Ronai and Ronai
AMERIKAI

Primo Levi díjat kap Heller Ágnes 2012. október 18. csütörtök 23:46 | AN Forrás: MTI

  • Hozzászólások(34)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Primo Levi díjat kap Heller Ágnes
Róma – Heller Ágnes filozófusnak ítélte oda a Primo Levi 2012 nemzetközi díjat a holokausztot túlélő íróról elnevezett olaszországi Primo Levi Kulturális Központ, mely az elismerést vasárnap, Genovában adja át.
.
Heller Ágnes „szabad és bátor magatartást tanúsít a hatalommal szemben; állandó elkötelezettségével arra emlékeztet, hogy a demokráciát védeni és tanítani kell, mivel a demokrácia épülete semmi máson nem alapszik” – közölte az ANSA hírügynökség a genovai székhelyű Primo Levi Kulturális Központ (centroprimolevi.it) indoklását.
.
Az auschwitzi haláltábort túlélő, 1987-ben elhunyt íróról elnevezett, a zsidó kultúra terjesztésében elkötelezett kulturális központ 1992 óta ítéli oda a nemzetközi Primo Levi díjat, melyet azoknak ad át, akik a központ közleménye szerint „erkölcsi, lelki és polgári elkötelezettséggel hozzájárultak a békéhez és az igazsághoz egy előítéletektől, rasszizmustól és intoleranciától mentes világért, Primo Levi életének és műveinek szellemében”.
.
A díjat az utóbbi húsz évben megkapta többek között Elie Wiesel Nobel-békedíjas író, Willy Brandt Nobel-békedíjas német szociáldemokrata politikus, Lea Rabin, a meggyilkolt izraeli miniszterelnök, Jichak Rabin özvegye, Simon Peresz izraeli államfő, Carlo Azeglio Ciampi volt olasz államfő, Carla Del Ponte, a volt Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnöket vizsgáló Nemzetközi Törvényszék volt főügyésze, Steven Spielberg amerikai filmrendező, Andrea Riccardi, a Szent Egyed közösség vezetője. Tavalyelőtt Simone Veil francia politikus, tavaly pedig Andrzej Wajda lengyel filmrendező kapta a kitüntetést.
.
Az AdnKronos olasz hírügynökség szerint Heller „a magyar kultúra és a kortárs filozófiai gondolkodás jelképes képviselője”.
.
Az elismerést vasárnap, Genovában, a Palazzo Ducale palotában adják át Marco Doria genovai polgármester, Pietro dello Strologo a Primo Levi Kulturális Központ elnöke, Salvatore Veca politikafilozófus, a Giangiacomo Feltrinelli alapítvány elnöke, Laura Borella a milánói egyetem erkölcsfilozófia professzorának jelenlétében.
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 4.5/5 (31 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +36 ( 50 szavazatból)
Primo Levi díjat kap Heller Ágnes, 4.5 out of 5 based on 31 ratings

Címkék:,

  • Hozzászólások(34)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

34 Reader’s Comments

  1. Gyula Bognár, Jr.

    Gratuláció és minden lehetőlegjobbat kívánok további életében is, Heller Ágnesnek. Ezeknívül, kívánom, hogy érje meg, hogy Magyarország jogállam és demokrácia legyen!!!!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +64 (88 szavazatból)
  2. *
    Éljen sokáig Heller Ágnes, hogy bölcsességével minél tovább gazdagítsa a szabadság eszmeiségét és az egyetemes kultúrát !
    *

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +49 (71 szavazatból)
  3. *
    Az az aljas, sötét diktátor , aki nem szégyelte hamis rágalmakkal megvádolni a filozófia világhírű doktorát, most aztán bújjon el a Sváb-hegyi luxus patkánylyukába, és süljön le az a mocskos képe…
    *

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +43 (73 szavazatból)
  4. Gratulálok és hosszú, egészséges és boldog életet kívánok Heller Ágnesnek!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +32 (54 szavazatból)
  5. Erőt, egészséget kívánva gratulálok én is! Nagyra becsülöm Őt.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +28 (52 szavazatból)
  6. Nem értek egyet kormorán 00:31-es bejegyzésével. Ne bújdokoljon ott, hanem dögöljön meg. Ha ehhez ez az elmebetegsége kevés, akkor segítsük hozzá!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +11 (41 szavazatból)
  7. Mély tiszteletem és maximális gratulációm Heller Ágnesnek!
    Hosszú boldog életet kívánok. :)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +33 (53 szavazatból)
  8. Sötétlelkű mínuszolók!
    Felébredtetek? A véleményeteket persze nem meritek leírni, mert nem a Kedves Vezető egyik mamelukja kapott nemzetközi elismerést. Gyurjatok a Békemenetre, az való nektek ahol a megjelenésért még pénzt is kaphattok csak úgy mint azért, hogy itt mínuszolgattok, nehogy a Kedves Vezetőt külföldről megbuktassák. Fidel Castrónak és még néhány hasonlóan bomlott agyú vezetőnek is ez volt a fixa ideája mint a Kedves Vezetőnek, hogy külföldről akarják megbuktatni. A Kedves Vezetőt -szerinte -a Békemenet mentette meg ami egy teljesen spontán a fidesz kormány által támogatott megmozdulás volt és lesz. És akik az első sorban mentek és mennek? Szellemileg és emberileg Heller Ágnestől több ezer fényévre vannak, csakúgy , mint az itt mínuszolgató janicsárok. Heller Ágnesnk gratulálok, hosszú életet és jóegészséget kivánva tisztelettel.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +29 (57 szavazatból)
  9. Kedves Ágnes! ád mea eszrim

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +12 (28 szavazatból)
  10. Több ilyen személyiséget Magyarországnak !

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +28 (46 szavazatból)
  11. Gratulálok Heller Ágnesnek!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +22 (40 szavazatból)
  12. Heller Ágnes igazi nagybetűs EMBER, demokrata és gondolkodó. Gratulálok a kitüntetéshez!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +23 (43 szavazatból)
  13. marslakó, 10:46
    Fogadni mernék, hogy te nem is a Marson laksz, hiszen ilyen kiváló kommentet nem lehet a Marson írni.
    Tehát, csatlakozom írásodhoz :
    Sötétben bujkáló mínuszolók, reszkessetek !
    Egyre több józan gondolkodású ember lesz mint Heller Ágnes. Az emberi agy nem a középkorszak felé fejlődik.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +18 (42 szavazatból)
  14. T. Nikos Galis!
    Köszönöm a dícséretet, ráéreztél, nem a Marson lakom, de a komment a szívemből jőtt, innen a Földről, Magyarországról .

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +13 (33 szavazatból)
  15. Kedves
    kormorán,
    2012. október 19. péntek
    00:31
    ++++++++++++++++!!!!!
    Úgy tűnik,soraid azonnal kiváltották a fidesszemetek nemtetszését .Csak annyit kívánok,hogy pusztuljon a hatalomból a felcsúti gané
    és rablóbandája.Mocskos maffiózók.Legjobb esetben is börtönben a helyük….vagy máshol?….

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +16 (36 szavazatból)
  16. Ez válasz a hatalomnak és az összes magastudású nyalókáinak!
    Magyarországon ez mindig így volt, itthon üldöztetés, kint Nobel-díj, az itthoniak később büszkén verik a mellüket, hogy milyen okos nép vagyunk és fátylat rá, hogy miért is menekültek innét el.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +17 (33 szavazatból)
  17. Gratulálok,sok egészsége kívánok.Figyelemmel kísértem mindig az életét is.Apám ás a család barátja volt nagybátyja Móric bácsi, akivel nagyon
    sokat beszélgettünk.nagyon büszke lenne Önre.Mi is.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +9 (23 szavazatból)
  18. Külföldön is latjak mi folyik Magyarorszagon,külfüld nem tudja megoldani helyetünk a demokracia visszaalitasat. Azt mi magyarok baltaztuk el es nekünk kell visszaalitani. Ezzel a dijal felhivjak a vilag figyelmet a csuti baltas rezsimre.
    Ez az elsö lek a fasiszta kormany hajojaban.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +8 (28 szavazatból)
  19. Gratula!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (16 szavazatból)
  20. Sok ilyen ember kéne ebbe a szerencsétlen országban , és akkor nem nőnének ki kis Hitlerek a föld alól.Amit mond mindig meghallgatásra érdemes és az ember tudja , hogy csak tanulhat belőle.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +7 (29 szavazatból)
  21. Beindultak a minuszoló goj professzorok Batthyányi körének tagjai – egyetlen Nobel dijat sem nézhetünk ki belőlük: ime a rouges gallery: http://www.bla.hu/profs/tagok_tab.php

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (15 szavazatból)
  22. Szívből gratulálok Heller Ágnesnak kitüntetéséhez, tiszteletem és szeretetemmel átölelten hajolok meg nagysága előtt. Ha rajtam állana a Béke Nobel díját adományoznám Neki, mert igazán igazságos volt: mindig és mindenhol! Sokat tanultam Tőle! Igazságosságra, kitartásra és szerénységre.
    Egyik nagyon szép gondolatát hadd írjam ide, elmondottaim bizonyításához:

    T.Mann: A törvény c. könyvéhez írta:
    „…Átok arra, aki azt tanítja: Hazudjatok, gyilkoljatok és raboljatok, bujálkodjatok, becstelenítsetek és emeljetek kést az atyátok és anyátok ellen, mert ez illik az emberhez, és az én nevemet dicsérjétek, mert én szabadságot hirdetek nektek. Aki egy borjút állít föl és így szól! Ez a ti istenetek! Mindent az ő tiszteletére cselekedjetek, és ropjátok a cédák körtáncát a tákolmány körül. Nagyon erős lesz, aranyos széken fog ülni, és a legokosabbnak tartják majd: az ember törekvése kezdettől fogva gonosz. De csupán ennyi az, amit tud, és aki csak ezt tudja, buta, mint az éjszaka, és jobb lenne, ha nem született volna. Mert semmit sem tud az Isten és az ember közti szövetségről, amelyet senki meg nem törhet, sem, ember sem Isten, mert áthághatatlan. Vér foly majd patakokban az ő fekete ostobaságáért, vér, hogy az emberiség arca pírja elhalványul. De nem is lehet másképp: le kell dönteni a himpellért.”–… És felemelem az én lábamat, mondja az Úr, és sárrá taposom őt, a föld mélyébe taposom a szentségtörőt…. És aki az ő nevét kiejti, az köpjön a világ négy tája felé és mossa ki a száját és mondja: Isten óvjon! Hogy a föld ismét föld legyen, az ínségek helye, de ne a gonoszság mezeje…–”.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +7 (17 szavazatból)
  23. Szívből gratulálok Heller Ágnesnak kitüntetéséhez, tiszteletem és szeretetemmel átölelten hajolok meg nagysága előtt. Ha rajtam állana a Béke Nobel díját adományoznám Neki, mert igazán igazságos volt: mindig és mindenhol! Sokat tanultam Tőle! Igazságosságra, kitartásra és szerénységre nevelt, amire nagyon büszke vagyok.
    Egyik nagyon szép gondolatát hadd írjam ide, elmondottaim bizonyításához:

    T.Mann: A törvény c. könyvéhez írta:
    „…Átok arra, aki azt tanítja: Hazudjatok, gyilkoljatok és raboljatok, bujálkodjatok, becstelenítsetek és emeljetek kést az atyátok és anyátok ellen, mert ez illik az emberhez, és az én nevemet dicsérjétek, mert én szabadságot hirdetek nektek. Aki egy borjút állít föl és így szól! Ez a ti istenetek! Mindent az ő tiszteletére cselekedjetek, és ropjátok a cédák körtáncát a tákolmány körül. Nagyon erős lesz, aranyos széken fog ülni, és a legokosabbnak tartják majd: az ember törekvése kezdettől fogva gonosz. De csupán ennyi az, amit tud, és aki csak ezt tudja, buta, mint az éjszaka, és jobb lenne, ha nem született volna. Mert semmit sem tud az Isten és az ember közti szövetségről, amelyet senki meg nem törhet, sem, ember sem Isten, mert áthághatatlan. Vér foly majd patakokban az ő fekete ostobaságáért, vér, hogy az emberiség arca pírja elhalványul. De nem is lehet másképp: le kell dönteni a himpellért.”–… És felemelem az én lábamat, mondja az Úr, és sárrá taposom őt, a föld mélyébe taposom a szentségtörőt…. És aki az ő nevét kiejti, az köpjön a világ négy tája felé és mossa ki a száját és mondja: Isten óvjon! Hogy a föld ismét föld legyen, az ínségek helye, de ne a gonoszság mezeje…–”.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (8 szavazatból)
  24. Kedves meghatott barátaim, ha túltekintünk a pilláinkon rezgő örömkönnyek szivárványos fénytörésén, megpillanthatjuk a szürke, mögöttes igazságot, azt, hogy Magyarország ebben a vonatkozásban is ténylegesen unikális helye a világmindenségnek. Mert aligha létezik még egy emberközösség, amelyben egy filozófus ilyen magasfeszültségű emóciók tárgyává lenne képes válni, hiszen valljuk be, a filozófia a maga eo ipso elvontságában azért mégsem a laikus közember mindennapi kenyere. És mégis, amott az irányított, tudatosan felkorbácsolt heves indulatok, a démonizálás, itt meg a, jóllehet spontán, de szintúgy feltétlen azonosulás, és a felfokozott érzelmektől túlcsorduló laudáció-tömkeleg. Ismerjük el, hogy ilyen mértékű és milyenségű érdeklődésre egy átlagos helyen aligha számíthat egy gondolkodó (filozófus). És, ugyan, ki másnak köszönhető mindez, ha nem a mélyértelmű elmélkedésre való hajlammal, és a bölcseletben való jártassággal még véletlenül sem rokonítható, ellenben alpáriságra fölötte hajlamos, trágár szesztestvérünknek. Az ő áldásos áskálódó tevékenysége nélkül vajon kinek jutna ma eszébe Heller Ágnessel foglalkozni egyáltalán?
    Ha más érdeme nincs is mindannyiunk rendre tetőfokra hágó, turulhangú, duhaj ivócimborájának, azt mindenképp a javára kell írnunk, hogy lefelé fordított hüvelykujjával amire-akire ő rámutat, az bizonyosan megkérdőjelezhetetlen minőség. Nálánál biztosabb kézzel senki ki nem válogatja az ocsúból a tiszta búzát. Megkönnyíti számunkra az eligazodást, ezért ő is érdelmelne pár dicsérő szót.
    De legalábbis egy békemenet-afterpartyt.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (14 szavazatból)
  25. Nagyon nagy GRATULA Ágnesnek!!!!!!!Ad mea vö eszrim (120.)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (6 szavazatból)
  26. Tisztelt Professzor Asszony, Kedves Ágnes!
    Ez a primitív és becsapott szegény nép leckét kapott Dr. Prof. Phil. Heller Ágnes asszonytól hogy hogyan viselkedjen és miként cselekedjen egy köpönyegforgató romlott diktátor vezette országban a becsületes ember.
    Minden tisztességes ember elégtételt érez a kitüntetése kapcsán, és gratulálunk hozzá!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (14 szavazatból)
  27. “Senki sem lehet próféta a saját hazájában”. Ez sajnos igaz, Heller Ágnesre is. Sajnos. Sok olyan demokrata kellene hazánknak, mint ő.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (9 szavazatból)
  28. Egyetértek azokkal a hozzászólásokkal, akik a díjazott szellemiségével egyetértenek..
    Akik a gyűlölet érzelmeivel szólottak..azokat felejtsük el…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (10 szavazatból)
  29. csakén
    “Ez válasz a hatalomnak és az összes magastudású nyalókáinak!”"
    .
    Érdekelne, hogy országszerte tudnak-e, ismertté vált-e itthon egyáltalán Heller Ágnes nemzetközi kitüntetése ? Honnét, milyen más magyar hírforrásokból lehet értesülni róla az MTI-n és az AN-en kívül? Emlékszik valaki, hol látta még a hírt?
    H. Á. elismerésének közismertsége a mérce. A hazai sajtó korrekt hírközlése vagy az agyonhallgatás mércéje.
    (A Google szerint a sajtóban a Magyar Hírlap c. réteglap említi, az Amerikai Népszava és a bp-i Metropol. Mi még? Tv, rádió stb.)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (9 szavazatból)
  30. @marslako “Sötétlelkű mínuszolók!,,,”
    kezdi Ön, és szemünkre veti, hogy nem merjük leírni a véleményümket.
    Felhívom a vigyelmét, hogy nem tudjuk: ezen a blogon ui. a más vélemény egyszerüen nem jelenik meg, és még egy mailt sem kapunk, hogy
    - nem jelent meg a vélemény, és
    - miért nem jelent meg.
    Természetesen minden trágárságtól mentes, udvariasan fogalmazott szövegekröl van szó; az egyedüli baj, hogy eltér a többség vélményétöl.
    Heller Ágnesnek egyébként szívböl gratulálok, jó társaságban van ezzel a kitüntetéssel.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (3 szavazatból)
  31. AMZ49
    Hozzászólásából ítélve -ahogy mondani szokás- nem állunk azonos plolitikai platformon. Mindazonáltal kénytelen vagyok egyetérteni utolsó mondatával, még ha eredetileg gúnynak szánt is. Heller Ágnes VALÓBAN jó társaságban van ezzel a kitüntetéssel. Kommentje nincs kimoderálva, tehát mi is az Ön baja ezzel az oldallal?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -1 (3 szavazatból)
  32. Én mínuszoltam, de a véleményem is vállalom (hogy minek magyarázkodom ismeretleneknek, azt magam sem tudom). Heller Ágnes – a marxista filozófus – 1959-ben egy többoldalas levélben magyarázkodott és bocsánatért esdekelt a Párt felé. A levél nyilvánosan olvasható a neten.

    „Az ellenforradalmat is egy ideig helytelenül értékeltem” – írta Heller Ágnes az MSZMP Központi Bizottságának 1959-ben. „Március lett, mire eljutottam odáig, hogy lássam, a párt lényegében helyes politikát folytat – fogalmazott Heller, majd hangsúlyozta: – Politikai hibáim közé tartozik, hogy vak voltam ellenforradalmárokká vált volt barátaimmal szemben.”

    Igényel ez további magyarázatot? Nem hinném.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (2 szavazatból)
  33. András
    Ifjú korában az ember még könnyebben feladja elvi álláspontját, ha a léte fenyegetett.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  34. Kitüntetése alkalmából én inkább nem köszöntöm Heller Ágnest.
    Öreg vagyok, Heller Ágnes kortársa. Én ott voltam. Vagyis tanú vagyok. Az ilyesmi kellemetlen tud lenni.
    Tömegével ismerek erkölcsös, tisztességes, ezért minden elnyomó hatalommal mindig szembekerülő, bátor embereket, akik sose kaptak se díjat se kitüntetést. Mert – Heller Ágnessel ellentétben –, nem tudták ügyesen menedzselni magukat.
    Heller Ágnes holocaust túlélőként kezdte.
    Aztán szektás, ortodox marxista lett. Megtagadta zsidóságát, el akarta feledni a holocaustot. Lukács György fanatikus tanítványa volt, aztán elárulta Lukács Györgyöt.
    A hatvanas évek második felében még megtagadta az egyetemi fölvételt olyan zsidó lánytól, aki a Zsidó Gimnáziumban érettségizett. A bölcsészkar marxista szellemét és a hont kivont szablyával óvta attól zsidó szellemtől, amit egy zsidó gimnáziumban érettségizett, mégoly tehetséges diák nyilvánvalóan képviselt.
    „Ön, amíg szóból értek én, nem lesz tanár e földtekén”
    Majdnem ezt volt képes mondani.
    A hölgy Kanadában szerezte meg egyetemi diplomáit, de ez egy másik történet.
    Aztán Heller Ágnes megtagadta a marxizmust, fölfedezte magában a polgári demokratát és a zsidót.
    Kicsit külföldre ment, hogy mint Idegenbe Szakadt Hazánkfia ünnepélyesen visszatérhessen.
    És a magyar ultrajobboldali reakció ellenében harcosan kiálljon a polgári és a zsidó morális értékekért, amiért persze dicséret illeti.
    Csak túl nagy kerülőket tett a damaszkuszi úton, amíg végre ide talált.
    Nehéz évek voltak, legyünk megértőek, ne kérjünk számon Heller Ágnesen semmit.
    Az vesse rá az első követ, aki sohasem vétkezett.
    De szentté azért ne avassuk.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
Kapcsolódó cikkek

Heller Ágnes a fővárosi abszurdról 2011. szeptember 21. szerda

Videóüzenetek az alkotmányról 2011. április 15. péntek | AN

Felheccelt krakélerek járják Európát 2011. április 10. vasárnap

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos