Az Amerikai Népszava közleménye 2011. September 2. Friday 15:45 | AN

Az Amerikai Népszava közleménye

Közlemény

Az Amerikai Népszava Kertész Ákos író lapunkban megjelent nyílt levelével és az őt ért támadásokkal kapcsolatban az alábbi közleményt teszi.

Az Amerikai Népszava a “genetikai” kifejezést nem faji, hanem nemzeti sajátságként értelmezi Kertész Ákos lapunknak írott nyílt levelében, egy irodalmi fordulatnak tekinti, az írói szabadság körébe tartozónak tartja, és a szó jelentését ebben a szövegkörnyezetben úgy határozza meg, hogy alapvetően. A kifejezést félremagyarázhatósága miatt nem tartja szerencsésnek, bár az írói szabadság részének tekinti, és elutasítja a szöveg szándékosan uszító, antiszemita és szélsőjobboldali tartalmú interpretációját. Ez az írás – szemben Csurka István egykori MDF-alelnök elhíresült dolgozatával – valóban Kertész Ákos írói munkásságának része.

Az Amerikai Népszava minden más tekintetben teljes mértékben egyetért Kertész Ákos értékelésével, amely egyébként egybecseng a magyar irodalom, a magyar kultúra élő és halott nagyjainak, progresszív képviselőinek mindenkori ítéletével, Ady Endrétől József Attilán át Petőfi Sándorig.

A mi értelmezésünk szerint Kertész Ákos szavaiból a a mély hazaszeret, a magyarság volt és bekövetkező sorstragédiáiért érzett fájdalom és felelősség fejeződik ki.

A cikkre adott negatív reakciók többsége gyűlölködő, antiszemita, rasszista és suttyó. Pontosan fejezi ki és igazolja mindannak igazságát, amit Kertész Ákos leírt.

Az Amerikai Népszava visszautasítja a szélsőjobboldali támadásokat, kiáll Kertész Ákos szólásszabadsága és írói szabadsága mellett. Visszautasítja, hogy politikusok fenyegessék az írókat, ítéljenek meg irodalmi leveleket, és elvitassák bárki jogát a véleményalkotásra.

Amerikai Népszava Szerkesztősége

Tags: , ,

62 Reader’s Comments

 1. Hová lett a Kertész-írás?

 2. Kedves aristeides!
  2011. szeptember 4. vasárnap
  19:41
  Erre kattints légyszi!::
  http://nepszava.com/2011/08/velemeny/kertesz-akos-nyilt-levele-az-amerikai-nepszavahoz.html
  Kívánságod parancs :-)

 3. Aha, tényleg. Köszi Gets, édi vagy.

 4. Ezek a lenőtt fülcimpájúak mindig moderálnak!
  Le a cionista hazátlan árulókkal!

 5. Pato pali,

  ez a megnyilvánulásuk, a legfinomabbak közé tartozik. Utána pedig méltatlankodnak, hogy kimoderáljuk, és a szólásszabadság sérelméről beszélnek. Ezt az egy viszonylag szalonképes hozzászólást azért engedjük fel mutatóba, hogy olvasóink lássák, kik azok, akik rasszistázzák Kertész Ákost. Admin

 6. Te “pato pali”, te inkább “patologikus pali” vagy, aranyapám…

  “…Le a cionista hazátlan árulókkal!…”

  - Jaj, hogy teneked, és a magadfajtáknak ebből az egészből ennyi jött le?

  Na, hát akkor ezzel is beigazolódik, amit mindig mondok:

  - Amíg a “magyar” megnyilvánulása ennyi lesz bármilyen problémára, amíg ennyi a mondanivaló, ahelyett, hogy meggondolnátok, mi is veletek a baj…

  …addig ne csodálkozzatok, hogy nem sok jó jut ki nektek az életből, és hogy mindig ti lesztek a gyengék, ahogy most is azok vagytok, és azok is maradtok.

  Csak azokat a honfitársaidat sajnálom, akik alkalmasak volnának egy jobb életre, és meg is érdemelnék, de a magad fajta többségi agyamputált miatt esélyük sincs.

  A tudásod meg ennyi, ennyi vagy te, “patologikus pali”…

 7. Biborka Bereczky-Veress

  Kertész Ákosnak, aki minden elképzelhetö elismerést megkapott Magyarországtól, amely egy magyar írót megillet, annyit szeretnék írni: a beledöglik ikes ige, s mint olyat egyes szám elsö személyben beledöglöm-ként kell használni.

 8. Bíborka ! Neked csak ennyi jött le az írásból ? Tényleg nem érted ? Vagy melyik részét nem érted ?

 9. Én azt hiszem, egyetlen részét sem érti. :))
  Nem kötelező K. Á.-al egyetérteni, lehet vitázni. Persze, akinek csak hörgésre telik.
  Én is a nem egyetértők közé tartozom, mert a “genetika” más. Na de ez már ugye vitatéma, ahhoz pedig azért kell valami. Gógyi. :))
  Sebaj, hajrá Orbán! Gazsi add be!

 10. NO COMMENT!!!!!!!!!!!!!!!!

 11. +

 12. Stáry Lóránt

  Szörnyű! A köztiszteletben álló író felfokozott idegállapotban kemény figyelmeztetést intézett a nemzethez . Lehet, hogy eltúlzott volt, esetleg teátrális, minden esetre az a nyílt levél is írói munkásságának része. Ezzel lehet vitatkozni,de az üldöztetése minősíti a jelenlegi hatalmat. Minden korban voltak jeles íróinktól /például Ady Endre/ túlzó politikát bíráló írások, melyek anno nagy port vertek, de mára elfelejtődtek és csupán hírnevük, nagyságuk maradt fenn!
  Ezzel az egyre szélsőségesebb politikával Orbánék kiírják Magyarországot a demokratikus nemzetek családjának sorából.
  Egy írót lehet, bírálni, sőt kormányzati szinten hecckampányt is lehet folytatni ellene, de munkásságát, szellemiségét képtelenség elfelejtetni. A fasizmus és a kommunizmus éveiben is csak ideig, óráig sikerült jeles írók műveit eldugni az olvasók elől.
  A jobboldal a kormányzattal együtt óriási öngólt lőtt ezzel a méltatlan kampánnyal, hiszen ma már senkit nem érdekel az a nyílt levél, hanem ezt a méltatlan szélsőséges pogromot ítéli meg a világ!

Kapcsolódó cikkek

A DK nem bojkottálja a Fideszt 2014. April 29. Tuesday | AN

Kivételezett helyzetben a TV2 2014. April 3. Thursday


KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

Videók