Ronai and Ronai
AMERIKAI

Kína 2 milliárdos üzletet bukott Iránban 2012. június 2. szombat 22:36 | AN Forrás: Reuters

  • Egy hozzászólás
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Kína 2 milliárdos üzletet bukott Iránban
Teherán/Peking – Az iszlám köztársaság felmondott egy kétmilliárd dolláros gátépítési szerződést. A világ legnagyobb gátját a Sinohydro Rt. építette volna fel. A gigantomániás, környezetromboló beruházás elmaradása felingerelte Kommunista Kínát, Irán jelenlegi legfontosabb gazdasági és politikai szövetségesét.
.
Jövő hétre várják a kínai fővárosba Mahmúd Ahmedinedzsád iráni államfő egy biztonsági csúcsra, ahol elsősorban a vitatott iráni atomfegyverkezésről lesz szó. A téma minden valószínűség szerint szóba kerül közte és kínai kollégája, Hu Csin-tao között.
.
A Synohidro és az iráni Farab vízművek között tavaly márciusban írták alá azt a nagyszabású megállapodást, amelynek keretében Loresztán tartományban épül meg a világ legmagasabb, 1500 megawattos vízerőműve.
.
A Kínai Kommunista Párt szócsövének számító angol nyelvű Global Times bulvárlap szerint a teheráni kormány döntött úgy, hogy felmondja a szerződést. Az írásban nem szerepel, miért tették, és forrásokat sem tüntetnek fel, csak azt közlik, hogy a teheráni Központi Bank „nem volt megelégedve” a Kína által felajánlott pénzügyi opciókkal. A Sinohydro nem kommentálta a hírt.
.
Kína és Irán hagyományosan jó energetikai és kereskedelmi kapcsolatokat tartanak fenn, így Peking több alkalommal ellenállt az Egyesült Államok nyomásának, és nem foganatosított erősebb büntetőszankciókat Irán ellen, bár több szankciót megszavazott az ENSZ Biztonsági Tanácsában.
.
A gátüzlet felmondása mögött egy másik, gázkitermelési üzlettel kapcsolatos vita állhat. Az állami tulajdonú Kínai Nemzeti Olajipari Részvénytársaság egyhónapos határidőt adott Rosztám Ghászemi iráni olajminiszternek áprilisban, hogy valóban kezdődjenek meg az első munkálatok a hatalmas dél-perzsa gázmezőn, ahol immár harminckét hónapja áll a munka. A szankciók miatt egyre több projekt szakad félbe Iránban: sok külföldi cégnek muszáj volt elhagynia az országot, ha nem akart amerikai feketelistára kerülni.
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 5.0/5 (1 szavazás)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +1 ( 1 szavazás)
Kína 2 milliárdos üzletet bukott Iránban, 5.0 out of 5 based on 1 rating

Címkék:, , ,

  • Egy hozzászólás
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

One Reader’s Comments

  1. Kínos.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
Kapcsolódó cikkek

Iránban kivégeztek egy ellenzéki költőt 2014. február 14. péntek | AN

Terrorfenyegetés Magyarországról 2014. február 12. szerda | AN

Iráni terrorcsapásra készül New York 2012. október 11. csütörtök | AN

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos