Ronai and Ronai
AMERIKAI

Schmitt nem hátrál, tovább küzd a magyar nyelvvel 2011. március 30. szerda 8:30 Forrás: Pulitzer Nővérek blog

  • Hozzászólások(22)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Schmitt nem hátrál, tovább küzd a magyar nyelvvel

Zagyvarékas – Dicséretes kitartásról és küzdeni tudásról tesz tanúbizonyságot a magyar köztársasági elnök. Schmitt Pál a jelek szerint nem adja fel a kilátástalannak vélhető küzdelmet, és  tovább harcol a magyar nyelvvel. Ha azt vesszük, hogy egy mondatban ezúttal már csak egyetlen, nem is túl jelentős hibát követett el, a fejlődés távlatai beláthatatlanok.

Újabb Schmitt-bejegyzés került fel az internetre. Az államfő ebben egy művelődési ház vendégkönyvében gratulál a szép gyűjteményhez. De ebben is sikerült egy apró hibát elkövetnie.

A minap a zagyvarékasi művelődési házban Schmitt Pál államfő megtekintette a helytörténeti gyűjteményt, és kedves szavakkal üdvözölte a korszakalkotó falukiállítást. A Pulitzer Nővérek című blog beszámolója szerint a látogatás végén a köztársasági elnök egy rövid gratulációt is beleírt az intézmény vendégkönyvébe.

Az internetes politikai webnapló cikke rámutat, hogy Schmitt Pálnak a “Szívből gratulálok a szép gyüjteményhez!” szövegben is sikerült egy hibát elkövetnie. A magyar nyelv védelméért rendre szót emelő államfő ugyanis a gyűjteményt rövid “ü”-vel írta. A dátum végéről pedig lefelejtette a pontot. Nyilván a sietség miatt.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 4.6/5 (7 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +9 ( 9 szavazatból)
Schmitt nem hátrál, tovább küzd a magyar nyelvvel, 4.6 out of 5 based on 7 ratings

Címkék:, ,

  • Hozzászólások(22)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

22 Reader’s Comments

  1. Ne legyünk már ilyen kicsinyesek . Inkább örüljünk , hogy a nevét már helyesen letudja írni !

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +15 (15 szavazatból)
  2. Mate, Ivan Tibor

    Micsoda keziras! Grafologusok, elore!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +14 (14 szavazatból)
  3. Érthetetlen! Ennek az embernek hiába a sok megalázó komment.
    Csak eszelősen ragaszkodik a “tollához”, mint OV a hatalomhoz.
    Nagy hiba!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +17 (17 szavazatból)
  4. Egy nem szakértői elemzés, amely még az is lehet, h téves:

    Mentálisan zavart, személyiségében meghasonlott, zilált gondolkodás, talaját vesztett személyiség, aki szeretetre , megbecsülésre vágyódik , persze amit nem kap meg soha. Pedig tudja , h motor Ő, legalább 750 köbcentis, gyorsan iró, a nemzet golyóstolla.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +11 (11 szavazatból)
  5. nyelvtan-nyelvhelyesség

    köztársasági elnökünk helyesírását valóban meg lehet kérdőjelezni, de legalább az erről szóló cikkben ne írja le a kritikus: “sikerült egy hibát vétenie” – vagyis elrontott egy hibát???? A hibát elkövetjük, nem elvétjük, mert abból még az is lehet, hogy jót írunk.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  6. Pechje van,hogy egyéniben indul és nem csapatban…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +14 (14 szavazatból)
  7. “A magyar nyelv védelméért rendre szót emelő államfő…”
    Hát igen. Mindig az kiabál, akinek a háza ég.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +14 (14 szavazatból)
  8. A zemberek zembere. Olyan a helyesírása is mint a ZEMBEREKé. A hátrafelé dőlő betűi pedig, mint a (ga) zembereké.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +11 (11 szavazatból)
  9. Hadd ne mondjak véleményt, javaslom Dr. Agárdi Tamás: Grafológiáról mindenkinek c. művét – az ott leírtak alapján leszűrhető vélemény a tapasztalattal feltűnően egyezik
    Egyébként: nem lehet, hogy az államigazgatási reform jegyében csupán takarékoskodik az istenadta?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +10 (10 szavazatból)
  10. Jobb kezes, vagy balkezes? Mert az is számít.
    De a készséghez ennek nincs köze. Nagyobb baj az, hogy ő nyelvvédőnek aposztrofálta magát. És nyelvújíónak, mint azt hallottam volt: az” innováció” kifejezést az “újítmányozás” kifejezéssel váltaná fel. Hát, kevés vicces köztársasági elnök volt eddig, de kell!!!
    Ez is beleillik a képbe. OV az EGYETLEN, akire fel lehet nézni. Gondolom, így képzelik.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +10 (10 szavazatból)
  11. A sietség viszont helyesen egy t-vel írandó…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  12. Na jó, ez azért már lassan szőrszálhasogatás. Az, hogy lefelejti a pontot, az az ü most tényleg rövid vagy hosszú egy kapkodó kézírásban. (Mellesleg a “hibát vét” is egy szép kifejezés: hiszen a vét maga annyit jelent, hogy valamit rosszul csinál, hibát követ el. Tehát, aki elhibázza a hibát…)
    Távol álljon tőlem, hogy bárkit is meg akarnék bántani, de a “letudja írni” így írandó: le tudja írni, a vessző elé nem teszünk szóközt, de utána igen. És sorolhatnám. Mindezzel nem Egyensúly Pali bácsit akarom védeni, csak egy kis mértékletességre intenék. (Bár nyilván nagyítóval vizsgálják ezután minden leírt sorát, ami csak hozzáférhető.)
    Ennél sokkal ragyogóbb volt a tegnapi beszéde, amiben már nyelvet is újít! Kitalálta, hogy az innováció helyett használjuk a szép magyar szót: “újítmányozás”.
    Kár, hogy nincs ilyen szó. Illetve – mit beszélek hülyeségeket! – immár van. Az MR1 bemondója ezt követően már ezt a szót használta a tudósítása további részében.
    Pedig csak fel kellett volna ütnie az Idegen szavak és kifejezések szótárát, hogy lássa a jelentését: egészen egyszerűen “újítás”. Persze ő nagyon fiatal még, bizonyára sosem hallott az egykor volt újítási mozgalomról, arról, hogy a munkahelyeken rendszeresen jutalmazták is az újítókat. (De lehet, hogy csak elfelejtette, mint azt, hogy tudott-e bizonyos dolgokról az Astoriában.)
    Annyiban igaza van, hogy nem ártana a meglévő (nem kell újat kitalálni neki), jól bevált magyar kifejezéseket használni ott, ahol lehet. Hiszen ma már nincs személyzetis a cégeknél, csak HR manager, projektek meg plánok vannak, sopingolunk és mítingelünk, stb.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +9 (11 szavazatból)
  13. Szőrszálhasogatás, vagy sem, de ha valaki a magyar nyelv, és helyesírás védelmét tűzi zászlajára, akkor tényleg figyeljen már oda!
    A nyelvújításról meg annyit, hogy már az alkotmány tervezetbe sikerült becsempészni az “alapvetés” szót, ami szintén nincs, illetve eddig nem volt.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (9 szavazatból)
  14. Használd a Google-t az alapvetés szó definíciójához! Elég régóta használják: lsd. pl. matematikai alapvetés…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  15. “Schmitt nem hátrál, tovább küzd a magyar nyelvvel ”
    Persze, hiszen az ülepe már a falat éri, nincsen tehát hova hátráljon!
    Vívó hasonlattal élve: a pást legvégén billeg, ahonnan már csak lelépni lehet…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +10 (10 szavazatból)
  16. Most miert vagyunk ilyen gonoszak, inkabb ertekelnunk kellene az igyekezetet! Pali ba nemsokara utoleri az altalanos iskolasokat!:D

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +9 (9 szavazatból)
  17. A sietség pedig egy t. Ha már helyesírásról van szó…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  18. Senki ne aggodjon! ahogy haladunk visszafele az idoben /varmegyek, ispanok ,buzoganyos hagyomanyorzok, irodeak is lesz minden four melle, de ha tovabbnezunk a jovobe, eljon a rovasiras ideje es akkor majd mi leszunk bajban!

    /egyebkent nem az o vedelmeben, de hiaba tanuljuk meg valamikor a helyesen irast, ha nem foglalkozunk vele, vagy a munkank nem olyan akkor sajnos sokat felejtunk, en is, ezert elnezest kerek azoktol akiknek ez remekul megy/

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (4 szavazatból)
  19. Én,ha bizonytalan vagyok,kérdezem a szabályzatot vagy egy embertársamat

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  20. A rovásírás ideje eljött: néhány helységnévtábla már tanúskodik róla… Remélem, a kiegyezés is megtörténik majd egyszer újra…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  21. Jóvanna….most mi a baj? Nem tud helyesen írni és kész. Ez már tény, lassan már hírértéke sincs. Én már azon sem csodálkoznék, ha csak három keresztet rajzolna az aláírása helyett….

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  22. nyelvujjitoi javaslat :
    az iskolakban ezentul ne helyesirast taniccsanak, hanem smittirast. Ezzel sok tintat lehet megtakaritani, azzal is csökken az “alamadosag”. Ime!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)

Írja meg véleményét!

 
Kapcsolódó cikkek

Ha Schmitt rózsa volna… 2011. június 2. csütörtök

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos