Ronai and Ronai
AMERIKAI

Előítéletből, bizalmatlanságból jeles 2012. március 4. vasárnap 14:37 | AN Forrás: 168 Óra

  • Hozzászólások(12)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Előítéletből, bizalmatlanságból jeles

Budapest – A Political Capital által végzett vizsgálat megállapításai szerint Magyarországon szélsőséges kilengéseket mutat a politikai intézményekbe vetett bizalom. Ez a hektikusság, amely az esetek többségében szélsőséges bizalmatlanságba csap át, önmagában is veszélyforrás, mivel kedvezhet a hirtelen hangulatállapotokat meglovagoló szélsőséges politikai erőknek.

Az adatok alapján Magyarország tizennyolc európai országgal összehasonlítva listavezető az előítéletesség és a jobboldaliság tekintetében, de meglehetősen magas a félelem és bizalmatlanság is. A 16 év feletti lakosság 48 százaléka szélsőségesen előítéletes, 20 százalékuk rendszerellenes, 32 százalékuk szélsőségesen jobboldali, közel ötödüket erős félelem, bizalmatlanság vagy pesszimizmus jellemzi.

A nyugdíj előtt állók a legfogékonyabbak szélsőjobboldaliságra: míg a 30 évnél fiatalabbaknál az arány 8, az 50-59 éveseknék 14 százalék. A felsőfokú végzettséggel rendelkezők 3 százaléka szélsőséges, az általános iskolát végzettek közt ez az arány 16 százalék. A foglalkoztatottsági helyzetet tekintve a munkanélküliek körében mérték a legmagasabb indexet (17%), a tanulók körében pedig a legalacsonyabbat (6%).

2010 őszén a szélsőségesek a lakosság 11 százalékát adták Magyarországon, ami jelentős csökkenés a 2009-ben mért 21 százalékhoz képest, de ennek oka a félelem és pesszimizmus választások utáni visszaesése volt. A felmérések szerint az általános elégedetlenség és az intézményellenesség azóta ismét visszabillent a korábbi magas szintre.

A felmérés tizennyolc európai országra terjedt ki, és igazolta a hipotézist, miszerint a szélsőjobboldali eszmék ott a legvonzóbbak, ahol korábban már volt diktatúra. Ennek megfelelően a magyar is alapvetően „rendpárti”, az ország pedig homogenizálódik: a 2003-as első adatfelvétel óta a korábban legkevésbé szélsőséges Közép-Magyarország „felzárkózott” Kelet-Magyarországhoz, mindkét országrészben 12 százalékos a szélsőségesek aránya, míg Nyugat-Magyarországon jóval alacsonyabb, mindössze 7 százalékos. A szélsőségesek aránya jelentősen nőtt a nagyvárosokban, csökkent a falvakban. Arányuk a legfiatalabb korosztályban 8, a legidősebb korosztályban 11 százalék.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 3.7/5 (3 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +1 ( 5 szavazatból)
Előítéletből, bizalmatlanságból jeles, 3.7 out of 5 based on 3 ratings

Címkék:, , , ,

  • Hozzászólások(12)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

12 Reader’s Comments

  1. Még nem teljes a szégyen? :((

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +10 (22 szavazatból)
  2. Remélem .hogy a fotón látható tüntetö férgeket a felvonulás után egyenest börtönbe kisérték !

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (26 szavazatból)
  3. Ezek a viktátornak dolgoznak . Legfeljebb valami nemzeti vacsorára kísérik őket.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +9 (21 szavazatból)
  4. Nem, nem börtönbe mentek, hanem tv riportot csináltak velük, és aztán szépen hazamentek!
    Ez van….

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +9 (17 szavazatból)
  5. Ezek a kopasz egyenruhások átlagban ketten tesznek ki egy féleszűt. Szerintem ők maguk sem tudják -mert nem érik fel ésszel-, hogy milyen világot is akarnak, csak mennek arra amerre a vezérük tereli őket. Talán az lenne a legjobb, ha el lehetne keríteni nekik valahol egy területet, ahol létrehozhatnák saját államukat. Akkor sokuk döbbenne rá a saját kárán, hogy milyen is az élet abban a rendszerben, amiért most tüntetgetnek. Őket -Vonát sem- még soha sem vágta szájon egy csendőr úgy, hogy utána sehová sem mehettek panaszkodni. Milyen érdekes, hogy a modern diktátorok csak addig szeretik a demokráciát, amíg minden eszközét és lehetőségét fel tudják használni annak megdöntésére. Örök tanulság lehetne, hogy Hitler is legitim választáson jutott hatalomra.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +13 (25 szavazatból)
  6. Ismeros szlogen. Lenin el, elt es elni fog. Csak persze az is hazugsag volt, meg ez is.

    Egyedul Istan az aki van. Ugy mutatkozott be hogy : Vagyok.
    O az aki volt , aki van es aki mindig lesz.

    A mozgalom megfelemlito ? A mozgalom fasiszta ? Ilyen fazonok nyiltan jarkalhatnak/masirozhatnak magyarorszagon ? Ne csodalkozzunkhogy ez az orszag ugy sulyed mint vizben a ko !

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (14 szavazatból)
  7. A DK alelnöke, Niedermüller Péter, a Corvinus rektorának írt nyílt levelében a Tárcatükör bojkottjára hívta fel a demokratikus pártokat. – http://www.168ora.hu/itthon/bojkottra-hivott-fel-a-dk-a-tarcatukor-botrany-miatt-92193.html

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (8 szavazatból)
  8. A képen látható hibbantaknak igazuk van. Idióták mindíg voltak, vannak és lesznek. Úgy tudom a Pax Hungarica mozgalom valami bálványimádó idióta katolikus szervezet, sajnos volt, sajnos ujjáéledt, és sajnos lesz is, mert a demokratikusan működő országokban az idióták szervezetei is működhetnek. A gondolati és vallásszabadság nekik is jár. Nem úgy mint a mai fasiszta rendszerben, amelyben az értelem, a tudás gyanus, és csak a vakhit kivánatzos. Vakhit a hatalom istentől valóságában, amit a római bálványimádó istenellenes egyház terjeszt, vakhit a vezérben, akit ez az emberi méltóságot tagadó egyház támogat.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -3 (7 szavazatból)
  9. “közel ötödüket erős félelem, bizalmatlanság vagy pesszimizmus jellemzi.”

    Ebböl következik, hogy senkinek, semmit nem lehet mondani, annyira erösek a fenti érzések, hogy a legkisebb kritikát, vagy kérdést is becsmérlésnek veszik.
    Mikor hat éve Magyarországra költöztünk, kellett ezt-azt csináltatni a lakáson. Komoly probléma volt, hogy a mesterembereknek NÉHA kellett szólni, bizonyos dolgokat hogy szeretnék. Röviden szólva: Halálra sértödtek. Ugyan ez a helyzet az orvosoknál, a tanároknál, söt a boltban is.

    Mondjuk nem találok valamit. Régebben szimplán megkérdeztem. “Elnézést, nem találom a Gösser sört”. Na, erre megkaptam. Gyülölködö pillantás, lehetséges válaszok: “nem lát a szemétöl?”, “dehát én odaraktam, elsétált?”, stb.

    Ma már okosabb vagyok: Bármit kérdezek, elötte elbeszélgetek az illetövel, burkoltan megdícsérem a munkáját. A szót a Gösser sörre terelem, és remélem, észreveszi, hogy egy darab sincs a polcon…..ha igen, nyert ügyem van, mert besiet a raktárba, és van söröm.

    Orvosnál is próbálkoztam már, néha sikerült. Ami reménytelen, az a fo

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  10. zsuzsenkám – ez bizony tettenérhető! nem újkeletü jelenség, hogy ha egy taknyost beállitanak egy pult mögé másnapra már hatósági arroganciával lép fel. Ez valószínüleg olyan kultúrális probléma ami szintén a “népi demokrácia” öröksége.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  11. Koszonet ezert a fideSS fulke forradalmaroknak akik 1998 ota mergezik az orszagot es keltik a hangulatot kezdve a “koteles” beszolasokkal ma mar az EU vezetoinek legitimitasat is kerdore vonjak…nem sokara talan Barack Obama elnokseget is megkerdojelezik sot a Papa valasztastba is bele akarnak majd szolni!!!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  12. “sot a Papa valasztastba is bele akarnak majd szolni!”
    .
    Ez utóbbira pont fordítva készülnek. Azt akarják elérni, hogy a pápa szóljon bele vagy lépjen közbe a magyar (kormányzó, államelnök, király stb.) választásba.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
Kapcsolódó cikkek

A Mazsihisz fügefalevélre vár? 2014. február 3. hétfő | Bartus László

Orbán megásta a saját politikai sírját 2014. január 24. péntek | Bartus László

Tiltakozás Lázár János provokációja ellen 2014. január 24. péntek | AN

Katolikusok voltak a holokauszt áldozatai? 2014. január 23. csütörtök | AN

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos