Ronai and Ronai
AMERIKAI

Nigériai bandákat fegyverzett fel a Shell 2011. október 3. hétfő 17:51 | AN

  • Hozzászólások(3)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Nigériai bandákat fegyverzett fel a Shell

London – Tagadja a Shell olajcég különböző civil szervezetek állítását, miszerint fegyvereseket pénzelt Nigériában, hogy végezzenek a rivális bandákkal. Az évek óta dúló erőszakban rengeteg civil halt meg.

A londoni székhelyű Platform szervezet által közreadott jelentésben azzal vádolja a holland céget, hogy tevékenyen résztvett a Niger Delta területén dúló véres harcokban. Az évtizedes harcokban rengeteg civil halt meg, de a jelentés állítása szerint rendszeresek a kínzások és az egyéb visszaélések, melyeknek főként a helyi lakosok isszák meg a levét.

A dokumentum a cég alkalmazottaitól szerzett bizonyítékokra hivatkozva állítja, hogy a Shell a kormány kötelékébe tartozó fegyvereseket is felbérelt, akik gyakorta a civil lakosságot „regulázták” meg. Különböző fegyveres csoportok támogatására egy esetben tavaly a cég nem kevesebb mint 159 000 dollárt szánt. Egy Chukwu Azikwe néven említett katona a Platform munkatársainak azt állította, hogy pénzt fogadtak el a Shelltől, melyet fegyverekre és lőszerekre költöttek el. Szerinte az ő „bandája” azért kapott pénzt a cégtől, hogy ne hajtsanak végre több támadást a vállalat olajvezetékei ellen.

Az olajvezetékek környékén, a Niger Deltában garázdálkodó rivális bandák aztán tovább fegyverkeztek a pénzekből, melynek segítségével egyre hatékonyabban űzhették véres játékaikat. Anélkül, hogy a Shell bármely hatóságnak is jelentette volna, rendszeresen tudott a térség városaiban elfolyó pénzekről és fegyverügyletekről, melyekbe gyakran munkatársai által ő is beszállt.

Az ügyletek a cégóriás és a helyi miliciák között évek óta tartanak, melyben a beszámoló szerint a Shell folyton lavírozott, hol egyik, hol pedig a másik oldalt támogatva. A rivális fegyveresek közti összecsapások legvéresebb évében, 2006-ban dollár ezrek vándoroltak különböző szerződéseken át a bandákhoz a Shell trezorjából.

Bizonyos esetekben tüntetéseket is szerveztek a helyiek a Shell ellen, illetve levélben kérték a céget, hogy hagyjon fel a bandák felfegyverzésével, ám a kérésük süket fülekre talált.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 0.0/5 (0 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 0 ( 0 szavazatból)

Címkék:, ,

  • Hozzászólások(3)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

3 Reader’s Comments

  1. Az ENSZ vizsgálja már?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  2. Távol áll tőlem, hogy bármiben is egyetértsek a civil lakosságot módszeresen gyilkolászókkal, de azért ezt lehet másként is értelmezni.
    Persze hogy kaptak a bandák pénzt, mert kértek.
    Akár az egymással konkuráló milíciák is kérhettek “védelmi pénzt” a vezetékek meg nem támadásáért cserébe.
    Ezen logika alapján a szomáliai kalózokat is támogatják azok a cégek, akik az elrabolt túszok életéért, és a nagy értékű hajókért, valamint rakományaikért kifizetik a váltságdíjat.
    Itt egyetlen megoldás létezik, a Shell kivonul a térségből. Bár ezzel is kár keletkezik, mert nyilván elég sokat költ humanitárius célokra, ami a civil lakosságnak jelentős hátrányt okoz.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  3. …aminek az elmaradása a civil lakosságnak jelentős hátrányt okoz.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
Kapcsolódó cikkek

Moszkva leveszi a kezét Asszadról? 2012. augusztus 23. csütörtök | AN

Elsejétől az EU sem vásárol Teherántól 2012. június 13. szerda | AN

Népességrobbanás fenyegeti Nigériát 2012. május 8. kedd | AN

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos