Ronai and Ronai
AMERIKAI

Matolcsy a föld alatt is pénz után kajtat 2012. október 17. szerda 23:24 | AN Forrás: MTI

  • Hozzászólások(26)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Matolcsy a föld alatt is pénz után kajtat
Budapest – A költségvetési hiány 3 százalék alatt tartása Vámosi-Nagy Szabolcs szerint nemcsak az EU és az IMF elvárása, hanem utódaink jövője miatt is fontos. Úgy látszik, ennek érdekében a kormány kizárólag adóemelésekben adóemelésekhez folyamodni, és mivel az áfát már nem lehet tovább emelni, újabb réseket keresnek, ahol még lehet adóztatni – reagált az adószakértő a kormány újabb megszorításcsomagjára. A kémények és a rendszámcsere után itt az újabb sarcötlet, a föld alatti vezetékekre kivetett, a szolgáltatók által fizetendő közműadóról, amellyel kapcsolatban egy lélegzetvételre hozzáteszik, az nem a fogyasztókat fogja terhelni, de ez a hetvenes évek vége óta sütögetett hazugság ma már teljesen hiteltelen.
.
A kormány szerdán további 367 milliárd forintnyi, a jövő évi költségvetést érintő megszorító intézkedésről döntött annak érdekében, hogy az Európai Bizottság (EB) is teljesíthetőnek lássa jövőre a GDP-arányos 2,7 százalékos költségvetési hiányt.
.
Az adószakértő elmondta: a helyi iparűzési adóban tervezett változás – amely szerint a jövőben a helyi iparűzési adó alapjából csak az eladott áruk beszerzési értékének (elábé) 80 százalékát lehet levonni – gyakorlatilag a 2013-tól kivezetendő bolti kiskereskedelmi különadó folytatása. Ez ugyanis feltételezhetően a nagy forgalmú kiskereskedelmi cégeket érinti majd, mert csak a kereskedőknél fordulhat elő, hogy a bevételek 80 százaléka elábé, és vélhetően összeghatárt is bevezetnek.
.
Arról, hogy a bankokkal kötött megállapodás ellenére nem csökkentik a felére a bankadót 2013-ban, Vámosi-Nagy Szabolcs kifejtette: a bankokat egy éven keresztül duplán adóztatják azáltal, hogy a jövő év közepén nem vezetik ki a bankadót és párhuzamosan bevezetik a pénzügyi tranzakciós illetéket. Úgy vélekedett, a bankadó átlátható, olcsón beszedhető adó, de az a közgazdasági kockázata, hogy még drágábbak lesznek a hitelek és még nagyobb lesz a hitelszűke, márpedig nehezen képzelhető el, hogy a gazdasági növekedés hitelszűkében beindul.
.
A föld alatti vezetékekre kivetett, a szolgáltatók által fizetendő közműadóról Vámosi-Nagy Szabolcs szerint már korábban is volt szó. Hozzátette: más kérdés, hogyan lehet majd megvalósítani, hogy ezt az árakban ne hárítsák át a fogyasztókra, különösen, hogy van olyan terület, ahol ennek megfelelő mértékű a haszonkulcs. A lakosság terhelése ugyanakkor súlyos probléma, mert a rezsiterhei már így is magasak – tette hozzá.
.
A cafetéria-rendszerrel kapcsolatos változásokról – itt az egészségügyi hozzájárulási adó kulcsa 10 százalékról 27 százalékra nő – úgy vélekedett, ez még így is olcsóbb lesz, mint ha a juttatást munkabérben adnák. A módosítás jobb esetben a vállalkozás munkaerő-költségének a növekedését jelenti, rosszabb esetben a cég kevesebb cafetériát ad, hogy ugyanabból a pénzből kijöjjön – vélekedett.
.
Az áfa-visszatérítés tételes ellenőrzésével kapcsolatban vannak kérdőjelek – reagált a szakértő arra, hogy a jövőben a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) 2,5 millió forintig végzi a számlák egyedi ellenőrzését a korábbi 10 millió, illetve 5 millió forinttal szemben, és ettől a kormány 60 milliárd többletbevételt vár.
.
Az adóhivatalnál az adóhiány megállapítások 86 százaléka eddig is áfa volt, a megállapítások számának azonban csökkennie kell, mert a nyáron három olyan európai bírósági ítélet is megjelent, amely elmarasztalta a magyarországi gyakorlatot. Vámosi-Nagy Szabolcs szerint, ha jövőre ugyanannyi áfát tudnának „megakasztani”, mint idén, már önmagában nagy eredmény lenne, különösen, hogy az adóhivatalnál is költség- és létszámcsökkentés várható, miközben feladataik nőnek.
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 4.3/5 (12 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +9 ( 11 szavazatból)
Matolcsy a föld alatt is pénz után kajtat, 4.3 out of 5 based on 12 ratings

Címkék:, ,

  • Hozzászólások(26)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

26 Reader’s Comments

  1. Még két ilyen költségvetés “módosítás”, aztán csőd. :(((((

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +16 (18 szavazatból)
  2. Minden a fogyasztot terheli. Ha felmegy a benzin ara, dragabb a szallitas, dragabb a termeke eloallitasi koltsege, dragabb az utazas, hogy ne a fogyasztot terhelne ?
    Ha ennyire nem vagyunk eletkepesek egyedul, vissza kellen olvadni Ausztriahoz…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +23 (25 szavazatból)
  3. CommonSense
    vissza kellen olvadni Ausztriahoz…
    Támogatom! Egyértemúen az 1870-1910 közötti időszak volt a magyar gazdaságtörténet legfényesebb időszaka. igaz, akkor pl. Wekerle volt pü. miniszter, aki az aranyalapű valutával az egész monarchia pénzügyeit rendbe rakta. Wekerlét a feritéles matelcsi banda propaganda céllal lenyúlta, de fényévekre van a szintjétől minuszban. Ki mint él, úgy feritél…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +7 (9 szavazatból)
  4. Még szerencse hogy MEGSZORÍTÁSOK azok nem lesznek.
    Ez a ” nemmegszorítások kormánya ” .

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +14 (16 szavazatból)
  5. 1. Matolcsy zacsiját is ki kellene igazitani, a megszoritásról szó sem lehet.

    2. Sajnálatos, hogy a nehéz helyzet ellenére a felcsúti stadion még 2013-ban tud majd komoly labdarugdosó meccset rendezni.

    topi MaCKó

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +15 (17 szavazatból)
  6. Így már érthető a NAV-hoz bekötött pénztárgépek találmánya. Egyáltalán nem a kis falusi kócerájokra hajtanak, hanem a nagy multikar fogják erre kötelezni. És egyértelműen árfelhajtó hatású: az árat majd úgy kell képzeni, hogy erre is fedezetet adjon. Ez legfőképpen az élelmiszereknél fog érződni, amelyek viszonylag alacsony haszonkulcsúak, tehát az ELÁBÉ (eladott áruk beszerzési értéke) is közelebb van az eladási árhoz. Kettőt egy csapásra: a költségvetésben nem tervezhettek nagyobb önkormányzati támogatásokat, az iparűzési viszont helyi adó: burkoltan így támogatják az önkormányzataikat.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +9 (11 szavazatból)
  7. A péntárgép-nav kapcsolatról.

    Ahogy most is, majd akkor is vigyáz majd a boltos arra, hogy a pénztárgép nehogy csapágyas legyen.

    Én a tételes ÁFA-bevallásban nagyobb veszélyt látok.

    Egyik oldalon megjelenik, hogy Gipsz Jakabnak eladtak valamit, és ha Gipsz Jakabnál nem jelenik meg, hogy vett valamit, na akkor ott a baj, és nem kicsi!

    Apehos ismerőstől tudom: ha a vállalkozó Magyarországon minden szabályt és törvényt betart, max 2 hétig lenne vállalkozó, aztán csőd.

    És ezt apehos mondja!!

    topi MaCKó

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +18 (20 szavazatból)
  8. 1981-ben Kádárék visszafogták a beruházásokat. A Tervhivatal akkori elnöke felhívta a figyelmet arra, hogy ez a gazdaságpolitika a gazdasági teljesítmény zsugorodásához vezet, erre válaszúl nyugdíjazták.(természetesen saját kérésére!).
    Ezután bevezették az Eszközlekötési járulékot, amely intézkedés az ipari, és mezőgazdasági géppark elöregedéséhez, a gazdaságtalan termelési viszonyok konzerválódásához vezetett, majd egyenesen az 1980-as évek végi csődközeli állaptohoz. Ezt a “teljesítményt” Nyers Rezső neve fémjelezte. Már ebből is le lehetett volna vonni azt a következtetést, hogy hova vezet a fejlesztések visszaszorítása. Nem segített ezen az állapoton az ország eladósítása sem, mivel a felvett hiteleket nem fejlesztésre fordították.
    A gazdság a varjúváltás (egyesek szerint rendszerváltás) óta még sérülékenybb lett, és most a Matolcsi féle ámkfutás nyíltan taszítja az országot a csőd felé. Vegyük végre észre, hogy az EU. tőkeerős csoportjai ezen munkálkodnak, sajnos az eredeti tőkefelhamozást támogató, fasisztoid kormányunkkal együtt.
    Ideje felébredni a kómából, és kilábalni a félgyarmati állapotból, mert minden elvesztegetett nap csak az áldozatok nagyságát növeli!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +13 (17 szavazatból)
  9. Öreg pg
    Az EU tőkeerős csoportjai a saját rendszerük megmentésén és megerősítésén munkálkodnak, és közben nagy ívben tesznek arra, hogy egy félázsiai mitugrász tényleg az államcsődön munkálkodik, mert tényleg azt hiszi, hogy azután, hogy félig kirabolta a külföldi banktulajdonosokat, majd kap mentőcsomagot és adósságleírást – ls majd így fogja csökkenteni az államadósságot, ha már másmilyen csökkentésre alkalmatlan a debil jobbkezével együtt. Csak akkor csapnak oda, amikor ez már nekik is kényelmetlen – mint pl egy szúnyogra.
    Egyébként még nem “félgyarmati” állapotban vagyunk, mert “CSAK” az ország egyharmadát sikerült eddig gyarmati sorba dönteniük, de igencsak dolgoznak az egész (mínusz a csókosok) gyarmati sorba döntésén. Kifelé nem megy, ezért belül gyarmatosítanak.
    Egyébként tőled nem vártam volna vonakondás propagandát.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (7 szavazatból)
  10. Ez pedig az örülünkvincent egy nagyon sikerült blogja:
    http://orulunkvincent.blog.hu/2012/10/17/onfenntarto_kormanyt_akar_a_rektori_konferencia

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (3 szavazatból)
  11. @kekec!
    Azt hiszm, a levezetést nem értetted meg, amivel az analfabéta gazdaságpolitikai hasonlóságra kívántam felhívni a figyelmet. Ami a tőkeerős csoportok működését illeti, az valójában nem csak az Európai Unióra vonatkozik, így ezt részben elszúrtam. Gondolj vissza a 2008-as forint bedöntésére irányuló támadásra, ami miatt sügőssé vált az IMF hitel felvétele.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (5 szavazatból)
  12. Ez az igen tisztelt matolcsy aki elmeállapotát tekintve vetekedhet orbánnal, ne a mi zsebünkben kotorásszon hanem a milliárdos beruházásokat elnyerő simicska maffia zsebében.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +9 (11 szavazatból)
  13. az EU ráérzett OV gyenge pontjára: ha megfenyegetik, hogy nem kapja az EU pénzeket, nem lesz mit elsimicskázni. Egyből lett kuss, meg rendkívüli kormányülés.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +11 (13 szavazatból)
  14. Ennek a Ma-eltolcsi urnak be kellene már iratkozni a Közgazdasági Egyetemre egy kis szakmai alapismeret megszerzése végett.Szörnyü hallgatni az indoklásait.Egy normális gazdasági szakkifejezést még sosem hallottam tőle.Még szörnyübb azok az adó találmányai,melyeket eddig kitalált és bevezetett.Lehet,hogy későb még az emberi hajszálakat is megfogja adoztatni.Én szégyelném magam a TV.nézők előtt,a kurva életben nem mernék megjelenni az emberek előtt szégyenletemben.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +11 (13 szavazatból)
  15. tapis32
    2012. október 18. csütörtök 11:00
    Neked ez a “pekidzs, ju nó pekidzs, mert ez jól hangzik…” nem volt elég szakmai?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (4 szavazatból)
  16. Kuszaszem igazán kereshetne pár százmilliárdot a haveroknál, a bármilyen pártállású vállalkozóbűnözőknél és ezek családtagjainál, a kormánymaffia- közeli sajtó- és propagandacégeknél, és úgy általában, a kormánymaffiánál, meg az ezekkel kb. tizedfokúig bezárólag rokoni kapcsolatban lévő xarháziaknál.
    .
    Jaj, hogy akkor magával kellene kezdenie, másfelől, ezzel lényegében az összes multimilliárdost elő kellene szedni, rokonsággal együtt?
    .
    Kösse fel magát mind…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (9 szavazatból)
  17. A Nagy Magyar Agyhalál újabb megnyilvánulása, orKbán és az ájemef, Xedik felvonás:
    .
    http://atv.hu/penztarca/20121018_orban_nincs_szuksegunk_hitelre_de_nagyon_kozel_a_megallapodas
    .
    Nem kell, de lesz – nagyjából ezt jelenti a dolog.
    .
    Még jó, hogy az IMF nem különösebben sértődékeny, másképpen már rég elhajtották volna ezt a nyikhajt a tetves országával együtt a francba.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (8 szavazatból)
  18. Az IMF és az EU is statisztál ahhoz, hogy a magyar kormány az orruknál fogva vezesse őket! Már a harmadik IMF-s tárgyalóbiztos szórakozik velük! Orbán pedig röhög a markába, mert ő nem hazudik, mint a Gyurcsány, ő csak pávatáncol!!!!
    Azért adhatnának magukra (IMF és EU), hogy egy koldus ne vegye őket palira!
    Ma is kijelentette Orbán, hogy közel a megállapodás és a sok magasan iskolázott elhiszi….néha nem tudom, mit gondoljak róluk, hogy egy bugris kokiosztogató így meg tudja vezetni a fél világot! Miért nem ismerték még ki?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +9 (11 szavazatból)
  19. Beiratkozhatna a Kuszaszemű egy közgazdasági tanfolyamra, hogy megtanulja: pénz nem adóból lesz, hanem termelésből, értékesítésből, haszonból.
    Azon kéne fáradozniuk baltás Pávatáncossal együtt, hogy vonzóvá tegyék az országot (nem pedig azon, hogy mindenki utáljon minket), s így növekejen az értékteremtés.
    Kuszaszemű! Vésd az eszedbe: ÉRTÉKTEREMTÉS nem pedig adósarc!!!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (8 szavazatból)
  20. csakén:
    .
    - Alighanem félreérted az IMF hozzáállását.
    .
    Ők annyit tesznek, hogy adnak egy keretet, melyben elvárások vannak. Nem feltételek, hanem minimális elvárások, hogy kölcsönt adhassanak. Ha valaki az elvárások teljesítése helyett így őrjöng mint orKbán, akkor az IMF képviselők vállat vonnak, és azt mondják: OK, akkor mi megyünk is, majd ha hajlandóak vagytok tárgyalni, visszajövünk.
    .
    És kb. így tesz az EU is.
    .
    Egy nulla gazdasági- politikai erejű pucérseggű ország (magyarsztán) elmebeteg vezérével ők egyszerűen ennyit foglalkoznak, nem többet.
    .
    Mit érdekli őket, hogy a koldus hőzöng, amikor egy kevés pénzt akarnak neki adni, mert ez kb. ennyi nekik.
    .
    Nagyon jól tudja mindenki az EU- ban, hogy kivel van dolguk, de annyiban hagyják. Mert olyan szintű senkiről van szó, akiért nem érdemes többet tenni, mint otthagyni, hadd tomboljon.
    .
    Ezt véled te az EU és az IMF inkompetenciájának orKbán- és magyar ügyben, pedig szerintem inkább erről lehet szó, amire én gondolok.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (7 szavazatból)
  21. Én pipa vagyok ezért a macska-egér harcért, mert nagyon sok emberéletet követelt már eddig is! Tudom, hogy ez nem tartozik az IMF-re és az EU-ra sem, de sajnálom az embereket, gyerekeket főleg,akik úgy mennek a télnek, hogy nemcsak éhezni fognak, hanem kihülni a valamikor nyugis otthonaikban!
    Amikor egy gyerek a szűlője szemében meglátja a félelmet, a bizonytalanságot, a megvertséget, na annak a gyereknek a lelkivilága egy életre oda lesz!
    Piaci elemzők – erről is szól a történet.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +9 (11 szavazatból)
  22. “Matolcsy a föld alatt is pénz után kajtat”

    Bárcsak ott kajtatna már a jobbkéz, gazdástul!
    Ördög nyugosztalná őket!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (5 szavazatból)
  23. Selmeczi Gabriella:… az MSZP és az LMP is vissza akarja a bankárkormányt….
    Nem tudja, hogy kinek a nevét adták gazdasági programjaikhoz és valami kártyát is elneveztek arról az emberről, akinek a híres műve a HITEL c. viseli….
    Ezek néha szoktak gondolkozni is, vagy csak vagdalkoznak?!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (4 szavazatból)
  24. ha oda dukták a nokiás dobozt.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (3 szavazatból)
  25. Ha a Matolcsy a föld alatt van akkor jó helyen van, remélem legalább a szenet felhozza…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
Kapcsolódó cikkek

Szabadságharc adóforintokból 2012. október 10. szerda | AN

A magyarok és a tündérmese 2012. szeptember 29. szombat | AN

Matolcsy távozását követeli az MSZP 2012. augusztus 15. szerda | AN

Külföldön is kaszálni akar a Fidesz 2012. augusztus 8. szerda | AN

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos