Ronai and Ronai
AMERIKAI

Szomorú sábesz köszönt ma Boro Parkra 2011. július 15. péntek 10:08 | Rákócza Richárd Forrás: AP, New York Times

  • Hozzászólások(9)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Szomorú sábesz köszönt ma Boro Parkra

New York – Pszichológiai vizsgálatnak vetik alá a brooklyni ortodox zsidó negyedben történt gyermekgyilkosság gyanúsítottját, aki ártatlannak vallotta magát, és azt állította, hangokat hall. Levi Aron ellen másodfokú emberölés a vád. A tett megrengette a negyed nem kis részben Magyarországról elszármazott lakóinak önbizalmát, akik azt hitték, védett világban élnek, legalább egymásban minden további nélkül megbízhatnak.

A 35 éves Levi Aron ügyvédje, Pierre Bazile közölte: védence hangokat hall és hallucinációktól szenved. A férfi „nem bűnösnek” vallotta magát a nyolcéves Leiby Kletzky meggyilkolásában.

Őrizetben a vádlott

Biztonsági videokamerák felvételei tanúskodnak arról, hogy a férfi és a gyerek együtt haladtak az utcán, néhány sarokra attól a ponttól, ahol Leiby anyja már kétségbeesetten várta a fiút.

A rendőrségi kihallgatáson azt állította, nem előre megfontoltan követte el a tettét. Az eltévedt és hozzá útbaigazításért forduló gyereket magával vitte egy esküvőre, ahol több órát töltöttek, és csak később – amikor már körözést adtak ki a fiú eltűnése miatt – eszmélt rá, mit tett; ekkor pánikba esett és ezért csábította otthonába, majd fojtotta meg Leib Kletzkyt a fürdőszobai törölközővel. Hogy miért darabolta fel, arra nem tudott kielégítő választ adni.

Az esküvő helyszíne. A fiút itt nem látták a vádlottal

Raymond Kelly, New York-i rendőrfőnöke elmondta, hogy kihallgatták az esküvő több vendégét, akik valóban emlékeztek arra, hogy a férfi ott volt a mulatságon, arra viszont nem, hogy egy nyolcéves gyerek is lett volna vele, így elképzelhető, hogy a történetnek ez a része nem igaz. A rendőrfőnök szerint a férfi semmilyen megbánást nem tanúsított kihallgatásakor, csupán annyit mondott, sajnálja, hogy fájdalmat okozott.

Levi Aron ziláltan, sápadtan jelent meg bírósági meghallgatásán, ahol zavarosan viselkedett. A bíró nem engedélyezte az óvadék ellenébeni szabadlábon történő védekezést, elrendelte viszont elmeállapotának vizsgálatát és fokozott őrizetét, miután fennáll annak veszélye, hogy öngyilkosságot kísérel meg.

Charles Hynes kerületi ügyész kijelentette: utánanéznek annak, lehettek-e pedofil ügyei a vádlottnak a múltban. Aron tagadja, hogy molesztálta volna az áldozatát. A rendőrség egyelőre nem zárja ki annak lehetőségét, hogy megtette. Úgy tűnik azonban, hogy emberi ésszel felfogható motiváció nélküli gyilkosság történt. „Abszolút sem ok nem volt rá”, fogalmazott Kelly rendőrfőnök.

Az Amerikai Népszavában tegnap tévesen jelentettük, hogy a meggyilkolt fiú egyke volt. Egyedüli fiú volt – de van öt leánytestvére. Zahava Farbman, a Chai Lifeline nonprofit szervezet szociális munkása elmondta: a lányok csak azt tudják, hogy fivérüket megölték, de hogy ki és milyen körülmények között, azt nem árulták el nekik. A család teljesen összeomlott. Az apa, Nachman egy futárcégnek dolgozik, az anya, Esti háztartásbeli.

William Miller bíró nem engedélyezett óvadékot

Szomorú sábeszre készül a mai pénteken Boro Park. A zsidó vallás előírásai értelmében a szombat mint örömünnep megszakítja a sivát, a gyászidőszakot, amelyet a meggyilkolt gyermek emlékére tartanak. Ma este, gyertyagyújtás után örömteli szívvel kellene elkölteni az ünnepi vacsorát.

A szombat méltó megünneplését nem csak a gyász teszi nehezebbé, de a rémtett okozta bizonytalanság is. A derült égből lecsapó villám megrengette a negyed nem kis részben a történelmi Magyarországról – Szatmárról, Mármarosszigetről, Munkácsról, Pápáról – elszármazott lakóinak önbizalmát, akik azt hitték, többé-kevésbé védett világban élnek, és ha a külvilágban nem is, legalább egymásban minden további nélkül megbízhatnak.

A Boro Park-iak számára felfoghatatlan, hogy a gyilkos nem kívülről jött – és sokan arra mutatnak rá, kívülről nem is jöhetett volna. A gyerek épp azért ment oda Levi Aronhoz, mert egyetlen pillantással felmérte, hogy a közösség tagja, akiben minden további nélkül megbízhat.

Leiby Kletzky rossz emberhez ment oda

Az ortodox negyed együttélésének egyik alapkövét ütötte ki a gyilkosság. Vannak, akik szerint épp a sajátjaikkal szembeni vak bizalom intézményét kell újra átgondolni: ma már az ember a szomszédjairól sem tudhatja, kicsodák. A gyerekeket, akiket eddig arra neveltek, hogy az ismerős környezetben megbízhatnak, mostantól bizalmatlanságra kell nevelni: soha nem hallottak arról, hogy ilyesmi megeshet. Boro Parkban nincsenek tévékészülékek, nem jutnak el a világi lapok, nem hallgatnak világi rádióállomásokat sem.

Ruchama Clapman, a helyi drogosoknak, alkoholistáknak és molesztáltaknak lelki segélyt nyújtó ügynökség vezetője szerint a negyed hozzáállása, ha lassan is, de változik az idők során. Tizennégy évvel ezelőtt, amikor az ügynökséget megnyitotta, hallatlan nehézségekkel kellett szembenéznie, mert a nagyközönség azt állította, Boro Parkban nincs kábítószeres, iszákos, molesztált meg végképp nincs. Évekig tartott, míg elfogadták, hogy ilyen témákról egyáltalán szó eshet.

Problémák persze még egy ortodox közösségben is felmerülnek, ezeket azonban a közösség jobban szereti saját maga megoldani. A szennyes kiteregetése nem divat, és egyes esetekben bűnnek számít a meszirá, „magyarul” a mószerolás, vagyis zsidó embertárs beköpése a nem-zsidó hatóságoknak. A statisztikák szerint ha nem is túl gyakran, de azért ebben a közösségben is fordulnak elő olyan esetek, amikor a világi hatóságoknak be kell avatkozniuk. 2008 októbere és 2009 októbere között Brooklynban huszonhat ortodox férfit – tanárokat, rabbikat, táborvezetőket – tartóztattak le szexuális vádak miatt.

A százezres lakosságú Boro Park kétszázötven zsinagógájában szombatra készülnek; az otthonokban megfonják a kalácsot és elkészítik a péntek esti lakomát. De a fények kigyúlása után aligha lesz olyan ember a szatmári, ungvári, nagykállói, belzi és bobovi otthonokban, aki ne a nyolcéves, minap temetett Leib Kletzkyre gondolna.

És persze arra az emberre, aki miatt eggyel kevesebben ülnek az asztalnál.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 5.0/5 (1 szavazás)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 0 ( 0 szavazatból)
Szomorú sábesz köszönt ma Boro Parkra, 5.0 out of 5 based on 1 rating
,

,

Címkék:, , , , , , , ,

  • Hozzászólások(9)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

9 Reader’s Comments

  1. Mindenki hall hangokat,csak van aki nem figyel rá.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (4 szavazatból)
  2. Én hangokat hallok…mindig…mint például most…ahogy ezt írom…

    De félre a tréfát:

    Minden elmebeteg szociopata gyilkos próbálja magának, és persze a többieknek bemesélni, hogy ő “tudtán kívül”, valaki vagy valami más alatt tette azt, amit. Még ha egyes kutatók az emberi civilizáció számára létfontosságú illúziónak is tekinti a szabad akaratot, akkor sem lehet hagyni az ilyen emberszerű szörnyetegek szabadon.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (3 szavazatból)
  3. Őszinte részvétem a kisfiú szüleinek, hozzátartozóinak. Nagyon szomorú és hihetetlen, hogy ebben a zárt közösségben ilyen megtörténhetett.
    2007-ben és is éltem a Boro Parkban egy családnál. Sok szeretettel és hálával tudok rájuk gondolni.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  4. Majd a szakértő megállapítja, hogy a hangok mennyire befolyásolták. Magyarországon az számít, hogy az eklkövetés pillanatában mennyire volt beszámítható. Nem tudom, hogy van ez az USA-ban, de ez a logikus. Hisz egy gyilkos a tette után is, érezve, hogy mit csinált, elveszítheti beszámíthatóságát. Aki ennyire beteg, és nem lehet halálra ítélni, az maradjon mindörökre kivonva a társadalomból. Ahogy Mark Chapman, John Lennon gyilkosa is. Azt sem fogják kiengedni soha.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (4 szavazatból)
  5. Jimbo:

    Bocs, de miért tartson életben egy brutális gyerekgyilkost a társadalom azon a (jog?)címen, hogy a gyilkosság elkövetésekor nem volt “beszámítható”. Egyáltalán mi számít beszámíthatónak? Az, ha vadállatként ráront a gyerekre vagy az, ha elkezdi feldarabolni?

    Amerikában túl nagy hatalmuk van a pszichológiai szakembereknek, akik túl gyakran mentik meg az épeszű bűnözőket a haláltól a tényleges életfogytiglanba ahelyett, hogy a bíróság a tárgyalás utáni napok múlva rögtön megszabadítaná a társadalmat tőlük egyszerű akasztással.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -1 (3 szavazatból)
  6. Animebj:
    Bocs,de én nem mondom, hogy életben kell tartani. Kicsit olvass vissza.
    Valaki hívatkozott ennek az állatnak a betegségére, meg sajnálta szegény szüleit.
    Erre reagáltam azzal, hogy létezik olyan, hogy beszámíthatóság. Ami azt jelenti, hogy lehet elmeroggyant valaki, de tisztában van a cselekedeteivel, és felelősségre vonható azért amit tesz.
    Az életfogytot meg arra értettem, hogy ha nem lehet halálra ítélni. Mert pl. nincs ott halálbüntetés. Mert ugye nem engedhetjük ki csak azért, mert sokba kerül a társadalomnak bent taertani, vagy igen?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  7. borzaszto volna szabadon hagyni ezt a veszélyes gazembert

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  8. Azt kell átgondolni, hogy milyen módon lehet a skizofrénia előjeleit megismerni egy ilyen közösségben, és milyen kezelési lehetőségek vannak. Ugyanez nem csak ott gond, a sokkal szabadabb, de elidegenedett közösségekben is legalább ekkora gondot jelent.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
Kapcsolódó cikkek

Lemondott a Mazsihisz ügyvezető igazgatója 2014. április 10. csütörtök

A Jad Vasem kiszáll a Sorsok Házából 2014. március 21. péntek

Egyházi ejnye-bejnye Hegedűs Lorántnak 2014. március 8. szombat

Kitört az első Lázár-zsidó háború 2014. február 27. csütörtök

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos