Ronai and Ronai
AMERIKAI

Hámori János: Pofonok hete 2013. július 20. szombat 16:08

  • Hozzászólások(80)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Hámori János: Pofonok hete

 

  Rendkívül érdekfeszítő hetet zárunk a gazdaságban: elkezdődött a magukat függetlennek hitt oligarchák csuklóztatása.

 

A hét elején a köztársasági elnök elegánsan jóváhagyta a takarékszövetkezetek államosítását lehetővé tevő törvényt. Áder – a minta-elnök – eljárása pontosan olyan volt, mint amikor az étteremben a vendég azért küldi vissza a konyhába az ételét, mert az hideg – miközben az igazi ok, hogy a hús már büdös, romlott volt.

 

A pofon érzékenyen érintette Orbán egyik nagy támogatóját, Demján Sándort. Azt a Demjánt – aki nem mellesleg a Gránit Bank egyik fő tulajdonosa –, aki már korábban szemet vethetett a takarékszövetkezetekre. Bankjának ugyanis nincs fiókhálózata, amit létrehozni bizony költséges és hosszadalmas dolog lenne. Demján tehát valahogy benavigálta magát a takarékszövetkezetek érdekvédelmi szervezetének elnöki székébe (ugyan mi egyéb köze lehetett Demjánnak, az építési vállalkozónak ehhez a fontos poszthoz?). Mondhatjuk úgy is: ez a hátsó bejárat tipikus esete. Most azt kellett érzékelnie, hogy valaki – napok alatt! – kiénekli a sajtot a szájából…

 

Demján a második taslit akkor kapta, amikor az állam belengette: nagy összeggel be akar szállni a Gránit Bank tulajdonosai közé. Ez alapvetően nem jönne rosszul a Banknak, hiszen a tőkeinjekció javítja a működés pozícióit – erre pedig a Gránit igencsak rászorul – éppen csak Demjánnak nincs szüksége egy másik nagy tulajdonosra. Az állam pedig akkora összeggel szándékozik belépni, ami Demján tulajdonosi prioritását éppen megszünteti. Ráadásul láthatóan úgy, hogy erről meg sem kérdezték Demjánt. Szóval nemcsak a takarékszövetkezeti álom illant el, de úgy tűnik, még a Trigránit Bankban is kisebbségbe kerülne.

 

Oda a hatalom: manapság nem lehet megélni a pláza-stop miatt egyébként sem épülő plázákból.

 

Másik nemzeti nagyságunk: Csányi Sándor, az OTP atyaúristene. Ő is két nagy pofont kapott – de ő nem levelezni kezdett Orbánnal, hanem azonnal kimentette a pénzét a bankból. Nagyrészt. Mert tudja, hogy a tett halála az okoskodás…

 

Csányi lépésének egyik oka a konkrétan beígért füles: az állam valahogy ráveszi majd a bankokat, hogy azok jóváírják a devizahiteleseket ért károkat – ez az OTP-nek száz milliárdos nagyságrendű veszteséget okozhat. A másik hír összefügg a takarékszövetkezetekkel: az állam láthatóan létre szeretne hozni egy nagy állami bankot, amelynek a fiókhálózatát az önállóságukban felszámolt takarékszövetkezetek adnák – és amely hálózat nagyjából két és félszerese lenne az OTP fiókhálózatának. Más szavakkal: Csányinak tétlenül kell néznie a konkurencia térnyerését. Ez pedig a birtokolt részvények értékét veszélyezteti.

 

Mindkét nemzeti oligarchának nevezett úrnak világosan látnia kell, hogy semmit sem ér a szotyolázás a Videoton VIP páholyában – ha a Vezér (vagy a mögötte állók köre) valamit akar, az úgy lesz. Ők fogják megmondani, merre hány óra.

 

A két úron kívül más is „vette a lapot” és a persze kasszát. A világ pornóiparának magyar reprezentánsa, Gattyán György a napokban kifizetett magának közel 14 milliárd forint osztalékot – és vélhetően nem ezer forintosokban tartja otthon a cihában, hanem azt átváltotta egy biztosabb devizára és az országon kívül helyezte el. Mint ahogy ez igencsak elképzelhető Csányi 7 milliárdjáról – hacsak nem valamelyik takarékszövetkezetben helyezte el lekötött betétként vagy vásárolt érte magyar állampapírokat.

 

A kérdés az: ki állhat a dolgok mögött?

 

Orbánról – személy szerint – a történtek kieszelése és végrehajtása nemigen képzelhető el, erre ő intellektuálisan alkalmatlan. Kövér is csak gyűlölködni tud – gondolkodni annál kevésbé –, gazdasági szakembernek és jogásznak mindketten egyaránt jelentéktelenek. Áder sem egy ász, legfeljebb Pali bácsi újra faragott cerkája – némileg több ésszel, de nagyjából ugyanakkora erkölcsi tartással.

 

A szálakat alighanem a negyedik szobatárs rángatja, akinek már útjában vannak a társ-oligarchák. Akinél a kassza kulcsa van, és aki ugyanolyan rejtélyes alak, mint az MSZP pénztárosa, Puch szaktárs volt. Simicskára gondolok. Ha sikerülne a Fidesznek rátennie a kezét a bankrendszerre is, akkor valóban csak egy forradalom zavarhatná el őket az ország éléről. Ebben az esetben is szaladni kellene a pénzünk után, mert a barátaihoz hasonlóan, Simicska sem tartja a pénzét az OTP-ben vagy a Gránit Bankban.

 

Vélhetően.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 4.9/5 (77 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +127 ( 131 szavazatból)
Hámori János: Pofonok hete, 4.9 out of 5 based on 77 ratings

  • Hozzászólások(80)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

80 Reader’s Comments

  1. Arra mondtam, hogy “okos emberek”, ahogyan ördögi módon, nagyon is tervszerűen, minden lépést előre kiszámítva végig csinálják az ország lerablását. “Orbánostúl, Simicskástúl, Csányistúl és Demjánostúl”. Az egész egy nagy színjáték, ami itt folyik Demján és Csányi körül – parasztvakítás.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +32 (32 szavazatból)
  2. Balogh de nem balga

    Kedves Gábor!
    Valóban okosak!! Most hallottam a TV-ben, hogy a Csányi elvtárs szívbeteg és azért adta el a részvényeit. Hm… nem tudom hol szívott…. Valami bűzlik Dániában.. Nem estek ezek a fejükre, csak az a sok ostoba hívük.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +25 (25 szavazatból)
  3. Nettó blamázs,hogy mi itt komolyan értekezünk ilyen részletkérdésekről, hogy már diktatúra vagy még nem és hogy mi lesz 2014-ben, stb., közben pedig ez a zombi lenyúlja az országot.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +30 (30 szavazatból)
  4. Balogh de nem balga
    2013. július 21. vasárnap
    17:33
    .
    Csányi betegségét azóta már az OTP cáfolta, más híradás szerint!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +7 (9 szavazatból)
  5. Az, hogy Csányi ekkora eladást csinált nem véletlen, az sem, hogy éppen most, amikor a Takarék-mutyi elkezdődött. Egészen biztos, hogy összefügg a két dolog, csak mi még nem tudjuk hogyan.
    Nem gondolom, hogy Csányi egészségügyi okok miatt szabadult meg 7,8 MD ft értékű részvénycsomagjától. A mohácsi vágóhíd volt az első indok, de egészen biztos, hogy valami egészen máshol van a lényeg.
    Kíváncsi vagyok, hogy a Tőzsde Felügyelet vizsgálódik-e bennfentes kereskedelem vétsége témájában. Mert hogy itt van valami olyan bennfentes információ, amit tudhatott Csányi, az biztos. (“csak mi nyerjük a legtöbbet” – O.V. után szabadon)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +18 (18 szavazatból)
  6. *
    És akkor, ezzel együtt az Európai Unió Orbanisztán számára változatlan sűrűséggel “folyósítja” az úgynevezett kohéziós járadékot, amely pénzcsomagok nagy része végül mégiscsak ezeknek az alakoknak a bankjaiban nyer új, kikozmetikázott arculatot.
    *
    Bár a fönt emlegetett figurák között ma még tényleg létezik egyfajta “kohézió” bár már úgy tűnik nem sokáig, de épp ennél fogva az Uniónak ez a farkasvaksága nemcsak az európai szövetségnek árt, de emiatt e magyarországi bűnszövetkezet tőkéjét növeli, miközben az egyre koncentráltabbá sűrűsödik, vagyis egy egy oligarcha kezében összpontosul.
    *

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +19 (19 szavazatból)
  7. Hallott bárki bármit korábban arról,hogy ilyen giga beruházás kezdődne Mohácson, amihez Csányinak el kell adni az OTP részvényeit. Hallott valaki arról, hogy készpénzből finanszíroznak ekkora beruházást és nem hitelből?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +18 (18 szavazatból)
  8. Termőföld-panama, dohánybolt-panama, Takarékbank-panama stb !!!!!!!!!
    *
    Mellékesnek tűnik de nem az. Sokszor használjuk, használjátok a . m u t y i . kifejezést, ami nemhogy nem fejezi ki ezeknek a bűncselekményeknek a lényegét, de még . e n y h í t i . is azokat. Ne tegyük, ne finomítsuk ezeket az évtizedekig helyrehozhatatlan bűnöket rossz, gyenge kifejezésekkel !
    *
    Olvtársaim, a helyes és rég bevált kifejezés a ” p a n a m a “.
    *

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +27 (27 szavazatból)
  9. De vajon ki vette meg ezt az irdatlan mennyiségű OTP-részvényt seperc alatt?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +16 (16 szavazatból)
  10. zizi9
    “ki vette meg ezt az irdatlan mennyiségű OTP-részvényt”
    .
    Rossz nyelvek szerint a Fidesz. Még rosszabbak szerint Csányi a félárú visszavásárlás reményében adta el a közel két millió saját részvényét és a cégeiét.
    Még ennél is rosszabb variáció: Csányi többet tud az ország jelenlegi anyagi helyzetéről, mint a politikai hatalom (sejti vagy sejteti).
    Ami kizárt ok: Csányinak az MNO-t terjesztett betegsége és a Mohácsra tervezett – EU-támogatott – beruházás.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +18 (18 szavazatból)
  11. KB
    “a helyes és rég bevált kifejezés a ” p a n a m a “.”

    Igazad van, a mutyi szó kevés rá, a bunda már közelít, a panama az igazi. Terjeszteni kell!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +16 (16 szavazatból)
  12. A tegnapi kommentek között, a varanus.hu linken emlékezetem szerint volt egy táblázat, hogy az OTP igazgatósági tagok az elmúlt öt-hat hétben összesen hány (százezer) OTP-részvényt adtak el.
    A link:
    http://varanus.blog.hu/2013/07/20/csanyi_nem_ment_meg_tobb_devizahitelest

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +10 (10 szavazatból)
  13. KB és proaktív,
    a “panama” kifejezés elavult. Helyét átveszi a “madzsar” meg a “hungary”.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +9 (9 szavazatból)
  14. A magyar allamnak nem feladata, hogy megoldja a penzugyi problemakat. De ha a privat bankok ezt nem tudjak megoldani, akkor az allam ezt megoldja, de ebben az esetben nincs szukseg a privat bankokra. (Hitler utan szabadon)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (6 szavazatból)
  15. A Csányi befektetések között a Mohács szó több mint áthallás. Ha már a legerősebb támogatók is menekülnek ott már tényleg rohad minden.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +9 (9 szavazatból)
  16. Tamás Csacsicska

    „Kellett a pénz a beruházásra” éppen akkor bornírtság, mint Csányi megcáfolt egészségügyi problémája.
    .
    Egy beruházás folyamatos pénzügyi befektetést kíván: nem tolunk oda 8 milliárd készpénzt egy zöldmezős beruházásra… a pénz elköltéséhez IDŐ kell, az üzlet nem számtanpélda, ahol minden egyetlen másodperc alatt intéződik. Ha Csányi nem váltotta át stabil devizára a 8 milliárdot azonnal (és nem küldte el külföldre), akkor legfeljebb állampapírt vásárolhatott érte (ha-ha-ha), vagy a vételárat berakhatta egy magyar bankba (ha-ha-ha).
    .
    Szóval Orbánék Magyar Nemzetes közleménye (Csányi visszavonulása) éppen akkora kacsa, mint az OTP közleménye (mezőgazdasági beruházás). Csányi egyszerűen kőkemény figyelmeztetést küldött Simicskának és Matolcsynak: csak hogy tudják, hol a határ.
    .
    A következmények egyelőre beláthatatlanok. Akinek esze van, az az utolsó fillérig kiveszi a pénzét a bankszámlájáról (bármelyik bankból), míg Orbán rendelettel be nem fagyasztja a bankszámlákat. És sietni kell a pénzváltókhoz, mert a valuta-tartalékok korlátozottak.
    .
    Bizony.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +14 (14 szavazatból)
  17. Logikus, összefogott írás – gratulálok.
    Amúgy: a hatalomból nem lehet “kilépni”. Kihalni igen.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +8 (8 szavazatból)
  18. Újabb érdekes adalék:

    “Csányi Sándor az elmúlt tíz napban külföldön, normál kommunikációs eszközökkel (mobiltelefon, e-mail) nem elérhető helyen tartózkodott, és jelenleg is ott van. Az OTP elnök-vezérigazgatója kedden éjjel érkezik Magyarországra, így szerdán szólalhat meg legelőbb – tudta meg a Népszabadság a bankvezérhez közel álló forrásból.”

    http://nol.hu/gazdasag/szerdan_szolalhat_meg_csanyi?ref=sso

    Vagyis Csányi (már?) nincs is az országban.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  19. Újabb érdekes adalék:

    “Csányi Sándor az elmúlt tíz napban külföldön, normál kommunikációs eszközökkel (mobiltelefon, e-mail) nem elérhető helyen tartózkodott, és jelenleg is ott van. Az OTP elnök-vezérigazgatója kedden éjjel érkezik Magyarországra, így szerdán szólalhat meg legelőbb – tudta meg a Népszabadság a bankvezérhez közel álló forrásból.”
    Forrás: NOL

    Vagyis Csányi (már?) nincs is az országban.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  20. “……. Simicska sem tartja a pénzét az OTP-ben vagy a Gránit Bankban.”

    De nem is ágyban párnák között fog örök álomra szenderülni…….(és ha az egész világot összeharácsolná, akkor is hogy néz ki szerencsétlen…..Nem egy “leányszobák álma”….)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (5 szavazatból)
  21. Az OTP bedőlése egy nulla tőzsdei értelemben. Emlékezzetek Sorosra 2008-ban. Hogy én azon a bulin mennyit kaszáltam! 10000ről kétezer alá, majd három hónap mulva 4000 felett. Ezért ma is Isten áldását kérem a Sorosra! Most az OTP esett tíz százalékot. Hogy ki vette meg ezt a csomagot? Ha lenne annyi pénzem a pincében, én is vennék. Az OTP stabl bank ennyit 2-3 nap alatt is visszakapaszkodhat. A Demján meg a Csányi pedig jól mérték fel a helyzetüket. A csuti mindenkit elkaszál, akitől bármilyen értelemben félnie kell.Ez a világ mocska gondolkodás nélkül döfi a tőrt bárki hátába, akitőllegkisebb mértékben is félteni kell a hatalmát. Tévedés azt hinni, hogy a nevezett két úr a nemzeti burzsoázia részei. Ők igazi multik, ha azok sorában kicsik is. A csuti mindkettőjük számára veszélyforrás. Most elhúznak offshore-ba . Legalábbis tőkéjük nagyrészét oda menekítik. Egyébként a Csányi újabb pakett OTP-től szabadult meg. Nekik nem érdekük, hogy a bankrendszer magyar legyen. Ezen a magyarnak nevezett bankrendszeren én csak röhögni tudok. Ez egy nemzetiszín rongyba csomagolt csutimaszlag. umicsont az idióta magyar választóknak. Amin viszont az előbbieknek szomorkodni kellene, az az hogy ezek az ügyek az ország további fékezhetetlen rothadásának jelei A fieDSS jövő évi választási győzelme után folytatódik ez a pusztítás. Csutilandot a katsztrófából csak egy újabb 56 vezetheti ki. (vagy a német könnyűlovasság).

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +13 (13 szavazatból)
  22. Az OTP nem többségi magyar tulajdon, csak az anyabank itt van bejegyezve.
    Ezért ha bármely országban a leányvállalata bajba kerül, az OTP-nek kell feltőkésítenie. Mint tették az itteni bankokkal a külföldi anyabankok. Ez mentette meg a bankrendszert a válság idején nálunk.. Az Orbán magyar bankokat akar, magyar többségi tulajdonnal. Ezért érdeke hazavágni a külföldi tulajdonú bankokat. Lehet hogy a közeljövőben meg akar egy párat olcsón venni, csak a devizahitelesek problémáját még lenyeleti velük. Többel van alkudozási folyamatban.
    Lehet, hogy az OTP-t valahogy ebből a nagy lenyeletésből ki akarják menteni (bár nem tudom hogyan lehet) ezért kapott a Csányi egy fülest, melynek következtében másutt landolt a kimentett pénze.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (6 szavazatból)
  23. Még egy találgató cikk

    http://fn.hir24.hu/gazdasag/2013/07/23/csanyi-orban-fejeben-az-otp-rejtely-kulcsa/~~fokusz

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  24. Orbánék a devizahitelesek megmentésével a Jobbik vitorlájából tökéletesen kifogja a szelet. Eddig is a Jobbik programját valósították meg. Jó taktika. Kíváncsian várom, hogy mi sül ki belőle. Szerintem egy nagy blöff a választások előtt.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  25. http://figyelo.hu/cikkek/kamatdontes—csokkent-a-forint-arfolyama
    Matolcsy szavaira zuhant a forint

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  26. gets
    Olyan érdekes összefüggések vannak a világban.
    Nem is gondoltam közvetlen összefüggést a piros pötty és a forint árfolyama között.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  27. Orban -Simicska egy KFT tulajdonosai ezerszer leirtam a sok okostojasnak , ORBANT NEM LEHET IRANYITANI , ONELKULENINCS BIZNICC RAADASUL IRGALMATLANUL SZERETI A PENZT MEG A HATALMAT SENKIRE NEMHALLGAT CSUPAN SEGGNYALOK HADA PROBALJA BEFOLYASOLNI MINT HABONY A BUDOSBORZ MEGASZELHAMOS FEREG DE VALOJABAN NINCS SENKI AKIRE HALLGAT MINDENBEN EGY SZEMELYBEN DONT ! Orban adja a politikai hatszelet Simlicskanak aki szabadon lophat csalhat ,NYERGES PEDIG JOGASZ. OT IS BE KELLETT VENNI EZERT KUSSOL!!! ORBANNAL NYAGYOBB BUNOZO NEM VEZETTE MAGYARORSZAGOT MEG SOHA!!!!!!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +7 (7 szavazatból)
  28. Ez az IMF végleges kipaterolás és még az irodából is menjenek már el, meg a visszafizetjük bármi áron az IMF hitelt, ha beledöglötök is zemberek, ezt csak azok tapsikolják meg, akik nem látnak a dolog mögé!
    Nehogy kutakodjon már itt az IMF – még rá találnak jönni, hol a pénz, amit még a Grosics is keresett!))))

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  29. Diktátor mellett életveszélyes nagy embernek látszani.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  30. Aki az ATV-ét nézi, képben van itthon is, arról amit írtál. Jól tettél mindent, főleg, hogy nem itt élsz. A fotód alapján boldognak látlak, ez jó. Gratulálok a kisfiadhoz :-)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (3 szavazatból)
KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos