Ronai and Ronai
AMERIKAI

Blatter a korrupció és a büntetőpárbajok ellen 2011. január 4. kedd 10:16 | FH/Reuters

  • Nincs még hozzászólás
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Blatter a korrupció és a büntetőpárbajok ellen

Budapest – A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség hitelének és átláthatóságnak a megerősítését tűzte ki célul Sepp Blatter: A FIFA elnöke bejelentette, hogy egy antikorrupciós bizottságot akar létrehozni. Blatter kijelentése azután jelent meg egy svájci lap vasárnapi számában, hogy többen korrupciót gyanítanak a 2018-as és 2022-es labdarúgó világbajnokságok pályázati és szavazási eljárásai körül. A sportvezető a büntetőpárbajok hátrányára is kitért.

„Személyesen felügyelem majd a bizottságot, hogy biztos legyen: nincs korrupció a FIFA-n belül” – közölte Blatter a Sonntags Zeitung nevű svájci lapnak adott interjújában. Tavaly október közepén indított vizsgálatot a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség a főként a brit médiában megjelent hírekkel kapcsolatban. Ezek szerint a szövetség két tisztségviselője pénzért kínálta szavazatát a 2018 világbajnokság helyszínéért folytatott versenyben.

Novemberben a FIFA végrehajtó bizottságának nigériai és tahiti tagját eltiltották a szavazástól és a futballal kapcsolatos tevékenységtől. A december 2-i szavazáson a 2018-as vébé rendezésére Oroszországot választották. A 2022-es világeseményt pedig Katar rendezheti.

Blatter azt nyilatkozta a svájci lapnak, hogy a korrupció elleni bizottságnak hét, maximum kilenc tagja lesz, akik nemcsak a sportot, hanem a politikai életet, a pénzügyi világot és a kulturális szektort is képviselni fogják. Blatter azt mondta, hogy ő nem lesz tagja a bizottságnak, mert így lehet a testület függetlenségét garantálni. Ha létrejön a bizottság, kérdésessé válik a FIFA etikai bizottságának funkciója.

A szokatlan ötleteiről elhíresült sportvezető a büntetőpárbajok rendszerét is megreformálná, mely szerinte nem a legjobb módja az azonos végeredményű mérkőzések eldöntésének.

„A labdarúgás egy csapatsport, ezért megoldást kell találnunk arra, hogy a csapategység generálja a végeredményt”, mondta Blatter. „A büntetőpárbaj nem megfelelő, hiszen egyetlen személy lesz a felelős, a bűnbak mindenért, ami történik.”

Blatter elmondta, hogy képesek találni egy olyan megoldást, ami döntetlen végeredmény esetén mindenkinek kedvező, s az erre létrehozott munkacsoport javaslatait akár már a 2014-es világbajnokságon alkalmazhatják.

A svájci sportvezető korábban már hangot adott a döntetlenekkel kapcsolatos nézeteinek, melyek között a mérkőzések újrajátszása, az azonnali tizenegyesek, valamint az aranygól visszahozása is szerepelt.

A „legérdekesebb” javaslata ugyanakkor a következő volt: döntetlen esetén a hosszabbításban bizonyos időközönként csökkenteni kéne a csapatok létszámát egy-egy fővel, így aztán előbb utóbb csak kiderülne, melyik a jobbik együttes.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 0.0/5 (0 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 0 ( 0 szavazatból)

Címkék:, , ,

  • Nincs még hozzászólás
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Kapcsolódó cikkek

Bulgária lehallgatja minisztereit 2011. január 6. csütörtök | FH

Saját pályáján ütötték ki a Juventust 2011. január 6. csütörtök

A Barcelona kapta a legtöbb kompenzációt a FIFA-tól 2011. január 6. csütörtök | MTI/AP

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos