Ronai and Ronai
AMERIKAI

Túlkezelt szívszkenneltek 2011. május 25. szerda 18:38

  • Hozzászólások(2)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Túlkezelt szívszkenneltek

Amikor tünetmentes embereknél végzik a szívszkennelést, az túlkezeléshez és mellékhatásokhoz vezethet.Az amerikai kutatók az Archives of Internal Medicine című orvosi folyóiratban közölték tanulmányukat. A szkennelésnek ez a típusa az úgynevezett kardiális CT-angiográfia (CCTA), amely részletes képet alkot a szívről, így segít felderíteni a koleszterin szívkoszorúérben lévő lerakódásait.

A lerakódások korai felismerése elvileg csökkenti az érelzáródást, ezzel a szívroham kialakulását. Ennek ellenére a baltimore-i Johns Hopkins Ciccarone szívközpont kutatóinak mostani elemzése szerint nincs bizonyíték arra, hogy az emberek pusztán szívszkennelés alapján megkezdett kezelése bármilyen előnnyel járna. Ugyanakkor maga a vizsgálat nagy dózisú röntgensugárzásnak teszi ki az érintett pácienseket, az alkalmazott festékanyag pedig számos embernél vesekárosodást okoz.

A tanulmányban 1000 koreai páciens adatait elemezték, akik egészségügyi szűrővizsgálatuk részeként - egyébként tünetektől mentesen – a CCTA elvégzését is kérték a Szöuli Nemzeti Egyetem Bundang Kórházában. Az ő adataikat 1000 olyan emberre vonatkozó adatokkal hasonlították össze, akiknél nem készült CCTA.

Három hónap elteltével az első csoportba tartozók 34 százaléka szedett koleszterinszintet csökkentő sztatinokat, 40 százalékuk pedig aszpirint a vérrögképződés megakadályozására, míg a második csoportba tartozóknak csak 10 százaléka szedett gyógyszert. A 18 hónapos követés alatt mindkét csoportban csak 1-1 esetben fordult elő mellkasi fájdalom miatti kórházi felvétel, így nem igazolódott, hogy a többlet gyógyszerezés előnnyel járt volnat az adott időtávon belül.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 5.0/5 (1 szavazás)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +2 ( 2 szavazatból)
Túlkezelt szívszkenneltek, 5.0 out of 5 based on 1 rating

Címkék:,

  • Hozzászólások(2)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

2 Reader’s Comments

  1. A kontroll-csoport északkóreai volt ?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  2. Ugye ez a banadugos gumilabda vaccumos erzekelo nem a szivszkenner. Nekem egy EKG berendezest juttat eszembe, ami teljesen veszelytelen.
    Sajnos a mai modern orvostudomany renget olyan eljarast/gyogyszert/eszkozoket hasznal, amirol elobb vagy utobb bebizonyosodott hogy egyaltalan nem megfelelo a gyogyitas erdekeben.
    A gyogyszergyarak pl az aszpirin helyett ujabb fajdalom csillapitokat gyartanak amelyeknek az aszpirinnel szemben karos mellekhatasa is van, de a lepenzelt orvosok inkabb ezt irjak fel. A nagy uzlet ebben az hogy az aszpirin mivel idosebb mint 50 eves nem tartalmaz olyan jogdijakat mint az ujabb gyogyszerek tylenol/neurofen stb tsb. amelyek jogdijain nagyot szakithatnak a gyogyszer gyarto cegek. Valojaban nem a gyogyitas hanem a gyogyszer eladas az elsodleges szempont. Ugyanugy nem erdekli oket hogy egy-egy vizsgalat esetleg karos, lenyeg hogy az allam/eu/beteg jol fizessen erte. Persze ennek ellenere vannak tisztesseges orvosok gyogyszereszek…..

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)

Írja meg véleményét!

 
Kapcsolódó cikkek
KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos