Ronai and Ronai
AMERIKAI

A Sandy hurrikán elronthatja a Halloween-t 2012. október 28. vasárnap 21:47

  • Hozzászólások(9)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
A Sandy hurrikán elronthatja a Halloween-t

New York – Kíváncsisággal vegyes félelemmel várja New York és a keleti part lakossága a Sandy hurrikán érkezését. Az elmúlt években több alkalomból katasztrófát jósoltak egy-egy nagyobb trópusi vihar érkezésekor, de New York partjainál a viharok rendre megszelidültek, és a károk kisebbek voltak a vártnál. Most az Egyesült Államok történetének egyik legnagyobb kiterjedésű viharára számítanak, amely érintheti a keleti part északi részén a legnagyobb városokat, Bostont, New Yorkot, Washingtont, Baltimore-t és még Philadelphiát is.

New Yorkban nincs pánik, de Bloomberg polgármester 375 ezer ember kitelepítését jelentette be az elővigyázatosság kedvéért. A dolgozókat most értesítik, hogy hétfőn ne menjenek dolgozni, az iskolák várhatóan New Jerseyben is zárva maradnak. A legnagyobb veszélyt a légvezetékek miatt az áramkimaradások okozhatják.

A Sandy hurrikán várhatóan hétfőn este éri el az USA keleti partját, és több tízmillió embert érinthet. A vihar hatalmas áradásokat okozhat, mert tíz méterrel emelheti meg az óceán vízszintjét. A Sandy jellegzetessége, hogy keveredik benne a trópusi és az északi vihar, ezért havazásra is lehet számítani, de mindenképpen hatalmas szélre és irtózatos mennyiségű esőre. Az egyébként csendes vasárnapi napokhoz képest tele vannak az áruhásak, a lakosság főleg vizet, gyertyát vásárol. A boltok nagy táblákon hirdetik, hogy víz kapható. Mivel sok helyen csak autóval lehet eljutni egy-egy üzletbe, arra készülnek sokan, hogy napokig nem jutnak majd el boltba, vagy az áramkimaradás miatt nem nyitnak ki az üzletek.

Michael Bloomberg szerint ez most egy valóban veszélyes vihar lesz, ezért azt kérik, hogy az emberek fogadjanak szót az evakuálási felszólításnak. Az üzletek ablakait a szokásoknak megfelelően bedeszkázzák. Vasárnap estétől már nem lesz New Yorkban tömegközlekedés, a taxik azonban járnak, amíg csak lehet. ew Jerseyből várhatóan nem mennek majd vonatok New Yorkba, ezért a legtöbb helyen a dolgozók otthon maradnak. Töröltek mris egyes repülőjáratokat, a közlekedésben fennakadások vannak, az utakon nagy dugók alakultak ki.

A helyzet ellentmondásos, mert ugyanakkor Manhattanben már péntek óta halloween kosztümökben járnak az utcán, a bárok tele vannak a Halloweenre beöltözött szórakozókkal. A Halloween napján mindez zavarhatja a gyerekek házalását is. Tavaly ilyenkor kidőlt fákat és lezuhant villanyvezetékeket kellett kerülgetni egy másik vihar miatt, ezért sok helyen egy nappal később tartották meg a Halloweent, amikor a kosztümbe öltözött gyerekeknek cukorkákat adnak. Ha szükségállapotot hirdetnek, akkor biztosan elmaradnak a házalások, és veszélybe kerülhet a híres New York-i Halloween Parade is. A Halloween miatt egyesek a Sabndy hurrikánt Frankenstorm néven várják. A vihar befolyásolja az elnökválasztási kampányt is, Romney és Obama több programot lemondott, és sokan elmennek a korai választások lehetőségével élni, mert nem biztosak abban, hogy a választások napján ezt meg tudják tenni.

A Sandy hurrikán miatt már 66 ember vesztette életét a karibi térségben, ezért a veszélyt most egyre komolyabban veszik a szélsőséges viharokhoz szokott amerikaiak is.

Az Amerikai Népszava stábjának magyarországi vendégekkel a Metropolitan Operába van jegye hétfőre. Az előadás várhatóan elmarad.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 5.0/5 (2 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +2 ( 2 szavazatból)
A Sandy hurrikán elronthatja a Halloween-t, 5.0 out of 5 based on 2 ratings

Címkék:, , ,

  • Hozzászólások(9)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

9 Reader’s Comments

  1. Gazsi bácsi lótetű

    Az Amerikai Népszava stábja vigyázzon magára és családjára!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +14 (16 szavazatból)
  2. Nem csak a Halloweent!A komfort erzetemen is rontott!Nagyon vigyazzon magara mindenki,es ha nem muszaj(nem eletbevago’),ne mozduljon ki otthonrol!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (4 szavazatból)
  3. SADY? AZ SEMMI
    *
    Ne dicsekedjetek, hogy nálatok hurrikán így meg orkán úgy…!
    Nálunk, idehaza bizony hasonló katasztrófa van készülőben. Mondanám, hogy bi-bi-bí, ha nem lenne annyira komoly a helyzet.
    A készülő hurrikán magja, illetve a szeme az IMF, pontosabban csak lesz az IMF. Ez az intézmény amely normális működése során – mint most is – normális esetben bizonyos államokban olyan védekezési reflexet idéz Elő, melynek hatására azok képesek lesznek a feltételeit teljesíteni. Ellenben abnormális esetben és abnormális államvezetés esetén – olyanoknál akiken például eluralkodak a maguk alkotta, úgynevezett “unortodoxia” tünetei, elsősorban az unkorrekcia, és az ungusztiotikus-pávatánc, stb. – már e szervezet sem képes megmaradni segítő szándéka mellett, és kivonul az adott térségből… Teljesen evidens, hogy az ebből végzetes előálló . v á k u m . (a hurrikán szeme) rövid vihar előtti csend után a beszippantott hamis érdekek, akaratok és sötét szándékok erejéből oly sűrű légörvényt hoz létre, amely az adott ország szélességében mindent, – ami jó még maradt, azt is – elsodor, elsöpör és marad a káosz meg a romhalmaz…
    Ezt mondja a meteorológia tudománya, amelyet Orbanisztán minden politológus tanácsadója betéve tudhatna, de figyelmeztetés, vészjelzés helyett inkább hergelik, uszítják a magát unortodoxnak tituláló amatőr vezetést, melynek csakis végzetes, mindent elsöprő tájfun lesz az eredménye…
    Hát így és ettől rettegünk kedves New-York-iak mi is – itt a Pesti Boradway-en…
    *

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (4 szavazatból)
  4. Bocs’ Te jószándékú hurrikán! A neved helyesen írva: SANDY.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  5. Legyen mindenki óvatos arrafelé.
    Egy ilyen vihar nem tréfál :(

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  6. Gabriella Horváth

    Mindenki vigyázzon nagyon magára!!!!!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  7. Én is nagyon aggodom a SANDY miatt.Lányom és kettő unokám Philadelphia mellett laknak és élnek.Értük aggodok.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  8. kedves KORDON BLUED! Azt hiszem a szíved neked se a helyén van. Gondolkozzál már el mit írsz. Ez természeti katasztrófa nem politika.A kettő között különbség van. Egy természeti katasztrófa végett,akár emberek milliói halhatnak meg. A másik maga a nép hogy a vezetőségek mit tesznek és hogyan arról egy ország lakossága nem tehet. Álljon már meg a menet emberek vagyunk nem állatok! A politikusokat egy országban sem tudom sajnálni. De a népet igen. Gondolkozz már el milyen ember akarsz lenni! Mi ez a beszéd hogy dicsekedtek…? Az agyad nálad van,használd is!!!!!!!!!

    VN:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  9. Andrea Lawrence

    KORDON, nem dicsekedik senki a hurikannal, nem kertunk belole. Sajnalom az otthoni helyzetet, de itt sem jobb.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
Kapcsolódó cikkek

Nagy siker a Sorstalanság New Yorkban 2014. április 14. hétfő | AN

Nem a Coccolino-t nézték kokainnak 2013. január 2. szerda | AN

Világvége hangulat a Sandy után 2012. november 7. szerda | AN

Ingyen ételt és vizet osztanak New Yorkban 2012. október 30. kedd | AN

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos