Ronai and Ronai
AMERIKAI

Búzás Huba: Fasizálódásunk tünetei 2012. június 5. kedd 2:19

  • Hozzászólások(14)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Búzás Huba: Fasizálódásunk tünetei

Pár napja a magyar parlamentben egy ellenzéki képviselő interpellációjára a kormány nevében válaszoló miniszterelnök-helyettes (egyébként közigazgatási és igazságügyi miniszter) szánalmas mellébeszélései juttatták eszembe Bibót, akinek nézeteire valaha a miniszterelnök is kedvtelve hivatkozott. Hát, hivatkozzunk: „1945-ben, amikorra a Horthy-rendszer tökéletesen diszkreditálódott, a hozzá való kapcsolódást döntő kérdésnek tekinteni… politikai tévképzet” – írta Bibó István egyik levelében (az 1970-es évek végén) Borbándi Gyulának , bírálva az író Ungarische Populismus című könyvében (Donáth György utolsó szó jogán elmondott beszéde kapcsán) megfogalmazott álláspontját. Véleményem szerint – habár csak pártokhoz nem tartozó demokrataként, ill. mindössze a Józan Ész Társaság tagjaként formálhatok véleményt – 2012-ben a félig (vagy tán egészen?) fasiszta Horthy-rendszer politikai, államjogi, kulturális – egyébként erkölcstelen – értékrendjéhez bármi módon kapcsolódni nemcsak politikai tévképzet, hanem anakronizmus, más szóval súrolja a gyengeelméjűség határát, mondhatni politikai debilitás. Nevetségesnek mondanám, ha nem lenne tragikus.

Voltaképpen ezt tette szóvá interpellációjában a Demokratikus Koalíció Párt képviselője (Vadai Ágnes) tudakolva: miért asszisztál a kormányzó párt ahhoz, hogy a múlt század első felében háborús bűnöket elkövetett Horthy kormányzónak országszerte szobrokat állítsanak, emléktáblákat avassanak, tereket nevezzenek el – láthatóan az egykori rezsim baljós szellemének újra-honosítása végett?

Manapság eme kérdésre sokan – hazafiak, tehát jobboldali konzervatív demokraták is – azt válaszolják: a kormányerő dehogy „asszisztál”! Maga kívánja előmozdítani hajdani jelképek (lásd: Kossuth-tér visszarendezése) „hagyomány-teremtő” használatával a letűnt rezsimhez fűződő politika, kulturális, szellemi „jogfolytonosságot”. A Jobbikkal karöltve.

Az interpellációra válaszolni kénytelen miniszterelnök-helyettes érdemi válasz helyett persze másról beszélt (mint Bodóné, amikor a bor árát kérik tőle). Egyidejűleg az ellenzéki képviselőt – a rasszista Jobbik-képviselők artikulálatlan üvöltözéseitől támogatva – a kormánypárti többség sértegető megjegyzésekkel hallgattatta el.

Pedig csak mit kellett volna tenniük? Kidülleszteni beesett mellüket és odavágni az okvetetlenkedő ellenzékinek: bizony, a Horthy-rezsim egykori fasisztái – ha látnák – méltán lennének büszkék reánk, mai utódaikra, hiszen mindössze röpke két év alatt alkotmány helyett olyan „alaptörvényt alkottunk”, hogy minden demokrata (és nem-demokrata is) belegebedt. Na, és az semmi, hogy addig-addig „nyomultunk”, amíg leigáztuk a számvevőszéket, a választási bizottságot, a versenyhivatalt, a pénzügyi szervezetek felügyeletét, az ügyészséget, a helyi közigazgatást, megszereztük az államfői posztot? Horthy, lehet, el se hinné, hogy ma már uraljuk a médiahatóságot (micsoda média-törvényt hoztunk, az EU testületei azóta rágcsálják a körmüket); az ellenzéknek fél tv-csatornája van, a Klubrádió hörög, pár lapjuk újságírói berezelve. Kádereinkkel töltöttük föl az Alkotmánybíróságot, megnyestük jogkörét, korlátoztuk a sztrájkjogot, a munka törvénykönyvét kiheréltük, a szakszervezetek sehol. Lefejeztük a bírói kart (egy farsangi nyugdíj-rendelettel), az igazságszolgáltatás ma már tudja, hol lakik az isten! Hoztunk egy 16 %-os egykulcsos adótörvényt a tehetősebbek javára (ránk szavaznak legközelebb is, a többi csóró meg azért, hogy szót emeljünk „magyarságuk” érdekében az Unióval szemben). Hogy elkoboztuk a polgárok magán-nyugdíjpénztári vagyonát (amely polgárjogi szerződések ezrein nyugodott), meg sokak rokkantnyugdíját azzal, hogy dolgozzanak a restek (hiszen lesz egymillió új munkahely)? Úgy köll, a hiányokat „a komcsik” okozták. Ez persze nem igaz, de ki tud ennek utána számolni? Hja, és amire Mussolini is irigykedve nézne: az új választójogi törvény. Neki ugyan 1922-ben sikerült olyan választójogi törvényt fabrikálnia, amely attól kezdve eleve biztosította az olasz fasiszták biztonságos parlamenti többségét, de ennyire rafináltat még ő se tudott kieszelni: 30 %-kal több szavazat se lesz elég a többi pártnak ahhoz, hogy nyerjenek; de még 35 %-nál is nekünk áll a zászló (esetleg az árpád-sávos).

Egyszóval minek is kéne letagadni (no, a miniszter úr nem is tagadta), hogy a mai kormányerő egyenes politikai-kulturális-szellemi leszármazottja példaképének, a Horthy-rezsimnek (netán Mussolini érájának). Történetesen így ítélte meg törekvéseit a Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetsége is, amikor május 23-án nyilatkozatot tett közzé a „Horthysta restaurációs törekvések” elleni fellépés szükségességéről. Mert tény: a kétharmados parlamenti többséggel rendelkező kormányerő régóta inkább szurkol a rasszista Jobbiknak, semhogy fellépne ellene (olykor biztatja), amikor a szélsőjobb párt Budapesten (például május 12-én) tiltakozó felvonulást tart „a kizsákmányoló Európai Unió és az IMF ellen”, hisz az – mondanivalója lényegét tekintve – azonos a Fidesz ihlette korábbi ún.”Békemenet”-tel, amely szintén a „gyarmatosítás” ellen tiltakozott. Mindkét tüntetés felvonulóit láthatóan nem zavarta, hogy az ország 2004 óta az Unió teljes jogú tagja, se az, hogy anyagi támogatásai segítik gazdasági-társadalmi felzárkózásunkat. A józan ész felől nézve nemcsak a tények riasztó nem-ismerete, hanem a gondolkodás hiánya is lesújtó: a résztvevők és egyetértők szellemi állapota egyaránt aggodalomra ad okot.

Na, de ne túlozzunk: Horthynak sem kellene szégyenkeznie, ha netán mai politikai ivadékai lebecsülnék történelmi bűntetteit. Mert számoljunk csak: már 1938 májusában meghozatta az első zsidótörvényt. A náci Németország oldalán hadba lépett a nagyhatalmak ellen. Mint legfőbb hadúr halálba küldte a fél magyar hadsereget. A magyar államapparátus hatékony közreműködésével hozzájárult 437.000 zsidónak minősített magyar deportálásához, melyből 370.000 magyar állampolgárt (többek közt százezernyi gyermeket, öreget) gázosítottak el; azaz 1944. március 19-én beleegyezett „a zsidókérdés végleges megoldásába”, amit 1944. október 16-án nyilas puccs fejezett be.

Az e tárgyban megkérdezett miniszterelnök-helyettes tehát nem állt a helyzet magaslatán: nem mert dicsekedni a kormányzó párt és a kormányzó úr nézetazonosságával (már ami az ország kormányzását illeti), hanem frusztráltan mellébeszélt. Bezzeg, amikor ő kérdezett a minap. Mint igazságügy-miniszter karakánul járt el. Felszólította a különben is kicsontozott bírói hatalom egyik legfelsőbb bíráját, a Kúria elnökét, hogy vizsgálja felül az utóbbi időszak ítélkezési gyakorlatát, majd szakvéleményben jelentse: az megfelel-e a társadalom elvárásainak, kellő szigort mutat-e; különösen az olyan kiemelkedő bűnügyekben, mint amilyen az elhíresült Cozma-gyilkosság volt, mert az első fokon életfogytiglani fegyházra ítélt három fővádlott büntetését április végén jelentősen enyhítette a Győri Ítélőtábla. Erre erősített rá szintén „kellő hozzáértéssel” a kormány feje, a parlamentben egy jobbikos képviselőnek az ítéletet kifogásoló felvetése nyomán. Kijelentette: a fellebbviteli bíróság ítéletét legszívesebben ugyancsak kifogásolná négyszemközt, mert egyetért a jobbikos véleménnyel, de ezt nem teheti a nagy nyilvánosság előtt. Még azt találnák gondolni, hogy a miniszterelnök nyomást akar gyakorolni az igazságszolgáltatásra.

A miniszterelnök és minisztere ilyetén közéleti szerepléseinek csak három „kányája” van. Az egyik: beosztásuknál fogva a végrehajtó hatalomhoz tartoznak; s mint ilyenek se a parlamentben, se azon kívül nem szólíthatják föl a bírói hatalom egyetlen tagját se holmi „szakértői vélemény” szolgáltatására, mert arra azok egyfelől nem kötelesek, másfelől nem „szigorúan”, hanem igazságosan kell ítélkezniük. A másik: nem a társadalom elvárásainak kell megfeleltetni a bírósági ítéleteket, hanem a hatályos törvényeknek (amelyeket a bizonyítási eljárás eredményeként alkalmaz a bíróság; azaz nem a parlament és nem a kormány tagjai). A harmadik: mind a miniszterelnök, mind minisztere – természetesen „akaratuk ellenére” – erőszakos fellépésükkel tényleges nyomást gyakoroltak a ma már távolról sem független igazságszolgáltatásra. Ami – a hatalommegosztás elvének pimasz figyelmen kívül hagyása esetén is – tilos. Hogy mindez számukra nem evidens, megértéssel kezeljük. Mert bár jogvégzettek, a miniszter nem jutott túl a bírósági fogalmazók ismeretein, a miniszterelnök addig se.

Szó, mi szó, „nagy bóna” ez! De a megoldás egyszerű: a valóban demokráciát akaró pártok és népmozgalmak egységfrontjának legközelebb olyan vezetőket kell választaniuk, akik valamivel többet tudnak, mint egy frissen végzett bírósági fogalmazó, esetleg annyit is, mint a Demokratikus Koalíció interpelláló parlamenti képviselője, akibe megpróbálták belefojtani az igazság hangját.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 4.7/5 (12 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +22 ( 24 szavazatból)
Búzás Huba: Fasizálódásunk tünetei, 4.7 out of 5 based on 12 ratings

  • Hozzászólások(14)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

14 Reader’s Comments

  1. Na ennek örülök! Más is ki meri mondani, hogy népfrontra van szükség. Azért mert volt egy Hazafias Népfront, még nem kell nevetségesnek, vagy hasznavehetetlennek tartanunk magát a fogalmat.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +13 (17 szavazatból)
  2. Sok a beszéd – kevés a tett. Orbán is csak beszél, de tenni nem igen látjuk. Az ellenzék is csak a száját járatja, tenni semmit sem tesz. Változás akkor lesz, amikor a szavak helyett tettekre kerül sor.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +14 (16 szavazatból)
  3. A csuti és hű szolgája navrasincs nem hülyék! eghyszerűen mocskos fasiszta gazewmberek. Ebben az írásban minden azt bizonyítja, hogy ez a hatalom fasiszta. Nem mintha, és nem fasizálódó, egyszerűen fasiszta. Bartus László ezt már régen bebizonyította.é itvány politikusaink, kevés kivételével ezt még mindíg tagadják Valószinűleg nem tanultak történelmet, vagy csak nem értették meg. Jó a párhuzam Mussolinivel. A 21. században nem lehet lemásolni a mult század elejétől a közepéig tartó fasiszta rendszereket. De a szellemüket fel lehet támasztani, és nálunk ezt már végre is hajtották. Európában reinkarnálódott Mussolini. orbán viktornak hívják. .

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +21 (23 szavazatból)
  4. Csacsicska
    2012. június 5. kedd
    05:26

    “Sok a beszéd – kevés a tett. Orbán is csak beszél, de tenni nem igen látjuk.”
    Tiltakozom. Ha csak beszélne, az ellenzéknek nem is volna miről beszélnie. Ám sajnos nem csak beszél, de nem ám.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +12 (14 szavazatból)
  5. http://indavideo.hu/video/Karacsony_-_Orban_vita_vagatlan

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (2 szavazatból)
  6. Nagyon jó a cikk.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +7 (9 szavazatból)
  7. Itt mindenki sok okos dolgot,tettet és teóriát leír .A tettek mezeje hol van?Hun a vezír aki mozgósítani tudna?Sajnos nincs egy karizmatikus egyén akit lehetne követni.A politika tisztasága a múlté?A regnáló kormány az egyszerű szlogeneket és a szájba rágós papagáj módjára skandált demagógiákat harsogja.Az ellenzéknek nincs egy jó orgánumú és kiállású színpatikus arca!A mai politikában nem csak az érvek játszanak szerepet /lásd mindenűt az a politikus nyer aki a nép szipátiáját megnyeri .A választó polgárok elsőre a megjelenést és csak utána a tartalomra figyelnek.Na ezt kellene megtanulni !!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  8. Gyöngyi Péter

    Csak azt kapjuk,amit megérdemlünk! És mivel mindenki be van @arva,minket is magas ívben le@arnak,vagy már azt sem,ha még el sem ugrunk, mi örömük telik benne?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (4 szavazatból)
  9. Gyöngyi Péter

    A csokor nyakkendős “intelligens úriember” ( Navratics ),akitől az egész magyar értelmiség el volt / van ájulva, a visszafogottságától,a tárgyilagosságától ! Megáll az ész ! Ő volt és jelen pillanatban is a koordinátora a Fidesz kommunikációjának! Neki nem kellett minősíthetetlennek lennie, megtették helyette mások! A sakktáblán lévő parasztok, de most kibújt a szög a zsákból! Kegyetlenebb, mint a tanítványai, mert az értelmi szerző, Ő maga, a szofisztikája meg kiműveltsége miatt, kiemeli azt az embertelenséget, amely benne van! Orbán jobb keze, mint Hitleré Göbbels!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +7 (7 szavazatból)
  10. Arra lennék még kíváncsi, hogy a normális jobboldali politikusok meddig hagyják még tombolni ezt a fasiszta bagázst és arra, hogy meddig engedik, hogy a konzervativizmust ennyire besározzák a maffiózó randalírozással!!!!!! :(((((((((((((

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  11. Így kell megszervezni a “társadalmi elvárásokat” Navracsics Elvtárs, aztán jöhetnek a halálos itéletek

    “Rákosi Mátyás elvtársnak, Bpest
    V., Akadémia-utca. 17.
    A Ganz Számlálógyár dolgozói mélységes felháborodással elítélik Rajk és bandája aljas kémcsoportját, akik népünk szívébe kést akartak döfni. Csodálkozással adózunk pártunknak, s annak szeretett vezérének, Rákosi elvtársnak, aki leleplezte ezt az aljas trockista bandát.

    Ígéretet teszünk Rákosi elvtársnak, hogy gyárunk dolgozói még szorosabbra zárkóznak Pártunk mögé és éberen őrködnek annak tisztasága felett. Harcos kommunista üdvözletünket küldjük Rákosi elvtársnak.

    Ganz Számlálógyár összdolgozói ”

    Tiltakozó gyűlés a Számlálógyárban Ganz Dolgozók Lapja, 1949. június 25

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  12. gets
    2012. június 5. kedd
    19:28

    “Arra lennék még kíváncsi, hogy a normális jobboldali politikusok…”
    Hogy kik?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  13. Jó írás
    “Pedig csak mit kellett volna tenniük?” Különösen az, ezzel a mondattal kezdődő rész tetszik. Ők nem fogják szavakkal elismerni, hogy A Horthy kultuszt élesztik fel. Mert így felelőssé tennék azokat a népeket is akik támogatják őket. A magyar pedig tudjuk, nem vállal felelősséget e tetteiért.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  14. Bubu64, 2012. június 6. szerda, 11:36
    “A magyar pedig tudjuk, nem vállal felelősséget e tetteiért.”
    Jókai: Kiskirályok

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos