Ronai and Ronai
AMERIKAI

A mediterrán étrend jótékony hatással van az életminőségre 2012. június 4. hétfő 12:01 | AN Forrás: MTI

  • Hozzászólások(7)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
A mediterrán étrend jótékony hatással van az életminőségre
Washington – A mediterrán étrend egyértelműen jótékony hatással van a mentális és a fizikai egészségügyi állapotra, derült ki egy új tanulmányból.
.
Az alappilléreit tekintve gyümölcsök, zöldségek, hüvelyesek (bab, zöld-, és csicseriborsó, lencse), halak, olívaolaj és magvak fogyasztásán alapuló mediterrán étrendről már korábban bebizonyították, hogy jótékony hatással van az egészségre, ami megnyilvánul a krónikus betegségek kialakulására való kisebb hajlamban, illetve az alacsonyabb halálozási arányban.
.
A Las Palmas de Gran Canaria Egyetem és a Navarrai Egyetem szakemberei ezúttal azt vizsgálták, hogy milyen hatással van a mediterrán étrend az emberek életminőségére. A tanulmány több mint 11 ezer egyetemista bevonásával készült, akiket négy éven keresztül követtek figyelemmel a kutatók, olvasható a ScienceDaily ismeretterjesztő hírportálon.
.
„A fejlett országok társadalmainak fokozatos elöregedése még inkább érdekessé teszi azoknak a tényezőknek a felkutatását, amelyek javíthatják a helyi lakosság életminőségét, illetve egészségügyi állapotát”, mutatott rá Patricia Henríquez Sánchez, a tanulmány vezető szerzője. A szakemberek a kutatás kezdetén feljegyezték a résztvevők táplálékbeviteli adatait, majd a négyéves vizsgálati időszak lezárultával a diákok kérdőív révén értékelték saját életminőségüket.
.
A pontos eredmények elérése érdekében az egyetemistáknak strigulázniuk kellett az általuk fogyasztott ételeket: míg a zöldségek, hüvelyesek, magvak, gyümölcsök, gabonafélék és halak pozitív, addig a húsok, tejtermékek és alkoholok negatív értékelést kaptak.
.
A European Journal of Clinical Nutrition című folyóiratban részletesen közölt eredmények szerint akik többször döntöttek a mediterrán étrend mellett, azok magasabb értéket értek el az életminőségükre vonatkozó kérdőívben fizikai és mentális közérzetük szempontjából.
.
Mint arra Henríquez rámutatott, a mediterrán ételpiramis a naponta, hetente vagy csupán alkalmanként fogyasztandó ételeket kombinálja. A főétkezésekből sosem szabad hiányoznia a gabonák, gyümölcsök és zöldségek, illetve tejtermékek alkotta alaptriónak. Naponta 1,5-2 liter víz fogyasztása ajánlott, emellett fontos, hogy a magas tápanyagértékű olívaolaj legyen a legfőbb zsírforrás.
.
A mediterrán étrend emellett bor és egyéb erjesztett italok mérsékelt fogyasztását ajánlja. A sovány húsok és a tojás mind magas minőségű állati fehérjeforrások, a halak és egyéb tengeri gyümölcsök úgyszintén jótékony hatású zsírokat tartalmaznak. Az ételpiramis tetején a cukrok, édességek, péksütemények és cukrozott üdítőitalok sorakoznak, amelyeket csak alkalmanként és akkor is kis mennyiségben ajánlott fogyasztani.
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 5.0/5 (5 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +5 ( 5 szavazatból)
A mediterrán étrend jótékony hatással van az életminőségre, 5.0 out of 5 based on 5 ratings

Címkék:,

  • Hozzászólások(7)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

7 Reader’s Comments

  1. Mindjárt mondom

    A paleo meg még jobb.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (3 szavazatból)
  2. Többet akarsz tudni a paleo étkezésről?
    Iratkozz fel a szerző hírlevelére.
    http://www.antidepresszans.tenyek-tevhitek.hu/feliratkozas.htm
    ( kedvezményes könyvvásárlási lehetőség, rengeteg új információ)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  3. Ez mind szép és jó! Jómagam hasonló elvek szerint étkezem, sőt bevallom a gyengéim közé tartozik a sokféle zöldséget, de a húsféléket is módjával felhasználó indiai, és srí lankai konyha. Azonban Magyarországon sok embernek a napi rendszerességű táplálkozás megoldása is gondot jelent, és mint tudjuk, az olcsó, de sok szénhidrátot, és telített zsírsavakat tartalmazó élelmiszerek éppenséggel nem az egészség megőrzésének elősegítői.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  4. Vagyis a kóser.Még inkább a Bibliai szabályok szerint.
    Akkor kinek is van igaza? :))

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  5. Dán 1,12-16
    12. Tégy próbát, kérlek, a te szolgáiddal tíz napig, és adjanak nékünk zöldségféléket, hogy azt együnk, és vizet, hogy azt igyunk.
    13. Azután mutassák meg néked a mi ábrázatunkat és amaz ifjak ábrázatát, a kik a király ételével élnek, és a szerint cselekedjél majd a te szolgáiddal.
    14. És engede nékik ebben a dologban, és próbát tőn velük tíz napig.
    15. És tíz nap mulva szebbnek látszék az ő ábrázatuk, és testben kövérebbek valának mindazoknál az ifjaknál, a kik a király ételével élnek vala.
    16. Elvevé azért a felügyelő az ő ételöket és az ő italokul rendelt bort, és ad vala nékik zöldségféléket.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  6. Kivalo cikk, kivalo hsz-ek. En is igy etkezem, de azert mindig van mit javitani.
    .
    Barcsak minel tobben olvasnak es alkalmaznak szep kis Hazankban is.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  7. Marcus Aurelius

    “A mediterrán étrend emellett bor és egyéb erjesztett italok mérsékelt fogyasztását ajánlja.”
    .
    OK. Épp most szürcsölgetem mérsékelten a napi száraz vörösömet. Ha netán összefüggéstelenül érvelnék, Orbán pártját fognám, vagy hasonló, akkor Dionysos zavart meg.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
Kapcsolódó cikkek

Ennyire egészséges a mediterrán konyha 2011. március 9. szerda | MTI

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos