Ronai and Ronai
AMERIKAI

Kacsahajó tragédia: katasztrófa a mobiltelefon miatt 2011. március 8. kedd 15:29 | Miriam Hill, Joseph A. Gambardello és Kia Gregory Forrás: INQUIRER

  • Nincs még hozzászólás
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Kacsahajó tragédia: katasztrófa a mobiltelefon miatt

Philadelphia – Újabb döbbenetes fordulat a két magyar diák halálával végződött philadelphiai kacsahajó-tragédia ügyében. A vontató másodkapitánya a tavalyi halálos sétahajó-baleset idején családtagjaival beszélt mobiltelefonján a fia életveszélyes sebészeti beavatkozásáról a július 7-ei összeütközés előtt, állítja egy most közzétett tényfeltáró jelentés.

Az Országos Közlekedésbiztonsági Hivataltól származó jelentés állítása szerint Matt Devlin, a Caribbean Sea vontató másodkapitánya a baleset előtti két és fél órában huszonegy mobiltelefon-hívást kezdeményezett, illetve fogadott. E hívások egyike öt perccel azelőtt vette kezdetét, hogy a vontató egy uszályt tolt a kétéltűbe, és a hívás még egy perccel a baleset után is folytatódott, állítja az OKH-jelentés.

Devlint nem lehetett elérni, hogy nyilatkozzon a bejelentéssel kapcsolatban. Ügyvédje, Frank DeSimone azt mondta, ő még nem olvasta a jelentést, így ő sem kommentálja azt.

Robert Mongeluzzi, a balesetben elhunyt két magyar turista, a 16 éves Schwendtner Dóra és a 20 éves Prém Szabolcs egyik ügyvédje, aki partnere a Ronai and Ronai magyar származású New York-i irodának, amely a családok megbízásából pereskedik, azt állítja, az OKH-jelentés egyértelmű problémára mutat rá.

„A mobilok ölnek”, mondta Mongeluzzi.

Devlin annyira el volt foglalva, hogy először észre se vette, hogy elgázolt egy másik vízijárművet, áll a jelentésben. Hamisan töltötte ki a hajónaplót is, amikor azt írta be, hogy a vontató biztonságban partot ért, állítja az OKH. A jelentés azonban még csak előzetes összefoglaló, és nem von le semmilyen következtetést az összeütközés okaival kapcsolatban. Végleges jelentés a nyárra várható.

A hétfői, 3300 oldalas OKH-jelentés tartalmazza az utasokkal és a kétéltűn tartózkodott egyéb személyekkel folytatott interjúk átiratát, fényképeket és egyéb dokumentumokat, amelyekhez a nyolc hónappal ezelőtt kezdődött vizsgálat során jutottak hozzá. Az OKH-jelentés néhány héttel azelőtt jött ki, hogy a kirándulóhajókat üzemeltető Ride the Ducks cég újra be akarja indítani a baleset után leállított delaware-i szolgáltatásait. Chris Hirschend, a cég elnöke hétfőn azt mondta, március végére tervezi újra vízre bocsátani a járműveket.

Az OKH összefoglalója kérdéseket vet fel a Ride the Ducks működésével kapcsolatban is.

Több magyar utas elmondta az OKH-nak, hogy a kétéltű kapitányának fizikailag demonstrálnia kellett volna, miként kell felvenni a mentőmellényeket, nem pedig elmagyarázni, miután az utasoknak nem anyanyelvük az angol. Salmon azt mondta, a cég azóta módosította működését, és most már a fizikai demonstráció sem marad el.

Az OKH-jelentésben az is áll, hogy a kétéltű személyzetének egyik tagja a barátnőjével sms-ezett röviddel a baleset előtt.

„Ott fönn voltam, és arra emlékszem, hogy sms-t küldtem a barátnőmnek”, mondta el a bizottság előtt Kyle Burkhardt. De azt is hozzátette, hogy közben azért figyelt is, és Bob Salmon, a Ride the Ducks szóvivője Devlinre utalva azt mondta: „Nem hinném, hogy a kettőt össze lehet hasonlítani.”

Burkhardt nem volt felelős a kétéltűért. A felelősség Gary Fox kapitányé volt, jegyezte meg Salmon. Devlin a vontatóért volt felelős, és több alkalommal telefonált, miközben elmulasztotta, hogy körülnézzen, mondta Salmon. A jelentés azt is megállapította, hogy Fox, a kétéltű kapitánya nem értesítette a Parti Őrséget, miután a hajómotorból füst gomolygott, arra késztetve őt, hogy horgonyt vessen. Salmon azt mondta, a kapitány halaszthatatlan kötelességei közé tartozik a rádión történő segélykérés és az utasokról való gondoskodás.

Fox ügyvédje, Robert Slota nem válaszolt a megkeresésre.

Devlin, akit név szerint ez a jelentés azonosít először, beszélt az Egyesült Államok Parti Őrségével és Richard Falcinellivel, a K-Sea Transportation elnökhelyettesével a baleset napján. Falcinelli az OKH illetékeseinek elmondta, emlékszik, hogy Devlin említést tett a Falcinelli szerint hatéves fiáról, aki kis híján meghalt.

„Azt mondta, volt a fiának egy műtétje, ami általában kisebb, rutinjellegű beavatkozás, de nagyon súlyossá vált, mert a fia rosszul reagált az altatásra és majdnem meghalt. Azt hiszem, ezt mondta”, közölte Falcinelli. „Azt nem tudom, mondta-e, hogy a szíve is leállt, de majdnem meghalt.”

Devlin nem szólt a vontatón lévő másik négy ember egyikének sem a beavatkozásról, áll a jelentésben.

Azután, hogy eleinte Devlin szóba állt a nyomozókkal, az Ötödik Alkotmánykiegészítésre hivatkozott, valószínűleg mert bűnügyi nyomozás folyik a baleset kapcsán, és soha nem beszélt az OKH-val vagy mással. A Parti Őrség augusztusban egyezett bele abba, hogy a Ride the Ducks megnövelt biztonsági óvintézkedések mellett a korábbinál rövidebb utakat tegyen a Delaware-en, és álljon készenlétben egy másik hajó is.

Philadelphia városa nem felügyeli a Ride the Ducks vízi működését, a cég azonban reméli, hogy megkapja a város hozzájárulását a Delaware-re történő visszatéréshez.

Richard Negrin philadelphiai igazgató hétfőn azt mondta, olvasta az OKH-jelentést, és reméli, hogy annak egyes részeit be tudja építeni a cég és a város között a biztonságról folytatott vitába. Arra számít, hogy a cég új működési tervvel rukkol elő a város számára a következő hetekben.

„Úgy gondolom, azzal próbálkozunk, hogy minimalizáljuk a potenciális balesetek esélyét”, mondta Negrin.

Ha a város nem egyezik bele a cég javaslatába, úgy határozhat, hogy nem adja meg a Ride the Ducksnak a szükséges üzleti engedélyeket, mondta Negrin.

Az OKH szerint a mindkét hajó személyzetén elvégzett drog- és alkoholtesztek negatívak voltak.

Rémesnek találtam ezt a történetet, és csak egy hónappal a baleset bekövetkezte előtt történt, hogy jómagam is elvittem a tanítványaimat kirándulni a kétéltűvel. Emlékszem, mindvégig arra gondoltam, milyen közel merészkedünk a hajózási útvonalakhoz. Arra gondoltam, valamivel közelebb kéne maradnunk a parthoz – mondta  Negrin.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 0.0/5 (0 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 0 ( 0 szavazatból)

Címkék:, , , , , ,

  • Nincs még hozzászólás
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

Írja meg véleményét!

 
Kapcsolódó cikkek

Aktiválja az agyat a mobiltelefon 2011. február 23. szerda | AN

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos