Ronai and Ronai
AMERIKAI

Magyar forgatókönyvek Londonból 2012. szeptember 30. vasárnap 23:11 | AN Forrás: MTI

  • Hozzászólások(6)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Magyar forgatókönyvek Londonból
London – Tartósan kedvező piaci folyamatok esetén a következő tíz évben 60 százalék alá süllyedhet a hazai össztermékhez (GDP) mért magyar államadósság-ráta, közölték újonnan összeállított hosszú távú előrejelzésükben londoni felzárkózópiaci elemzők.
.
A Morgan Stanley globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni elemzőstábjának egy évtizedre előretekintő, adósságfenntarthatósági modellszámításokkal összeállított forgatókönyvcsokra azonban tartalmaz egy borúlátó változatot is, amely – rosszul alakuló külső piaci környezet esetén – az előrejelzési időszak végére 90 százalékig emelkedő adósságrátát mutat ki.
.
A ház három forgatókönyv-változata közül mindazonáltal az alapeseti is viszonylag kedvező.
.
A Morgan Stanley londoni elemzőinek központi forgatókönyve ugyanis az, hogy a piaci környezet a következő időszakban meglehetősen jó marad, az IMF/EU-megállapodás 2013 elején létrejön, és a magyar gazdaság növekedési üteme – az idei évre várt 1,2 százalékos visszaesés és a 2013 egészére feltételezett 0,7 százalékos növekedés után – a 2022-ig terjedő időszakban 1,5 százalékos éves átlagra áll be.
.
E forgatókönyv az idén 2,8 százalékos, jövőre 3,7 százalékos GDP-arányos államháztartási hiánnyal számol, ám a 2015 utáni időszakra egészen a 2022-ig tartó periódus végéig jórészt 3 százalék alatti deficiteket valószínűsít.
.
Ebben az előrejelzési változatban 2013 után 260 forint/euróra erősödő, és ezt az átlagot végig tartó forintárfolyam, az ötéves állampapír esetében a jövő év végéig 5,5 százalék alá süllyedő hozamszint szerepel.
.
A Morgan Stanley számítási módszere alapján mindez azt is jelenti, hogy a szuverén magyar törlesztésleállási kockázat ellen kínált piaci biztosítási cseretranzakciók (credit default swaps, CDS) középárfolyama az irányadó ötéves államkötvény-lejáratra az idén 350 bázispontig, 2013-ban 300 bázispontig süllyed.
.
Ez a magyar törlesztéskockázat piaci megítélésének jelentős javulását jelentené.
.
Az S&P Capital IQ globális piaci adatszolgáltató és elemzőcsoporthoz tartozó londoni CMA piacfigyelő cég kimutatása szerint a magyar CDS-középárfolyam valamivel 380 bázispont felett zárta pénteken az elmúlt kereskedési hetet a londoni piacon.
.
A péntek estére kialakult magyar CDS-árazások azt jelentik, hogy egységnyi, tízmillió euró névértékű ötéves magyar államkötvényre jelenleg 380 ezer eurónál valamivel magasabb éves középárfolyamon kínálnak határidős törlesztéskockázat-biztosítási kontraktusokat Londonban.
.
Az idei év első kereskedési hetében még 750 bázispont feletti magyar CDS-rekordokat mértek Londonban, így az év eleji szintnek most már hozzávetőleg csak a fele a magyar CDS-árszint.
.
A CDS-tranzakciók árazása jelzi, hogy a piac mennyire ítéli kockázatosnak azt az állami vagy vállalati adóst, amelynek kötelezettségeire az adott határidős törlesztésbiztosítási kontraktusok vonatkoznak.
.
A Morgan Stanley e központi forgatókönyv-változata alapján a cég által jelenleg 80,6 százalékra becsült magyar államadósság-ráta a 2022-ig tartó időszak végére 71,3 százalékra csökken.
.
A ház elemzői által kidolgozott legrosszabb forgatókönyv az idén és jövőre is recesszióval – 1,5, illetve 0,3 százalékos GDP-mínusszal –, 2014-ben stagnálással, utána pedig mindössze 0,5 százalékos éves átlagos növekedéssel, emellett a költségvetési helyzet jelentős ciklikus romlásával és 4 százalék felett beragadó államháztartási deficitekkel számol, arra az esetre, ha a külső finanszírozási kondíciók nehézzé válnak, és nem jön létre az IMF/EU-megállapodás.
.
E forgatókönyv-változat alapján a forint árfolyama 300 forint/euróra gyengülne az idei év végéig, és az előrejelzési időszak végéig is 290 forint/eurós éves átlagokat tartana. Az ötéves lejáratú állampapír hozama 8 százalék fölé emelkedne vissza, és a magyar szuverén kötvénykötelezettségek CDS-kontraktusai 500 bázispontra drágulnának.
.
Erre az esetre a Morgan Stanley elemzőinek számításai 2022-ig 90 százalékra emelkedő államadósság-rátát mutatnak ki.
.
A ház által kidolgozott legkedvezőbb forgatókönyv alapján ugyanakkor már 2012 végére megszületik az IMF/EU-megállapodás, a kormány szilárdan tartja magát az egyezményben foglaltakhoz, a külső környezet kedvező marad, és mindez enyhébb, 0,8 százalékos idei GDP-visszaesést, 1,4 százalékos jövő évi növekedést, és az időszak későbbi szakaszában 2,5 százalékra beálló éves átlagos növekedési rátákat eredményez.
.
A GDP-arányos államháztartási deficit e változat alapján az idén és jövőre is 3 százalék alatt marad, a 2022-ig tartó előrejelzési időszak második felében pedig 2 százalék alá csökken. A forint 2013-ban 250 forint/eurós árfolyamszintek környékére erősödik, az ötéves állampapír hozama 5 százalék alá, a CDS-középárfolyam 250 bázispontra süllyed 2013 végéig.
.
A cég londoni elemzőinek grafikus kimutatása szerint e forgatókönyv megvalósulása esetén a magyar államadósság-ráta 2002-re a GDP-érték 57 százaléka csökkenne.
.
A Morgan Stanley szakértői hangsúlyozzák az elemzésben, hogy a magyar gazdaságra mindhárom forgatókönyv recessziót jósol 2012-re, és a legkedvezőbb változat is csak fokozatos élénkülést valószínűsít a következő évekre.
.
Az idei egész éves magyarországi recesszió konszenzusos előrejelzés Londonban.
.
Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) jelenleg érvényes, néhány hete közzétett legújabb előrejelzésében 2012-re 1,3 százalékos magyar GDP-csökkenést, jövőre 0,4 százalékos növekedést jósolt.
.
A Capital Economics londoni elemzőcsoport szakértői 2012-re és 2013-ra is recesszióval – 1,5, illetve 0,5 százalékos visszaeséssel – számolnak a magyar gazdaságban, bár ez utóbbi előrejelzésükkel kisebbségben vannak a londoni elemzői közösségen belül.
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 5.0/5 (2 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +1 ( 1 szavazás)
Magyar forgatókönyvek Londonból, 5.0 out of 5 based on 2 ratings

Címkék:, ,

  • Hozzászólások(6)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

6 Reader’s Comments

  1. Minnél roszabb , annál jobb.
    / Egy híres magyar gondolkodó kiskátéja /

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  2. Játék a szavakkal, no meg a számokkal. :(((

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  3. Ennek az elemzésnek annyi az értelme, mint a régi kérdésnek: Milenne, ha a nagynénikémnek pöcse volna?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  4. A magyar politikai maffia erre játszik. Kis gazdasági enyhülés 2013-14-ben, és akkor könnyebb befogni a nép száját. Lehet majd óriási sikereket vizionálni.
    (A rabszolga kér szemmel több búzát kap a tenyerébe, igaz, hogy kissé pudvás, és korábban sokkal több volt, de tavalyhoz képest mégis javulás.)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  5. Leslie G. Charteris

    “Kedvező piaci folyamatok esetén 60% alá is csökkenhet az államadósság ráta, ellenkező esetben akár 90% folé is nőhet”.Ez a kijelentés a meteorológia nyelvére lefordítva úgy hangzik, hogy ” Ha az égbolt alja este vörösen ízzik, az idő holnap ilyen lesz, vagy megváltozik.”

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  6. Ezek a londoni elemzők gy tűnik tanultak Matolcsy tündérmeséiből.
    “Legboldogabb nemzet leszünk” , “A régió legversenyképesebb országa leszünk.” “unortodox gazdaságpolitika sikere”
    Mindegy mit mondanak csak az optimizmust és a reménységet erősítse ebben a kilátástalan helyzetben!
    A válság 2. hulláma jobban fog fájni mint az elsö.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
Kapcsolódó cikkek

Nem érzi magát bűnösnek a bankár 2012. március 11. vasárnap | AN

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos