Ronai and Ronai
AMERIKAI

Apák szülés utáni depressziója 2011. március 27. vasárnap 22:07 Forrás: New York Times

 • Egy hozzászólás
 • Print Friendly and PDF
 • Betűméret változtatás
Share
Apák szülés utáni depressziója

Az apa, aki először férfiként, majd férjként, végül apaként segíti társát a mindennapokban, elengedhetetlen szerepet kap a gyermek életében. Akár fiú, akár lány gyermeke születik, ő a család feje, a biztonság megtestesítője.

Bár hazánkban még nem túl népszerű a szokás, de Amerikában már régóta ünneplik nem csak az édesanyák, de az apák napját is, június harmadik vasárnapján. Az édesapák többsége ma már születése pillanatától ismeri gyermekét. Részt vesz a szülésre felkészítő tanfolyamokon, majd támogatja partnerét a szülőszobában, hogy végül elsőként láthassa meg gyermekét. E különleges kapcsolat semmihez sem fogható.

Depressziós apukáknál háromszoros a valószínűsége annak, hogy egy éves gyermeküket elfenekelik – szemben a nem depressziós apukákkal – és nem valószínű, hogy gyermekükkel meséléssel töltik majd az idejüket a Gyermekgyógyászati Orvosi Lapban újonnan publikált kutatás alapján.

A Michigani Egyetem kutatói 1.746 újdonsült apuka adatait gyújtötték össze 20 városban, ami alapján összességében 7%-uk mutatott depressziós tüneteket. Több, mint 40%-uk rácsaptott a gyerekükre, összevetve a nem depressziós apukák 13%-ával. A depressziós apukák nagyobb valószínűséggel munkanélküliek és használnak drogokat, míg ugyanolyan arányban játszottak vagy énekeltek gyereküknek, de kisebb volt a mese olvasási arány. A tanulmányban a nem depressziós apukák 58%-a hetente háromszor olvasott a gyerekének, míg a depressziós apukák mindössze 41%-a tette.

Míg a kismamáknál a szülés utáni depressziót a hormon-változáshoz kötik, az orvos társadalom növekvő figyelemmel kíséri a kismamák és kispapák szülői létének érzelmi hatásait. Tavaly az Amerikai Orvosi Társaság Lapjának jelentése alapján a kispapák 10%-a volt depressziós egy 43 tanulmányt magába foglaló, 28.000 apukát vizsgáló elemzés szerint. Összehasonlításként az átlag férfipopuláció 5%-a szenved depressziótól.

A 3-6 hónapos csecsemőknél volt a legmagasabb a depressziós apukák aránya a tanulmány szerint. Ennél a korcsoportnál négyből egy apuka volt depressziós. A depressziós kismamák mellett az apuka depressziójának valószínűsége is magasabb volt az adatok alapján. Az  apukáknál alvási zavarok, enerváltság és általános rosszkedv, ingerlékenység és a családi élettől való elzárkózás is előfordult.

A  Gyermekgyógyászati tanulmány alapján az apukák 82%-a tett a gyermekorvosnál látogatást a gyermekével, négyből három depressziós apuka volt. Az eredmények arra utalnak, hogy a kisapukák depressziójának felismerésében a gyermekgyógyászoknak fontos szerepe van a Dr. Craig F. Garfield, (Northwestern Egyetem) és Richard Fletcher, az Apa és Család Kutató Program vezetője, (Newcastle Egyetem), South Wales, Australia által írt kísérő szerzői vélemény alapján.

“Az apák tevékeny szerepe a családban és egészséges elméjük egyértelműen befolyásolják a gyermek fejlődését és jólétét” jelezték a szerzői véleményben. “A gyermekgyógyászat szembesül az apukák támogatásának szükségességével a szülői szerepben hasonlóan a kismamákhoz”.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 0.0/5 (0 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +1 ( 1 szavazás)

Címkék:, , ,

 • Egy hozzászólás
 • Print Friendly and PDF
 • Betűméret változtatás
Share

One Reader’s Comments

 1. Bruckenbacker kapitány

  Egyetértek:)

  VA:F [1.9.3_1094]
  Értékelés: 0 (0 szavazatból)
Kapcsolódó cikkek

Szüljetek a köpcösnek! 2013. szeptember 19. csütörtök

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos