Ronai and Ronai
AMERIKAI

290 forint egy liter benzinért, botrány! 2012. október 10. szerda 9:29 | AM Forrás: MTI

  • Hozzászólások(9)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
290 forint egy liter benzinért, botrány!
Los Angeles – Rekordmagasságba, több helyen a gallononként az 5 dollárt (a literenként mintegy 290 forintot) meghaladó tartományba szöktek a benzinárak Kaliforniában, ami miatt hétfőn felmerült a manipuláció gyanúja. Az autósok ingerültek, bár a világ jó néhány pontján ujjonganának ilyen árak láttán.
.
A legnépesebb amerikai szövetségi állam kútjainál harmadik napja sorra dőlnek meg minden idők csúcsai. A benzin átlagára hétfőn gallononként 4,668 dollár (literenként mintegy 270 forint) volt. Los Angelestől délre egy töltőállomáson 6,65 dollárért (literenként mintegy 384 forintért) adták a legalacsonyabb, 87-es oktánszámú benzint.
.
Dianne Feinstein kaliforniai demokrata képviselő felszólította a Szövetségi Kereskedelmi Bizottságot (FTC), vizsgálja ki az ügyet annak érdekében, hogy megvédje a lakosságot a „rossz szándékú” üzleti manipulációtól. A szenátor szerint a nyilvánosan hozzáférhető adatok szerint semmi sem indokolja a rendkívüli áremelést.
.
Kaliforniában ideiglenesen le kellett zárni az Exxon Mobil egyik finomítóját és a Chevron egyik csővezetékét is, ám az adatokból Feinstein szerint az olvasható ki, hogy most gyakorlatilag ugyanannyi benzint állítanak elő, mint tavaly ilyenkor, és a készletek sem maradnak el az akkoriaktól.
.
Az árak az után szöktek a magasba, hogy Dél-Kaliforniában a múlt héten leállt az Exxon Mobil egyik olajfinomítója, de pénteken már újrakezdődött a termelés. A helyzetet az is befolyásolja, hogy továbbra sem üzemel az a Chevron-finomító, amelyben augusztus 6-án tűz ütött ki.
.
Szakértők szerint az árak, amelyek alig két hét alatt 60 centet (péntek óta 20 centet) emelkedtek, néhány napon belül visszatérnek a normális szintre. Kaliforniában a rendkívüli helyzetben a hatóságok engedélyezték, hogy az olajtársaságok elkezdjék árusítani a téli benzinkeveréket, amely rendes esetben csak október 31-től kerül a töltőállomásokra.
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 5.0/5 (2 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 0 ( 2 szavazatból)
290 forint egy liter benzinért, botrány!, 5.0 out of 5 based on 2 ratings

Címkék:

  • Hozzászólások(9)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

9 Reader’s Comments

  1. Azert ez igy megteveszto. Nem veszi figyelembe a helyi a viszonyokat.
    Kaliforniaban szinte alig van tomegkozlekedes es nagyok a tavolsagok. Tehat muszaj vezetni ha barhova is el akar jutni az ember. Nemcsak munkaba, iskolaba de ennivalot venni is. Nincs a sarkon bolt ahol bavasarolhatsz es gyalog megkozelitheto, jo esetben 10km-en belul van a legkozelebbi hely de lehet joval tobb. A munkahey, az iskola ha 50km-en belul van meg kozelinek szamit (ez alapjan korzetesitenek).
    Egy atlag kaliforniai az elete egy hatodat vezetessel, autoban tolti, pusztan emiatt. Ez azt jelenti naponta kb 100 km-t kocsikazik. Na igy szamolja ki mindenki mennyibe kerul a havi benzin!!!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -1 (9 szavazatból)
  2. miezittenkérem?

    Megszakad érte a szívem. Én is kocsikázok napi 100km-t, csak egy pöttyet drágább üzemanyaggal, igaz, szerencsére a hazainál magasabb fizetéssel.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (4 szavazatból)
  3. miezittenkerem: Ez a tipikus “gusztustalan magyar” beszolas. Karorvendes akar lenni vagy dicsekves? Mert bezzeg te milyen f@sza gyerek vagy Mo-on? Megengedheted magadnak?
    Na akkor megegyszer, Californiaban ez az atlagemberekre vonatkozik a “zemberekre” nem mindenki mozisztar.
    Akiknek munkaba kell jarni, meg a gyerekeket iskolaba vinni minden nap.
    Valoszinuleg fogalmad sincs rola, vagy szerinted is mindenki annyit er amennyije van?
    Ebben az a legjobb, hogy egy ilyenert Californiaban meg egy kogazdag amerikai is (akinek nem gond a benzinar) sem allna veled szoba tobbet.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -1 (5 szavazatból)
  4. Z
    2012. október 10. szerda
    16:58
    Azért nem kellene siratni annyira őket, hiszen min. 8dollár az órabér, és 1,2 dollár a benzin, tehát azért marad is a bukszába lóvé, nem úgy mint itthon.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  5. z
    Ennyire nem kellene nekiesned annak, akinek más a véleménye, olyanokat meg pláne nem kellene a fejéhez vágni, amik nem is szerepeltek a hozzászólásában.

    Bár tudom, hogy pont Kaliforniában sokan használnak környezetkímélő, és alternatív hajtással szerelt autókat, de azért az USA-ban még mindig a böszme motorral szerelt pick-up-ok és a hatalmas 4WD terepjárók a legnépszerűbbek. Tehát volna mit visszafogni magukon a kaliforniaiaknak is, mert a túl alacsony üzemanyagár senkit nem késztetett a takarékosságra.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (4 szavazatból)
  6. Kritizálóknak! Valóban más viszonyok vannak a tengeren túlon. Emlékeztessem az irgykedőket, hogy a II, Világháborúban csak az USA 54 repülőgép hordozót és kisebb kisérő hordozót tudott építeniVilághatalom, már akkor csúcstechnológiával. Mi , óhazaiak csak akkor pofázhatnánk, legalább 8 vacak II, Világháborús repülőgép hordozót tudnánk megépiteni, a hozzá való 50 kisérő rombolóval egy legalább 100 másik ellátó hajóval.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -2 (2 szavazatból)
  7. Sajna ez van !, megtanultok biciklizni, kicsit legalább lefogytok, higgyétek el sokkal jobb lesz! A benzin már soha nem lesz olcsóbb mint most, csak hogy képbe legyetek, nemsokára a mai ár duplája, én 1-2 évre teszem max!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  8. Talán, ha kiszállnának a 30 litert százon zabáló SUV-okból, akkor olcsóbban kijönnének. Az a jani, akinek nagyobb a pickup-ja. Dupla kerekek hátul, és minden amit még európai csak itt lát.
    Még nem elég drága a 87-es, hogy visszavegyenek a magamutogatásból. Ez Kalifornia, legalább is L.A. környéke. Mintha napszúrást kapta volna…
    Emellett minden drágább mint máshol az államokban. Vándorolnak is el, akinek már drága az élet. Csak nem New Yorkba…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  9. Szóval az amerikaiak nem jönnek hozzánk tankolni. Kár.
    Biztos másképp néznének ránk ha tudnák, hogy kb. 5 liter amerikai benzin árából vehetek 1 kg ( 2 font) húst és 1 kg kenyér 1 liter amerikai benzin ára.
    A magyar autós 1 liter benzin áráért (500 Ft) majdnem 2 liter amerikai benzint kaphat.
    A tömegközlekedésről meg annyit, hogy a havi bérlet költségemből (24000 Ft)
    Amerikában talán két teli tank is kijönne.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
Kapcsolódó cikkek

A nők többet áldoznának autóra 2012. október 25. csütörtök | AN

Csúcson a kaliforniai benzinár 2012. október 7. vasárnap | AN

Július óta először csökkennek a benzinárak 2012. szeptember 25. kedd | AN

Megint nyolc centtel drágult a benzin 2012. szeptember 10. hétfő | AN

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos