Ronai and Ronai
AMERIKAI

Obama meghosszabbította a kubai kereskedelmi embargót 2012. szeptember 11. kedd 10:43 | AN Forrás: MTI

  • Hozzászólások(9)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Obama meghosszabbította a kubai kereskedelmi embargót
Washington – Barack Obama amerikai elnök hétfőn kiadott rendeletében meghosszabbította a Kubát sújtó kereskedelmi embargót.
.
Az elnök az ellenséggel való kereskedelmet megtiltó, valamint a kubai demokráciáról rendelkező törvények alapján további egy évvel hosszabbította meg a tilalmat, amelynek hatálya szeptember 14-én járt volna le.
.
Washington először 1960 októberében, a Fidel Castro vezette kubai forradalom után tiltotta meg a Kubával való kereskedelmet, amit a későbbiekben több alkalommal is megszigorított. Az Egyesült Államok az embargót a szigetországba mintegy 6 milliárd dollár értékűre becsült amerikai vagyon lefoglalásával, valamint az emberi jogok kubai helyzetével indokolja.
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 1.0/5 (2 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 0 ( 0 szavazatból)
Obama meghosszabbította a kubai kereskedelmi embargót, 1.0 out of 5 based on 2 ratings

Címkék:

  • Hozzászólások(9)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

9 Reader’s Comments

  1. Kellenek a kubai emigráns szavazatok!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (2 szavazatból)
  2. Helyes döntés.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -1 (3 szavazatból)
  3. Kedves “maxvel”!
    Ez a sommás vélemény, így ebben a formában enyhén szólva is vitatható.
    A helyzet (az igazság, ha még ismert ez a szó egyáltalán) ennél jóval bonyolultabb. és a mérleg nyelve nem az amerikaiak oldalán áll.
    Az amerikai vagyon államosítására ugyanis egy olyan össztársadalmi összefogással – tehát nem import termék – győzelemre vitt forradalom után került sor, mely több okból kifolyólag is egyszerűen kényszer lépés volt.
    Az a forradalom a kezdeti időben messze nem volt se szocialista, se kommunista, egyszerűen megfogalmazott célja egy igazságosabb társadalom felépítése volt.
    A poklok legmélyebb bugyrai is kismiskák azokhoz az állapotokhoz képest, amelyek akkor, abban az időben Kubában uralkodtak, “hála” az amerikai gazdasági dominanciának.
    Csak az akkori amerikai adminisztráció idióta viselkedésének volt köszönhető, hogy képtelen volt a legkisebb kompromisszumra is, és ezzel szinte belehajszolta az akkori kubai vezetést ezekbe a radikális lépésekbe. Továbbá kőkeményen hozzájárult a “forradalom” radikalizálódásához.
    Ezek egyike sem szerepelt az eredetileg elérendő célok között.
    Az viszont igaz, hogy ehhez minden feltétel rendelkezésre állt.
    Castro személyes tekintélye és képességei, a közhangulat állapota és nem utolsósorban a kubaiaknak a függetlenségi háborúban szerzett hagyománya stb…
    Tehát csak azt kell mondanom, hogy ez ezért egy kicsit bonyolultabb, és árnyaltabb megközelítést kíván.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -1 (1 szavazás)
  4. caretero.

    A havanni csegevarista-kasztróista kommunista terrorrezsimnek nem szabad bekapcsolni amerikai pénzen a lélegeztető gépet! Nincs kompromisszum, míg a kubai nép élősködő parizitái elnyomnak 11 millió jogtalan kubai polgárt! Ha a kubai terrordiktatúra urai hajlandók változtatni politikájukon, akkor lehet beszélni a humanitárius célokat szolgáló embargó eltörléséről. Csak tőlük függ, nekik kell megtenniük az első lépést.

    Ne higgy az aljas kommunista propagadnának. A kubai nép paradicsomi állapotok között élt Batista idején, ha azokat összehasonlítjuk Che Gyilkos Guevara és Fidel Véreskezű Castro rendeszerével.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -2 (4 szavazatból)
  5. maxval.Na és a kapitalista bankáruralom alatt állo nyugat vajon demokratikus?Már rég nem az mert a profit lett az isten meg a pénz mindenek felett.Nincs már semmi ami ne a pénzről szólna mindenki agya úgy lett sikeresen átállitva hogy fogyassz mértéktelenül úgysem élsz örökké nincs isten az azonos nemüek házassága a legnagyobb liberális siker mert ez a normális és még sorolhatnám.Mielőtt megitélünk jusson eszünkbe :”az vesse rá az első követ aki közületek bűntelen”

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (4 szavazatból)
  6. maxvel
    A kubai – amerikai kapcsolatok árnyalt elemzése szétfeszítené e post-műfaj kereteit. Így tehát, különösebb magyarázat és érvelés nélkül néhány saját szememmel megtapasztalt – éveket éltem ott – tényt azért elmondanék.
    Hogy a jelenlegi rendszernek vannak haszonélvezői, az vitathatatlan. De könyörgöm a világon másmilyen rendszer nem létezik. Felső tízezer mindenűtt van és máshol (sokkal nyitottabb társadalmakban) ez még nagyságrendekkel nagyobb. És a társadalmi mobilitást ott – mind horizontálisan, mind vertikálisan – nem akadályozza semmi és senki.
    Az is igaz viszont, hogy ez azért nem jelent korlátlan mozgásszabadságot.
    De azért az elgondolkodtathatna mindenkit, hogy immáron több mit fél évszázada elég jól elvannak így.
    Hogy szeretnének többet és bővebben fogyasztani az természetes. De ez messze nem jelenti a fogyasztói társadalom megvalósításának igényét.
    A kapitalista társadalom “áldásait” – a forradalom előtti időkre gondolok és ebben a Batista korszak különösen élen járt – a saját bőrükön tapasztalták meg. A valóban parazita réteg tobzódását, a mindent átszövő korrupciót, a megélhetési életformává vált prostitúciót és főleg vidéken olyan mélységes szegénységet és nyomort amit ma legfeljebb Afrikában tapasztalhatunk.
    Pedig ott is kapitalizmus van, csak egy kicsit másmilyen mint ami a mi vágyaink közt is szerepel.
    Egy szegény, főleg iparilag fejletlen országba, ha tőke beteszi a lábát ott kő kövön nem marad. Ez az alapvető természetéből fakad. Egy komoly belső potenciállal, vagyis érdekérvényesítő képességgel rendelkező társadalom esetében már más a helyzet. az rendelkezik azzal az erővel, hogy negatív tulajdonságai kordában tartsa, és valóban hozzájáruljon a kooperáló fél fejlődéséhez és kiteljesedéséhez.
    A hatalom birtokosai viszont mindent elkövetnek annak érdekében, hogy ez ne következzen be. Kinek van szüksége egy erős ellenfélre?
    Na ezért az embargo.
    Az az említett 10 millió valóban nem él nagylábon, de azért valamit sejtenek az előbbiekben kfejtettekből és bár szeretnének jobban élni, de nem minden áron.
    Nem mindenki gondolkodik így. És azoknak valóban nem jó.
    De soha se éreztem, vagy tapasztaltam egy másodpercig sem, hogy tevékenységüknek komoly tömegbázisa lenne.
    Most így befejezésül sem tudok semmi okosat mondani. Bonyolult ügy ez.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -2 (4 szavazatból)
  7. KAKAS:
    “Na és a kapitalista bankáruralom alatt állo nyugat vajon demokratikus?”
    Igen, az.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  8. szerintem semmivel nem elnyomobb a rezsim Kubaban mind Kinaban, akkor Kinaval miert kereskednek?
    Nagyon kilog a lo laba!!!! penz beszel a kutya ugat ha Kuba telelenne penzel akkor az USA sem szivozna veluk de igy egy csoro orszaggal lehet ez nagyon gusztustalan

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (2 szavazatból)
  9. Amikor Nixon ellátogatott Pekingbe Art Buchwald megkérdezte :
    Mi ér többet Nixon pekingi látogatása vagy egy kubai szivar?
    szerintem a kubaiak boldogan beengednék az amerikaiakat, de az amerikai elnökök a kubai emigráció foglyai és nem tudnak jönni.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -1 (1 szavazás)
Kapcsolódó cikkek

Kuba szerint jól van Alan Gross 2012. szeptember 13. csütörtök | AN

A Fehér Ház elítélte a kubai letartóztatásokat 2012. július 26. csütörtök | AN

Megbénult Gross a havannai börtönben 2012. június 15. péntek | AN

Kuba normalizálná kapcsolatait a disszidensekkel 2012. április 30. hétfő | AN

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos