Ronai and Ronai
AMERIKAI

Boríthatja az Uniós elnökséget a médiatörvény 2010. december 22. szerda 18:07 | Népszava online

  • Nincs még hozzászólás
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Boríthatja az Uniós elnökséget a médiatörvény

Akár a januártól induló magyar Uniós elnökség is veszélybe kerülhet a médiatörvény miatt. Szinte minden tagállam megszólalt az ügyben, a sajtó, a politika és a szakma egyaránt elítélte a sajtószabadságot eltörlő, Európában egyedülálló, kedd hajnalban elfogadott jogszabályt.

Angela Merkel német kancellár óva intette Magyarországot attól, hogy a sajtóval kapcsolatban megsértse a jogállamiság elveit. A luxemburgi külügyminiszter a fehérorosz diktatúrával vont párhuzamot és azt mondta, “a törvény ellentétes 500 millió európai alapértékével”.

Kétséges, hogy Budapest egyáltalán méltó-e az EU-elnökségre – így reagált a luxemburgi külügyminiszter a magyar médiatörvényre, melyet keddre virradóra fogadtak el a parlamentben. Jean Asselborn szerint az új médiatörvénnyel Magyarország párba kerül Fehéroroszországgal. Egyúttal felszólította az Európai Bizottságot, hogy azonnal tegyen lépéseket a törvény ellen.

“A médiatörvény egyértelműen megsérti az EU szerződéseinek szellemiségét és szövegét, és közvetlen veszélyt jelent a demokráciára, mivel az állam ellenőrzi a véleményeket” – fejtette ki Asselborn. A külügyminiszter szerint eddig “Alekszandr Lukasenko fehérorosz elnököt tekintették az utolsó diktátornak Európában, de más lesz a helyzet, amikor a törvény hatályba lép Magyarországon”. Utalt arra, hogy 2000-ben, amikor a néhai Jörg Haider Szabadságpártja bekerült az osztrák kormányba, az Unió szankciókat fontolgatott a bécsi kabinettel szemben. “A magyar tervekhez viszonyítva azonban Jörg Haider ministránsdiák volt”, mert sosem akarta állami ellenőrzés alá vonni a médiumokat – folytatta a luxemburgi külügyminiszter. Mint mondta, “a törvény ellentétes 500 millió európai alapértékével”.

Nemcsak a Asselborn bírált élesen, gyakorlatilag felbolydult a világ, nagy port kavart Európában a Fidesz jogszabálya. Több nemzetközi újságíró szervezet, európai parlamenti képviselők, miniszterek, külföldi lapok, rádiók és televíziók bírálták a januártól hatályos törvénytg, hazánk azonban mélyen hallgat ez ügyben. “Magyarországot a sajtószabadság európai szabályai alapján fogjuk vizsgálni. Amennyiben ezeket nem teljesítik, Budapestnek komoly problémái lesznek” – fogalmazott Martin Schulz, az Európai Parlament szocialista frakciójának vezetője. Alexander Alvaro, a liberális FDP európai parlamenti képviselője szerint “meglehetősen kétes helyzet”, hogy az EU soros elnöki tisztére készülő országban “a kritikus médiát el akarják némítani”. Angela Merkel német kancellár óvta Magyarországot attól, hogy a sajtóval kapcsolatban megsértse a jogállamiság elveit.

“A német kormány nagy figyelemmel követi a médiára vonatkozó törvények alakulását Magyarországon” – jelentette ki a német helyettes kormányszóvivő. Egyúttal kiemelte, hogy Magyarország mint az EU leendő soros elnöke, különleges felelősséget visel azért az összképért, amely az Európai Unióról a világban kialakul. Utalt arra a bírálatra is, amelyet az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) fogalmazott meg a magyarországi médiára vonatkozó, korlátozó intézkedésekkel kapcsolatban. Dunja Mijatovic, az EBESZ sajtószabadság-felelőse arról beszélt, hogy hasonló jogi szabályozásra “csak tekintélyelvű rezsimek alatt” van példa. Mijatovic egyébként megjegyezte azt is, a magyar parlament olyan médiatörvényt fogadott el, amely ha visszaélnek vele, elhallgattathatja a kritikus médiát és a nyilvános vitát az országban. A szabályozás irányelvei nem világosak, így az újságírók nem tudják, mikor sértik meg a törvényt. A németországi Zöldek frakcióvezetője, Jürgen Tittin szerint Magyarország nem veheti át a soros elnökséget, amíg vissza nem vonja a törvényt. “Ezt a fatális döntést azonnal meg kell változtatni” – nyilatkozta a politikus a Reutersnek. Hozzátette, a törvény támadás a sajtószabadság ellen. Nem voltak kíméletesek a megállapításokkal a külföldi lapok sem.

A Gazeta Wyborcza magyar nyelven fejezte ki szolidaritását. A lengyel napilap főszerkesztője szerint az új törvény Lukasenko Fehéroroszországának ösvényére tereli Magyarországot. A szájkosár-törvények mindig és mindenütt a jogállamot sértik, a demokráciát rombolják, jogfosztottá teszik a társadalmat. Egy másik kommentárban az olvasható, hogy Orbán XIX. századi “pannon messionizmussal és nacionalizmussal kevert polpulista politikájával” veszélyesebb lehet, mint a nemrég elhunyt osztrák szélsőjobbos Jörg Haider.

Az El Pais című spanyol napilap szerint olyan jogszabályt hoztak Magyarországon, amely “gyakorlatilag végez a sajtó szabadságával”. A nagy összegű büntetések könnyen kivégezhetik a gazdaságilag gyengébb orgánumokat.

Orbán Viktor kormányzó Fidesz pártja nyilvánvalóan eltökélte, hogy az egyszer megszerzett hatalmat, kétharmados többsége birtokában, egyhamar nem adja ki a kezéből – számolt be a Die Welt. A német lap címoldalán közölt, Magyarország mint vezéri állam (Führerstaat Ungarn) című írásában megállapítja: olyan ez, mintha a tekintélyelvű, antiszemita 30-as években megállt volna a film, és most ismét peregni kezdene.

A Frankfurter Rundschau kiemelte, hogy tíz nappal az EU soros elnökségének átvétele előtt a magyar kormány az utcára küldi a lakosságot, és arcul csapja európai partnereit. Aki ezentúl illetlenül, mondhatnánk bírálóan számol be a kétharmados többséggel bíró Fidesz politikájáról, azt pénzbírság vagy annál is rosszabb dolog fenyegeti. Az Európai Parlamentben joggal fogalmazódnak meg kételyek arról, vajon egy ilyen módon kormányzott országnak helye van-e az EU-ban, nemhogy a következő hat hónapban ő diktáljon ott – tette hozzá a cikk.

A sajtójogot szabályozó új törvény mind politikai, mind jogi értelemben kötéltánc a megbízható médiarend és a cenzúra között. Erről már a Frankfurter Allgemeine Zeitung számolt be. A lap szerint a médiatörvény, amely az 1996-os jogszabályt váltja fel, az állami és a magántulajdonban lévő médiumok felügyeletét célozza.

A Handelsblatt a hazugságon ért politikusokat kipellengérező “A nap Pinocchiója” rovatában Orbán Viktor fényképe mellett a miniszterelnököt idézte: “médiatörvényünk nem tartalmaz semmi olyant, ami ne létezne más EU-országban is”. A cikkíró megállapítja: “Orbán januárban át akarja venni az EU soros elnökségét – és a 2010-es évet durva valótlansággal fejezte be. Európában sehol másutt nem ennyire sajtóellenesek a törvények, mint Magyarországon… Orbán úr Magyarországa többé nem szabad ország a média számára”.

Normakontrollt követelnek

Az alkotmányban biztosított jogkörével élve, a médiatörvény aláírása előtt kérje az Alkotmánybíróság előzetes normakontrollját – erre kérte Lendvai Ildikó és Mandur László szocialista országgyűlési képviselő a köztársasági elnököt. Schmitt Pált emlékeztették arra, hogy a törvényjavaslat súlyos alkotmányossági problémáit és aggályait nem csak az ellenzéki pártok, hanem jelentős nemzetközi és hazai intézetek, alkotmányjogászok is kifejtették.

Mint írták bíznak abban, hogy a köztársasági elnök is érzi ennek felelősségét és megteszi, ami az adott helyzetben elvárható tőle. “Ezt várja a szűkebb és tágabb közvélemény Öntől, aki az alkotmányban foglaltak szerint őrködik az államszervezet demokratikus működése felett”.

Szamizdat-mozgalom indult a Facebookon

“Új szamizdat. Pártoktól és kormányoktól független magyar médiát!” – ezzel a felhívással indult az Egymillióan a sajtószabadságért elnevezésű csoport a Facebookon. A csoportot valószínűleg a hétfői, sajtószabadság mellett tüntetők szervezték. Az a kezdeményezés is a közösségi portálon indult, több mint kétezren csatlakoztak, és körülbelül ennyien is vettek részt a Szabadság téri tüntetésen.

Az új kezdeményezésben egymillió tagot szeretnének összegyűjteni. Kedd este még csak párszáz tagja volt, szerda kora délután már hétezer fölött volt a létszám. Másodpercenként 2-10 új csatlakozóval bővül a klub.

Kemény hangok

- Handelsblatt: Orbán úr Magyarországa többé nem szabad ország a média számára
- Die Welt: Magyarország mint vezéri állam
- Frankfurter Rundschau: Tíz nappal az unió soros elnökségének átvétele előtt a magyar kormány arcul csapja európai partnereit
- Gazeta Wyborcza: Valakinek végre meg kellene mondania Orbánnak: “Viktor, hibázol”!
- Romania libera: Orbán Viktor a magyarországi sajtó nyakára lép
- Corriere della Sera: Az újságokat Magyarországon a kormány alá vetették
- Angela Merkel német kancellár óvott a jogállamiság alapelveinek megsértésétől
- Jean Asselborn luxemburgi külügyminiszter szerint a törvény ellentétes 500 millió európai alapértékével
- Martin Schulz, az Európai Parlament szocialista frakciójának vezetője úgy látja, Budapestnek komoly problémái lesznek
- Jürgen Trittin, a németországi Zöldek frakcióvezetője szerint Magyarországtól el kell venni a soros elnökséget

Muhari Judit, Pintér Mónika / Népszava
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 5.0/5 (3 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +7 ( 7 szavazatból)
Boríthatja az Uniós elnökséget a médiatörvény, 5.0 out of 5 based on 3 ratings

Címkék:, , ,

  • Nincs még hozzászólás
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Kapcsolódó cikkek
KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos