Ronai and Ronai
AMERIKAI

Utántöltő gépeket vásárolhat Izrael 2012. július 29. vasárnap 14:19 | Rákócza Richárd Forrás: Jediot Achronot/Reuters/MTI/Daily Beast

  • Hozzászólások(26)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Utántöltő gépeket vásárolhat Izrael
Washington/Jeruzsálem – Barack Obama amerikai elnök pénteken aláírta az amerikai-izraeli biztonsági együttműködés megerősítéséről szóló törvényt – ami részben az elnökválasztási kampány aktusa is, mivel Romney eközben izraeli útja során sulykolta, hogy a zsidó állam jobbat érdemel Obamánál. Eközben a CIA több eset mögött az izraeli hírszerzést véli felfedezni, míg egy korábbi CIA-főnök antiszemita kijelentésekkel hívta fel magára a figyelmet.
.
Barack Obama, az Egyesült Államok elnöke jókora média-csinnadratta közepette írta alá a hazája és Izrael közti biztonsági együttműködés továbbfejlesztéséről szóló törvényt, amivel egyszerre két dolgot kívánt feledtetni: részint riválisa, Mitt Romney szentföldi útját, részint pedig azt, hogy az amerikai-izraeli kapcsolatok utoljára Ike Eisenhower idején voltak rosszabbak, mint most. Obama a kampány alatt járt utoljára a Szentföldön, elnökként egyszer sem, és abban sem volt sok köszönet, amikor Binjamin Netanjáhu miniszterelnök látogatott el Washingtonba.
.
.
Romney és felesége megérkezik Izraelbe. Obama időzített
.
Obama rámutatott, hogy a törvény hangsúlyozza az Egyesült Államok „megingathatatlan elkötelezettségét Izrael mellett”. Egyebek között a szíriai helyzetre utalva közölte: Leon Panetta védelmi miniszter hamarosan ismét Izraelbe látogat, hogy a „térségbeli megnövekedett feszültség” közepette az együttműködés elmélyítéséről tárgyaljon.
.
Az elnök megerősítette, hogy az Izrael melletti amerikai elkötelezettség „sziklaszilárd”, s ő a nehéz gazdasági helyzet ellenére is harcolt azért, hogy Izrael a 2012-es pénzügyi évben is maradéktalanul megkapja az amerikai támogatást: a hárommilliárd dolláros katonai segélyt. „Kormányzatom számára csúcsprioritás, hogy Izraellel a biztonsági kérdések egész spektrumában elmélyítsük az együttműködést”, jelentette ki Obama az Ovális Irodában a törvénytervezet kezdeményezői és több jelentős amerikai zsidó szervezet vezetőjének jelenlétében.
.
Izraeli részről ma már nem a mosolydiplomáciát hiányolják, hiszen a két ország hadiipara, oktatása, kultúrája az elmúlt négy évben is ezer szállal, s nem utolsósorban erőteljes érzelmekkel kötődött egymáshoz, és ezen Obama magatartása sem tudott változtatni. Jeruzsálemben a lényegre tekintenek, ez pedig az, hogy Izrael az új együttműködésnek köszönhetően olyan haditechnikához is hozzájuthat, amivel eddig nem rendelkezett.
.
Ámosz Gilád védelmi minisztériumi államtitkár egyenesen történelmi mérföldkőről beszélt, legfőképpen azért, mert az elnök kézjegye jóváhagyta, hogy a Chél Ávir, az izraeli légierő KC-135-ös utántöltő gépeket – úgynevezett Stratotankereket – vásárolhasson. A zsidó állam már régóta könyörög ezekért a gigászi repülő kerozintartályokért, amelyek segítségével alaposan kiterjeszthetné amúgy is világszerte elismert légiereje hatósugarát, de az engedélyt már ifjabb Bush is megtagadta, elsősorban azért, mert meg akarták akadályozni, hogy Izrael lerendezze az iráni atomfegyverkezést.
Az elnök aláír. Nem minden törvény kap ekkora nyilvánosságot
.
A Stratotankert még a hidegháború csúcspontján, az ötvenes években fejlesztették ki a Boeing 707 utasszállítóból. Addig is léteztek ugyan utántöltő gépek, ezek azonban nem sugárhajtásúak lévén lassúnak bizonyultak. A KC-135-ösöket a nyolcvanas évek elején korszerűsítették, a lényegesen környezetkímélőbb CFM–56 kétáramú gázturbinás sugárhajtóműveket építették be, és adtak el példányokat a franciáknak, a törököknek, valamint Szingapúrnak is.
.
Miután Izrael nem kapott, maga is alakított át – hasonló eljárással – 707-eseket; egy ilyen átalakított gép segítségével intéztek légicsapást Tunézia fővárosa ellen 1985-ben, ekkoriban ugyanis Tuniszban volt a PFSZ főhadiszállása. A 707-es izraeli átalakítása azonban távolról sem sikerült olyan jól, mint az amerikaiaknak, az átalakított gépek éles bevetését kockázatosnak tartják; épp a múlt héten következett be baleset egy gyakorlat alkalmával ilyen géppel.
.
Amennyiben Izrael valóban támadást intéz az iráni nukleáris létesítmények ellen, minden valószínűség szerint az F-15 és F-16 gépek kimondottan izraeli igények szerint átszabott változatai hajtják azt végre. Az F-15I és F16I kiterjesztett hatósugarú gépek, amelyeket a kilencvenes években vettek, és – elvileg, nagyon neccesen – utántöltés nélkül is képesek lecsapni Irán területén; hazatérni azonban aligha. Az akciót kitervelők azonban szeretnének biztosra menni, és azt is el kívánják kerülni, hogy az Izraellel szemben néhány hónapja egy ideig rendkívül ellenséges Törökország területei felett kelljen repülniük. Azon kívül a tervezett támadásban egyes értesülések szerint helikopterek is részt vesznek majd, ezeket pedig oda-vissza fel kell tölteni az akció során.
.
Az izraeli sajtó emlékeztet arra, hogy a Stratotankerek vásárlásának útjából csak a jogi akadály hárult el, és Obama aláírása még nem jelenti azt, hogy ezek a gépek akár két hét múlva megjelenhetnének a közel-keleti égbolton. Nem tíz deka sajt vásárlásáról van szó; akár évek is eltelhetnek az üzlet valóságos realizálásáig. Elvileg azonban már csak a technikai részletekről és a fizetés módjáról kell megegyezni.
.
Igen fontos, hogy a törvény sok más, eddig tiltott eszköz megvásárlását is lehetővé teszi, mindenekelőtt az úgynevezett bunkerromboló bombákét, amelyeket a mélyen a sziklák alá rejtett létesítmények megsemmisítésére lehet bevetni. AZ bunkertörőket is kérte Jeruzsálem már Bush idején, de nem kapta meg, és a politikán Obama nem változtatott. A zsidó állam régóta szert tenne cirkáló rakétákra is, ezt a kérést Amerika nem utasította el kerek-perec, de nem is teljesítette, és a most aláírt törvény sem mond egyértelműen igent vagy nemet – miként homályban marad az is, mi lesz a sorsuk a hírszerzési célokra alkalmazható műholdas technológiára, valamint a rakéta-kilövésekre figyelmeztető elhárító rendszerre vonatkozó izraeli kérelmeknek.
.
Amire a mindkét házban nagy többséggel elfogadott törvény igent mond: a jelenlegi adminisztrációnak, valamint az ez után következőnek fegyverrendszerekkel, hírszerzési adatokkal és logisztikai segítséggel kell ellátnia Izraelt. Az amerikai vezetésnek hathavonta részletesen jelentenie kell a Kongresszusnak, hogy ebből mit hajtottak végre.
.
A jogszabály konkrétan előírja, hogy Izraelnek segíteni kell megelőznie a minőségi hadászati fölényt vetélytársaival szemben, kivált a haditechnológia terén. Ez a kitétel különösen azért fontos, mert a korlátlan anyagi lehetőségekkel rendelkező – és már régen nem Izraeltől, hanem elsősorban Irántól rettegő – Öböl-menti arab államok (Szaúd-Arábia, Kuvait, Egyesült Arab Emírségek, Bahrein) ugyancsak hatalmas összegekért vásárolnak be az amerikai fegyverpiacon, és természetesen ők is azon vannak, hogy a legutolsó technikát szerezzék be. Az új törvény értelmében tehát ezek az országok nem juthatnak olyan fegyverekhez, amelyek veszélyeztethetik a zsidó állam minőségi hadászati fölényét.
.
Az izraeli sajtó nagyra értékeli ezt a fordulatot, miként azt is, hogy Obama a törvény aláírásakor bejelentette: Amerika további hetvenmillió dollárral járul hozzá a Vaskupola néven elhíresült izraeli rakétavédelmi kezdeményezéshez. A Vaskupola ötlete a dél-libanoni és gázai terrorszervezetek rendszeres rakétatámadásai következtében fogamzott meg, és a rendszer már több esetben sikeresen reagált az arab rakétatámadásokra.
.
.
F-15I közelnézetből. Az izraeli stratégák biztosra akarnak menni
.
Az aláírás időzítése és az azt kísérő felhajtás célja persze könnyen felismerhető. Obama a végéhez közeledő első terminusa idején több mint ötszáz törvényt írt alá, a legtöbbet hamarjában, a sajtó kizárásával. Egyetlen kamera sem volt jelen, amikor az elnök lehetővé tette, hogy izraeli vállalkozók kisüzleteket nyithassanak az Egyesült Államokban, ahová az üzletnyitás után a családtagok is követhetik őket. Most azonban kampány van – ami persze semmit nem von le az elnök érdemeiből, aki az egész szabad és civilizált világ érdekében rendkívül fontos jogszabályt látott el kézjegyével.
.
A viszonzás haladéktalanul megérkezett. Ehud Bárák védelmi miniszter köszönetet mondott Obamának és a Kongresszusnak, holott jól tudta, hogy az aláírást és a felhajtást pontosan Mitt Romney republikánus ellenjelölt izraeli látogatásának kezdetére időzítették, azért, hogy azt elhomályosítsa. Ez tökéletesen sikerült is, a sajtó elsősorban a törvénnyel, illetőleg Bárákkal foglalkozott, aki hamarosan Leon Panetta védelmi miniszterrel találkozik, hogy a törvény gyakorlati végrehajtását – és talán az iráni atomlétesítmények elleni csapást – részletesen megtárgyalja.
.
Komor árnyékot vet a két szövetséges viszonyára, hogy több, Izraelben nyíltan dolgozó CIA-ügynök otthonába törtek be, és a Fehér Ház az izraeli kémszervezetet, a Moszadot tartja felelősnek. A legutóbb ráadásul maga a CIA tel-avivi állomásfőnöke jött rá arra, hogy illetéktelenek jártak a lakásában, és babrálták azt csúcstechnológiás adóvevőt, amellyel az állomásfőnök a virginiai CIA-központtal tartja a kapcsolatot. Erről értesítette is a feletteseit.
.
Az ügy nem példátlan – éppenséggel a mostani állomásfőnök elődjével zajlott le pontosan ugyanez. Sokan azt mondják, a cél az volt, hogy a Moszad tudassa a kollégákkal, ki a főnök Izraelben, és a betörések nem túl barátságos emlékeztetők voltak arra nézve, hogy – van, aki még a CIA-t is figyeli. Az ilyen övön aluli ütések hírszerzői körökben közismertek, noha kifelé érthetően nem szoktak velük dicsekedni. Bármekkora barátság és bármilyen szoros viszony is létezzen a világ legerősebb szuperhatalma és annak legfontosabb szövetségese között, az amerikai nemzetbiztonságban dolgozók frusztrálónak tartják ezt a szövetségest, hírszerzését pedig néha fenyegetőnek.
.
Az amerikaiak sokszor panaszkodnak a Moszad agresszivitására, ami a lakásbetöréseken kívül más módon is megnyilvánult már az elmúlt évtizedben. A vádak szerint az izraeliek amerikai kémügyekbe keveredtek hívatlanul és kéretlenül, megpróbáltak CIA-ügynökök elleni fegyelmi eljárásokat befolyásolni, és Bush elnöksége alatt pedig állítólag a halálát okozták egy fontos, Szíriában dolgozó kémnek.
.
Nem tudni, mi igaz ezekből a vádakból, a CIA mindenesetre úgy gondolja, a közel-keleti divíziójával szembeni legfőbb fenyegetést – maga az izraeli hírszerzés képezi; más szavakkal: az amerikai titkok nagyobb biztonságban vannak a szíriai, jordán, iráni stb. kémszervezetekkel, mint a Moszaddal szemben. Már csak azért is, mert – szemben az említett muzulmán országokkal – a Moszad képes arra, hogy készséges szövetségest mozgósítson, adott esetben a legmagasabb katonai és hírszerzési körökben is.
.
Nem sokan vállalták, hogy névvel nyilatkozzanak egy olyan súlyos problémáról, amit a CIA nem volt hajlandó kommentálni, s amit az izraeli Miniszterelnöki Hivatal egyszerűen letagadott. „Komplikált egy kapcsolatról” beszélt Joseph Wippl, a CIA korábbi titkos ügynöke, aki ma az ügynökség kongresszusi kapcsolattartásért felelős hivatalát vezeti. „Nekik is megvannak a maguk érdekei, nekünk is a magunkéi.” Lior Weintraub, a washingtoni izraeli nagykövetség szóvivője azt állította, a két ország szoros kapcsolatai töretlenek, és ez vonatkozik a két kémszervezet partneri viszonyára is.
.

.
A CIA úgy gondolja, a közel-keleti divíziójával szembeni legfőbb fenyegetést maga az izraeli hírszerzés képezi
.
Nyilvánvaló azonban, hogy ez így, ebben a formában nem igaz. George Tenet, a CIA volt igazgatója a napokban arra mutatott rá, hogy antiszemita felhangja van annak az elhárítási vizsgálatnak, aminek középpontjában egy volt ügyvéd – történetesen zsidó – áll. A Daily Beast értesülése szerint Tenet eskü alatt vallotta ezt az illető jogász, Adam Ciralsky által a magánélet védelmében kezdeményezett perben.
.
Az ügy a múlt századba nyúlik vissza. Ciralsky, aki a CIA-nek dolgozott, ma pedig ismert tévés műsorvezető, 1999-ig „tisztának” minősült, minősítését azonban visszavonták, mert kiderült, hogy be nem jelentett kapcsolatokat tart fenn izraeliekkel és kettős állampolgárokkal. A jogász diszkrimináció miatt perelte be az ügynökséget 2002-ben, és azt állította, csak azért pécézték ki, mert zsidó. A küzdelmet nemrég adta fel: a múlt pénteken kérte az ügy lezárását a bíróságtól, indoklása szerint azért, mert nem volt meggyőződve arról, hogy sikerül kártérítést kicsikarnia.
.
A Daily Beast szerint Tenet egy 1999-es, a Rágalmazás Elleni Ligának írott levelében azt állította, helytelenül járt el és viselkedett több olyan ügynök, akit a Ciralsky-üggyel foglalkozott. Később azonban, 2010-ben Tenet ennél többet is elárult azokról a CIA-sokról, akik Ciralsky hazugságvizsgálatát végezték. Eljárásuk szerinte nemcsak szakmailag volt megkérdőjelezhető, de antiszemita is volt – egyebek mellett „a kis zsidó kurafinak” nevezték Ciralskyt, aki nem számolt be arról, hogy rokona Cháim Weizmann volt izraeli elnöknek, szülei pedig adakoztak cionista célokra. „Gazdag zsidó alkalmazott jómódú bácsikával”, állt a CIA egyik aktájában.
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 4.4/5 (7 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +6 ( 6 szavazatból)
Utántöltő gépeket vásárolhat Izrael, 4.4 out of 5 based on 7 ratings

Címkék:, , , , , , , ,

  • Hozzászólások(26)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

26 Reader’s Comments

  1. Szép napot mindenkinek.Azt hiszem izrael mindenképpen csapást intéz az iráni nukleáris célpontokra.Valaki világositson fel.Mi van ha izrael támadást intéz az urándusitó helyekre közben meg tegyük fel irán felrobbantja a busheri atomerőművet ami pont az öböl mentén helyezkedik el és az ottani időjárás pont olyan hogy az öbölben lévő országok mind komoly sugáradagot kapnak és ezt izraelre fgják azzal a magyarázattal hogy kiber támadás érte őket.Ha egy támadás megindul irán ellen akkor azt már nem lehet bebizonyitani hogy nem ők tették.Én azt mondom ha iránt megtámadják akkor elszabadul a pokol mert ki fog egy sugárfertőzött közel keleten biztonságban lenni.Mert egy háborut csak levegőből nem lehet megnyerni.Nos az emlitett példám alapján melyik amerikai vagy izraeli katona fog ilyen sugárzástól fertőzött területen harcolni ha megtörténne?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -1 (3 szavazatból)
  2. A cikk igen érdekes – fellebben egy fátylat a “hétből”, ami a világpolitika nagy-konyháját takarja. :)))
    KAKAS
    Ennél azért egy kevéssel több szempont is mérvadó a felkészülésben! :(((

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  3. “Ha egy támadás megindul irán ellen akkor azt már nem lehet bebizonyitani hogy nem ők tették.”
    .
    De be lehet. Ráadásul Iránnak kellene bebizonyítania, hogy Izrael volt a támadó. Ráadásul ez a meccs megy már pár éve, ha bármi történik, akkor azért egyedül a nemzetközi kötelezettségeinek eleget nem tévő Iránt terheli a felelősség. Ezt érvényesíteni lehet, mert ha lesz egy újabb Csernobil, és az sugárzást okoz más országban, azért Teherán kártérítési felelősséggel tartozik.

    VN:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (6 szavazatból)
  4. Irán földrajzát tekintve az ő szemszögükből elég jól védett helyzetben vannak.Nézük csak a Teheránt körül ölelő elburuz hegységet.Ez dolomit hegyek amiről tudni kell hogy az egyik legmasszivabb kőzet.De szinte egész irán ilyen hegyekből áll csak valamivel alacsonyabbak.Kérdezem én ha a számukra legfontosabb stratégiai dolgokat biztonságba helyezik vagy már rég biztonságba helyezték akkor kérdéses egy légicsapás kimenetelének a sikere.Biztos lehet benn mindenki szerintem hogy ezek a dolgok nem egy-két száz méter mélyen hanem kilóméteres mélységekben vannak mert ezek a hegységek egyik jellemzője hogy több kilóméterer mélyen üregesek.Ezt a mélységet elérni jelenleg nincs fegyver ami képes rá.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (2 szavazatból)
  5. De van, azért fejlesztették ki a bunkerrombolókat. Vannak azonban más csúcstechnológiák is, amikkel térdre kényszeríthető Irán, pl. az elektromágneses bomba. Ledobnak párat, az egész ország hírközlése megbénul. És még csak embert se kell ölni.

    VN:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  6. “melyik amerikai vagy izraeli katona fog ilyen sugárzástól fertőzött területen harcolni ha megtörténne?”
    .
    Amelyik parancsot kap rá, vegyvédelmi ruhában. Nem csak harcolnának, de kármentesítenének, próbálnának a polgári lakosságon segíteni stb.

    VN:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (4 szavazatból)
  7. ricsi ez is igaz de ha megtörténik akkor egyátalán milyen eszköz marad amivel még fenyegetni lehet?Talán atomtámadást intéznek irán ellen hogy mégjobban lakhatatlanná váljon az egész közel kelet mert a sugárzás nem áll meg egy ország határánál.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (2 szavazatból)
  8. Kakas, az Iránnak a baja, és azt hiszem, sok embernek is, hogy haditechnikailag az első világháborúban gondolkodnak. Pedig már a második is bebizonyítja, hogy aki uralja az eget, az nyer. Ma ez már meglehetősen módosult, én nem értek nagyon a technikához, de azt bizton ki merem jelenteni, hogy akinél a high-tech, az nyer. Egy mai fejlett ország katonája fehér köpenyben ül egy laboratóriumban és gombokat nyomogat. Ezzel nyeri meg a háborút. Nem ordítozással, dolomithegységekkel és szablyalengetéssel.

    VN:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  9. A sugárzás egy idő után oszlik. Csernobil volt a legnagyobb durranás, és külföldön nem sok hatása lett. Sőt, van dokumentumfilm, ami döbbenetes módon azt bizonyítja be, hogy baromi nagy állatvilág van Csernobilban, mindenféle rágcsáló, kis- és nagyobb ragadozó él, visszatértek a medvék, flóra és fauna virágzik, pedig ott aztán ki tudja, mennyi hirosimányi atom robbant. Lehet, hogy ezek az állatok sugárfertőzöttek, de elvannak, szaporodnak, esznek-isznak, és tök jól érzik magukat, mert nincs ember. Szóval lehet, hogy az atomsugárzással kapcsolatos elképzeléseinket is módosítanunk kell. Egyébként tudtommal Hirosima és Nagaszaki ma is létező városok.

    VN:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  10. Van még valami.Iraknak jelenleg nincs légvédelme.Irán nem kis területü ország.Van idő nekik is manőverezni.Egy izraeli támadás csak akkor hatásos ha észrevétlenek tudnak maradni.Megtörténik a támadás na de pont mivel iraknak nincs légvédelme az irániak is meglepetést tudnak okozni egyszerüen átrepülnek irak fölött és akkor már veszélyes közelségbe kerül izrael.Mert bár jelenleg lehet hogy nekik van a legjobb légvédelmük de ezt ha leterhelik rakétákkal akkor nem lehetetlen iránnak elérni izraelt.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  11. Úgy gondolod, Irán majd észrevétlenül átrepül Irakon?
    .
    Ma valahogy úgy fest ez a dolog, hogy az amerikai védelmi hírszerzés több tucat katonai műholdja figyeli az iráni légibázisok minden rezdülését. Az összes kínai gépét meg Szuhoját. Ehhez a részéhez Eldradnak biztos lenne hozzáfűznivalója, de ha megnézed, hogyan szerepelt az iráni légierő mondjuk Irak ellen… Letérdepeltették őket, de úgy, hogy akkor még a sah cuccai voltak nekik. Nem Li Csing meg Szuhoj. Khomeini be se merte vetni, mert félt, hogy semmi se marad. Ami az Öböl fölé kimerészkedett, azt az amerikai haditengerészet szedte le.

    VN:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  12. Kakas, ugye láttál már műholdképet, amin mutatják, hányat mutat lenn a pasas órája? Na, kb ez van Iránnal. Ha valamelyik ajatulla fingik egyet és meggyújtja, megszólal a Pentagonban a vészcsengő. De lehet, hogy hamarosan meg se kell gyújtania, lesz szagos műhold is.

    VN:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (5 szavazatból)
  13. ricsi ez nem teljesen igaz amit a sugárzással kapcsolatban irtál.1986-óta nem csak nálunk hanem közép európában kimagasló halálozási arány a tumoros megbetegedések miatt.Voltam műtőssegéd 10-évig és nekem elhiheted hogy annak a csernobili katasztrófának máig isszuk a levét.Persze vannak olyan élőlények amik másként reagálnak de mi emberek véttelenek vagyunk.A sugárzás hatásai olyan lappangó betegségeket idéznek elő az ember szervezetében ami évek vagy csak évtizedek múltán jelentkezik.Bizony 1986-óta emelkedett meg a daganatos és rákos megbetegedések száma.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  14. Itt Magyarországon minden emelkedik, ez alapból egy beteg hely. Jóval Csernobil előtt világelsők voltunk a tüdőráktól kezdve a szív- .és érrendszeri megbetegedéseken át a válásig mindenben. A daganatos megbetegedések szerintem a stressz miatt vannak. Biztos, hogy valamennyit belejátszott Csernobil,. nem akarom őket mentegetni, de ugyanez Iránban, most őszintén, kit érdekel, ha magukra durrantják az összes erőművüket? A szomszéd országokban megteszik a megfelelő óvintézkedéseket, pár ezer ember megy a levesbe, aztán annyi.

    VN:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -3 (5 szavazatból)
  15. Miért vagytok meglepődve,mióta viktor emelte a kerozin áfáját,nem éri meg itt tankolni a kémrepülőket.Meg amúgy is lenyúlnák a pilóták brifkóját virágmintás szoknyában parádézó ablakmosók….

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  16. salem ezen az eseten én is elmélyedtem már.Szerintem teljesen mindegy hogy ha egy ország légterébe katonai vagy polgári repülőgép engedély nélkül berepül legyen az baráti állam is reagálni kell.Ez most vagy a mi légvédelmünket minősiti vagy tényleg annyira gyengék vagyunk hogy a magyar légtér egy átjáróház.Ennyi erővel ha levegőből ledobnak a stratégiai helyekre deszantosokat vele egyidőben szárazföldön bármelyik irányból négy ötszáz páncélozott jármű megindul akkor hat hét óra alatt simán megszálnak minket mert a jelenlegi magyar hadsereg szerintem egy várost sem tudna tartani a nagyobb mozgósitás lebonyolitásáig.Furán hangzik de hiába vagyunk nato-tagok mert mi van ha két nato tagország külömbözik össze?Lásd ciprus 1974 törökország és görögország.Nálunk esetleg budapesten lenne pár ezer fanatikus aki hősi halált halna.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  17. „ugye láttál már műholdképet, amin mutatják, hányat mutat lenn a pasas órája?”
    Na az a kép a hamisítvány. Jelenleg max. néhány tíz centis felbontást tudnak produkálni, ami nagyon jó minőség mondjuk haditechnikai eszközök azonosításához, de attól még messze van, hogy pl. terroristákat az arcukról felismerjenek, vagy autók rendszámát leolvassák. Persze hollywoodi filmekben már a bugyi színét is……
    A helyzet az, hogy jelenleg Irak légterét az USA ellenőrzi, amíg az irakiak képesek lesznek a komplett légtér-ellenőrzést és légvédelmet maguktól ellátni. Jelenleg pl. a légierejének csak a kiépítése folyik. Ezért nem tudna Izrael –és senki más sem- észrevétlenül átrepülni Irak fölött. Az más kérdés, hogy az amik kikre emelnék fel a vadászaikat, vagy lőnének rakétákkal. De Irakig is át kéne repülni pl. Szíria fölött, igaz a jelenlegi helyzetben ez lehet hogy könnyen menne. A nagyobb gond az, hogy a legtöbb célponthoz sokat kéne repülni Irán fölött is, ami még ha sikerülne is észrevétlenül, a csapások után már tudnák hogy ott vannak és vadásznának rájuk mindenükkel, amijük csak van. Hiszen utána még haza is kéne menni. Lopakodó technikával jelenleg csak az USA rendelkezik (az izraeli F15 és F16-os gépek még csak nem is alacsony észlelhetőségűek), pláne B2-vel, ami a nyolctonnás nehéz bunkerromboló bombákat észrevétlenül (nagy eséllyel) célba tudná juttatni. És még így sem biztos, hogy minden mélyen beásott (és több kijárattal rendelkező) célpontot meg tudnak semmisíteni. A légi tankolás képességéről és szükségességéről már ne is beszéljünk, különösen ha be akarnak vetni helikoptereket és kommandósokat is. Arra már az USA is ráfázott egyszer, nyílván okultak belőle. Rengeteg nehézsége van egy ilye akciónak, óriási szervezést és felkészülést igényel, én kíváncsi vagyok, hogy ha egyáltalán lecsapnak, azt hogyan fogják megoldani. Mindenképpen egy logisztikai- és pilóta-bravúr lesz, ha sikerül. És ha meg tudják úszni veszteség nélkül, vagy legalábbis minimálissal.
    Szerintem ha lecsapnak, az közös USA-izraeli akció lesz, végülis mindkettőnek érdeke (közvetve pedig mindenkinek), hogy Irán ne tudjon nukleáris fegyvert előállítani.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (2 szavazatból)
  18. “Jelenleg max. néhány tíz centis felbontást tudnak produkálni”
    .
    Az azért untig elég ahhoz, hogy az iráni hadsereg mozgását nyomon lehessen követni.

    VN:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  19. Persze, nyílván figyelik is őket folyamatosan és nem csak műholdakról. Gondolom ügynökök is lehetnek az országban. Biztosra veszem, hogy az USA -és rajta keresztül Izrael- tisztában van Irán valós katonai képességeivel.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  20. Az ELINT @ószart sem ér HUMINT nélkül.
    Ez már feketén-fehéren bebizonyosodott az elcseszett Saskarom-hadművelet során.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -1 (1 szavazás)
  21. Ez a hír:
    http://index.hu/kulfold/hirek/2012/07/30/palesztin_ferfit_oltek_izraeli_katonak/

    “az általa megszállt Kelet-Jeruzsálembe”. K**va anyját az MTI-nek, és k**va anyját az Indexnek is!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (8 szavazatból)
  22. Jimbo:
    Mit vársz egy náci befolyás alatt álló szervezettől ?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (6 szavazatból)
  23. Müholdak sem rosszak de minek használnák ezt amikor a drónok ennél sokkal jobb képet produkálnak.
    http://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-2174976/The-silent-spy-drone-stay-sky-forever.html

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  24. Kedves Ricsi, hogy Neked mennyi türelmed van!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  25. Geyza:
    Igazad van. De attól még kiveri nálam a biztosítékot….

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  26. Keresztes S.
    2012. július 30. hétfő
    17:14
    (Szerkeszt)

    Beszélgetünk. :)

    VN:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
Kapcsolódó cikkek

Ha Izrael volt, 1600 kilométerre csapott le 2012. október 27. szombat | AN

Börtönbe megy a fecsegő CIA-ügynök 2012. október 25. csütörtök | AN

Iráni dicsérő a Hezbollah ellenőrzőjében 2012. október 15. hétfő | AN

Drónt lőtt le az izraeli légierő 2012. október 6. szombat | Rákócza Richárd

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos