Ronai and Ronai
AMERIKAI

Tarján András: Parvenük 2014. május 22. csütörtök 15:10

  • Nincs még hozzászólás
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Tarján András: Parvenük

Parvenükkel már Mikszáthnál találkoztam, aki a XX. század elején figurázta ki a felkapaszkodó, viselkedni nem tudó újgazdagokat. Mint „Török Gábor nagybirtokos és nagy szamár, dicsérni kell a juhait és rendelni a saját készítésű édes pálinkából.” Vagy „Korgó Dániel (négyszáz hold) sok atyafia van, szidni kell őket előtte.” Jókat nevettem szegény Tóth Mihályékon is (Noszty fiú).

Volt részünk a műveletlen párttitkárok uralmában, akik kis szemétdombjukon „élet és halál urai” voltak. A járás első embere rendszeresen összetévesztette Adyt, József Attilával, amikor, rendszeresen idézett tőlük, de az ajtón ő tolakodott be elsőnek a nők előtt. Természtesen vadászott is, mert az úri, illetve, elvtársi szokás volt.

A ma parvenüje is vadászik. Hol Habsburg-Lotharingiai főherceggel, hol külföldön tízmilliókért.

A másik, aki tiszteletbeli kazah konzul, a születésnapját ünnepelte a Magyar Nemzeti Galéria termeiben, éjszakai tüzijátékkal. A robbanásokat még Piliscsabán is hallották.

De vissza a vadászokhoz! Szenvedélyes vadász, és erdélyi lovas a miniszterelnök-helyettes. Neki kényelme érdekében, énektanár felesége luxus vadászházat vásárolt.

A frakcióvezető családjának kényelmét hatfős személyzet biztosítja.

A felkapaszkodott parvenü azonban nem elégszik meg lopott pénzből vásárolt kényelmével. Lenézi azokat, akik nem vitték ilyen sokra.

Azonban a parvenü hatalma biztosítására, és előkelősége bizonyítására „képzőművészeti alkotásokat” rendel. Festményt, szobrot, sőt egész tereket alakít át saját ízlése szerint, hogy lássák milyen művelt, és bármit megtehet, amit akar. A parvenü miniszterelnök nagy elődei (Ceausescu, Stadler) nyomán stadionokat épít, ahol névre szóló VIP szobája, és parkolóhelye van. Ő nem ír levelet, hanem „tollat ragad”.  Tolla nyomán kibontakozik egy kiépülő hazug feudális rendszer, ahol a felkapaszkodottak a nép üdvét harsogják, hátha elnyomják négymillió gyomor korgását.
Az urak most avatni készülnek. Hiába az elszántak tiltakozása, az akadémikusok lesújtó krtikája, a hazugság szobrot kap Budapesten. Én ezt a teret a Hazugság terének nevezem.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 4.7/5 (77 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +153 ( 173 szavazatból)
Tarján András: Parvenük, 4.7 out of 5 based on 77 ratings

  • Nincs még hozzászólás
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos