Ronai and Ronai
AMERIKAI

Akinek a nevét eltörölte a pesti közgyűlés 2012. October 4. Thursday 23:55 | AN Forrás: AN

  • Hozzászólások(32)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Akinek a nevét eltörölte a pesti közgyűlés
Budapest – Tizenhárom budapesti közterület elnevezéséről, illetve nevének megváltoztatásáról döntött a Fővárosi Közgyűlés. A módosításokat kerületi önkormányzatok és magánszemélyek kezdeményezték, s jóllehet egy részük indokolt és elfogadható, java részükben az uralmon lévő kurzus ideológiai vágyai, törekvései köszönnek vissza.
.
Már korábban jelzésértékű volt, hogy a rezsim egyik első intézkedéseként épp a Köztársaság teret nevezte el II. János Pálról – ezzel párhuzamosan pedig zajlott a III. Magyar Köztársaság intézményrendszerének megnyomorítása, kiüresítése és az új rendszer ideológia célkitűzései szolgálatába állítása.
.
Most az V. kerületi Károlyi Mihály utca nevét Károlyi utcára változtatják, amely az indoklás szerint nem kizárólag az egykori miniszterelnöknek, hanem az egész Károlyi családnak állítana emléket – valójában természetesen a „vörös gróf”csípi az Orbán-rendszer szemét, miután a tényekre kevéssé, vágyálmokra annál gyakrabban alapozó jobboldali történetírás a huszadik századi magyar romlásért elsősorban ezt az embert teszi felelőssé.
.
A főváros rendelete lehetőséget ad olyan nem magyar személyről történő közterület-elnevezésre, akinek élete, munkássága kiemelkedő volt. Ennek megfelelően viselheti – egy eddig névtelen – kőbányai utca a Nobel-díjas francia író, filozófus Albert Camus nevét, aki 1956-ban nyíltan kiállt a magyar forradalom ügye mellett. Egy II. kerületi névtelen közterület Tarasz Sevcsenko ukrán festőművész, költő nevét veszi fel, akinek bronzszobra 2007 óta áll az érintett helyszínen. Kalkuttai Boldog Teréz anya nevét veheti fel egy XII. kerületi névtelen tér, az apáca boldoggá avatásának október 19-i évfordulója alkalmából.
.
Az új utcanevekben folyamatosan kifejezésre jut a magyar politikai és szellemi élet vatikáni gyarmatosítása – így neveznének el egy III. kerületi névtelen parkot Fischer Ágoston lelkészről, valamint ugyancsak Óbudán Kiss Mihály szalézi szerzetes papról, róla állítólag azért, mert a II. világháború alatt menekültek életét mentette. Egy ferencvárosi névtelen teret Szentágothai János nemzetközi hírű agykutató tudósról neveznének el, a XVIII. kerületi Tersánszky Józsi Jenő – aki nem tudni, mit vétett a jelenlegi kurzusnak – sétánya pedig Somogyi László plébános nevét viselné a továbbiakban. A XIII. kerületben Ruttkai Éváról, a magyar színművészet kiemelkedő alakjáról neveznének el egy névtelen parkot.
Zuglóban két névtelen közterületet érintene a javaslat: az egyiket a zsidótörvények megalkotója, a Jugoszlávia elleni támadás után öngyilkosságot elkövetett gróf Teleki Pál földrajztudós, miniszterelnök, a másikat gróf Tisza István miniszterelnök után neveznék el.
.
Korábbi elnevezést állítanának vissza a XVI. kerületben, ahol a szentmihályi templom mögött található Gelléri Andor Endre utcát a templom korábbi építtetőjéről, Regele Jánosról neveznék el.
.
A sátoraljaújhelyi Getzler József 18 évesen, 1938-ban ment ki Toulouse-ba vegyészetet tanulni, ahol antifasiszta lett. A francia kommunista párt megbízásából tért vissza Magyarországra, ahol hadimunkásként dolgozott. A náci megszállás után illegalitásba vonult; a Pesti Barnabás nevet vette fel. A szálasista terror közepette elfogták, és Sopronkőhidán – a nyilas vésztörvényszék ítélete alapján – kivégezték. Mostantól fogva már Pesti Barnabásnak sem lehet utcája Budapesten. Az V. kerületben kapná vissza korábbi elnevezését a róla elnevezett utca, amely a továbbiakban – ismét csak a katolikus egyháznak tett gesztus gyanánt – a Piarista utca nevet viseli.
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 3.7/5 (13 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +3 ( 13 szavazatból)
Akinek a nevét eltörölte a pesti közgyűlés, 3.7 out of 5 based on 13 ratings

Címkék: , ,

  • Hozzászólások(32)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

32 Reader’s Comments

  1. Nemérdekes majd visszakapják ezek az uccák a méltó neveiket.
    ( Remélem még megérem )

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +24 (38 szavazatból)
  2. Geyza: “Nemérdekes majd visszakapják ezek az uccák a méltó neveiket.”
    Igen. És MINDEN – ismétlem MINDEN – törvény, a Tákolmánytól kezdve,
    amit az illegitim Orballini kormány beiktatott, hatályon kívül lesz helyezve.
    Orballini és bandája, Szálasi-Vona csürhélyével együtt “diplomaták” lesznek.
    Jobban mondva “török követ”-ek.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +22 (38 szavazatból)
  3. Figyu!!!!!!!!
    Ruttkai Éva tér. Ezzel egyet értek.
    De nem értem mi baja lehet ennek a bagázsnak gyermekkori mese hősöm Misi Mókus szerzőjével Tersánszkyval.
    Ha másból nem , már ebből látszik: ezeknek nem volt gyerek szobájuk.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +34 (40 szavazatból)
  4. De igen is vót gyerekszobá-lyuk!
    És a tehén vót benne a radiátor, a farka meg a ventillátor!!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +29 (39 szavazatból)
  5. Inax, szerintem kiderítették Misi Mókusról, hogy valójában orosz kommunista volt. Ez lehet a háttérben. Ő nem turulba született….

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +31 (37 szavazatból)
  6. ‘…Albert Camus nevét, aki 1956-ban nyíltan kiállt a magyar forradalom ügye mellett.” Egy percig nem gondoltam, hogy többet tudnak a Nobel-díjas íróról.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +23 (29 szavazatból)
  7. Báthory Ödönke

    Gondolom az illető utcák lakói, akiknek mindez komoly idő és költségráfordítást jelent, azok is egyre jobban szeretik a Fideszt. Tényleg nem értem. Ennyire hülyék ezek, hogy minél több embert haragítanak magukra? Tényleg polgárháborúra spekulálnak?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +19 (29 szavazatból)
  8. Báthory Ödönke,
    A polgárháborúnak is megvannak az előnyei a kormány szempontjából, pl szükségállapotot lehet hirdetni, és mindaddig amíg szükségállapot van nem is lehet új választásokat kiírni.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +27 (33 szavazatból)
  9. A rombolás is építés? :(((

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (11 szavazatból)
  10. Geyza 1,45
    .
    Az a zárójeles megjegyzés némi bizonytalanságot árul el.
    .

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -1 (3 szavazatból)
  11. “A rombolás is építés? :(((”
    .
    Ahhoz, hogy az országot “fel lehessen lendíteni”, ahhoz előbb tönkre kell mindent tenni. Csak ezután kezdődhet az újjáépítés.
    .
    Csak ott számítják el magukat, hogy M.o-n már nincs ipar.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +7 (15 szavazatból)
  12. Még jó, hogy a Vilmos Császár út nem született “újjá”!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (15 szavazatból)
  13. Wittner Mária, a magyarok és a fidesz mindenkori nagyasszonya, a parlamenti élharcos,a fénylő üstökös Magyarország egén aki a szellemi képességeivel az örökös háttérbe szorított Árpád-házi Szt. Erzsébettől Kéthly Annáig mindenkit, akihez köthető az utca átkeresztelési újhullám, hát Ő is igazán megérdemelné, hogy utcát, vagy teret nevezzünk el róla. Javaslatom szerint (ugyan Rákóczira pillanatnyilag még nem haragszik a Fidesz, na meg róla annyi közterület van elnevezve, hogy észre sem veszi, hogy eggyel csökkent a számuk), szóval a Rákóczi teret nevezzük el Wittner térnek. Lelki szemeimmel már látom is a tűzoltózenekaros átkeresztelési ünnepséget, Wittner leleplezi az új sarki táblát és könnyes szemmel nyilatkozza a Magyar Nemzet újságírójának: Évekig álldogáltam itt sarkon, hol volt fuvar, hol nem és sohasem hittem volna………

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +41 (51 szavazatból)
  14. Frimmer!

    Nagyon jó!!

    topi MaCKó

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (9 szavazatból)
  15. Én se értem, pont Tersánszkyval mi bajuk volt?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +13 (17 szavazatból)
  16. Novi56,
    Az tényleg bájos lenne. Főleg, hogy akkor a metro állomás is az ő nevét viselné.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +13 (17 szavazatból)
  17. Mikor lesz már Orbán Viktor névvel közterület?
    Már csak azért, mert élő személyről nem lehet elnevezni.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +14 (20 szavazatból)
  18. Wittner Mariska nem a Rákóczi téren matrackodott, tudtommal a Corvin közben(is?).

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +19 (27 szavazatból)
  19. Egy rakás új lakópark épült, mi a fenéért nem ott adnak új neveket? Komolyan mondom, totál be vannak kattanva a “hatalmasságuktól” .A sok nagyeszű arra nem is gondol, hogy az adott utcában lakóknak mennyi pluszt jelent minden okmányukban átirattatni az adatokat. Más költségekről már nem is beszélve.
    Orbán tér már van, itt fel lehet állítani a magyarok vezetőjének bronz szobrát (sok anyag nem kell hozzá) – ja, és át kellene keresztelni a Cinge utcát Orbán utcára. Kíváncsi vagyok ez utóbbiakra mikor kerül sor. Idióták!!!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +10 (14 szavazatból)
  20. Igen, az Orbán téren felállítandó szoborra pedig pályázatot kell kiírni.
    Szerintem nem kell új szobor, megfelel az is, ami Szentendrén köszönti a Buda felől érkezőket a hegyi kerülőút és a parti sétány előtti elágazásnál, közel a HÉV végállomásához. (Engem egy használt gumióvszerre emlékeztet.)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (9 szavazatból)
  21. Elhiszem, miért is nem hinném, hogy Kiss Mihály, szalézi szerzetes pap, a vészkorszakban emberek/üldözöttek életét mentette meg, és rá való emlékezet okán Óbudán utcát neveznek el róla. Biztos, hogy voltak páran ilyen elhivatott, jótét lelkek >>> de az általa sajnos meg nem mentettek között volt Gelléri Andor Endre is, aki a németországi Günskirchenben, a haláltábor felszabadítása után vesztette életét.
    És ettől a meg nem mentett, a halálba kergetett írótól, ettől a “tündéri realistától” a tort ülő, ostoba, műveletlen, egykönyves városházi potentátok elveszik az utcáját??? Ha valakinek igenis járna, és pontosan Óbudán járna utcanév, szobor, emlékmű, piedesztál – hát az Gelléri Andor Endre lenne.
    És csak remélni tudom, hogy valamelyik Balabbikos észlény nem fogja a szalézi szerzetes pap utcanévtábláját a FRANCIA szóval kiegészíteni…
    Szégyen. De ma én szégyellem magam. Helyettük is.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +10 (14 szavazatból)
  22. FoxAlfa1
    Igen!
    MÁR CSAK EGY LÉPÉS HIÁNYZIK FRANCIA KISS MIHÁLY REHABILITÁLÁSÁHOZ!
    Még csak előtte vagyunk. De ha igy “haladunk” akár szobrot is kaphat!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (10 szavazatból)
  23. Minden cselekedetük szégyen az egész országra nézve.Remélem egyszer tényleg lesz egy elszámoltatás mert itt egy egész ország jövőjét tették tönkre.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +13 (13 szavazatból)

  24. 2012. október 5. péntek
    11:52

    Wittner Mariska nem a Rákóczi téren matrackodott, tudtommal a Corvin közben(is?).

    .
    De csak azért mert a többiek kiutálták .

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +8 (10 szavazatból)
  25. Micsoda DISZNOOL, mire lehet ezt majd kitakaritani, mindennek ujra normalis nevet adni.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +7 (7 szavazatból)
  26. “Mostantól fogva már Pesti Barnabásnak sem lehet utcája Budapesten. Az V. kerületben kapná vissza korábbi elnevezését a róla elnevezett utca, amely a továbbiakban – ismét csak a katolikus egyháznak tett gesztus gyanánt – a Piarista utca nevet viseli.”
    .
    Tudtommal ez már korábban megtörtént, mert nyáron jártam a Piarista közben – a Március 15. tér és a Váci utca közötti rövid szakasz. A jobboldalon egy galéria, balra a Piarista Gimnázium van az ELTE helyén.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  27. Hogy mi a bajuk Tersánszky Józsi Jenővel?
    Hát az, hogy nemzetietlen módon képes volt egy zsidó nőt feleségül venni, szimpatizált a Tanácsköztársasággal, gyűlölte a fasizmust. Kész lett volna feleségével menni a gettóba. Feleségét ugyanis ez a veszély komolyan fenyegette,
    hiába keresztelkedett ki.
    Ezzel kapcsolatban több helyen idézik Tersánszky 44-ben írt végrendeletét.
    Ime:

    “Nincs kizárva, hogy a mai törvénytelen magyar kormány elvetemültségében még a kapcabetyárságot is fölülmúló pribékjei megölnek. Ürügyük van rá. Feleségem, akivel huszonnégy évet töltöttem közös és egymást támogató munkában, a szégyenteljes és törvényellenes magyar kormányrendelet értelmében rosszul, vagyis 1944. márc. 22-ike után keresztelkedett ki róm. kat. vallásúvá zsidóból. Eddig a Horthy-kormány 570 000 sz. alatt kiadott mentesítése védte őt annyira, hogy keserves verítékkel és becsülettel szerzett lakásunkon velem lakhatott. Ez a védelem nov. 15-ével lejárt az újabb rendelet értelmében is, nejemnek tőlem, csillaggal a mellén, a gettóba kell költöznie holnapután estig.

    Két szememmel győződtem meg arról a szörnyűségről, hogy zsúfolják össze a Szálasi-kormány hóhérai a külföldi védettségű zsidókat. Hát még a magyar, nem védett árja-párokat hova szándékszanak dugni!

    Elhatároztam tiszta ésszel és csorbítatlan akarattal, hogy a tőlem feleségemet elhurcolni akaró közegeknek ellenállok. Ha közülük csak egyet is lelövök, akkor azt a példát adom magyar sorsosaimnak, mit most már egyetlenül erkölcsösnek tartok. Szálasi vérebeinek viszont nem adok alkalmat, hogy lefülelésem alkalmával nejemmel együtt rajtam a szokásos megkínoztatást elkövessék. Elég adag cián van birtokomban, hogy csak hullámon elégíthessék ki beteges vérszomjukat.
    Hogy miért nem választom a bujkálás ésszerűbb és jelenleg általános módját a törvénytelen és embertelen rémuralom rendelkezéseivel szemben? Első okául jeleztem, hogy elviselhetetlen már nekem az a birka bárgyúság és gyávaság, amellyel magyar sorsosaim a német-bérenc orgyilkosok parancsára mozognak. Tehát, mint az egész világháborút végigküzdött katona, kötelességemnek érzem, hogy az igazi magyarellenség ellen, legalábbis végső soron példaadó gesztussal éljek. Azonfelül a bujdoklás állapotát csak előzetes puhatolózások után is oly undorítónak és megalázónak tapasztaltam, hogy le kell mondanom róla, mint erkölcsi és testi erőmet meghaladó teljesítményről. (…)
    Jelen sorokkal azonban tiszta tudattal és ép értelemmel másként végrendelkezem hagyatékom felől, mintsem érdemteleneknek jusson. Maradjon hagyatékom a svéd Vöröskeresztre azzal a kikötéssel, hogy jövedelméből mindenha csakis nyomorgó és bárhol élő magyar gyermekeket támogasson, nem véve ki soraikból a magyar zsidókat sem.
    Ez a végrendelkezésem akkor is teljes érvényű marad, ha netán én és feleségem a mai magyar szörnyűségeket átvészelnénk. Vagyis halálom és feleségem halála után minden vagyonom a svéd Vöröskereszté a fönt kikötött céllal.
    Szokás ilyen levelet bizonyos ünnepélyes szólamokkal kezdeni és fejezni be. Magam részéről bár életemben nem formaságokkal, hanem Istenben soha meg nem tántorodott hittel maradtam igazi jó keresztény, jelen sorokat mégis átokkal végzem az áldás helyett, éspedig következőképpen.
    Legyenek átkozottak örökre ennek az árnyékvilágnak urai, az Egyesült Nemzetek, Anglia, Amerika, és a Szovjet, ha valaha is, politikai vagy hasznossági okokból megtántorodnak, vagy kifáradnak ennek a mérhetetlen tömegű gonosztettnek a megtorlásában, amit a német nácik, ezek a dühöngő őrültek és a magyaroknak hozzájuk méltó és rajtuk csüggő, másik végletben, az elme- és akaratgyöngeségben, meg szolgai pribékeskedésben buzgólkodó hitvány töredéke, a magyar nácik elkövettek. Ámen!
    (1944.) december 4. “

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +32 (32 szavazatból)
  28. - Károlyi Mihály nevének eltörlése a köztársasági államformának szóló negatív – mit negatív, aljas – gesztus.
    - Roosevelt nevének eltörlése a felszabadulás történelmi ténények sötét és aljas gesztusa.
    - A Moszkva tér nevének kitörlése az utcanévsorból primitív és gyenge revans a felszabadításért…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +15 (17 szavazatból)
  29. “Novi56 ” – “Wittner Mária, a magyarok és a fidesz mindenkori nagyasszonya,…”
    Nem ő vett részt október 30-án a Köztársaság téren a lincselésekben? A Rákóczi tértől az csak egy ugrás……(egyébként egy régi mondás szerint a kurvákból lesznek a legjobb feleségek, talán a legjobb képviselők is….)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +8 (8 szavazatból)
  30. JAV.
    történelmi ténye elleni sötét és aljas gesztus.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  31. A Tersánszky Józsi Jenőről elnevezett sétányt is átkeresztelték. Tersánszky a század egyik legnagyobb magyar prózaírója, a magyar nyelv egyik legköltőibb stilisztája volt. 4 alkalommal kapott Baumgarten-díjat és Kossuth-díjas író.

    Tersánszkyról tudjuk, hogy ki volt és milyen kiváló magyar író volt, de ki volt a Somogyi László nevű pap, akinek nevét kapta a sétány.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +10 (10 szavazatból)
  32. nesin, köszönöm, amit irtál.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (5 szavazatból)
Kapcsolódó cikkek

Betiltatnák az Amerikai Népszavát 2012. August 30. Thursday | AN

Megvan Orbán első követője Európában 2012. March 25. Sunday | AN

Klerikálfasizmus férkőzik az iskolákba 2012. March 22. Thursday | AN

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos