Ronai and Ronai
AMERIKAI

A manhattani mecset embere 2011. április 8. péntek 14:58 | AN Forrás: Los Angeles Times

  • Hozzászólások(9)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
A manhattani mecset embere

New York – Sharif el-Gamal üzletember a közfelháborodás ellenére se tett le arról a tervéről, hogy muzulmán imahelyet létesítsen nem messze a World Trade Center egykori helyétől. Meggyőződése, hogy az iszlám szélsőségesség nélkül is megélhető.

Amikor kitudódott, hogy mecsetet és iszlám kulturális intézményt terveznek a Ground Zero környékén, tüntetés verbuválódott a dühös ellenzőkből, ám a demonstráción nem hangzott el a terv mögött álló férfi neve. A százmillió dolláros projekt atyja a brooklyni Sharif el-Gamal, aki annak idején még a főiskoláról is kimaradt, ellenben nagy vagyont gyűjtött.

Azóta sok mindent tudni róla. A kék szemű, göndör vörös hajú Gamal harmincnyolc éve, egy metodista kórházban látta meg a napvilágot, anyja lengyel katolikus volt, édesapja egyiptomi arab, akik a vallás felöl nem tudtak kiegyezni, és hamarosan el is váltak. Gamal beszél arabul, és épp oly jól jiddisül is, mivel első üzleti partnere egy haszid zsidó volt. Az üzletig azonban hosszú út vezetett.

Gamal  ötévesen veszítette el rákos édesanyját, így került mohamedán apjához, a Chemical Bank igazgatójához. Élt New York különböző részein és külföldön is: Libériában kisgyerekként, Egyiptomban pedig 11 és 18 éves kora között, egy év Long Island-i megszakítással, ahol tagja volt a főiskolai futballcsapatnak is.

Egyiptomba azért mentek, mert az apa ott látta biztosítottnak fia iszlám identitása megerősítését. Maga Gamal a saját bevallása szerint „rúgott és sikoltozott”; egyáltalán nem kívánkozott az arab országba. Alexandriában kiharcolta, hogy az amerikai vezetésű nemzetközi iskolába írassák, ahol vízilabdázhatott és angolul beszélhetett. Ugyanakkor arabul is megtanult, és megismerkedett az egyiptomi kultúrával. A jómódú család elegáns mecsetekben imádkozott, Ramadánkor előírásszerűen böjtölt.

Gamal a főiskola kedvéért visszatért az Egyesült Államokba, de otthagyta az iskolát, hogy brókerként dolgozhasson. Ekkoriban teljes identitásválságban szenvedett, a talaj kicsúszott a lába alól: amerikai volt, de semmiféle közösséghez nem tartozott. Nősülése és megállapodása előtt pörgős manhattani életet élt, itt-ott a törvénnyel is összeütközésbe kerülve, míg végül az ingatlanfejlesztésben találta meg igazi hivatását.

2001. szeptember 11-én számos New York-ihoz hasonlóan kötelességének érezte, hogy a helyszínre siessen és segítsen. Az ezt követő hónapokban feldühítette, hogy minden moszlimot egyformán felelősnek tartanak a merényletért. Meg akarta érteni a saját identitását.

Egy évtizedek óta működő, szintén a World Trade Center közelében lévő Warren Street-i imaházba kezdett járni, ahol megdöbbent az ott uralkodó állapotokon, a hámló vakolatú falakon, a koszos imaszőnyegeken, a mosdókban uralkodó mocskon: ő fenséges mecsetekhez szokott alexandriai éveiben, amelyek még más vallások híveit is lenyűgözték.

A 2005. év egyik péntekjén hangzott el az a beszéd a mecsetben, ami végérvényesen megváltoztatta az életét. Abdul Rauf imám volt az előadó, és Gamal úgy gondolta, nincs rendjén, hogy egy ilyen remek prédikáció mindössze hetven ember előtt hangzik el. Még abban az évben keresni kezdte az új mecset helyét, noha a Warren Street-i öregek minden változást elleneztek. Rátalált a Park Place épületeire, amelyek azóta elhagyatottan álltak, hogy 9/11 napján az egyik eltérített gép futóműve megrongálta a tetőzetüket.

Terve az, hogy tizenhárom emeleten színházzal, uszodával, óvodával, étteremmel és természetesen mecsettel rendelkező iszlám közösségi központot teremtsen itt. A létesítmény szerinte hozzájárul majd ahhoz, hogy a muzulmánokra ne mint szélsőségesekre tekintsenek.

Többévi tárgyalás után végül 4,8 millió dollárért jutott hozzá az épületekhez, de eddig nem érte el a célját: voltak ugyan, akik elkezdtek az első emeleten kialakított imaterembe járni, mások viszont a közelben béreltek ki helyiséget. Így ma négy mecset is van járótávolságra a World Trade Centertől. Ezek azonban csak kisebb imatermek – a közfelháborodás az iszlám közösségi központ terve ellen irányul.

Miután idén lesz tíz éve, hogy ledöntötték a World Trade Centert, Gamal tisztában van azzal, hogy minden eddiginél erősebb bírálattal kell szembenéznie, ha ragaszkodik elképzeléséhez. Ő azonban hosszú távon tervez, és reméli, hogy egy nap lányai a Park Place-be járhatnak majd úszni.

Jelenleg az egyik Upper West Side-i zsidó központba járatja őket úszásleckékre.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 0.0/5 (0 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: -1 ( 1 szavazás)

Címkék:, , , , , ,

  • Hozzászólások(9)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

9 Reader’s Comments

  1. Én magyarként Germanus Gyulától ( Ő volt az első magyar hadsi) tanultam az iszlám kultúrát , ebből következően nem vagyok ellensége az iszlámnak . Viszont pont ott felépíteni egy iszlám központot , enyhén szólva is kegyeletsértő ! Felhívnám Gamal úr figyelmét a Próféta egyik mondására : “aki zsidót vagy keresztényt igaztalanul megbánt , azt személyesen fogom vádolni Allah előtt az utolsó itélet napján “

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  2. A cikk érdekes, de Sharif el-Gamal azonosítása a képen hibás. Ő a kép középső figurája, európai öltözetben, európai vonásokkal… Az ötletével nem értek egyet, de tévedés a képpel kapcsolatban rossz szterotipiákat erősít… Az ilyen hibák nem jellemzőek az Amerikai Népszavára és remélem, hogy a jövőben is sikerül elkerülni őket és a belőlük fakadó hitelromltást. Itt van egyébként róla egy rakás kép: http://www.google.com/images?hl=en&sugexp=ldymls&xhr=t&q=sharif+el-gamal&cp=15&qe=U2hhcmlmIGVsLUdhbWFs&qesig=ND7RyYBlv_pwoUcHmcPFWQ&pkc=AFgZ2tmG8S45S4490VrLcosH

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  3. Korrekció: hitelromlást

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  4. Kedves Ilona,

    köszönjük a segítséget, javítottuk a hibát. Elnézést kérünk kedves olvasóinktól. Admin

    VN:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  5. Sándor:
    A prófétai mondás jó , de mégis prófétájuk nevével az ajkukon robbantják fel azokat akik más hiten vannak.
    Száz évek óta.
    ( Lehet hogy ez pont olyan általánosítás mint a romakérdés , de amig a romák malacot lopnak csak , addig a radikális muszlimok életeket…)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  6. Nem vagyok moszlim, vagy muszlim, vagy mohamedán. Mi a francnak kell
    törődnöm velük? Mert sokan vannak? Hagyjuk egymást békében, maradjanak ott, ahol vannak. Én sem megyek hozzájuk.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -1 (1 szavazás)
  7. Gonoszka!
    Ez New York-i tema es ott sokan vannak! de te is tudod, hogy a felhaborodas ott azert van, mert allitolag a terrotamadast ilyen vallasu emberek hajtottak vegre, ezert szentsegtores a tragedia kozvetlen kozelebe ilyen imahazat letesiteni, epiteni.
    Mindenfele vallas es vallasu emberek, imahazak, templomok Magyarorszagon is vannak!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  8. Hallottam valamit a dologról. :-)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  9. Kedves Admin, köszönöm a gyors javítást és a választ! :)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)

Írja meg véleményét!

 
Kapcsolódó cikkek

Elítélték a metrórobbantás kitervelőjét 2011. április 12. kedd | AN

Drágán fizet a Hamasz az újabb provokációkért 2011. április 9. szombat | Rákócza Richárd

Connors-McEnroe csata Manhattanben 2011. április 6. szerda | AN

Változó ingatlanpiac Manhattanben 2011. április 5. kedd | AN

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos