Ronai and Ronai
AMERIKAI

Történelmi látogatáson II. Erzsébet 2011. május 17. kedd 12:10 | AN

  • Egy hozzászólás
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Történelmi látogatáson II. Erzsébet

London – II. Erzsébet lesz az első brit monarcha, aki Írországba látogat. Óriási biztonsági előkészületek folynak Dublinban.

Az ír rendőrség szerint 4000-nél is több ember ügyel majd az országba látogató királynő testi épségére. A négy napos látogatást II. Erzsébet Mary McAleese ír államfő otthonában kezdi, a dublini Phoenix Parkban.

Az ország elnöke történelminek minősítette a királyi látogatást, ami az ellenségeskedő múltat zárja le a két ország közt és egy új jövő felé nyit. Nagy-Britannia miniszterelnöke, David Cameron is méltatta az eseményt, ami száz éve az első, a független Írországban pedig mindmáig példátlan látogatás lesz. V. György tett utoljára látogatást a brit monarchák közül Dublinba, de akkor, 1911-ben az még Nagy-Britannia része volt.

Az uralkodó ellátogat egy egyetemre, egy katonai emlékkertbe és a Croke Park stadionba is. Ez utóbbi azért is bír nagy jelentőséggel, mert 1920-ban, az ír függetlenségi háború alatt itt lőttek a tömegbe a brit katonák, 14 halálos áldozatot hagyva. A szimbolikus látogatások célja tehát valóban a megbékélés, a múlttal való szakítás.

A látogatás békéjét ugyanakkor a jelek szerint nehéz lesz garantálni. Tegnap London belvárosában helyezték készültségbe a rendőri erőket és figyelmeztették a lakosságot, mert egy kódolt terrorfenyegetést kaptak, feltehetőleg szakadár ír csoportoktól. Dublin nyugati részéhez közel pedig egy bombát találtak egy éjszakai buszjáraton hétfőn. A járművön tartózkodó utasokat leszállították, a pokolgépet pedig hatástalanították a tűzszerészek.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 0.0/5 (0 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 0 ( 0 szavazatból)

Címkék:, ,

  • Egy hozzászólás
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

One Reader’s Comments

  1. az Írek sem felejtenek

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
Kapcsolódó cikkek

Gyémántjubileum 2012. június 4. hétfő | AN

Nyíltan meleg elnöke lehet Írországnak 2011. szeptember 28. szerda | AN

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos