Ronai and Ronai
AMERIKAI

Amerikában is keresi a helyét a PM 2015. március 29. vasárnap 18:05 | L. D.

  • Nincs még hozzászólás
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Amerikában is keresi a helyét a PM

A Washingtonban tárgyaló Scheiring Gábor adott interjút munkatársunknak, amely elsősorban a hazai viszonyokban kevésbé jártas amerikai magyar olvasóknak szól.

AN: A magyarországi ellenzéki pártok palettája elég sokszínű. Talán az országban élők sem igazán tudnak a pártok között eligazodni. Mi tette szükségessé új párt életre hívását?

Scheiring Gábor: Az emberek többségét kiszolgáltatottság köti gúzsba ma Magyarországon. Óriási a baj. Miközben persze az ellenzék egyik szereplőjét sem lehet egy lapon említeni a Fidesszel, az Orbán-rezsim létrejötte nem független az elmúlt huszonöt év politikai hibáitól. A korrupció, a globalizáció és a rendszerváltás veszteseivel szembeni érzéketlenség, a másodrendű állampolgárok kálváriája nem most kezdődött. 2013-ban úgy éreztük, hogy ahhoz, hogy Magyarországon változás legyen, egy szociáldemokrata, új baloldali és zöld értékekre épített új pártra van szükség, mert a régi baloldalnak sem megoldásai nincsenek, sem hitelessége. A Párbeszéd Magyarországért (PM) küldetése hogy felrázza a politikából kiábrándultakat, a fiatalokat, a munkanélkülieket, a kiszolgáltatottakat, a leszakadás ellen küzdőket, hitet adjon a köztársaságért felelősséget érző állampolgároknak.

AN: Mennyiben más, milyen hiányt pótolt a Párbeszéd Magyarországért? Lehet, ez amerikai ihletésű kérdés, de mi az, ami az Önök pártját más ellenzéki pártoktól megkülönbözteti?

Sch.G.: Az egyedüli zöld baloldali párt Magyarországon. Progresszív zöld közösségként az északi ökoszociális modellt ajánljuk Magyarországnak, ahol a társadalom a szolidaritásra, a gazdaság a tudásra, a demokrácia pedig a részvételre épül. A baloldalnak büszkén vállalnia kell gyökereit: az ’56-os munkástanácsok demokratikus szocializmusát, Bibó Istvánt, Kéthly Annát, Kassák Lajost és a demokratikus jogvédelmet, ahogy például Solt Ottília képviselte, egyúttal inspirációt kell merítenie az alterglobalizációs mozgalmakból is.

Politikusaink fiatal férfiak és nők, sokan közöttünk egykori civilek, akik saját, politikán kívüli területükön már bizonyítottak. Nem vagyunk érintettek a rendszerváltást követően a politikát egyre inkább átszövő korrupciós hálókban, és nem fogunk engedni az oligarchák nyomásának. Nem tudunk, és nem akarunk megbocsátani egyetlen korrupt politikusnak sem!

Nem hiszünk az örök ellenzékiségben. A politikusoknak tettekkel kell bizonyítaniuk, hogy kiérdemelték a választók megelőlegezett bizalmát. A PM önkormányzati képviselői, alpolgármesterei, vagy Karácsony Gergely, Zugló PM-es polgármestere ezt teszik. Az alapjövedelem például nem csak egy kampánytémánk, Zuglóban meg is tettük az első lépést a bevezetése felé egy garantált minimumjövedelem rendszer keretében.

Egyedüli a politizálási stílusunk is. Mi hiszünk a részvétel és a közösségek erejében, s ha kell, polgári engedetlenséggel és erőszakmentes akciókkal védjük meg a demokrácia és az igazságosság értékeit, mint amikor a parlament előtt vagy a Közgép udvarán láncolva tüntettünk az antidemokratikus és korrupt kormány ellen. Ez az „akciópolitizálás” a PM-es identitás szerves résez.

AN: Alig másfél éve alakult párt esetében eredmény, hogy már van országgyűlési képviselőjük, Európa Parlamenti képviselőjük, budapesti polgármesterük, alpolgármesterük és 24 önkormányzati képviselőjük.

Sch.G.: Jelöltjeink a kormányváltó ellenzéki együttműködés jelöltjei közül kimagaslóan teljesítettek. Igyekszünk párbeszédet fenntartani a civil mozgalmakkal is. Kis párt vagyunk még, fiatal párt, de ezzel a zöld baloldali ajánlattal és politikai stílussal rövid idő alatt megkerülhetetlen szereplőivé váltunk az ellenzéki politikának. Karácsony Gergely a legnépszerűbb ellenzéki politikus, mindezt úgy, hogy csak néhány hónapja, az októberi önkormányzati választások óta tudunk igazából a saját üzeneteinkre koncentrálni. Nagyon sok feladatunk van még, de én hiszek abban, hogy a PM egy új baloldali politikai pólussá nőheti ki magát pár éven belül.

AN: Az amerikai magyarok nem nagyon ismerik az új magyarországi pártokat és politikusokat. Mondana néhány szót magáról?

Sch.G.: A családomban közelről éltem át, ahogy a korábban kemény munkával polgárosodó munkásságot a rendszerváltást követő évek gazdasági sokkja a tönk szélére sodorja. Az ezredforduló után a Védegylet Egyesületben kezdtem el aktívan közügyekkel foglalkozni. Ebből a civil közegből kinőve lett aztán belőlem LMP-alapító, majd országgyűlési képviselő, majd 2013-tól a PM elnökségi tagja. A parlament gazdasági bizottságában dolgoztam, szerkesztettem alternatív költségvetési javaslatot.

Közben elvégeztem a Corvinus Egyetemet, a Közép-Európai Egyetem (CEU) mesterképzését, majd 2009-ben a Cambridge University doktori hallgatója lettem. Egyébként amikor legutóbb az Egyesült Államokban jártam, akkor mint kutatót hívtak meg, a University of North Carolina mozgalomkutatóinak tartottam előadást a kelet-európai zöld politikáról.

Jelenleg a doktorimat csinálom és mellette a Megújuló Magyarországért Alapítvány elnökeként segítem a PM munkáját és a zöld baloldali politika társadalmasítását. Nincs demokrácia demokratikus helyi közösségek és a közös ügyképviselet kultúrája nélkül. Szeretnénk helyi közösségek megerősödéséhez hozzájárulni, akik képesek a korrupció, a társadalmi igazságtalanságok ellen fellépni, hangot adni problémáiknak, és jogaik érvényesítéséért síkra szállni. A Zöld Terasz helyi kezdeményezések országos közösségi hálózata, mellyel olyanokhoz is el akarunk jutni, akik jelenleg óckodnak a politikától. A közösségépítés mellett a Re|Vízió műhelyünkben szakpolitikai jövőképeket dolgozunk ki. Ha sikeres a forrásteremtésünk, akkor létrehozunk egy demokratikus ügyképviseletet tanító politikai iskolát is.

Az alapítvány kuratóriumában többek között benne van Szabó Tímea is, aki a PM társelnöke és országgyűlési képviselője, benne van Dorosz Dávid, volt képviselőtársam, illetve az alapítvány ügyvezető alelnöke, Tordai Bence, a PM egykori elnökségi tagja, főiskolai tanár. Rózsa Gyöngyi kommunikációs vezetőként, Tóth Attila közösségfejlesztési vezetőként, Sölétormos Jenő szervezetfejlesztési tanácsadóként segíti a munkánkat.

AN: Milyen választói réteget céloznak meg, és milyen támogatottságban reménykednek?

Sch.G.: A PM azoknak kínál politikai otthont, akik egy szolidáris, fenntartható és európai Magyarországot akarnak, nem félnek az együttműködéstől, de nem is akarják a 2010 előtti politikai hibákat újra elkövetni. A baloldal 2010 óta adós egy olyan ajánlattal, amiről az állampolgárok azt érzik, érdemes rá odafigyelniük, és megtisztelhetik bizalmukkal. Magyarországon az emberek 40 százalékát veszélyezteti a szegénység, különösen lesújtó a gyerekszegénység helyzete, a középosztály hallatlanul gyenge, miközben egymilliónál többen élnek teljes kilátástalanságban. A demokrácia újbóli megerősítése a társadalmi integráció újjáépítésével kezdődhet. Ezért dolgoztuk ki az alapjövedelem bevezetésére vonatkozó javaslatunkat, amit a munkanélküliek, gyerekek és várandós anyák kapnának, illetve a minimálbéren foglalkoztatottak egy adójóváírással elért nettó minimálbéremelés formájában. A felső tíz százaléknak pedig többet kellene adóznia. Az alapjövedelem kapcsán szeretnék a progresszív politizálást kiforgatni a jelenlegi holtpontról. Országos szervezetet építünk, helyi aktivisták hálózatával. Persze építünk az ismert és népszerű politikusainkra, mint amilyen a két társelnökünk, Karácsony Gergely és Szabó Tímea, és az olyan fiatal tehetségekre, mint Barabás Ricsi, aki a hallgatói mozgalmakból csatlakozott hozzánk, vagy Szabó Rebeka, aki a földügyek kapcsán bizonyította politikai rátermettségét. Az a célunk, hogy a PM meghatározó politikai pólussá váljon zöld-baloldali ajánlatával 2018-ra. Csak így lehet az ellenzék képes arra, hogy az Orbán-rendszert leváltva egy új köztársaságot építsen.

AN: Mi az esélye annak, hogy más ellenzéki pártokkal koalícióra lépjenek?

Sch.G.: A 2014-es összefogósdi megmutatta, hogy abból, hogy összefőzöm az almát, a káposztát és virslit, nem biztos, hogy finom étel lesz. Az összefogásnak csak akkor van értelme, ha az egység több mint az azt alkotó pártok: hiteles politikusok és újszerű politikai program nélkül nincs értelme összeállni. Válasszal kell rendelkeznünk arra, hogy az illiberális demokrácia helyén milyen köztársaságot építenénk. Nagy tanulsága a rendszerváltásnak, hogy szociális biztonság nélkül nem fenntartható a köztársaság. Ezekre a kérdéseket kell világos és érthető válaszokkal rendelkeznünk. Az egy fordulós választási rendszerben kormányt váltani csak akkor lehet, ha nem aprózódnak el a szavazatok. De erre nem megoldás a zártkörű háttéralkuk rendszere. Ki kell nyitni az ellenzéki együttműködést, be kell vonni a választókat: előválasztást kell tartani a baloldalon, amiben a baloldal szimpatizánsai döntik el, hogy ki képviselje az ellenzéki együttműködést, és milyen jövőképpel.

AN: Hogyan látja az ellenzék esélyét Magyarországon ilyen választási feltételek között? Számítanak külhoni magyar állampolgárok szavazatára?

Sch.G.: A külföldön dolgozó vagy kivándorolt magyarok ugyanúgy szavazati joggal rendelkeznek, mint az otthoniak, és tapasztalataim szerint általában kritikusabbak is a kormánnyal szemben. A Fidesz saját javára buherálta meg a választási rendszert, ilyen körülmények között a külföldi magyarok szavazata hatványozottan számít. Ehhez azonban az ellenzéket újra ki kell találni. Gyökeres megújulásra van szükség. A PM újbaloldali politikai ajánlatának megerősödése nélkül, a 2010-es és 2014-es régi baloldali szavazókkal önmagában nem lesz versenyképes az ellenzék. De nem csak ajánlatában kell az ellenzéknek megújulnia, hanem működésmódjában. Zéró tolerancia minden korrupcióval szemben: aki ezt nem akarja felvállalni, az ne akarjon politizálni. És nincsenek zárt háttéralkuk: előválasztáson a választók döntsenek az ellenzék politikájáról és arcairól.

AN: Mi a fő célja a tervezett amerikai látogatásnak? Remélnek-e támogatást az USA kormányától?

Sch.G.: Szeretnénk az itteni politikai szervezetekkel és alapítványokkal felvenni a kapcsolatot. Természetesen tárgyalunk a kormánnyal is, mint ahogy Magyarországon is rendszeresen beszélgetünk a nagykövetekkel, rendszeres és jó viszonyt ápolunk a Magyarországon dolgozó diplomatákkal. Az Egyesült Államokra barátként tekintünk, szeretnénk, ha az itteni progresszív szereplők megismernének minket. Orbán kész eladni Magyarországot Putyinnak, amit a paksi bővítés esete pontosan mutat. Ilyen körülmények között megkerülhetetlen hogy világosan elmondjuk, hogy Magyarországnak a nyugati demokráciák között a helye. Mi nem hiszünk a nacionalista elzárkózásban, és szeretnénk, hogy Magyarország nem problémaforrásként, hanem nemzetközi problémák megoldásának katalizátoraként legyen újra ismert.

AN: Mit üzenne az amerikai magyaroknak?

Sch.G.: Köszönöm, hogy elolvasták ezt a beszélgetést. Kérdezzenek bátran tőlünk online, megtisztelőnek vesszük. Brüsszeli és londoni alapszervezetünk már van, talán lesz egy amerikai is.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 4.0/5 (25 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +26 ( 48 szavazatból)
Amerikában is keresi a helyét a PM, 4.0 out of 5 based on 25 ratings

  • Nincs még hozzászólás
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos