Ronai and Ronai
AMERIKAI

Bartus László: Út a bukáshoz 2013. augusztus 24. szombat 20:34

  • Hozzászólások(727)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Bartus László: Út a bukáshoz

A magyar közélet elhasználja azokat, akik nyilvánosság elé állnak, bármilyen közszereplést vállalnak. Ez még akkor is így lenne, ha nem lenne egy párt, amelyben magukat “kereszténynek” nevező politikusokat azzal a feladattal bíznak meg, hogy valakit tönkre tegyenek. Következik ez abból a kultúrából, amely senkit nem becsül, nem értékel, nem tisztel. Aki közfeladatot vállal, azt különösen nem, hanem célpontnak tekinti. Nem részesíti megkülönböztetett védelemben, mert a nyilvánosság szereplői sokkal inkább vannak hamis rágalmaknak kitéve, mint az egyszerű polgár.

Ezt demokratikus, civilizált és kulturált országokban nem teszik. Tudják, aki közszereplést vállal, nagy lelki terhet vállal magára, és támadásoknak teszi ki magát. De a magyar emberek többsége csak a Fradi-Dózsa ellentét színvonalán képes gondolkodni. Aki nem olyan mezt húz magára, mint az övé, azt halálos ellenségnek tekinti. Velük szemben minden eszköz megengedett. Mindenkit valamilyen “csapatba” tesznek, a “csapatokra” negatív előítéleteket aggatnak, és azokkal azonosítanak mindenkit, akit a “csapathoz” tartozónak vélnek. Aki a nyilvánosság elé lép, nem úszhatja meg a mocskolódást.

Jogállami demokráciák olyan szabályokat alkalmaznak, amelyek korlátok közé szorítják a tömegre jellemző alantas lelki szükségletet, az alaptalan vádaskodást, a szándékos mocskolódást, a személyiség elleni támadásokat. Minden embernek joga van a személyi integritása, a tisztessége megőrzéséhez akkor is, ha nyilvánosságot és demokratikus közszereplést vállal.

Bajnai Gordon azon kevés politikusok közé tartozik, aki viszonylag rövid politikai előélete alatt nem amortizálódott. Köszönhető ez részben a habitusának, konfliktuskerülő magatartásának, szelídségének, és annak a tulajdonságának, hogy nem a hatalom megszállottja. Ránézésre is jó ember. A “libaügy” tipikus rágalomhadjárat. Ennyi erővel bárki öngyilkos lehetne azért, mert felment a benzin ára, mert tönkrement a textilipar, elromlott az autója, csődbe ment a cég, ahol dolgozott.

Ilyenek előfordulnak az életben, vannak olyanok, akiknek a házát elviszi a hurrikán, elveszítik a családjukat, a kezüket vagy a lábukat, aztán mégsem lesznek öngyilkosok. Az öngyilkos haláláért senki nem felel, csak az öngyilkos. Legfeljebb a környezete, mely nem segíti át a nehéz időszakon, és nem vigyáz rá. Bajnai Gordon nem felel azért, mert egy iparág tönkre ment, és emiatt valaki öngyilkos lett. Ennyi erővel az Ikarus csődje után is öngyilkos lehetett volna a fél királyi város. Az a Fidesz-propaganda, amely ezeknek az embereknek a halálát Bajnai Gordon nyakába varrta, nemcsak tisztességtelen, hanem törvénytelen is.

Bajnai Gordon tehát viszonylag tisztán úszta meg egyéves kormányzását, annak ellenére, hogy ő is a magyar ugar rendszerváltásának zavarosából érkezett. Köszönhette ezt annak is, hogy válságmenedzselést vállalt, sikeres kormányzása a Fidesz érdeke is volt, mert annyival jobb állapotban vehette át Orbán maffiája az országot. Visszatérésével sokat várt, de amikor elhatározta magát, akkor a Magyarországon élő demokraták és a demokratikus Nyugat nagy reménysége volt, mert nem amortizálódott, van kormányzati tapasztalata, euroatlanti irányultságú, modern gondolkodású, szalonképes ember.

Ezután Bajnai Gordon elkövetett minden hibát, amit el lehetett követni. Nem emlékszem egyetlen jó lépésére sem, amelyet politikai értelemben pozitívnak lehetne nevezni. Szimpatikus emberek esetében könnyen esünk abba a csapdába, hogy a csalódást okozó rossz döntéseket nem neki, hanem a “rossz tanácsadóinak” tulajdonítjuk, de Bajnai Gordon esetében nem vonatkoztathatunk el attól, hogy Szigetvári Viktor személyében kiválasztotta a rendszerváltás utáni magyar közélet egyik legkártékonyabb figuráját, aki egy típust is megtestesít. A “politológusoknak” azt a típusát, amely a maga szakmai bikkfanyelvével elhiteti, hogy valami titkos tudás birtokában van, amelyhez halandó nem érthet.

A magyar politológusképzés kitermelte ezeknek a hasbeszélőknek a kártékony tömegét, akikből a feladatára alkalmatlan sajtó csinált megmondóembereket. A legegyszerűbb az volt, hogy az ötlettelen és lusta újságíró felhívja valamelyik nagyokos “politológust”. Ezek egy része ártalmatlan, leszámítva azt, hogy minden alap nélkül beszélnek a levegőbe, és csak növelik az általános zűrzavart. De van a magyar politológusnak olyan típusa, aki karrierista, aki különleges “beavatottságának” látszatát arra használja, hogy személyes karrierjét építse. Akiknek tanácsokat ad, azokat ugródeszkának használja. Arról nem megfeledkezve, hogy létrehozzon egy saját kommunikációs és tanácsadó céget, ahova lehet küldeni az állami- és pártmegrendeléseket.

Létezik ilyen szakma a világban, Amerikában például sokan volt CIA alkalmazottakat foglalkoztatnak, igazi profikat. De a magyar változat egy élősködő, kártékony és hitvány réteget termelt ki, amely felbecsülhetetlen károkat okoz.

Bajnai Gordon első és legrosszabb döntése az volt, amikor Szigetvári Viktorra és stratégiai tanácsaira bízta magát. Ebben a döntésében már kódolva volt a bukás. Ezután már nem lehetett jó döntése. Szigetvári ideológusi szerepe nyilvánvaló. Minden politikai lépés esetében ő magyarázta meg a döntés mögött álló ideológiát. Megszólalásaiból egyértelműnek látszott, hogy a stratégiai elképzelések mögött ő áll. Ezt tükrözte az is, amilyen meghatározó szerepet játszott a Haza és Haladás Alapítvány munkájában, amelynek célja Bajnai Gordon leendő kormányzásának elméleti előkészítése volt. Szigetvári Viktor tanácsadóként egyedülálló kudarc-sorozatot tudhat magáénak. Miniszterelnökök, kormányok múltak ki a kezei között, miközben ő egy zseni misztikus légkörét teremtette meg maga körül.

Tevékenysége időszakában az MSZP és a szocialista kormányok kommunikációja csődtömeg volt. Az MSZP veresége elsősorban kommunikációs csőd volt. Bajnai amerikai támogatóinak egyike egyszer azt mondta nekem, hogy Szigetvári pótolhatatlan, mert ismer minden választási körzetet, az ottani embereket. Mire azt mondtam, hogy ez nem egy vele született tudás, erre három hónap alatt bárki szert tesz. Másrészt az inkább hátrány, ha valaki nem friss kapcsolatokat épít. Ez tipikusan olyan tudás, amelyhez nem kell zseninek lenni.

De Szigetvári körül kialakult egy misztikus tisztelet, miközben mindenki megbukott a kezei között, ő maga soha nem bukott meg. Amikor kellett, belépett az MSZP-be, amikor az szolgálta az érdekeit, akkor kilépett belőle. Miközben “konzervatív-liberálisnak” nevezte magát, aminek semmi köze a szocialistákhoz. Szigetvári az a típus, aki katolikus piarista gimnáziumban végzett, diplomamunkáját Navracsics Tibornál írta, de a baloldalnak ad tanácsokat. Nem feledkezett meg arról, hogy tanácsadóból észrevétlenül politikussá, sőt párt(társ)elnökké váljon, ami súlyos szerepzavarra vagy beteges karrierizmusra utal.

Állandó kísértése a tanácsadóknak, hogy egy idő után úgy érzik, jobban csinálnák, mint azok, akiknek tanácsokat adnak. De ez két külön szakma, két különféle tehetséget és karizmát igényel. Bizonyos színvonal fölött a tanácsadó tudja, hogy az ő szerepe nem azonos a politikuséval, nem vágyik a politikus helyére. Aki mégis, az nem megbízható ember. Profi tanácsadó nem is mutatkozik a nyilvánosság előtt. Aki nem így tesz, az elárulta magát, hogy dilettáns karrierista. A nagy tanácsadó cégeknél nem is egy ember, hanem egy csapat készíti a tanácsot, amelyet nem lehet egyetlen emberhez kötni. Az pedig végképp elképzelhetetlen, hogy valaki ezt misztifikálja, ebből csináljon politikai karriert, és riválisává váljon azoknak, akiknek tanácsot ad.

Szigetvárinak szerepe van abban, hogy Bajnai Gordon nem a baloldalra érkezett vissza a politikába, hanem kezdetben a létező baloldallal szemben határozta meg magát. A baloldal riválisaként kezdett “választási szövetség” szervezésébe. Szigetvári természtes előfordulási helye a keresztény-nemzeti jobboldalon lenne (míg Bajnaié a baloldalon). Erre predesztinálják egyházi középiskolai tanulmányai és habitusa is. Bárkivel fogadnék, hogy ha lesz árulója az ellenzéknek, aki bármikor hajlandó akár koalícióra is lépni Orbán Viktorral, akkor az Szigetvári Viktor lesz. Ha az érdekei úgy kívánják, belép akár a Fideszbe is, és ha még nem sújtotta Isten eléggé ezt a szerencsétlen országot, akkor miután Szigetvári tanácsadóként kinyírta összes lehetséges riválisát, a politikai színtérről eltűnő Fidesz helyébe lép, mint centrista polgári jobboldal.

Azt nem állítom, hogy Szigetvári szándékosan tette tönkre Bajnai Gordon politikai pályafutását, de nem is lennék meglepődve, ha így lenne. Az viszont egészen biztos, hogy az együttműködés végeredménye ez lesz, ha Bajnai nem válik meg tőle időben, és kettejük közül Szigetvári éli majd túl. Miközben Szigetvári dolgozta ki a vesztes stratégiát. Hibát hibára, őrültséget őrültségre halmozott, de azokért soha senki nem vonta felelősségre. Azokba mégsem ő, hanem Bajnai bukik bele. Tíz hónap alatt ez az ember mindent mondott, és az ellenkezőjét is, de ezekkel senki nem szembesíti, ezekért soha nem felel. Tönkre tette egy tehetséges és kedves ember politikai pályafutását, ő viszont a felszínen marad.

Hibás volt az egész stratégia, hogy Bajnai a civil mozgalmak élén tér vissza, mert a politikában pártokra van szükség. A Millára való rátelepedés csak arra volt jó, hogy a Millát kinyírja. Hibás volt az a teória, hogy Bajnainak szövetség élére kell állnia, és szövetséget kell létrehoznia, amikor neki még pártja sem volt. Szövetkezni akkor kell, amikor van mire. Hiba volt ezt a szövetséget a baloldallal szemben definiálni, és ezzel az ellenzék nagyobb részét ebből kirekeszteni. Hiba volt fantomszervezetekkel társulni, akiknek annyi támogatójuk sincs, mint egy bélyeggyűjtő egyesületnek. Aztán hoppon maradva visszakanyarodni az MSZP-hez, és a nagy semmivel a háta mögött elvárni, hogy ezek után ő legyen az MSZP miniszterelnök-jelöltje. És folytathatnánk a sort. Óriási hiba volt az ellenzéket belekényszeríteni a választási részvétel zsákutcájába, amikor a választásoknak sem a legitimitása, sem a tisztasága nem biztosított.

Anélkül, hogy részletesen elemeznénk azokat a kanyarokat, amelyeket Szigetvárinak köszönhetően Bajnai megtett, leszögezhetjük: ilyen gyorsan politikust még nem tettek tönkre. Kezdődött azzal, hogy Bajnai centristaként egy mérsékelt jobbközép párt helyét célozta meg, és olyan választási szövetség szervezésébe kezdett, amely a baloldal, az MSZP és a DK ellenében határozta meg magát. Ez kifejeződött abban is, hogy átvette a Milla retorikáját, amely az elmúlt húsz évet és az Orbán-rendszert egy kalap alá vette, és a 2010 előtti politikusokat is válogatás nélkül a szemétdombra ítélte. Ez a kommunikáció átvette az orbáni propagandagépezet több hazugságát is, hogy elhatárolja magát a baloldaltól, és jobboldali szavazókat szerezzen: legfelháborítóbb a 2006-os őszi események tálalása, amely a szélsőjobboldal álláspontját tette magáévá, és a nyilvánvaló puccskísérletet a “rendőrterrorral” azonosította.

Az a mérsékelt jobboldal, amiről Szigetvári hazudozott, a magyar belpolitikában nem létezik. A magyar jobboldaliság a belső harcokat követően visszatért a horthysta “keresztény-nemzeti” ideológiához, amely a konzervativizmust az antiszemitizmusra épülő nemzeti identitással váltotta fel, miután a nemzet fogalmát elszakította a liberalizmustól. Ennek tudományos irodalma van, elvtársak, csak olvasni kéne néha. Ezért csak idő kérdése volt, hogy a “centrista mérsékelt konzervatív” jobboldali stratégia mikor bukik meg, és Szigetvári újabb pördületével Bajnai mikor kényszerül vissza a baloldalhoz.

Miután a baloldallellenes választási szövetség terve megbukott, Bajnainak egy szerencsétlen kábítószerfüggőn és egy leszerelt katonán kívül egyetlen támogatója nem maradt. Önmagával és Szigetvárival volt szövetségben. Tömegbázisról nem beszélve: nem maradt más, mint visszamenni az MSZP-hez. Ez az egész dicstelen bohóckodás, a maga megalázó kanyarjaival csak azért élte túl magát, mert Bajnai Gordon személyéhez még mindig ragaszkodik a demokratikus Nyugat, és benne lát nagyobb fantáziát Mesterházyval szemben. Magyarországon is sokan emlékeznek még arra, hogy Bajnai rendbe tette az országot, és kormányzásához nem kapcsolódtak ideológiai harcok. Ez részben annak volt köszönhető, hogy a Fidesz őt nem támadta, másrészt válságkezelőként nem kellett ideológiai és politikai hitvallásokat tennie.

Az viszont világossá vált, hogy Bajnai Gordon a jogállamiság és a liberális társadalom elkötelezett híve, ezért a demokratikus Nyugat erőlteti az MSZP-vel való házasságot. Az MSZP az első pillanattól kezdve nem gondolta komolyan, hogy Bajnai miniszterelnökjelöltje lehet, mert erről a pozícióról Mesterházy nem hajlandó lemondani, és a párt őskövületei is presztizskérdést csinálnak belőle. Nem beszélve az Audi-kulcsokról, amelyeket Mesterházytól remélnek. Bajnai visszatérése viszont kizárólag erre a pozícióra irányult, a demokratikus Nyugat erkölcsi támogatása és bátorítása is ennek szól. Nagyon visszatetszőek mindig az olyan hazugságok, amikor valaki elmondja, nem akar miniszterelnök lenni, miközben nincs is más értelme a politikai színrelépésének, és ezzel a híveit is elbizonytalanítja.

Bajnai nem tudta átvenni az ellenzéki vezér szerepét. Ez a mondat Szigetvári felmondólevelének indoklása is lehetne. Ez ugyanis abból a stratégiából fakadt, amelyet Szigetváritól kapott, miszerint a lejáratódott baloldal (és különösen Gyurcsány és a DK) megkerülésével egy centrista pártot kell  létrehozni. Bajnai ideológiamentes világot kezdett hirdetni, amelyben szőnyeg alá akarta söpörni a az ideológiai ellentéteket és az ebből fakadó történelmi sebeket. Ez egyébként, ha tetszik, ha nem, a katolikus egyház stratégiája: nem látszani, észrevétlennek lenni, az ideológiai ellenfelet elaltatni. Mintha nem is lenne ideológiai háború, miközben ők tisztában vannak annak lényegével.

Bajnai már visszatérésekor egy társaságba sorolta Mindszenty bíborost és Bibó Istvánt, mintha ők ugyanazt gondolták volna a szabadság alatt, és ugyanazért harcoltak volna 56-ban. Trianonnal kapcsolatban szintén a jobboldal elfogadhatatlan retorikájához csatlakozott. Annak alapján nyugodtan csatlakozhatott volna Németországhoz is a revízió reményében, ahogyan Horthy tette. A határon túli magyarokkal kapcsolatban is átvette az orbánista-horthysta hazugságokat. Ezeket a kérdéseket nem lehet politikai taktikázás tárgyává tenni. Ezek elvi kérdések. Euroatlanti elkötelezettségű politikus nem beszélhet úgy, mint egy nacionalista populista.

Orbán Viktor egy ideológiai állam eszméjével számolta fel a köztársaságot, ezért aki nem fordul szembe ennek az ideológiai államnak az eszméjével, az nem képes a köztársaság eszméjét helyreállítani. Nem számíthat a jogállam barátainak támogatására sem. Ez politikai és ideológiai vakság. Kelet-Európa nem Amerika, itt nem ért véget a második világháború, de talán még az első sem, és a felvilágosodás sem aratott végleges győzelmet. Itt ezeket a harcokat meg kell harcolni. Aki azzal a politikai programmal érkezik, hogy ezekről a harcokról nem vesz tudomást, azokat a szőnyeg alá söpri, annak nincs esélye, hogy kelet-európai államférfivá váljék. Alkalmatlan arra, hogy megvédje az országát az ordas eszméktől.

Bajnai Gordonnak itt lett volna fontos szerepe, hogy harmadik utasként politikai alternatívát mutasson a keresztény-nemzeti fasiszta jobboldal és a mindent újraelosztó, korrupt, tolvaj, és ettől jellemtelenné váló baloldal között. 2010 előtt a két nagy politikai tömörülés egy olyan rendszerben folytatott hatalmi váltógazdálkodást, amelyben a hatalmon levő párt osztotta szét az ország minden gazdasági, pénzügyi, kulturális és szellemi erőforrását. Aki érvényesülni akart, annak be kellett állnia valamelyik bandába. Nem a jog, nem a szabadság, nem a tehetség, a szorgalom döntötte el, ki mit csinálhat, hanem valamelyik párthoz való kötődés. Nem a jog határozta meg ezeket, hanem a pártvezetés, a pártlobbik ereje és a kamarillapolitika. Ettől függtek a kinevezések, a megbízások, a megrendelések, a hitelek, a lehetőségek, az információk. Aki ezen kívül maradt, ha megdöglött, akkor sem juthatott hozzá a lehetőségekhez, és nem jutott előre. Formálisan többpárti demokrácia volt, de nem jogállam, mert nem a jog határozta meg a viszonyokat, hanem a pártbürokrácia panamái.

Erre a bulis működésre mondták ők azt tévesen, hogy ez a demokrácia és ez a kapitalizmus. Ezért a nép megutálta a demokráciát is és a kapitalizmust is, mert azzal azonosította ezt. Bajnai Gordon ideológusainak azt kellett volna észrevenniük, hogy a demokratikus alkotmányt felszámoló, egyszemélyes diktatúrához ez vezetett, mind erkölcsi, mind jogi értelemben. Ezért olyan programmal kellett volna előállnia, amely úgy szabályozza a demokratikus rendet, hogy az erőforrások elosztása valóban a jog uralma alá kerüljön. Nem az ideológiai ellentéteket kellett volna elsimítani, és azt mondani, hogy elássuk az árkokat a fasiszták és a demokraták között, hanem azt kellett volna meghirdetni, hogy az árok túloldalán levő fasizmust felszámoljuk, az itteni oldalán pedig megszüntetjük a kollektív lopás, a pártmaffiák, a pártpénztárosok antidemokratikus rendszerét. A jog mindenkinek egyformán biztosítja a lehetőségeket, és mindenki egyformán boldogulhat. Nem attól függ minden, hogy kinek vannak jobb pártkapcsolatai. Ez lett volna a “harmadik út”. Nem más, mint egy igazi liberális jogállam és szabályozott keretek között működő kapitalista gazdaság, amelyben boldogulni lehet.

Azért nincsenek az ellenzéknek támogatói, mert a lakosok, ha nem tudják is, érzik: a baloldali pártelit, médiaelit, kulturális elit azt várja, hogy Orbán megbukjon, és minden ott folytatódjon, ahol abbamaradt. Jönnek vissza a “mieink”, és megint jön a kivételezés, dől a pénz a központi utasítások szerint, kapjuk az állásokat, a protekcióra épülő lehetőségeket, a megrendeléseket, az állami hirdetőket. Szolgáljuk a pártot a sajtóban, mert a párt utasítja az állami cégeket, hány százmillióért hirdessenek a médiumunkban. Nem csoda, hogy ez a sajtó nem tud szabad lenni, és a “párttal” együtt sunnyogva várja a régi világ visszatérését.

Ezek nem szeretik, ha valaki a baloldalt is kritizálni meri, és rontja a zsebük esélyeit. Mindenki látja, hogy azt várják, hogy felszabaduljanak nemcsak a másik maffia kiéheztetése, hanem a piac törvényei alól is. De akik nincsenek ebben az elitben, azoknak ez nem tetszik. Azok azt akarják, hogy ennek legyen vége. Aki eddig megtömte a zsebét, és nem tud megváltozni, az menjen el, kezdődjön egy új világ, és igazuk van. De a korábbi pártkedvezményezettek összezárnak és megakadályoznak mindenkit, akik ezeken az érdekeken kívül állnak. Ezért nincs igazi radikális ellenzék. Aki nem áll be a korrupt társaság mögé a sorba, azt amortizálják. Jobban, mint a jobboldal. Ez a fő probléma, hogy a rendszerváltó demokratikus elit meghasonlott magával, korrupt lett, megrontotta a sok pénz.

Ezt kellett volna Bajnainak meghirdetnie, nem pedig Szigetvári esztelen politikai tanácsai szerint hánykolódnia. Az orbáni fasizmus elnyomáshoz, terrorhoz és nyomorhoz vezet. A szocialisták mutyis, kivételező, korrupcióra épülő, nem jogállami kormányzása pedig kivételezéshez, jogfosztáshoz, hátrányos helyzethez és népharaghoz. Ez a fasiszták malmára hajtja a vizet. Bajnainak azt kellett volna megígérnie, hogy egy igazi kapitalizmust és egy igazi jogállamot hoz létre, ahol nem azok boldogulnak, akik közel vannak a tűzhöz és a pártkasszához. Ahol nem a pártok osztják szét és rabolják szét az országot. Hanem ahol van civil társadalom, a hatalomtól független pénz- és tőkemozgás, szabad gazdaság és kultúra. Nem hal meg a civil társadalom, a polgári élet, gazdaság és kultúra, ha más kerül hatalomra, és nem is cserélődik annak klientúrája alapján. Meg kellett volna mondania, hogy a fasizmust tűzzel-vassal felszámolja, alkotmányosan tiltja be ezeket. Mesterházyval pedig megszüntet minden kapcsolatot, amint elkezd Orbánnal versenyezni a hazug szociális és adókedvezményekkel kapcsolatos ígérgetésekben. Ezek felháborító hazugságok, a világ nem így működik, csak Mesterházy és az MSZP tart még mindig itt.

Bajnai Gordon az első tíz hónapban megbukott. Köszönheti ezt részben magának, és nagyobb részben Szigetvárinak. De ez a bukás még nem végleges. Személyes és politikai képességeit az mutatja meg, ha ebből a helyzetből újra tudja definiálni önmagát. Ehhez elengedhetetlen, hogy Szigetvárit azonnal kirúgja. Nem kell sajnálnia azt, hogy az MSZP-vel való szövetség nem jött létre, ezt úgysem gondolta senki komolyan. Ezt kívülről erőltették, és a kudarccal végződött próbálkozásaik miatt kényszerültek bele. Az MSZP is boldog, hogy végre van mire hivatkoznia, és Mesterházy megszabadul a kihívójától. Az MSZP eddig is azon dolgozott, hogy Bajnait hatástalanítsa és amortizálja.

Bajnai Gordonnak képeznie kellene magát ideológiailag. Hosszú távra kell berendezkedni. Ki kell jönni abból a zsákutcából, ahova a nyugati elvárás sodorta Bajnait és az egész ellenzéket, hogy ezen a választáson mindenképpen részt kell venni, és meg kell próbálni Orbánt demokratikus úton mielőbb leváltani. Erre már nincs esély. Ezt már elpuskázták, amikor nem akadályozták meg, hogy forradalommá minősítse a parlamenti választásokat, és hagyták, hogy megdöntse az alkotmányos rendet. Szembe kell nézni Orbán rendszerének jellegével és ahhoz kell igazítani a stratégiát. Vállalni kell a szókimondást és a nyílt konfrontációt. Abból lesz politikai támogatás, mert a nép azt várja, hogy valaki végre azt mondja ki, amit ők már gondolnak. Arra most ne vesztegessünk szót, hogy még egy rendes nevet sem találtak a pártjuknak: az Együtt-2014 név emlékeztet az összes szövetségkötési kudarcra, csak 2014-ig érvényes, attól kezdve pedig már a megsemmisítő vereségre is emlékeztet majd, és lehet megint új nevet találni. Ennyi esze nem volt senkinek, hogy erre rájöjjön.

Fasiszta rendszer van, ha még nincs is fasiszta terror. Nem kellene vajon befejezni a politikai taktikázást, hazudozást? Nem kellene végre egyenesen, természetesen és őszintén viselkedni? Nem kellene kimászni ebből a választási szövetség nevű hazug zsákutcából? Nem kellene végre arról beszélni, hogy ez egy illegitim rendszer, amit egyszerűen bojkottálni kellene?

Bajnai Gordonnak van még egy lehetősége. Ha tovább megy ezen az úton, akkor amortizálja saját magát. Menjen vissza október 23-a elé, és kezdje elölről az egészet ép ésszel. Kétszer nem hibázhat.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 4.6/5 (154 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +232 ( 286 szavazatból)
Bartus László: Út a bukáshoz, 4.6 out of 5 based on 154 ratings

  • Hozzászólások(727)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

727 Reader’s Comments

  1. Tegnap este írtam:
    “Az ATV az MSZP pártcsatornája lett pár éve. Az SzDSZ-t váltották fel, ami logo váltással is együtt járt. Az MSZP egyik Molnárjának a Kapcsolat.hu-n deklarált örömére a logo alapszíne vörös lett a korábbi kék helyett. Azóta náluk csak az szólalhat meg, akinél “Gyurcsány a hibás”. Kéri és Havas az élcsapat benne.”
    .
    “E tekintetben azért be kell vallanom, hogy irgalmatlan nagy csalódás Kéri László számomra felelőtlennek tűnő szereplése, mert tisztességes embernek tartottam, minden tévedése ellenére, de olyan tanácsokat osztogatni, mely esetleg két-háromszázezer, vagy ki tudja mennyi szavazat elvesztéséhez vezethet, az már nem tévedés, hanem tudatos károkozás.
    A másik ilyen nagy csalódásom Kálmán Olga, aki érezhetően kilépett szerepéből és beállt politikacsinálónak, amit még egyszer-kétszer megtesz, és ő lehet a baloldal Liebmann Katikája, csak a haját ne feledje időben szőkére festetni!”
    http://www.pupublogja.hu/2013/08/fogd-ra-nyuszira.html
    .
    Várom a cáfolatokat, milyen érvek szólnak amellett, hogy nem az MSZP pártcsatornája az ATV. (Nem kizárt, hogy a Puch-Simicska paktum részeként a Fidesszel közös csatornája, de az MSZP és érdekeinek kiszolgálása nyilvánvaló.)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +8 (22 szavazatból)
  2. Tölgy (2013. augusztus 31. szombat 09:58)
    Ez az egész kezd nagyon hasonlítani az izraeli/palesztin tárgyalásokra.
    Az elvárások miatt muszáj asztalhoz ülni, pedig mindkét fél pontosan tudja, hogy a megegyezés lehetetlen.
    Gyurcsány ugyan el tudna fogadni egy közös DK/MSZP listát, de előre tudható, hogy ennek a feltételei soha nem fognak teljesülni. A DK-t nagypárti gőggel lenéző MSZP nem fogja hagyni, hogy levegőhöz jusson az a Gyurcsány, akinek a kinyírásában a Fidesz tettestársa volt. Egyébként az ilyen közös lista Gyurcsány számára is a lehető legrosszabb megoldás lenne, mert illeszkednie kéne az MSZP stílusához és céljaihoz, amelyektől az övé markánsan és üdítően eltér. Egy ilyen megalkuvással éppen azt adná fel, amit velük szemben képvisel.
    Jobb lenne belátni, mi az “ellenzéki” “összefogás” célja (Gyurcsány legyűrése és Orbán rendszerének meghagyása), és kívül maradni rajta. Egy dolog az, hogy a DK indul a választáson (necces, de még belefér), de az már nem fér bele, hogy EZEKKEL egy platformon, a saját megkülönböztető politikai céljainak feladásával. Akkor mi marad? Ezt az elvtelenséget még a politikai szempontok sem menthetik.
    Most, hogy a kör négyszögesítése (az ellenzéki összefogás) zátonyra futott (és szerintem megmenteni sem érdemes), a DK-nak inkább azt kéne világosan propagálnia, hogy miben térnek el a DK céljai a többiekétől. Ez a cikk
    hirhatar.hu/hir/miert-kell-gyurcsanynak-indulni
    a 3. pontjában olyanokat mond el, amikkel eddig én sem voltam tisztában. Ezeket kéne a DK-nak széles körben megismertetnie.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (14 szavazatból)
  3. Ego
    Már csak nagyon halkan mondom, mert úgy néz ki nem érthető, és lesz aki leveszi a fejem érte.
    Gyurcsány (már nagyon sokszor írtam!) az őszödi beszédével megteremtette magának a lehetőséget, hogy demokrataként viselkedhessen, minden körülmények között.
    Miközben ebben a szerepben tetszeleg, a pártját beleviszi a kollaboráns együttműködésbe.
    Nekem ez elölről, de hátulról sem OK!
    Az őszinteségével nagyon sok embert maga mellé állított, akik hisznek neki, és nem gondolkodnak azon hogy jó e ez így.
    Szerintem ez nem egy igaz út.Nagy csalódások lesznek még ennek következtében.
    Ráadásul én nem is értem! Nincs rá racionális válasz. Vagy eddig hazudott, vagy ezután fog, az együttműködés érdekében.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -4 (14 szavazatból)
  4. bumburi (2013. augusztus 31. szombat 14:14)
    Abban bízom, hogy Gyurcsány pontosan látja a csapdahelyzetet, és végigcsinálja a csatllakozási tánclépéseket, de abban a tudatban, hogy az ő feltételeivel (egyenlő fél, beleszólás a közös célokba) úgysem lesz belőle semmi. Ha ezt most nyíltan kijelentené és hagyná őket a francba, őt tennék meg az ellenzéki összefogás megrontójának. Ennél sokkal jobb (bár fáradságosabb) végigcsinálni a cirkuszt és megvárni, amíg kikosarazzák. A politikához gyomor kell.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (10 szavazatból)
  5. Bocsánat a 14:10-es írásom újraküldéséért (csak azért sikerült, mert egy betű különbség van a másodikban).
    Azért történt, mert a laptop Ctrl billentyűje úgy viselkedett, mintha meg lenne nyomva, ezért szerencsétlenkedtem a küldéssel. Akinek hasonló baja van Windows 7-en és egérrel dolgozik:
    Start -> Control Panel (nagy ikonok) – > Mouse – > Device Settings fülön leltiltani az érintőpanelt. Utána kijelentkezés, bejelentkezés és nincs több gond.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -2 (2 szavazatból)
  6. http://www.hvg.hu/itthon/20130830_Bajnai_szivarogtatas_MSZP_Egyutt
    Bajnait kesztyűbábként használja a saját kampánystábja ?! WTF??!!??
    És ezeknek kéne egyetértésre jutniuk? Még szerencse, hogy zárt ajtók mögött tárgyalnak (szorongatják egymás …t), így legalább nem hány tőle egy egész ország.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (3 szavazatból)
  7. Bajnaházy (-:

    a ½ ázsiai falka, nem azonos a magyarokkal
    http://www.noltv.hu/video/4878.html
    http://www.noltv.hu/video/4982.html
    ez a pogánybolsi csürhe tagad mindent, ami európai
    ha nem lenne EU, akkor is csinálnák a cirkuszt = “szabaccságharcháburú”
    orbánék úgy találták ki, változtatták meg, írták és szabatták át a választási törvényt, a választási kerületeket, hogy
    ha 9.000.000 ember szavazna 100.000 ellen,
    akkor is az a százezres „tömeg” nyerné meg a választást.
    orbánék ellen te aztán értelmiségieskedve, érvelve nem mész semmire.
    ½ Ázsiában csak furkóssal. Az az ő pogány-koppány-törzsi nacionalista nyelvezetük.
    Abból értenek. Másból nem.
    AZER-i baltások, benzinkúti cowboyok, sósavas bácsikák, futballhuligánok, vak komondorék országa ez.
    Ráadás 2014-ben nem csak országgyűlési, hanem EP választások is lesznek. :-)
    Ahhoz képest, hogy a FideSS szélsőbalos kirohanásai keményen EU ellenesek,
    a zsíros EP-s képviselői helyeknél ott fognak majd tolongani jövőre a “nemzeti érzelmű” paprikajancsik, mint disznók a vályúnál, egymást is taposva.
    Ha jövőre újra FideSS, akkor az egész országban végleg sötét lesz, pont úgy, mint most Esztergomban.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +10 (18 szavazatból)
  8. Nnnnna, mit szóltok??Bajnai nem tárgyal Gyurcsánnyal!
    ” Gyurcsány Ferenc 4 órája

    Ezt válaszolta Bajnai ma az MTI-n keresztül: Az MSZP és az Együtt-PM megállapodása alapján a szocialisták feladata tárgyalni a DK-val, ők adhatnak át egyéni választókerületeket és listás helyeket. Ha ez megtörténik, az Együtt-PM támogatni fogja a DK egyéni körzetekben közös jelöltként induló politikusait – jelentette ki.”

    Egyre biztosabb vagyok, itt valamiféle fideszes háttérmegállapodás van Bajnaival, hogy megakassza az ellenzéki összefogást!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (8 szavazatból)
  9. Tegyük élhetővé !

    Nekem Mesterházy Attila és pártja HAZAÁRULÓ !
    .
    velük egyezkedni izlés dolga.
    .
    Minden Mesterházy fansz kérem tolakodjon előre linkekkel , hányszor , milyen mértékben tiltakozott az MSZP a demokratikus állapotok lebontása ellen, alaptörvény törvénybe fingása ellen az elmúlt 3.5 év alatt?
    (egy ember volt, Szanyi kapitány, aki piros kabátban kamera elé csempészte magát. és Hargittai is felszóllalt talán egyszer)
    Minden Mesterházy fansz kérem tolakodjon előre linkekkel , hányszor , milyen mértékben határolódot el a legnagyobb ellenzéki párt az MSZP az egyértelműen csaló, szélhámos simicska, szijjártó közbeszerzésektől , hazug alaptörvénytől ,magyar emberek KISZES-fing kiszolgáltatotságától ..?
    Minden Mesterházy fansz kérem tolakodjon előre , ugyanmár miért kellene rájuk szavazni ? Magát nagynak mutató , selejt pártra ? HAA??
    .
    .
    Minden Mesterházy fansz kérem tolakodjon előre linkekkel , hányszor , milyen mértékben tiltakozott az MSZP a demokratikus állapotok lebontása ellen!!
    Fanszok , miért kell Mesterházynak és Puchnak fasiszta pártiakkal parkolási, autópálya simicska pénzekkel egyezkedni ? Miért nem vallott biroság előtt önként, hogy megtévedt, csalt , mindent bevall és enyhítést kér?
    .
    Nem lehetne-e MSZP tagok Puch-ot nyugdíjba helyezni és nektek becsületesnek maradni ?
    (figyeltétek első ajánlatomat ? Puchot nyugdíjba küldeni. Nyugdíjba és még nem börtönbe apukám !napok , órák alatt tud változni a véleményem)

    A DK 4-szer annyit teljesítet , mint az MSZP .
    4-szer anyi mandátum illetné. ha nem lenne simicska-puch simlis megegyezés.
    tehát Szemétbe az MSZP-vel !!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (11 szavazatból)
  10. Ego, Bajnai nem báb! Felesleges Juhászra meg a pm-re fogni Bajnai sunyiságát és árulását mert Bajnai nagyon is tudatosan csinálja a megosztást. Ő a legnagyobb kerékkötője az összefogásnak!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -1 (3 szavazatból)
  11. Ezt is érdemes olvasni: http://m.nol.hu/belfold/20130506-ellenerzesek_gyurcsany_ferenccel_szemben

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -1 (3 szavazatból)
  12. Megnéztem Kéri Lászlót és Gyurcsány Ferencet Kálmán Olgánál. Kérivel nem foglalkozok, kár volt rápazarolni 34 percet. A végén még ők is unták saját szócséplésüket.
    Gyurcsány Ferenc nekem teljesen racionális volt. Eldöntötte, hogy politizálni akar. Hol lehet ezt tenni? A Parlamentben. Hogyan? Ha frakciót alakíthat. Mit akar elérni? Azt, hogy Magyarország EU tag maradjon, jószomszédi viszonyt a környező országokkal,a 3. pont, amit EGO is kiemel, számomra lényeges:
    “3. Az is nyilvánvaló, hogy Gyurcsány nem azért lépett ki az MSZP-ből, hogy visszasétáljon oda 3-4 mandátumért. A DK álláspontja számos alapvető kérdésben eltér az MSZP-től és az Együtt-PM-től. Néhány példa: az orbáni alaptörvényt Gyurcsány megsemmisítené, a másik kettő korrigálná. A DK-nak fontos 1989, a többieknek nem. A DK szerint 2006 őszén puccskísérlet volt, a másik kettő szerint inkább a rendőrök hibáztak. A DK nem támogatja a határon túliak szavazati jogát, és kiáll a 2004-es népszavazás mellett, a másik kettő elfogadja, illetve megtagadja azt. A DK piacpárti, a másik kettő az államosítást támogatja… és a sor még hosszan folytatható. Miért ne indulhatna alanyi jogon egy olyan párt, amelyik ezeket az álláspontokat képviseli?”
    Megvannak a megfelelően felkészült emberei, minek könyörögni másoknak? Ha nem így gondolná, akkor tényleg nyithatna varrószakkört. Nem mellesleg tőle betegesen fél Orbán. Ez a legjobb benne. Nem véletlen, hogy mindenki rámozdul, ha megszólal. Jaj, nagyon kaján vagyok.:)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +18 (24 szavazatból)
  13. Az ellenzéki jelölt nyert Szigetszentmiklóson. Az ellenzéki ÖSSZEFOGÁS jelöltje, a gyengébbek kedvéért.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (6 szavazatból)
  14. sedona
    Olyan szimplán átlátszócska vagy. 27 jelölttel lehet ORSZÁGOS listát állítani, tehát egyeztetés esetén akár 3 egész, és némi ütközéssel akár 4 lista is elfér.
    Hogy értsd: indíthat 106 jelöltet a DK, az Együtt és az Mszp is – ha meg tudnak állapodni, hol léptetik vissza, vagy hol nem indítanak egymás ellen saját jelöltjüket. (előre hozott második forduló – ha így érthetőbb)
    És ebben csak a 27-es létszámkorlát van. Ha úgy tetszik: “lemutyizzák” egymás között.
    Ahogy Mesterházi és Bajnai tette eddig.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (5 szavazatból)
  15. Ego
    Ahogy Gyurcsány említette Olgánál: amikor átvette az Mszp-t, akkor vesztésre álltak. És ő nyerni tudott. Most az ellenzék vesztésre áll – és szerintem az egyetlen esélye, ha Gyurcsány is részt vesz. Mesterházy és Bajnai eddig leginkább EGYMÁST hívták ki, és egymást sem tudták legyőzni. Pedig külön-külön és együttesen is hol vannak Orbánhoz képest?
    A jelenlegi választékból Gyurcsány az egyetlen, aki képes és hajlandó kihívni Orbánt.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +8 (16 szavazatból)
  16. tisztaszívvel
    Ha alaposabban elolvastad volna a cikket, akkor nem lennél ennyire meglepve:
    “Azért nincsenek az ellenzéknek támogatói, mert a lakosok, ha nem tudják is, érzik: a baloldali pártelit, médiaelit, kulturális elit azt várja, hogy Orbán megbukjon, és minden ott folytatódjon, ahol abbamaradt. Jönnek vissza a “mieink”, és megint jön a kivételezés, dől a pénz a központi utasítások szerint, kapjuk az állásokat, a protekcióra épülő lehetőségeket, a megrendeléseket, az állami hirdetőket. Szolgáljuk a pártot a sajtóban, mert a párt utasítja az állami cégeket, hány százmillióért hirdessenek a médiumunkban. Nem csoda, hogy ez a sajtó nem tud szabad lenni, és a “párttal” együtt sunnyogva várja a régi világ visszatérését. Ezek nem szeretik, ha valaki a baloldalt is kritizálni meri, és rontja a zsebük esélyeit.”

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (8 szavazatból)
  17. kekec

    Azért nehogy összemosd már a 2010 előtti állapotokat a mostanival!!!!
    Persze ,lehet azt is birálni ,sőt kell is, én például állandóan kritizálom a baloldalt, DE nem összehasonlitható. a kettő. Ég és föld.
    Ez a tipikus juhászpéteri és PM-es (lmp) duma!!! Mi jön most ? a szemkilövetősdi? Ez a lehető legkártékonyabb!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (6 szavazatból)
  18. http://hvg.hu/itthon/20130901_Nagyon_vezet_az_MSZP_Szigetszentmikloson#rss
    A szocialisták közösen indultak a Demokratikus Koalícióval és az Együtt 2014-gyel, és jelöltjük több mint másfélszer annyi voksot szerzett, mint a kormánypárti induló.
    Hehehe “Nem közvélemény kutatást kell nyerni, hanem VÁLASZTÁST!”
    Az előzetes információk szerint a baloldal jelöltje, az önkormányzatban az MSZP-t egyedüliként képviselő Ladányi Sándor 359, míg kormánypárti riválisa, Keller Tamásné 201 szavazatot kapott. Ez 52,6 illetve 29,4%-ot jelent. A további sorrend: Horváth István (független) 64 szavazat (9,4%), Horváth Zsolt Károly (Jobbik) 34 (4,9%), Pádárné Bagoly Anna (LMP) 26 (3,9%) és Tóth Csaba (MAN – Magyar Autonóm Néppárt) 6 (0,)%).

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (7 szavazatból)
  19. kekec

    Hát erről beszélek.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -1 (1 szavazás)
  20. Barry1
    Bruhaha! Nem velem, hanem Bartussal vitázol. Én a cikkből idéztem!
    És tényleg demokratikusabb lopkodások voltak akkor – de valamiért választók milliói mégsem vágynak a visszahozására.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (4 szavazatból)
  21. kekec (2013. szeptember 1. vasárnap 21:28)
    Jórészt egyetértek. Amiben nem egészen, az az, hogy, mint írod, “Most az ellenzék vesztésre áll – és szerintem az egyetlen esélye, ha Gyurcsány is részt vesz.”
    Az ellenzék legalább két, markánsan különböző csoportra osztható. Az egyik — Mesterházi, Bajnai — az Orbán-rendszert nem eltörölni, hanem csak fazoningazítani akarja. A másik — egy szál magában Gyurcsány — el akarja törölni, nenyistől, újalkotmányostól, bebetonozott hadseregestől együtt. Ez nekem mérhetetlenül nagy különbség. Az ellenzék egyetlen esélye nem az, ha Gyurcsány egyszerűen részt vesz, hanem az, ha ő vezeti. (És még akkor is tartanék tőle, hogy melyik harcostársa szúrja harc közben hátba.) Ha nem Gyurcsány iránya érvényesül, akkor itt nem fog változni semmi, pedig mindent meg kéne változtatni.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +8 (12 szavazatból)
  22. kekec

    Tudom. És mi a gond?
    A két időszakot összemosni, bármiben ,még csak egy napon emliteni is ,a lehető
    legnagyobb hiba. Nem bűn ,hanem hiba, akárki is teszi.
    Azért várjuk már ki a végét! Jó?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (2 szavazatból)
  23. Két dolgot nem értek:

    1. Ha Bajnai Gordon ennyire képtelen tájékozódni a hazai viszonyokban, akkor Miért tud a nemzetközi környezetben – egyébként elismerem egyéves miniszterelnöki tevékenységét (de nem értem, hogy előtte miniszterként miért nem volt képes többre, mint amit addig tett)

    2. A Lehet Más a Politika miért van teljesen kihagyva a helyzetértékelésből – függetlenül attól, hogy mit írna róla?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (3 szavazatból)
  24. Nagyon tetszet Kertesz Akos legutobi irasa a nepszavaban megirta az igassagot sajnos a fajdalmat is eresztem irasaban

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (5 szavazatból)
  25. Kivétel nélkül bűnösök akik ma hatalomra vágynak,bármelyik oldalon! 74 éves vagyok,de ilyen rossz állapotok nem voltak még hazánkban!Ennek két okát látom
    -a hatalmi harcot;
    -az önzést;
    Nincs Magyarországon egy ember,aki a végrehajtó hatalmat gyakorolni tudná,és ezeket kordába szorítaná!?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  26. Teljesen igaz! Ha lenne ilyen ember, ellehetetlenítenék, minimum. Egy egész csoport kéne mellé, sőt, komoly “háttértámogatás”.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  27. Elméletileg csak egy nagyobb erő, Nyugatról, beleszólva ügyeinkbe… Ha nem megy így, 25 éve, akkor tud valaki jobbat?!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos