyurcsányt holtan, mint csak sebesülten”, aki akarja, meg is hallgathatja…. Ez arra utalhat, hogy Gyurcsány birtokában van egy ilyen hangfelvétel.)

Gyurcsány szerint Orbán és pártja nemhogy megölni nem tudja, de megsebesíteni sem, és csak megerősíti őt abban a tudatban, hogy egy alávaló hatalom vezeti az országot, amely ellen minden demokratának hezitálás nélkül fel kell lépnie.

Tóth Mihály büntetőjogász az MTI kérdésére elmondta: a mentelmi jog felfüggesztése arra szolgál, hogy egy országgyűlési képviselő ellen megindulhasson a büntetőeljárás, a nyomozás, és az érintett büntetőjogi felelősségre vonásához szükséges cselekményekre sor kerülhessen, a nyomozóhatóság meggyanúsíthassa és megkezdhesse a személyre szóló bizonyítékok gyűjtését ellene.

Kifejtette: a mentelmi jog felfüggesztése mindig valamely konkrét tényállás vonatkozásában történik, amely később minősülhet másként is, mint ahogy a mentelmi jog felfüggesztését kérő hatóság kezdetben minősítette, az ügyben eljáró hatóságok azonban csak azokat a tényeket értékelhetik, amelyek a mentelmi jog felfüggesztésére irányuló kérelemben szerepeltek. Ha más tényállás vonatkozásában merül fel a gyanú, arra ismét ki kell kérni a mentelmi joggal rendelkezőt, aki egyébként teljes jogú országgyűlési képviselő marad mentelmi jogának felfüggesztése után is – magyarázta a büntetőjogász.

A legfőbb ügyész hivatali visszaélés miatti gyanúsítotti kihallgatása érdekében kérte Gyurcsány Ferenc mentelmi jogának felfüggesztését. A büntető törvénykönyv szerint “az a hivatalos személy, aki azért, hogy jogtalan hátrányt okozzon vagy jogtalan előnyt szerezzen, hivatali kötelességét megszegi, hatáskörét túllépi, vagy hivatali helyzetével egyébként visszaél, bűntettet követ el, és három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.”

Tóth Mihály ezzel kapcsolatban megjegyezte, hogy miután a hivatali visszaélés viszonylag kisebb súlyú, három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő cselekmény, és Gyurcsány Ferenc esetében nem lenne életszerű szökés vagy összebeszélés veszélyétől tartani, meglepő volna, ha kényszerintézkedést, például előzetes letartóztatást, vagy akár házi őrizetet alkalmaznának vele szemben.

A nyomozati cselekményeket firtató kérdésre Tóth Mihály úgy válaszolt: a nyomozóhatóság feladata és felelőssége meghatározni, hogy az eredményes büntetőeljáráshoz milyen nyomozati cselekményekre, milyen sorrendben és időzítés szerint van szükség. Azonban valószínűsíthető, hogy miután Gyurcsány Ferenc mentelmi jogát gyanúsítotti kihallgatására hivatkozva kérte a legfőbb ügyész, ez rövidesen megtörténik – jegyezte meg.

(Gyurcsány Ferenc felszólalását lapunk egy másik helyén szó szerint közöljük – Amerikai Népszava.)

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 5.0/5 (6 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +5 ( 11 szavazatból)
A parlament kiadta Gyurcsány Ferencet, 5.0 out of 5 based on 6 ratings

Címkék:, ,

  • Hozzászólások(57)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

57 Reader’s Comments

  1. Ejnye, a példa ragadós. Az ausztriai honvédelmi minisztert az ügyészség kikérte a parlamenttől, vesztegetési gyanú miatt, vadászgépek beszerzése kapcsán.
    Ott is gripent vettek? :)) Jaj, Orbán, mi lesz itt? :))

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  2. Én ezt egy dolog miatt nem tartom rossznak: bár utálom, de gyurcsány bűncselekmény hiányában meg tudja védeni magát, és az egész szertefoszlik. A törpének meg éghet a pofája, bár szerintem pofátlan.

    És jöhetnek a viszontperek.

    Így végetérhet a suttogó propaganda.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  3. Krampusz, amennyire ismerem az osztrákokat, ott is két kategória van,
    bűncselekmény hiánya és bizonyítékok hiánya. Nem is tudom, sógorék mit csinálnak majd, :)))))))

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  4. Ja, lehet, hogy ott is van elévülés. :)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  5. Az a baj a kréta körül, hogy személyre adtak ki megrendelést, és nem bűncselekmény okán.
    Ez nem jogállami módszer.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  6. x

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  7. Kösse fel Polt Péter a gatyáját, mert nem akárkit vádolt meg. Bár egy általa kinevezett biró képességéhez, aljasságához nem fér kétség.
    Hunvald György is ártatlanul harmadik éve ül a Venyige utcai börtönben és a szeptember eleji koronatanu vallomása alapján megreccsent a vád ellene.
    Nem látom, hogy bárkinek is égne a pofája.
    A demokratáknak össze kell fogni és nem hagyni a koncepciós perek bekövetkezését.
    Ki kell állni Gyurcsány Ferenc mellett !!!
    De nem úgy, mint ahogy elment a magyar szavazni.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)

Írja meg véleményét!

 
Kapcsolódó cikkek

Gyurcsány egy gombostűt sem visz magával 2011. október 20. csütörtök

Orbán sztárt csinál Gyurcsányból 2011. október 4. kedd | AN

Gyurcsány Ferenc vádolja az ügyészeket 2011. október 4. kedd | AN

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos