Ronai and Ronai
AMERIKAI

A Shell közleménye: tiszteletben tartják az emberi jogokat 2011. október 4. kedd 17:00 | AN

  • Hozzászólások(9)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
A Shell közleménye: tiszteletben tartják az emberi jogokat

Budapest – A Guardian-ben megjelent információk alapján cikket közöltünk a Shell nigériai szerepével kapcsolatos vádakról. Az üggyel kapcsolatban az alábbi tájékoztatást kaptuk a Shell képviseletében.

Tisztelt Újságíró!

Láttuk cikküket a tegnapi nap során megjelent The Guardian anyag alapján a Shell nigériai működéséről, erre vonatkozóan az alábbiakban küldjük az energiavállalat hivatalos álláspontját.

A Shell szóvivőjének válasza a The Guardian brit lapban hétfőn, 2011. október 3-án megjelent Platform-jelentéssel kapcsolatban:

„A Shell tiszteletben tartja az emberi jogokat szerte a világon. Etikai Kódexünk szerint minden munkatársunknak kötelező betartani magas etikai elvárásainkat. Támogatjuk a Biztonsági és Emberi Jogi Önkéntes Alapelveket (Voluntary Principles on Security and Human Rights1 – VPSHR) és elismerjük, hogy ezek segítenek minket biztonságos működésünk fenntartásában, méghozzá az emberi jogok teljes mértékben való tiszteletben tartásával. A panaszokat a VPSHR tükrében is kivizsgáljuk.

Elkötelezettek vagyunk amellett, hogy Nigéria kormányával és polgáraival együttműködjünk annak érdekében, hogy az országnak számos előnye származzon természeti adottságainak kiaknázásából. Az SPDC (Shell Nigeria) számára nagyon fontos a befogadó országokkal való jó kapcsolat. Azonban az is nyilvánvaló, hogy a Niger-deltában végzett munkánk nagy kihívások elé állít minket mind biztonsági, mind pedig közösségi szempontból.

Elismerjük továbbá azt is, hogy a szerződéses partnereink számára történő törvényes kifizetések, valamint a Niger-deltában eszközölt társadalmi beruházások ellentéteket szíthatnak a közösségeken belül és a közösségek között. Ennek ellenére keményen dolgozunk azért, hogy tisztességes és igazságos módon osszuk szét a javakat az adott területen.

A Niger-deltában tapasztalható nagymértékű bűnözés tükrében a kormányzat az olaj kitermeléséhez szükséges állomány többségi tulajdonosaként állami biztonsági erőket is bevet a polgárok és berendezések védelme érdekében. A jelentésben szereplő állításoknak tehát semmi valóságalapja nincsen azzal kapcsolatban, hogy az SPDC vezetné vagy ellenőrzése alatt tartaná a katonai tevékenységet.

Sajnos a Platform több régebbi megalapozatlan, illetve pontatlan esetet is említ jelentésében, ami elhomályosítja az utóbbi évek hasznos munkáját. Azonban megvizsgáljuk majd ajánlásait, és reménykedünk abban, hogy építő jellegű párbeszédet folytathatunk továbbra is a nigériai kormánnyal és más partnerekkel, hogy megtaláljuk a problémákra a megfelelő megoldást.”

1http://voluntaryprinciples.org/files/voluntary_principles_english.pdf

Üdvözlettel:

Vérten Rita │ senior account executive

WELL PR Ügynökség WELL PR Agency

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 5.0/5 (1 szavazás)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +1 ( 1 szavazás)
A Shell közleménye: tiszteletben tartják az emberi jogokat, 5.0 out of 5 based on 1 rating

Címkék:, ,

  • Hozzászólások(9)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

9 Reader’s Comments

  1. Hű, de gyorsak voltak! 24 órán belül! Ez nem semmi.
    Ezzel együtt megnéztem a hivatkozott cikket: abban csak pénzátadás és lavírozás az ellenérdekű felek között szerepelt. A normális védekezés az lett volna, hogy “védelmi pénzt” fizettek, és nem tehetnek arról, hogy azt fegyverekre költötték.
    Ezért elég furcsa a helyreigazítási kérelemben, hogy “A jelentésben szereplő állításoknak tehát semmi valóságalapja nincsen azzal kapcsolatban, hogy az SPDC vezetné vagy ellenőrzése alatt tartaná a katonai tevékenységet.”
    Hehehe! ETTŐL már kezdenek kételyeim lenni!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  2. Shell kúton körülbelül négyszer próbáltam készpénzzel fizetni (bankkártyás vagyok). Minden egyes alkalommal megpróbáltak átverni.
    .
    Volt erről cikk az indexen is.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  3. Zsidó ismerősöm pedig nem volt hajlandó náluk tankolni, ha együtt mentünk valahova – a II.vh-ban játszott szerepük miatt.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  4. Hír a belsőafrikai zöld pokolból :
    ” A Shell közlegénye tiszteletben tarja az emberi jogokat “

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  5. Pénz beszél, kutya ugat, fegyver ropog…

    A világ már csak így működik; Nem csak mamutcégek, de egész országok (pl: Kína) is gyakran hanyagolják el, ha nem szítják szándékosan az érdekszférájukba került harmadik világbeli országok külső- vagy belső problémáit, így azok nem tudnak fellépni a jogtalan tevékenységeik, kizsákmányolásaik ellen.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  6. @Animebj
    Kína mellett ne felejtsük a nyugati országokat se (pl. az USA) :-)
    De a konkluzió teljesen igaz, a világ jelenleg így működik.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  7. Úgyvan !
    LE az usaiai imprerialilalizmussal , éjjenek a népidemokráciák , éjjen a nagy kínai fal.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  8. Bár apróságnak tűnik, de egy olajkút biztonsága
    (hogy ne terroristák, rablók, vagy ellenségek érdekében történő szabotázs tárgya legyen – annak következményeivel)
    elsőrendű fontosságú, különben a termelhető javak helyett a környezeti károk, a befektetett javak elvesztése és további károk szétosztására lesz csak lehetőség.
    Ez szerintem Nigériának is elemi érdek.
    A többi sallang! :(

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  9. Siklósi Attila:

    A világ nem jelenleg, hanem mindig is így működött, csak a szerepeket mások kapták meg. Az USA viszont valamivel mégiscsak több emberséggel viseltetik az érdekszférájába lévő országok lakóival, mint Kína, amely saját népét is elnyomja akár egyetemista, akár tibeti, akár ujgur az felkelt illető. Legalábbis ha a politikacsinálóknak éppen nincs helyén a lelkiismeretük -ami sajnos az elmúlt másfél év alatt igen gyakran előfordult az arab éhséglázadás szelektív megítélése és kezelése során-, akkor ott van a lehetőség arra, hogy demokráciaként a szólásszabadság jogán felemeljék a hangjukat a képmutatással szemben, amit természetesen a diktatúrák alatt alapból üldöznek, sőt, ami végkép elképzelhetetlen utóbbi rendszerekben, hogy le is válthatják a kormányt.

    Én se szerettem azt, amikor a jenkik vizet prédikálnak, de bort isznak, viszont reálpolitikai lépéseiktől eltekintve messze értékesebbek, követendőbbek, mint O.V. Kínája!

    gets:

    “Divide et impera!” – “Oszd meg és uralkodj!”

    Ez (volt?) a kulcsa a nyugati imperializmusnak, amely szándékosan szította a törzsi/etnikai feszültségeket annak reményében, hogy megosztottságuk miatt nem lesznek képesek szembefordulni velük illetve hogy a megszállókhoz hű alattvalókból politikai-, katonai- és persze gazdasági elitet hozhatnak létre. A kínai ennél sokkal kifinomultabb, ott a kultúra és az emberek exportálásával érik el ugyanezt a hatást, és Afrikában, miután nyilvánvalóan képtelen volt a legtöbb ország a függetlenségüknél többet elérni, a vörös sárkány ideális terepet talált bennük nagyhatalmi karrierjének kibontakoztatására és gazdaságának kielégítésére egyaránt. Az USA és vele együtt maga a Nyugat persze ezt nem szabadna annyiba hagynia, de a teljesen fölösleges önostorozó bűnhődés a múlt miatt és a legkülönfélébb vízióik elhomályosítják látásukat, ezzel azt veszélyeztetve, hogy hamarosan a közel-keleti pozícióikat is elveszíthetik, pedig ott még mindig sokat tehetnek ha akarnak az emberekért, mielőtt Kína rájuk szállna, akinek ugye a lehető legmellékesebb lesz, hogy milyen állapotok közt tehet szert amire akar, a lényeg a zavarosba való halászás.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)

Írja meg véleményét!

 
Kapcsolódó cikkek

Nigériai bandákat fegyverzett fel a Shell 2011. október 3. hétfő | AN

Közéleti személyiségek tiltakoznak 2011. szeptember 13. kedd

Az Amerikai Népszava közleménye 2011. szeptember 2. péntek | AN

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos