Ronai and Ronai
AMERIKAI

Kúria: jogsértő, hogy a TV2 “jobban teljesít” 2014. március 19. szerda 12:42 Forrás: AN, MTI

  • Hozzászólások(15)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Kúria: jogsértő, hogy a TV2 "jobban teljesít"

Budapest – A Kúria megváltoztatta a Nemzeti Választási Bizottság határozatát és megállapította: a TV2 a kormány Magyarország jobban teljesít jelmondatú, 50 másodpercnyi, jelölőszervezeteket népszerűsítő műsorszáma közzétételével megsértette a választási eljárási törvényt. A kabinet tiszteletben tartja a Kúria döntését, közölte a Kormányzati Információs Központ. A TV” nem érti, miért tisztességtelen az, ami szerintük nem az.

Ez az a szlogen, amelynek kiötléséért (a hozzá tartozó képi megjelenítéssel együtt) mintegy800 millió forintot fizetett a kormány, s melyet utólag nagylelkűen átengedtek a Fidesznek. Utóbb azt állították, hogy a nagy értékű jelmondatot nem ingyen adták: 250 ezer forintot kértek érte. Így már persze rögtön más leányzó fekvése.

Braun Róbert, az MSZP országos választmányi tagja és Szigetvári Viktor, az Együtt-PM szövetség társelnöke azért fordult a Nemzeti Választási Bizottsághoz, mert a TV2 március 9-én kilenc időpontban tette közzé a kormánynak a Magyarország jobban teljesít szövegű szlogenjét.

A beadványozók álláspontja szerint a műsorszám jelmondata azonos, illetve vizuális megjelenésében nagy hasonlóságot mutat a Fidesz és a KDNP által kiadott politikai hirdetésekkel. A beadványozók érvelése szerint a szolgáltató azzal, hogy egy olyan műsorszámot tett közzé, amely megítélésük szerint valójában politikai reklám, megsértette a választási eljárási szabályokat.

Az NVB a kifogást elutasította, arra hivatkozva, hogy a műsorszámból és a közlemény tartalmából nem vonható le olyan következtetés, ami szerint politikai reklámról lenne szó, mivel a műsorszámban egyértelműen megjelölték, hogy a kormány megbízásából készült, benne jelölőszervezet, jelölt neve nem szerepel, nem hangzik el. A műsor az NVB megítélése szerint formai megítélése szerint inkább közérdekű közlemény, vagy társadalmi célú reklám volt.

Az NVB határozata ellen bírósági felülvizsgálati kérelmet nyújtott be az Együtt – A Korszakváltók Pártja, és kérte az NVB határozatának megváltoztatását és a jogsértés megállapítását.
A Kúria végzésében kimondta: arról kellett döntenie, hogy politikai reklámnak tekinthető-e egy a kormány megbízásából készült műsorszám, amely olyan képi megjelenítést és olyan jelmondatot használ, illetve olyan népszerűsítést szolgáló fő üzenetet hordoz, amely képi megjelenítést és jelmondatot, valamint meghatározó politikai üzenetet választási időszakban egy jelölőszervezet is használ saját népszerűsítése érdekében.

A Választási eljárási törvény szerint politikai reklám valamely jelölőszervezet népszerűsítését szolgáló vagy támogatására ösztönző, illetve azok nevét, célját, tevékenységét, jelszavát, emblémáját népszerűsítő, a reklámhoz hasonló módon megjelenő, illetve közzétett műsorszám.

A Kúria szerint a jogszabályokból nem olvasható ki az, hogy ha a kormányt népszerűsítő műsorszám egyben egy jelölőszervezetet vagy szervezeteket is népszerűsít, azok támogatására ösztönöz, azok célját, jelszavát népszerűsíti, akkor ez ne minősülhetne politikai reklámnak.

A jelen ügyben vizsgált műsorszám hiába felel meg a társadalmi célú reklám egyéb fogalmi elemeinek, ha egyébként a Választási eljárási törvény szerinti politikai reklám fogalmának megfelel, mert akkor politikai reklámnak kell tekinteni. Ez a megállapítás a közérdekű közleményekre is vonatkozik – állapította meg a Kúria.

A Kúria szerint tehát nem a megrendelő személye, hanem a műsorszám tartalma dönti el a minősítést, hogy valami politikai reklám-e.

A Kúria megvizsgálta az érintett műsorszámot és a kifogást tevők által csatolt óriásplakátot ábrázoló dokumentumot, amelyen szerepelt a kormánypártok emblémája, és megállapította, hogy a műsorszám fő üzenete, jelmondata, grafikai, vizuális kivitelezése, részben színhasználata oly mértékű egyezőséget mutat a kormánypártok, mint jelölőszervezetek saját népszerűsítésüket szolgáló fő üzenetével, jelmondatával, vizuális megjelenésével és részbeni színhasználatával, hogy az nyilvánvalóan alkalmas a Fidesz és a KDNP, mint jelölőszervezetek népszerűsítésére, támogatására való ösztönzésre, továbbá egyértelműen ezen jelölőszervezetek célját (rezsicsökkentés) és jelszavát (Magyarország jobban teljesít) népszerűsíti, és reklámhoz hasonló módon jelenik meg.

A nyilvánvaló azonosság azonban nem csak mérlegeléssel állapítható meg – olvasható a Kúria végzésében -, hanem a rendelkezésre álló bizonyítékok alapján, amelyek szerint a Fidesz párt és frakciója a választási kampány céljára megvásárolta a kormánytól a “Magyarország jobban teljesít” kommunikációs kampánnyal összefüggő jogokat. Ebből egyenesen következik, hogy a két kommunikációs kampány lényegi azonosságának eredményeként ezek a kampányok – így az ügy tárgyát képező műsorszám is – egyaránt népszerűsíti mind a jelölőszervezeteket, mind a kormányt. Az előbbi tény pedig megalapozza a politikai reklámként való értékelést – foglalta össze a Kúria.

A Kúria megítélése szerint annak nincs jelentősége, hogy a kormánypártok emblémája nem szerepelt a reklámon, illetve nevük nem hangzott el.

A Kúria ezek alapján megállapította, hogy a MTM-SBS Televízió Zrt. az ügy tárgyát képező politikai reklám közzétételével megsértette a választási eljárási törvényt, mivel határidőig nem nyilatkozott arról, hogy biztosítani kívánja politikai reklám közzétételét, és ebben az esetben politikai reklámot nem tehet közzé.

A Kúria eltiltotta a szolgáltatót további jogsértéstől és kötelezte, hogy a végzés rendelkező részét a határozat közlésétől számított három napon belül a jogsértő közlésekkel azonos napszakban és ahhoz hasonló módon tegye közzé.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 4.8/5 (23 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +29 ( 33 szavazatból)
Kúria: jogsértő, hogy a TV2 "jobban teljesít", 4.8 out of 5 based on 23 ratings

Címkék:, , , , ,

  • Hozzászólások(15)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

15 Reader’s Comments

  1. Szegény kormány!
    Nem elég, hogy 550 millió veszteséggel (mit nekünk!) adta el a saját szervezetének a szlogent, még nem is mehet adásba a kampányszöveg!
    Micsoda csapás!
    Túl sem éljük.
    A Kúria egy szépségflastromot érdemel.
    A TV2 meg hiába pedálozott,hát van ilyen…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +22 (26 szavazatból)
  2. Arról a reklámról van szó, amelyet az ATV naponta többször lead?!?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (12 szavazatból)
  3. Puttin’ on the Ritz.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (5 szavazatból)
  4. Az egészben nekem az az érdekes, hogy oda jutottunk, hogy egy teljesen normális, ésszerű, logikus döntést már ámulva fogadunk, hogy jé, meg merték hozni. Egy korábban meghozott ilyen döntés alig vert volna hullámot, nem is vártunk volna mást.
    Négy év, és egy egész korszak múlt el. A viszonylagos normalitás korszaka.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +15 (17 szavazatból)
  5. A TV2 nem érti, mert nem érti, hogy működik a demokrácia. Vagy érti csak nem érdekli, hiszen azért vették meg az üzlet finanszírozói, hogy Orbán szócsövévé tegyék ezt az adót is.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +14 (14 szavazatból)
  6. Rogán fotója pompásan homoerotikus azzal a drága kis hátizákockávaj.
    Ilyen, amikor feltör a talajvíz.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +16 (16 szavazatból)
  7. Pontosan, kedves vontolla!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (4 szavazatból)
  8. Bumburi!

    “Nem elég, hogy 550 millió veszteséggel (mit nekünk!) adta el a saját szervezetének a szlogent, még nem is mehet adásba a kampányszöveg!”

    800 millió mínusz 250 ezer az nem 550 millió ha jól számolom!
    Egyébként a szlogenért fizetett 800 milla jutányos összeg, biztosan legalább 3 percnyi gondolkodás után pattant ki a szállító agyából! Képzelem ez az agytröszt mennyit kereshet havonta, minden mondata arany!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +7 (7 szavazatból)
  9. Hol a penzbüntetes? 800millio -250ezer az 790millio 750ezer forint büntetest kellene kiszabni. Sajnos nincs ellenzek, mert akik vannak nem valasztoknak, hanem a Fasiszta Rezsimnek akarnk megfelelni. Minden törvenytelenseget megtehetnek velük ezekkel a kuka balfacanokkal. A valasztok többsege hiaba var egy radikalis ellenzekre es vezetöre, aki möge alhatnanak.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (5 szavazatból)
  10. Puff neki! Elnézést, 250 milliót, és nem 250 EZRET számoltam.
    Jogos a reklamáció. Bocs.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (3 szavazatból)
  11. Kösz. Kuksi, akkor itt az újabb magyar abszurd!
    A TV2 a buli beltagja, de az ATV – állítólag – ellenzéki, aki két „leleplező” anyag között lazán közvetíti a rezsim hazug propagandáját. Az ország nem csupán gazdaságilag van mélyponton.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (4 szavazatból)
  12. Mennyi matekzseni!
    Számokkal:
    800 000 000-250 000=?
    (799 000 750 stimmel?)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  13. Rogan rettenestesen meggazdagodott a belvarosban , hiaba jol csinalja a korrupciot felnivaloja nincs mert a szerencsjatekok betiltasanak hattereben is o volt ( torvenyeket krealtatott es 50 % -ot kert a szerencsjatekszervezo cegtol cserebe) mrgis szabadlanon dolgozhat huzkodhatja le a kulonbizo vallalkozasokat , mint epitoipar, vendeglatas, hiaba buszke lehet ra az anyja egesz szepen tanul es kezd felnoni magyarorszag legkorruptabb politikusahoz persze meg nem vagyonba de a technikakban mar melto ORBANi ut vegigjarasara! Magyarr tortenelem legkorruptabb leggatlastalanab politikusa ORBAN VIKTOR ! Aljas gatlastalan csalo!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (6 szavazatból)
  14. Proaktív!
    “Mennyi matekzseni!
    Számokkal:
    800 000 000-250 000=?
    (799 000 750 stimmel?)”

    Igazad van, te sem vagy egy matekzseni!
    800 000 000
    - 250 000
    = 799 750 000,-

    Tessenek utána számolni ha nem tettszik!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  15. Jól értem a döntést vajon? Innentől minden plakát, kiadvány, és reklám, melyen a “Magyarország jobban teljesít” szerepel politikai reklámnak minősül? Ez az öngólok csúcsa. Ki kéne használni. Túlzott kampányköltekezés, rejtett (állami) pártfinanszírozás, a médiában pedig időarányos kompenzáció. Ha a gyógypedagógiás ellenzék nem lenne ennyire mélyen ostoba, most lehetne nagyot kaszálni. No, de ezekek mondhatom.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +7 (7 szavazatból)
Kapcsolódó cikkek

Az AN üdvözli McCain szenátor kijelentését 2014. december 4. csütörtök | Bartus László

Orbán Viktor szabadsága 2014. április 15. kedd

Gyurcsány és az Európai Egyesült Álmok 2014. április 14. hétfő

Rendkívül feszült a viszony a sógorokkal 2014. április 13. vasárnap

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos