Ronai and Ronai
AMERIKAI

Egy amerikai bíróság adatszolgáltatásra szólította fel a Twittert a WikiLeaks-szel kapcsolatban 2011. január 8. szombat 17:03 | FH

  • Nincs még hozzászólás
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

Washington – A BBC szombati közlése szerint egy amerikai szövetségi bíróság felszólította a Twitter közösségi oldalt, hogy részletekre kiterjedő adatokat adjon át mindazon felhasználókról, akik kapcsolatba léptek a WikiLeaks-szel. Az értesülés szerint a virginiai szövetségi bíró a felhasználók neveit, címét, telefonszámaikat, fizetési listájukat, valamint kapcsolatfelvételeik jegyzékét kéri a Twittertől.

Az igényelt felhasználók között van a kiszivárogtatásokról ismertté vált WikiLeaks alapítója, Julian Assange és egy izlandi parlamenti képviselő. A BBC szerint az ügy összefüggésben van azzal, hogy az amerikai kormány perbe akarja fogni a WikiLeaks alapítóját a titkosított amerikai diplomácia iratok közzététele miatt.

Assange tavaly 250 ezer ilyen irat nyilvánosságra hozatalát ígérte, és azóta folyamatosan jelennek meg világlapokban és a weboldalon ezek a dokumentumok. Az amerikai igazságügyi minisztérium kormánydokumentumok ellopásával kapcsolatos összeesküvés miatt akarja vád alá helyezni Julian Assange-t, mert a hatóság szerint a diplomáciai iratokat egy Bradley Manning nevű közkatona révén szerezte meg.

Az igazságügyi minisztériumban a vád alapja az lenne Assange ellen, hogy ő bujtotta fel az iratok “eltulajdonítóját”, Bradley Manninget, és ő bíztatta arra a fiatal férfit, hogy adja át neki a WikiLeaks számára a dokumentumokat. Assange már korábban tagadta, hogy ismeri Manninget.

A 23 éves Manninget tavaly nyáron őrizetbe vették. Manning az amerikai hadsereg egyik Irakban állomásozó hírszerzési egységéhez volt beosztva. Habár közkatona volt, engedélyezték neki, hogy rendszeresen hozzáférjen két biztonsági informatikai hálózathoz, amelyeket amerikai katonák és diplomaták használnak szerte a világban.

A hatóságok szerint Manning ekkor ismerkedett meg az egyik internetes fórumon Adrian Lamo korábbi hackerrel. Lamo, akit korábban elítéltek már, állítólag megijedt attól, hogy bűnrészes lehet. Feljelentette Manninget, a vele folytatott levelezését pedig elküldte a Wired című amerikai magazinnak, amely a levélrészletek némelyikét lehozta. Végül így vették őrizetbe a 23 éves amerikai közlegényt, akit feltehetően hadbíróság elé állítanak, és ha bűnösnek találják, akár 52 év börtönre is ítélhetnek.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 0.0/5 (0 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 0 ( 0 szavazatból)

Címkék:, , ,

  • Nincs még hozzászólás
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

Írja meg véleményét!

 
Kapcsolódó cikkek

A Wikileaks 480 ezer eurót veszít hetente 2011. január 10. hétfő | MTI

Érik a líbiai amerikai követ kirúgása a WikiLeaks-iratok miatt 2011. január 7. péntek | origo, independent

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos