Ronai and Ronai
AMERIKAI

Nem kaphatnak ügyvédet az LMP-sek 2012. július 11. szerda 16:35 | AN Forrás: MTI, Index

  • Hozzászólások(51)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Nem kaphatnak ügyvédet az LMP-sek
Budapest – Az LMP szerint az emberek többsége torkig van a kartellpártokkal és a mögöttük lévő érdekcsoportokkal – ezzel indokolják legújabb akciójukat, amelynek során odaláncolták magukat a legfőbb Simicska-Nyerges érdekeltség, a közbeszerzési pályázatokat aránytalan mértékben nyerő Közgép telephelyéhez. A Fidesz mindezt politikai támadásnak nevezte.
.
Az LMP több képviselője és körülbelül két tucat aktivistája hatolt be a Közgép Zrt. budapesti, XXIII. kerületi központjába szerda délelőtt. A demonstrálók egymáshoz láncolták magukat, és a bejárati sorompónál leültek a földre. Jávor Benedek frakcióvezető azt mondta, akciójukkal arra akarják felhívni a figyelmet, hogy „ma egy szűk oligarchacsoport irányítja az országot, Simicska Lajos tulajdonos és Nyerges Zsolt elnök pedig átvette az irányítást a gazdasági élet felett”. A párt parlamenti képviselői közül Jávor Benedek mellett Karácsony Gergely, Szabó Rebeka, Dorosz Dávid, Vágó Gábor, Szél Bernadett, Szilágyi László, Kukorelly Endre és Scheiring Gábor vett részt a demonstrációban.
.
A cég bejáratánál két-két aktivista „Itt tűnik el a pénzed!”, illetve „Nem leszünk Simicska-gyarmat!” feliratú transzparensekkel állt. A sorompón belül, az út két oldalán csendben ülő LMP-sek kezében kisebb táblák voltak, többek között „Elég volt az oligarchákból”, „Fideszes pénzszivattyú” és „Magyar közgéptársaság” feliratú táblákat tartanak az ölükben. Az LMP-sek nem zárták el a közlekedés elől a bejáratot, az autók is áthajtottak közöttük. Palotás Gábor munka és tűzvédelmi igazgató megkérte a demonstrálókat, hogy hagyják el a területet, mert a telep területén munka zajlik és tettük balesetveszélyes.
.
A Közgép épülete előtt tartott sajtótájékoztatóján Heltai László, a párt szóvivője azt mondta, békés demonstrációjukkal arra akarják felhívni a figyelmet, hogy „ma Magyarországot oligarchák irányítják és nem a választott kormány”.
.
Kérdésre válaszolva a politikus kijelentette, semmiféle jogszabálysértést nem követtek el azzal, hogy beléptek a cég területére. Szavai szerint tettük nem magánlaksértés, és nem is hatoltak be a területre, mert képviselőik és aktivistáik a „kapuban ülnek”. A demonstrációt addig akarják tartani, amíg a közvélemény nem értesül céljaikról, közölte zárásként.
.
A párt szerda reggel közleményben tudatta: „véget akarunk vetni annak, hogy miközben újabb adókat és megszorításokat vezetnek be, addig számolatlanul öntik a milliárdokat a Simicska-Nyerges cégekbe”. Hozzátették: Orbán Viktor hiába mondta azt a 2010-es választás éjszakáján, hogy a választók megdöntötték az oligarchák rendszerét, mert valójában ekkor jött csak el az ő idejük. „Ma szinte mindenki, aki közpénzek elosztásáról dönt, Simicska vagy Nyerges embere, legyen szó az állami cégek, az EU-s forrásokat elosztó fejlesztési ügynökség vagy a közbeszerzések és a gazdasági verseny tisztaságát felügyelő intézmények vezetőiről”, tették hozzá.
.
Elszomorító, hogy az LMP-sek a magyar érdekek védelme helyett leláncolják magukat egy magyar cég bejáratához, akadályozva a működését – mondta Selmeczi Gabriella az LMP központi irodája előtt, a XIII. kerületben tartott sajtótájékoztatóján. Mint fogalmazott, az LMP olyan gazdasági érdekcsoportok zsebében van, amelyek az utóbbi időben visszaszorultak, a szerdai akció pedig egy nyilvánvaló politikai támadás.
.
„Az LMP arra kíváncsi, hogy a kartellpártok mit műveltek a közbeszerzések terén az elmúlt 17 évben”, mondta Schiffer András, emlékeztetve, hogy frakciótársával, Karácsony Gergellyel néhány héttel ezelőtt kezdeményezték: alakuljon meg egy “Közgép-Strabag-vizsgálóbizottság”, és a testület derítse fel, hogy 1995 óta, a különböző kormányok idején milyen közbeszerzési gyakorlat folyt. Megjegyezte, a Strabag bevétele érdemben nem változott 2010 után, „egész egyszerűen zászlóshajócsere történt: a Közgép került előre, és rendre alvállalkozóként megjelenik a Strabag”.
.
Schiffer András Selmeczi Gabriella sajtótájékoztatójának végén arra kérte a Fidesz szóvivőjét, írja alá a Közgép-Strabag-vizsgálóbizottság felállítására vonatkozó parlamenti kezdeményezést. Erre reagálva a kormánypárt szóvivője azt mondta: ha az LMP-nek nincs önálló elképzelése az életről, akkor nem ilyen látványos akciókkal, leláncolásokkal kell felhívni a figyelmet, hanem a parlamentben kell dolgozni. „Meg is tettük”, válaszolta Schiffer András.
.
A helyszínen előbb egy biztonsági őr szólította fel távozásra a demonstrálókat, majd ezt követően a rendfenntartók helyszínen lévő parancsnoka tette meg ugyanezt egymás után háromszor. Miután az LMP-sek – országgyűlési képviselők és aktivisták – nem reagáltak a felszólításokra, az őket összekötő láncot hidegvágóval átvágták. Miután a tiltakozók továbbra sem mozdultak a helyükről, a demonstrálók többségét ölben vitték ki a területről.
.
Miután a rendőrök az utolsó tiltakozókat, Vágó Gábor képviselőt és egy fiatal női aktivistát is kivittek a cég épületének udvaráról, az alkalmazottak bezárták a telephely kapuit. A demonstrálókat rendőrségi járművekbe ültették, és elhajtottak velük a helyszínről. Az LMP-seket a XX-XXIII. kerületi rendőrkapitányságra szállították. Azok az LMP-s akvitisták, akik a tüntetés alatt a bejárat előtt, de már a kapukon kívül álltak, önmaguktól összetekerték transzparenseiket.
.
A Budapesti Rendőr-főkapitányság szóvivőjének tájékoztatása szerint „jogszerű intézkedéssel szembeni engedetlenség szabálysértésének gyanújával” állítják elő a rendőrök a demonstráló LMP-seket. Horváth Katalin Fanni szerda délután azt mondta: az üggyel kapcsolatban bővebb tájékoztatást csak később tud adni, így jelenleg nem tudja hány embert állítanak elő összesen, és hogy van-e közöttük országgyűlési képviselő.
.
Fél háromra az utolsó tüntetőt is elvitték a helyszínről. A rendőrök közölték velük, hogy szabálysértést követtek el. A tüntetők közül akik képviselők, azoktól megkérdezték, lemondanak-e mentelmi jogukról, erre mindegyikük igennel válaszolt, bár a szabálysértéseknél a mentelmi jog nem nyújt védelmet. Sajtóértesülések szerint Schiffer András ügyvédként a segítségükre sietett, de a rendőrség nem engedi oda a kapitányságon a tüntetőkhöz az ügyvédeket, arra hivatkozva, hogy túl sok az előállított, és az ügyvédek csak zavarnák az ügymenetet, illetve amúgy sincs szükségük ügyvédre.
.
Futó Barnabás, a cég jogi képviselője később bejelentette: a Közgép feljelentést tesz a demonstrálók ellen közérdekű üzem működésének megzavarása, a személyi szabadság megsértése és a magánlaksértés miatt. Schiffer András erre reagálva azt mondta: aki az eset kapcsán bűncselekményt emleget, az a hamis vád gyanújával játszik, aki szerint pedig a Közgép közérdekű üzemnek minősül, az nincs tisztában ezzel a fogalommal. A politikus elmondta azt is: az üzemben folyó munkát nem zavarták meg, „jelentős megzavarás nem történt”.
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 4.8/5 (19 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +24 ( 28 szavazatból)
Nem kaphatnak ügyvédet az LMP-sek, 4.8 out of 5 based on 19 ratings

Címkék:, , ,

  • Hozzászólások(51)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

51 Reader’s Comments

  1. gagyimami
    2012. július 12. csütörtök
    06:53

    http://index.hu/video/2012/07/11/lmp_vs_kozgep/ 2:57-nél freudi elszólás. Lehet, hogy már rég átminősítették. Így lehet a legtöbb EU-s és állami forráshoz jutni.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
Kapcsolódó cikkek

Magyarország túszul ejtette magát 2014. április 7. hétfő

Kétharmaddal győz a Fidesz 2014. március 6. csütörtök

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos