Ronai and Ronai
AMERIKAI

Ki kell röhögni a nyilasokat 2012. október 12. péntek 10:08 | AN

  • Hozzászólások(58)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Ki kell röhögni a nyilasokat
Budapest – A szélsőjobboldali pártok iránti választói fogékonyság csökkentésére tesz javaslatokat a Political Capital (PC) legfrissebb elemzésében. Az intézet a „hiszterizálás és stigmatizálás” helyett a szélsőséges nyilatkozatok nevetségessé tételét szorgalmazza, továbbá azt ajánlja a demokratikus pártoknak, hogy alakítsanak ki intenzívebb személyes kapcsolatot a csalódott választókkal és állítsák maguk mellé a fiatalokat.
.
A PC az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében a tanulmányt idézve hangsúlyozza: a szélsőjobboldal fenyegetést jelent a képviseleti demokráciákra, erőszakot gerjesztő hatásuk ugyanis Európában összességében növekedni látszik. Felhívják a figyelmet ugyanakkor arra is, hogy a demokratikus „önvédelmi reflex” részeként kellő időben és a kockázatokkal arányosan kell fellépni a szélsőségek ellen, vagyis nem szabad túlértékelni és túlreagálni a szélsőjobboldal által gerjesztett veszélyeket.
.
Az intézet elemzésében több általánosan elterjedt véleményt is tévhitnek minősít. Vonzó, de hibás elgondolásnak nevezik például, hogy a szélsőségeket – az 1930-as évek mintájára –
a gazdasági válság erősíti. Emellett kétségbe vonják, hogy lennének a szélsőjobboldalra vonatkozó általános tendenciák és a visszaszorításukra alkalmazható receptek. Mint írják, a szélsőjobboldal nem erősödik mindenütt Európában. Úgy látják Magyarország mellett Franciaországban, Görögországban, Svédországban látványos előretört a szélsőjobboldal az utóbbi években, ezzel szemben Belgiumban, Olaszországban és Norvégiában gyengült, Lengyelország pedig el is tűnt.
.
A fentiek mellett tévesnek vélik azt is, hogy a törvények megoldást jelenthetnek a problémára. A PC szerint a „jogfetisiszta” megközelítés Magyarországon, Csehországban és Szlovákiában is „látványos kudarcot vallott” ugyanis figyelmen kívül hagyta a szélsőjobboldalt igazából megalapozó társadalmi környezetet.
.
Hangsúlyozzák, a szélsőjobboldali populista pártok felbukkanása és eltűnése a demokratikus rendszerek természetes velejárói, nem lehet és nem is szabad mindezt tiltással ellensúlyozni.
.
Ehelyett szerintük inkább arra kell törekedni, hogy a demokratikus pártok saját magukhoz közelítsék a szélsőjobboldali pártok szavazóit. Megjegyzik, a „szélsőjobboldal lételeme a provokáció”, ezért a populista jobboldali politikai erőkkel szembeni hisztériakeltés és diabolizálás sokszor visszaüthet, helyette nézeteik nevetségessé tétele sokkal hatékonyabb stratégia lehet, különösen azért is, mert a szélsőjobboldal „leegyszerűsített, dagályos, túlzásokon alapuló” ideológiája erre lehetőséget is ad.
.
A PC emellett a demokratikus pártok figyelmébe ajánlja az intenzívebb személyes kapcsolatok kialakítását a választókkal, mivel szerintük a szélsőséges politikai erők a korrupt, választóktól eltávolodott politikai elittel szemben tudják kiépíteni saját politikai táborukat. A választóknak úgy kell érezniük, hogy a politika valóban róluk szól – teszik hozzá. Fontosnak tartják emellett az első szavazók aktivizálását is, mivel az új szélsőjobboldali mozgalmak végletekig leegyszerűsített és provokatív üzeneteikkel kifejezetten képesek megfogni a passzív, bizonytalan és politikai véleménnyel alig rendelkező fiatalokat és első szavazókat. Minderre válaszul a demokratikus erőknek új, a fiataloknak vonzó kommunikációs felületeket és beszédstílust kell kifejleszteniük.
.
A Political Capital a Friedrich Ebert alapítvány támogatásával készítette a Szélsőjobboldal elleni stratégiák Kelet- és Nyugat-Európában című elemzését.
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 4.3/5 (11 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +10 ( 12 szavazatból)
Ki kell röhögni a nyilasokat, 4.3 out of 5 based on 11 ratings

Címkék:,

  • Hozzászólások(58)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

58 Reader’s Comments

  1. .
    nem kiröhögni kell, hanem felhúzni őket az első villanyoszlopra, ami az utunkba akad.
    .
    beszéljünk a valóságról a mai magyar szélsőjobb, a vona féle konda viselkedéséről.
    ezek a patkányok kijárnak focizni a Fradi, vajon miért éppen a Fradi, ez is megér egy misét, által az állami vagyonból ingyér bitorolt KÖZTERÜLETRE. a Torgyán adta anno nekik még Fradista elnök korában oda húsz évre, vagy mennyire használatba, de a fenntartás költségeit mi közösen fizetjük.
    az esetleges ott rendezett sportesemények bevételét a Fradi teszi zsebre.
    pontosan tudom mi zajlik ott, hiszen az életem utóbbi tíz évét nagyrészt ott töltöttem.
    .
    szóval, a vona féle konda. van egy létesímény vezető, nevét most fedje homály, a kellő időben nyilvános lesz, aki egy vérjobbikos állat. a vona féle konda kinézett magának egy öltözőt, s mikor egyszer a semmiből hirtelen csak úgy megjelentek, s a portaszolgálatnem tudta azt az öltözőt odaadni nekik, hanem egy emelettel feljebb egy ugyanolyat, megjelent ez a vérjobbikos állat, s ordítani kezdett, hogy:
    az én barátaim nem kapják meg azt az öltözőt, amelyiket akarják?!
    válaszolt a szolgálat, hogy egy emelettel feljebb egy ugyanolyat kaptak, erre ez az állat tovább üvölt:
    csak nem képzelik, hogy az én barátaim felmennek egy emelettel feljebb?!
    majd ezek az állatok, kik állat mivoltukat bizonyítandó még viselkedni sem tudnak, a helyett, hogy kihugyozták volna magukat mielőtt kimennek, s elfoglalják a FIZETŐ szülők gyermekei elől a KÖZPÉNZEN fenntartott sportpályát , ott kint a gyerekek, s szülők orra előtt hugyozzák szét a műfüvest.
    de hát mit várunk egy , a Kossuth teret széthugyozó mocskos féreg bandától?
    azt a vérjobbikos férget pedig, akit ezek odatettek intézményvezetőnek velük együtt kell felhúzni az első fára, mely kölcsönadja törzsét, hogy e júdást rá felkössék!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +12 (30 szavazatból)
  2. Vannak a cikkben igazságok, de téveszmék is. Meglátszik, hogy szerzője nem ismeri, nem tapasztalta meg a szegénységet.
    A gazdasági válság igenis erősíti a szélsőségeket, növeli a táborukat. A tehetetlenség, az elkeseredés szülte indulatok ökölbe szorított kezet, és az agresszió felé történő tolódást jelentenek. Magyarországon külön probléma még az is, hogy az emberek nem látnak valós alternatívákat az ellentábortól sem. Általánosságok, homályos, nem, vagy nehezen értelmezhető célozgatások, mellébeszélések jellemzik azokat a pártokat, amelyek nem tartoznak a szélsőségesekhez. A szélsőjobbos pártok a lózungjaikat becsomagolják a napi élet problémáiba, és így nyernek teret.
    Példa: Ha egy területen a közbiztonság a probléma, ők azt hangoztatják – Majd mi rendet teszünk ebben az országban! – és az emberek bízni kezdenek bennük, mert nem jut eszükbe a kérdés, meddig megy el a rendteremtés? Ez orbáni, vagy még orbánibb politika lesz-e?
    Az emberek ezeket a lózungokat lebontják a napi problémáikra, és soha nem a komplex programot nézik.
    -
    A kommunikáció, a publicisztika feladata az, körbejárni ezeket a demagógiákat. Túl a kifigurázáson bele kell azért szőni a felhomályosítást is. Sajnos akit összetört a napi munka, már nem jut ereje megváltani a világot. Beszűkül a tudata a napi problémákra, meg a holnapi kenyér gondra. Utána már nem jut ideje filozofálni. Ezért vehetőek meg hamis ígéretekkel, és általánosságokkal.
    Szerintem ez is megérne egy tanulmányt.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +11 (13 szavazatból)
  3. Szélsőbal, szélsőjobb.
    Nemigen lehetett ezeket kiiktatni.
    A történelem ismétlődik, az emberek nem tanulnak belőle.
    Itt van intő példának az , hogy déli szomszédunknál a szerbeknél újból a szélsőségesek diadalmaskodtak a legutóbbi választásoknál. Milosevics után itt van a szélsőséges Nikolics, becenevén Toma Grobar, magyarán Sírásó Tamás. Nagy szószólója volt a nemrégi szerbek által indított délszláv háborúnak. Béke nem lesz ezeken a térségeken.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +7 (9 szavazatból)
  4. Don Ovuz: nagyon szepen leirtad! A szelsoseg ellen a magas eletszinvonallal, a jo lettel lehet harcolni!

    Nikos Galis:
    Ja, Koszovot nem adjak fel, csak ido kerdese es ott haboru lesz!
    Hogy mikor? Mikor az USA Irannal lesz elfoglalva :-(

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (6 szavazatból)
  5. Nem is tudtam, hogy a PC profilt váltott és vicclap lett. De indításnak jó a cikk!
    Ekkora baromságot ritkán olvasni!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (9 szavazatból)
  6. Ha Európát nézzük “úgy általában” az Európai Unió bizottságaiban résztvevők
    szempontjából. Lehet, hogy igazuk van. Ez itt ugyanis Magyarország a mi
    konkrét sajátosságainknak megfelelően A háború végén “kimentett” egyenruha,
    a birgeri csizma, a nyilas-zöld szinű ing, rejtett vagyonként előkerült. Viselőik
    büszkén viselve MUTOGATJÁK, HOGY ŐK NEM ÚJNYILASOK!
    Nemcsak a ruha, a poros eszmevilág is előkerült:
    MOSTMÁR SZABAD BESZÉLNI. No meg láthatóan mást is!
    .
    “figyelmen kívül hagyta a szélsőjobboldalt igazából megalapozó társadalmi környezetet.”
    A választás előtt két évvel hivtam fel barátaim figyelmét arra, hogy a lépten
    nyomon hallhat közbeszéd, mit jelent és milyen következmény várható ebből.
    Egyik legjobb pesti barátommal kapcsolatom azóta is szünetel. Kérdezték:
    MIT BESZÉLSZ ILYEN HÜLYESÉGEKET A XXI. SZÁZADBAN.
    Igaz, hgy ők a ‘60-as években szivták magukba a “baloldaliságot” valamilyen
    peda/demagógus történelemtanár szemléletéből, ugyanis szocializmust
    épittettünk (szerintük). Meglehetős jó öntudattal. Hiszen ők a leckét
    megtanulták, le is vizsgáztak abból a történelemből.
    .
    Most meg itt vagyunk. Valamit kellene csinálni, de mit? Mindenki eldöntheti.
    Az embernek értelme és szabad akarata van. Ne hülyéskedjünk!
    Bocánatot kérek! Mi magyarországon élünk MOST!
    Talán a dunaparti cipőkből is röhögve ugrottak a Dunába?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (7 szavazatból)
  7. Koszovo. A barom magyarok meg nem készüknek, csak Horthy szobrot állítanak, ahelyett, hogy a Vajdasága koncentrálnának. A kellő időben, ha mmr 20 éve elqurtuk.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (7 szavazatból)
  8. “Ki kell röhögni a nyilasokat”
    Szerintem is. Nincs az a politikai támadás, ami jobban kihozná a fundamentalistákat a sodrukból és jobban rongálná az önbecsülésüket, mint ha közröhej tárgyaivá válnak. És ez hat a híveikre is.
    Nagyon is kellenének (Mohamed- helyett) Orbán-karikatúrák. Meg de jó lenne ilyen kabaréműsor vagy kritikus szellemű standup comedy (és nem a manapság látható béna szakmai senkikre gondolok — aki látta már pl. Bill Maher akár csak egyetlen műsorát, az tudja, milyen is a standup egy mester kezében).
    “Privátban” eddig is sokat röhögtem Orbán szövegein, és csak a legutóbbi beszédében is hónapokig kitartó muníció van egy humorműsorhoz..

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +7 (9 szavazatból)
  9. Ki kell röhögni a nyilasokat?
    Elképzelem magam előtt, amint egy demokrata szemberöhög egy csoport nyilas férget. 3 másodperc alatt széttépnék. Ezekkel szemben nincs értelme semmi másnak, csak még erősebben kell visszavágni nekik. Egy ilyen hordával szemben csak egy megoldás van: AK-47.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +15 (17 szavazatból)
  10. Hitlert is kinevették.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (7 szavazatból)
  11. girbegurba
    “Hitlert is kinevették.”
    Németországban és a megszállt területeken a Gestapó egy négyzetméteres
    kinzókamrájában. néhány heti ácsorgás közben, vagy utána.
    A szövetségesek oldalán nevethették, de ott sem nevette a több tizmillió halott
    vagy eltűnt hozzátartozóikkal együtt és az egyéb károkat elszenvedők.
    .
    Nyugodtan nevedhettünk rajtuk Nürnbergben, hiszen az egész világ csak
    azután láthatta, mit nevethettünk addig.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (7 szavazatból)
  12. Túlavasúti:
    Arra gondoltam, hogy hatalomra jutása előtt. Utána már nem nevettek.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (4 szavazatból)
  13. Itt látható egy eset a kiröhögésre:
    “Egy kanadai állampolgár még Budapesten tett feljelentést a több
    magyarországi és külföldi orgánum által is közölt fenyegető tartalmú
    sajtólevél kapcsán. – A Budapesti Rendőr-főkapitányság, nem kis
    megdöbbenést okozva a Kanadai Magyar Hírlap szerkesztői körében,
    a budapesti XI. kerületi rendőrkapitányság Gazdaságvédelmi Alosztály
    beosztottját, Mogyoródi Gergely r. hadnagyot bízta meg”…..
    ….”A kb. 50 percen át tartott kihallgatás során a nyomozó mindvégig az iránt
    érdeklődött, hogy személy szerint kik írják, szerkesztik a Kanadai Magyar
    Hírlapot? Ki vagy kik határoznak arról, hogy mi jelenik meg a híranyagokban,
    miként tartjuk egymással a kapcsolatot?… és,”
    http://kanadaihirlap.com/2012/10/11/keleten-a-helyzet-valtozatlan-beszamolo-egy-tanukihallgatasrol/
    .
    Igy akarja politikai fenyegetetteket megvédeni a gazdasági rendőrség.
    .
    TÉNYLEG KI LEHET RÖHÖGNI A NYILASOKAT?
    UTÁNA MAJD JÓL A NYAKADBA VERNEK VALAMI FEKETÉZÉSI ÜGYET IS.
    .
    KEDVES KÜLFÖLDI MAGYAR ÁLLAMPOLGÁROK LEHET FELIRATKOZNI
    ÉS SZAVAZNI.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (5 szavazatból)
  14. 1962 : “Az alkohol öl, butít és nyomorba dönt”.
    2012: “Orbán Viktor öl, butít és nyomorba dönt”.
    Mi változott?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +7 (9 szavazatból)
  15. Kik vannak a képen? (“The great dictator”) Nagyon hasonlítanak az Orbán és Lázár duóra…….

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (7 szavazatból)
  16. Kiröhögni a nyilasokat? Ez azért kicsit erős… Lehet. hogy a 90es években anno a MIÉP-et és Csurkáékat megmosolyogtuk de ez itt már nem játék. A szélsőjöbb a II. Világháború óta nem volt ilyen erős Magyarországon… Ettől igen is tartani kell! Jobb félni mint megijedni…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  17. Nem muszáj kiröhögni őket. Lehet fület-farkat behúzva is élni, isten ments, hogy felbosszantsuk őket.
    A saria magyar veziója.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (7 szavazatból)
  18. A “The Great Dictator”-t egy hete néztem meg újra. Esküszöm arra gondoltam, hogy ez a film tökéletesen leképezi a mai magyar valóságot és a nácizmust. Ha jó a cikk, ha nem, érdemes megnézni a filmet és találó, hogy ezt a képet választották a cikkhez!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (3 szavazatból)
  19. Szerintem viszont a feje tetejére is álllhat az egész világ, de részemről én mindig rájuk fogok szavazni. Mivel ők az egyetlen antibolsevik párt és én a kommunistákat és az újbolsevikokat még a fidesznél is sokkal jobban utálom, szabályszerűen irtózom tőlük. Le a vörös csillaggal!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -15 (17 szavazatból)
  20. Azért Andrásnak és családjának szivesen megnézném az mszmp-s
    (előtte MDP-s)múltját.láttam én már karón varjút.Az ilyen duma nekem mindig
    gyanús.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +10 (12 szavazatból)
  21. Ez egy ostoba félrevezető tanulmány és a konkluziója teljesen téves.
    A tanulatlan tömeg éhes és türelmetlen, a világon mindenütt- Magyarországon hagyományos a zsidó és a cigány gyülölet. Az idegengyülölet is bevett gyakorlat,a hatalom csak rásegít erre. Hát nincs mit röhögni ezen.
    Nap mint nap kutatni kell holsebezhetők és naponta támadni kell az ordas eszméket feltámasztó, gyülöletkeltő apostolokat, felkent vezéreket…. Ők is hibáznak, lozungokkal dobálóznak. Etikusak, vallásosak? Egy frászt, csak ki kell nyomozni, hogy kik ők valójában hogy élnek a hétköznapokon s mit tesznek a társadalom felemeléséért – a süketelésük mellett? Ebben van ráció! Így derülhetett fény arra, hogy a zsidozó alvezér, szintén zsidó származásúés így tovább… Honnan van pénzük egyenruhára, kik varrják egyáltalán ezeket a diszrongyokat rájuk? Talán ugyanazok akik a magyar katonai egyenruhákat varrják? Na, ez a szégyen.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  22. “Hangsúlyozzák, a szélsőjobboldali populista pártok felbukkanása és eltűnése a demokratikus rendszerek természetes velejárói, nem lehet és nem is szabad mindezt tiltással ellensúlyozni.”
    .
    Nem is tiltással, hanem betiltással! Szigorúan betartva a törvényt, úgy, mint a németek tették és teszik.
    Nevet váltott és újjáéledt az SZDSZ? Most PC-nek hívják?
    .
    Gonoszka díjaztam a kommentedet, a 12:03-ra +-t kaptál.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (5 szavazatból)
  23. András
    “Szerintem viszont a feje tetejére is álllhat az egész világ, de részemről én mindig rájuk fogok szavazni.”
    .
    Mármint kikre? A hazai újnyilasokra? (A cikk a nyilasokról szól.)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (5 szavazatból)
  24. András
    Eszement egy vélemény! Merthogy a fidesz az új bolsevik párt. MINDEN olyan lépést megléptek, amit Rákosiék – és most készülnek a “kék cédulás” választásra. Nem is csoda: Náluk a legtöbb az egy főre eső Mszmp tag.
    Ehhez képest Gyurcsányék a nyugatos kapitalizmus pártján állnak, mert csak azon az úton tudnánk pl utolérni Ausztriát.
    Ja, hogy Orbánék közben nyomatják a nemzeti színű szósszal leöntött antikommunista rizsát? Mielőtt befalod, nem árt egy kicsit a szaft alá nézni:
    Nem rizsa, hanem szar van ott!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +11 (13 szavazatból)
  25. És ne gyere a jobbikkal, az ugyanaz reciprokban: alul van a nemzeti színű szósz, és egy nagy rakás szar rajta.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +8 (10 szavazatból)
  26. Szerintem is az értelem a válasz, csak sajnos abban az országban, ahol pénzbüntetésre ítélnek két – egyébként nem túl szimpatikus – rádiós műsorvezetőt azért, mert azt mondják, hogy a teknősöknek semmi hasznuk azon kívül, hogy mosóteknőt lehet belőlük csinálni, és ki kellene irtani mindet, ott ezek a módszerek nem igazán működnek.
    .
    Az a baj, hogy sokkal többen butábbak, mint ahányan nácik, tehát a cikk címe inkább az lehetne, hogy “ültessünk agyat az emberek fejébe”. Én támogatom.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +7 (7 szavazatból)
  27. Andras, el vagyok ragadtatva. Micsoda bator kiallas! Te aztan nem tudsz megalkudni, bravo. Hasonlo emociokkal elek en is, en sem vagyok indulatok nelkul. Az un. kommunista idok haszonelvezoit es karrier politikusait akik a valtozas idejen megforditottak a koponyeguket, azokat a gerinctelen fergeket jobban utalom, mint a szart.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (8 szavazatból)
  28. Ambivalens érzéseim vannak , mindkét félnek teljesen igaza van ebben a komment-vitában.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (4 szavazatból)
  29. “Az intézet a „hiszterizálás és stigmatizálás” helyett a szélsőséges nyilatkozatok nevetségessé tételét szorgalmazza…”
    Én úgy gondolom, hogy szélsőségesnek mondjuk egy olyan legényegylet-elnöki nyilatkozat minősíthető, amely a politikusok és politikai pártok nélküli politikát hirdeti üdvőzítőnek, egy politikusokra és politikai pártokra kalibrált politikai rendszerben, annak érdekében, hogy ő maga dilettáns outsiderként a hátsó ajtón besündöröghessen ugyanebbe a politikai térbe.
    Ám ha valaki a nyílt ucán, fényes délben azt nyilatkozza egy rabbi arcába, hogy “utálok minden zsidót”, vagy azt, hogy “rohadt zsidók, meg fogtok dögleni”, vagy olyan cigányokat keres, akiket alkalmasnak ítél arra, hogy befogadják fegyverből kilőtt nyilatkozatait, akkor az érintettektől vajon praktikusan elvárható-e, hogy a pillanat hevében ne a “hiszterizálás és stigmatizálás” ezek szerint inkorrekt és hatástalan eszközéhez folyamodjanak? Mert az ily módon lenyilatkozottak föltehetőleg ódzkodnak attól, hogy csatlakozzanak az állítólag az ő képviseletükkel és védelmükkel megbízott hatóság (törvény) permanens röhécseléséhez. Nyilván, mert nem érzékelik helyesen a különbséget a szélsőséges vélemény, és az abból egyenesen következő szélsőséges cselekedet közt. Nyilván úgy kell nekik, hiszen a közismert bonmot szerint, akinek humora nincs, az mindenre képes. Még hiszterizálni és stigmatizálni is.
    A Political Capital egyfelől tehát azt állítja, hogy a fasiszta attól válik fasisztává, hogy fasisztának nevezik (per analogiam a bántalmazott, ha nem viselkedne bántalmazottként, nem válna bántalmazottá), másfelől pedig megoldásként a közhelyszerűen, unalomig ismételgetett luciferi intelmet (Tragédiának nézed? nézd legott/ Komédiának, s múlattatni fog.) kínálja, immár kismilliomodszor. Ez majdnem olyan szellemes, mint TGM bombasztikus ötlete (azokból az időkből, amikor TGM még csak nyomokban tartalmazott bakunyini anarchoszindikalista allergéneket), miszerint ha nem fogadjuk a fasiszta köszönését, az majd ettől a föld alá bújik szégyenében.
    Ám legyen, elő a humoristákkal! Viccgyűjteményt a zsidónak, karikatúra-albumot minden cigánynak, az úgyse tud olvasni. Vihogjunk együtt a sumák nyombiztosítóval, a törvényt viccesen értelmező bíróval, röhögjünk a disznólábon Wallenberg nyakában, mert, tényleg, milyen muris lesz már, mikor a maskarás mókamesterek bekuksiznak a kémlelőnyíláson, és csak az az egy hülye szemük látszik, részint a biztonsági okokból kicsire hagyott rés, részint a sziszegve gomolygó cyklonbé miatt.
    Kacagjunk hát felhőtlenül, éppenséggel van min, és akkor tényleg mi leszünk a legvidámabb barakk, csak a kápó ne röhögtetne már állandóan, mert a végén még megfájdul a hasunk.
    Szánalmas.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (4 szavazatból)
  30. taotollógia,
    Láttad a “Diktátor” c. filmet?
    Olvastad az “Állatfarm”-ot? Szatmári Sándor “Kazohinia” c. könyvét?
    Mindegyik szatíra. A Kazohinát tizenvalahány évesen olvastam, és egy életre védőoltást adott fundamentalizmus ellen. Ma szinte senki sem ismeri, pedig H. G. Wells “Szép új világ”-a előtt született, jobb annál, és tanítani kéne.
    Az igazi humor és szatíra nem a cigány-, zsidó, meg egyéb-viccek szintje. Az a szint simán gúnyol. Az igazi humor a dolgok lényegét mutatja meg: pl. az üres lózungokat és hülyeségeket harsogó diktátort annak, ami. És aki látta/olvasta a szatírát, annak attól kezdve be fog ugrani valós élethelyzetekben is. Gondolkodásra késztet, és pont erre lenne szükség.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (4 szavazatból)
  31. Bocs, véletlenül két “l”-lel írtam a nevedet.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  32. Mate, Ivan Tibor
    Ez kölcsönös. Én meg utálom a tehetségtelen jobboldalt, amelyik kiárusította az országot (Antallék) amelyik egy köztársaságban KORONÁS címert alkotott, amit már Kossuthék is letöröltek róla, és amelyik diktatúrát vezet be a la Horthy – azzal a nyomorral és előre látható tragikus véggel egyetemben. Azt a jobboldalt, amelyik támogatja az ország élhetetlenné tételét, amitől minden értelmes ember – ha teheti – menekül, ahol előre 30 évre élik fel az ország jövőjét a 10 % körüli 30 éves dollárkötvény kibocsátásával, és ahol a földbe döngölik a kultúrát, merthogy az egybites agyúak képtelen felfogni, hogy az mi a csudának. Ahol már sikeresen előállítottak 4 millió nyomorban élőt, de dolgoznak az abszolút többség elérésén,. Mondjuk nem állnak messze az 50 % + 1 főtől, EBBEN mutat egyedül némi tehetséget Egyeske.
    http://www.pupublogja.hu/2012/10/epites-es-rombolas.html
    És még ez az ember kritizálta a szocialista-liberális koalíciót!
    Azok ugyan állandóan torzsalkodtak, de legalább építettek is ezt-azt, felhasználták az uniós forrásokat, épült vagy hétszáz kilométer gyorsforgalmi út, átadtak vagy háromszáz új vagy felújított iskolát, százegynéhány ipari parkot, megszüntették a sorozott katonaságot, a családi pótlék összegét megháromszorozták, városközpontok újultak meg, virágzó nemzetközi kapcsolataink voltak, mindenkivel békében éltünk.
    Csak saját magunkkal nem.
    Volt pezsgő kulturális életünk, remek színházi előadások mindenfele, európai érdeklődést kiváltó kiállítások a Szépművészetiben – sorok egy múzeum előtt Magyarországon, szinte délibábnak tűnt – most meg nézegethetjük a gigafütyi tetején tollászkodó dögkeselyűt – szánalmas azért…
    Szóval, majd ha dönteni kell a mai hatalom sorsáról, ezeken a dolgokon is el lehet gondolkodni.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +7 (9 szavazatból)
  33. Geyza
    Basszus! Remélem nem Andrást és Mate Ivan Tibort tartod a másik vitázó félnek?
    Merthogy az ő szövegük után ilyet írni legalább némi magyarázatot igényelt volna.
    taotológia
    Azért ne becsüld le a humor erejét. A nevetségesség öl! A NET-es MÉM-eknek pl elég nagy szerepe volt Plagibácsi bukásában, és a NET-es közhangulat fordulásának. A gond inkább az, hogy a NET fékezett habzású, azaz túl kevés emberhez jut el. A humor erejét mutatja, hogy komoly lapok is megjelentetnek politikai karikatúrákat. “Jobb egyszer látni, mint százszor hallani róla” Viszont az arányok fontosak: a lapok TÖBBI része már nem hu,oros, nagyn is komoly tájékoztatás, vagy elemzés. Tekints inkább sónak, ami nélkül még az édes sütemény is élvezhetetlen.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  34. humoros, nagyon
    Le kellene már szokni arról, hogy utólag olvasom át az elküldött szöveget. Bocs.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  35. Ego
    Eco egy jó regényt írt a humor jelentőségéről: A rózsa nevét. A megmérgezett könyv, aminek az olvasását olyan rombolónak tartotta a szerzetes: a koméduáról, tehát a humorról szólt.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  36. Kedves Ego, nyilván rosszul fejeztem ki magam, és bizonyára nem voltam elég világos, mert úgy látom, nem érted amit írtam. Sajnálom. Az idézett műveket láttam, illetve olvastam, sőt, még egyebeket is, sőt, még föl is fogtam őket, (sőt a Kazohínia ismereteim szerinti legutolsó kiadásában még valamelyes részem is volt). Sőt, még azt is tudom, hogy mi a különbség az igazi humor és szatíra, meg a cigány-, zsidó-, és egyéb viccek közt, és pont emiatt a tudás miatt fogalmaztam szarkasztikusan.
    Én pusztán arra próbáltam célozni, hogy az immár napi rendszerességgel megvalósuló szélsőséges cselekedetek ellen édeskevés, mi több, egyenesen kontraproduktív az ajánlott módszer, mert hiába full nevetséges amúgy a kőbuta, büdös, pohos, katonásdival élvezkedő, őrjöngő gárdista, ha az odvas fogai közül fröcskölő nyál közben az én (személy szerint is, és általános én-ként is) pofámra loccsan. Amit a Political Capital kínál, megállhat békeidőkben, vagy háttérmunkaként, de önmagában semmiképp. Önmagában mindössze porhintés, bagatellizálás, alattomos aknamunka. A fenyegetettek leszerelése, az ellenállás megtörése. Vajpuhítás a kés kedvéért. Szemfényvesztés. Csalás. Hazugság. Olyan hazugság méghozzá, ami azért szándékától függetlenül mégis rávilágít az igazságra, neveztesen, hogy a baj még annál is nagyobb, mint gondolnánk.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (6 szavazatból)
  37. Keves taotológia,
    Elnézést, ha a szövegem kioktatásként volt értelmezhető, nem annak szántam. (És köszönöm, hogy elősegítetted a Kazohinia újbóli kiadását.)
    Azt sem mondtam, hogy a humor önmagában elegendő válasz lenne az erőszakra, bár szerintem nagyon fontos elem lenne. Talán nem voltál még köztünk, amikor többször arról írtam, hogy a szélsőjobbos erőmutogatásra hasonlóan kéne válaszolni, hogy lelgközelebb legalább elgondolkodjanak, mielőtt”akcióba” lépnek. És persze ez sem pótolná a politikai erőt, amit a baloldalnak el kéne érnie.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (5 szavazatból)
  38. Kekec,
    Mindennel egyetertek amit nekem cimeztel.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  39. Báthory Ödönke

    Kiröhögni? Tessék:
    http://www.nepszava.hu/karikatura/index.php?id=826&no_results_total=239&lstresults=1

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  40. Messze vagyunk már attól a helyzettől, hogy nevetségessé lehetne tenni őket, és ezzel el lehetne zárni az utánpótlásukat. Sem a józan hang, sem a felvilágosítás, sem a kétségbeesett tiltakozás nem jut el a tömegekhez, vagy csak olyan kis mértékben, hogy a szüntelen ismételt harsány hazugság azonnal lemossa.
    .
    A gonoszság nem tud építeni. Hamar eljön a szegénység, éhezés és járvány, de pusztán ettől nem fog megbukni, hanem a tiltakozó józanokra és józanodókra uszítja a mérgezetteket.
    Erre kellene felkészülni. Jó, ha van hozzá humorunk, de ez nem elég.
    Szükség lesz Gonoszka használati utasítására.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  41. http://www.millamedia.hu/2012/10/11/a-visszateres-bajnai-memek/
    Most akkor hogyan is áll a Milla Bajnaihoz?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  42. Kekec,
    Orulnek, ha tudhatnam, mi nem tetszett Neked az en kis meltatlan negy soromban. Lehet, hogy csak “beleolvastal”?
    BTW ramentem az irasodban ajanlott Pupu blogra, es meglepve lattam, hogy a hozzaszolasod nagyobb reszet onnan masoltad. Illo lenne ilyen esetben a forrast es a szerzot megnevezni, es az idezett szoveget idezojelben kozolni.
    Udvozlettel MIT

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (3 szavazatból)
  43. Kedves András!
    Ha te a bolsevikokat mindennél jobban utálod, akkor nézd már meg hogy kik ülnek a fideszben, és a pártolóik között. A pártolók közül csak 2 ominózus személyt említek: Pozsgai és Szűrös. Szerinted ők kik voltak? Honnan jöttek? Melyik rendszer haszonélvezői voltak? A mostani fidesz vezetőségben hány KISZ titkár, párttitkár, párttag, vagy hazafias népfront tag ül? Veled ellentétben én jobban utálom a köpönyegforgatókat, mint akik konzekvensen kiállnak az elveik mellett. Számomra még egy Thürmer Gyula is elfogadhatóbb, mert ő nem köpönyegforgató, mint a fent említett urak. Urak?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +7 (7 szavazatból)
  44. Nevetségessé tenni őket egy olyan országban ,ahol a többség antiszemita,
    nagy Magyarország matricás és kajálja a turult: Ez a naivitás nevetséges!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (5 szavazatból)
  45. Ennyi eszünk, itt az AN-en nekünk is van. Tény, hogy ahumornak – persze a valódinak – frenetikus ereje tud lenni. Nem véletlen, hogy a Rádiókabaré szinte teljes gárdáját szinte azonnal lecserélte ez a Cipolla egy szarra, amit elkereszteltek stand ap comedynek. Azóta nem is hallgatom a rádiókakabarét…
    Azonban van egy pont, amikor már az igazi humornak sincs helye. Amikor a politikai rendszer – pl. a diktatúra – olyan fokjot ér el, hogy amit a kabaré leadna humor címén, az már nem is abszurd, mert annyira igaz.
    Itt van például ez a pávatánc. Ahogy ezt dicső diktátorunk azt elmondta, illetve előadta, az maga volt az abszurdum, ezért azt már semmiféle humorfórum nem képes überelni.
    Természetesen a humorra mint műfajra azt kell mondanunk, mint az egyéb módszerekre, hogy megfelelő helyen és a megfelő időben mindegyik hatékony, de csakis ott és akkor.
    Chaplin Diktátora a maga eszközeivel csak annyira volt hatásos, amennyire azt a történelmi pillanat megengedte. És azt kell mondanunk, hogy sajnos kevés volt, és szinte nem is hatott. A világ nem sokkal később lángba borult.
    Szóval, csak azt akarom mondani, hogy a szélsőjobb nem vicc és a FID-SS – amely valahol azonosul velük – nem egy vicces jelenség…
    Persze, persze próbálgatunk Svejk módjára ártatlan tréfákban, szójátékokban, viccelődni, de ki tudja meddig engedi meg a mi diktátorunk és az ő nemzeti együttműködési rendszere. Úgy érzem, azok a napok már meg vannak számlálva…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  46. Kormorankam,
    Amikor a Great Dictator keszult, Amerika meg javaban a be nem avatkozas politikaja mellett kotelezte el magat, a German Bund es szimpatizansai horogkeresztes zaszlok alatt vonultak New Yorkban, es a Madison Square Garden kicsi volt a tomeggyulesukhoz. Pearl Harbort eh\gy evvel kesobb tamadta meg Japan. Az USA neutralitasa azt jelentette, hogy a nacik ellen harcolo orszagok embargo alatt alltak – penzert sem vasarolhattak fegyvert es keszleteket Amerikatol.
    Hitler aki az amerikai filmek nagy kedveloje volt akarcsak en (mas hasonlosagot ne is keress) orjongott es a gutautes hataran volt amikor a Diktator egyik kopiajat nezte. Kis szerencsevel a vilaghaboru akkor befejezodhetett volna…
    A film masik, szubjektiv erdeme, hogy nekem eleg volt itt, az AN oldalon a fenti egy kepet latni belole, es ujra kontrollalhatatlan nevetes fogott el a Pfujrer lattan.
    Remelem, jol vagytok – Csoki a csalad – Ivan

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (3 szavazatból)
  47. A diktatúrának titulált Kádár érában virágzott a kabaré, a humoros könyvek sokasága látott napvilágot és került újra nyomásra. A vicceknek se szeri se száma, vonaton utazván mindig egy-egy új viccel tértem haza. Szereplőik sokszor néven nevezve az állam és a párt, sőt a szomszéd , szocialista államok vezetői voltak ezek szereplői. Magam is sok viccet ismertem és adtam tovább, amelynek soha semmilyen negatív következménye nem volt…
    A mai Magyarországon megfagyott a légkör. Ha valaki kiváncsi a másik ember politikai hovatartozására, akkor a választ csak hosszas, körülményes körülszimatolás után – mint kutya a villanyoszlop tövén – tudhatja meg, mert istenőrizz még róla is kiderül, hogy… Viccmesélést pedig csakis felszabadult légkörben kezdeményez az ember, különben még kirughatják, ellenőrízhetik, vagy még ki tudja… – ebben a Nemzeti Együttműködés Rendszerében?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  48. Köszi Ivánkám, a föntiket leszámítva jól vagyunk, és kivánunk sok vidáságot és nevetést . o d a á t . [ahogy anno Arkagyíj Rajkin mondotta volt] mindannyiotoknak!
    Itt semmi se sincs és ráadásul semmi sem az igázi [kissé kiforgatva az akkor öreg mester örökbecsű szavait]. – Lagalább az a “válámi van” meg lenne…
    Tv.öl .’.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  49. Nem kell öket nevetségessé tenni mert már nevetségesek ! Ha végig néz az ember soraikon csak nevetni tud a sok társadalmi selejten !

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  50. Chaplin nem láthatta előre a százezres KZ-eket és a krematóriumokat… Ezért nem hagyta el a humora.
    *
    Lehetetlen nevetni a nyilasok láttán…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)

Írja meg véleményét!

 
Kapcsolódó cikkek

Újabb lépés a nyílt diktatúra felé 2012. július 27. péntek | AN

Előítéletből, bizalmatlanságból jeles 2012. március 4. vasárnap | AN

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos