Ronai and Ronai
AMERIKAI

Újra lehetnek határok az Unión belül 2012. June 8. Friday 0:06 | AN Forrás: MTI

  • Hozzászólások(23)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Újra lehetnek határok az Unión belül
Brüsszel – Egyetértés született csütörtökön Luxembourgban az uniós tagországok belügyminiszterei közt abban, hogy a szabad mozgást biztosító schengeni övezet belső határain rendkívüli körülmények – például a külső határok védelmének tartós és súlyos hiányosságai – esetén akár hosszabb időre is vissza lehessen állítani a határellenőrzést.
.
Az uniós kormányok képviselői szerint ilyen, az ellenőrzés visszaállítására vonatkozó javaslatról minősített többséggel határozhatnának a tagállamok, miután az Európai Bizottság – az unió legfőbb javaslattevő-végrehajtó intézménye – előzetes helyzetfelmérést végzett. A döntés eredetileg hat hónapra szólhatna, de meg is hosszabbíthatnák – közölték uniós diplomaták. Az előkészített dokumentumokban három, egyenként hat-hat hónapos meghosszabbítási lehetőség szerepelt, a reform tehát elvben összesen két évre tenné lehetővé a belső ellenőrzés visszaállítását. Az ilyen meghozott döntés felhatalmazná, de nem kötelezné a tagállamokat a schengeni belső határokon való ellenőrzés újbóli bevezetésére.
.
Cecilia Malmström belügyi EU-biztos nem ért egyet a schengeni rendszer ilyen tartalmú reformjával, mert kevesli az Európai Bizottságnak szánt hatáskört. Az Európai Parlamentből (EP) is elhangzott olyan előzetes bírálat, hogy a tagállamok által szorgalmazott szabály nem jelentene „eléggé európai” megoldást. A tagállamok egyetértése a schengeni rendszer megreformálásához önmagában kevés: ahhoz szükség van az EP támogatására is.
.
Martin Schulz, az EP szocialista párti elnöke a luxembourgi megállapodás hírére úgy reagált, hogy számára mélységes csalódást okozott a miniszterek „egyoldalú és kontraproduktív” magatartása. Azt, hogy az EP-nek a kormányok elgondolása szerint ebben a kérdésben nem lenne együttdöntési joga, az EP-jogosítványok figyelmen kívül hagyásaként értékelte.
.
Manfred Weber, az EP legnagyobb létszámú frakciójának, a jobbközép, kereszténydemokrata irányzatú pártokat tömörítő Európai Néppártnak a frakcióvezető-helyettese – a bajor CSU politikusa – úgy fogalmazott, hogy a miniszterek nem fogadták el az Európai Parlament kinyújtott kezét, hanem a konfrontációt választották.
.
Schulz párttársa, Hannes Swoboda szocialista EP-frakcióvezető azt hangsúlyozta, hogy itt nem egyszerűen a tagállami kormányok és az uniós intézmények közötti jogvitáról, hanem az EU-polgárok egyik alapvető szabadságjogának a megvédéséről van szó.
.
Az EP liberális frakciója szerint a belügyminiszterek „hadüzenetet intéztek” a parlamenthez.
.
Ulrike Lunacek a zöldpárti frakció nevében úgy vélekedett, hogy a miniszterek állásfoglalása „Schengen és az európai utazási szabadság végének a kezdetét” jelenti.
.
A belügyminiszteri tanácskozást követő sajtótájékoztatón Malmström is csalódottságának adott hangot. Felhívta a figyelmet arra, hogy az Európai Bizottság eredetileg olyan mechanizmust javasolt, amely alapján maga az uniós végrehajtó testület kötelezhetné a tagállamokat az ellenőrzés visszaállítására olyan esetekben, amikor a helyzetértékelés szerint Európa szemszögéből nézve ez szükséges. A belügyi EU-biztos reményének adott hangot, hogy az Európai Parlament bevonásával ezek után kötelezően lefolytatandó egyeztetések során sikerül a most a miniszterek által javasoltnál előremutatóbb megoldást találni.
.
Az útiokmány-ellenőrzéstől mentes, szabad mozgást biztosító schengeni övezet – amelynek jelenleg csaknem valamennyi EU-tag, valamint néhány unión kívüli ország, összesen 26 állam is részese – az európai integráció egyik legjelentősebb, az egyének számára a gyakorlatban is jól érzékelhető vívmánya. Kezdete még a Közös Piac hőskorába nyúlik vissza, amikor a KP-tagok állampolgárai egymás országába személyi igazolvány felmutatása mellett utazhattak.
.
Az időközben alaposan kiterjesztett rendszert azonban jelentős kihívások érik, részben az Unióba beáramló menekültek számának növekedése nyomán, és még továbbiak érhetik, amennyiben egyes országok elhagyni kényszerülnek a szövetséget. Az EU külső határvédelmében segédkező Frontex ügynökség adatai szerint a schengeni övezet külső határán a 2010-es 104 ezerről tavaly 141 ezerre nőtt a regisztrált illegális határátlépések száma. Ez főként az arab tavasz eseménysorozatának volt betudható.
.
Áprilisban a német és a francia belügyminiszter közös levélben szorgalmazta, hogy tegyék rugalmasabbá a belső ellenőrzés átmeneti visszaállításának szabályait, és hogy a megoldás kulcsa a tagállamok és ne az Európai Bizottság kezében legyen. Az ezzel kapcsolatos vitában a leggyakrabban elhangzó érv, hogy a görögök nem őrzik elég hatékonyan a török határt, és azon át tömegével jutnak be a schengeni területre a világ legkülönbözőbb válságövezeteiről érkezők.
.
Jelenleg a tagállamoknak csak arra van lehetőségük, hogy a közrend, illetve közbiztonság védelmének érdekében – például megnövekedett terroristaveszély esetén, illetve nagyszabású rendezvények idejére – rövid időre, legfeljebb egy hónapra állítsák vissza az ellenőrzést. Ilyen alkalom lesz például a közelgő labdarúgó Európa-bajnokság, amelynek ideje alatt a lengyelek ellenőrzéseket fognak végrehajtani a belső határokon.
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 5.0/5 (3 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +6 ( 8 szavazatból)
Újra lehetnek határok az Unión belül, 5.0 out of 5 based on 3 ratings

Címkék: , ,

  • Hozzászólások(23)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

23 Reader’s Comments

  1. Aztán nemsokár itt a Magyar vassfüggöny is Orbán legnagyobb örömére. Akko r már nem menekülhetnek el sem a diplomások, sem az orvosok, csak azok mehetnek külföldre akik hűségesek a rendszerhez. Viktor gondolkodjál: ilyen már volt egyszer , és akkor sem jött be.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +19 (31 szavazatból)
  2. CommonSense:

    Semmiféle orbáni vasfüggöny nem lesz itt, az ország túl sok szállal függ Európa többi részétől, a keleti széltánc pedig jól látható módon elég plátói viszonyokkal zárult.

    A cikkről: Az illegális migráció és a tiltott szerek megállítása végett egyetértek a határellenőrzés visszaállítására, de ezért nagy árat fog fizetni minden uniós állampolgár és -vállalkozás, hiszen magát az EU-t is (több más pozitívummal együtt) ez tette olyan vonzóvá, sok ország kisebbsége (köztük a határon túli magyarság is) tőle várja az anyaországgal vagy más országokban élő közösségeik szorosabb kapcsolatát, de lehetne még sorolni tovább is a “határtalanság” előnyeit.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +8 (12 szavazatból)
  3. Mi lesz ebből ? Nem inkább az integráció felé kéne araszolgatni ? Már megint előjön az évezredes őrület , aztán mehetünk Romániába , Ausztriába, Szlovákiába vízummal , kissé később küldhetjük a háborúba gyerekeinket “nemzetállamilag” . Hajrá Magyarország , hajrá magyarok !

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +9 (17 szavazatból)
  4. Ès ha visszaállítják a határellenõrzést a magyar/osztrák, stb határokon, megvan
    akkor a “személyzet” aki a kontrollálást végzi majd? Vagyis ki fogja a határokat
    ellenõrizni. Talán a jobbikos vona-szálasi, goebbels-novák “pártszolgálatosai”
    fogják a szerencsétlen menekülõket lelövöldözni. Esetleg az u.n “betyársereg”
    is segiteni fog?!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +16 (24 szavazatból)
  5. Olyan szép álom lett volna, ha a politikusaink bele férnek a bőrükbe, és elengedik a “nagymagyarország” őrületet. Pont erre lett volna jó többek között az EU. Lassan politikai alapon hadat üzenünk Romániának, Szlovákiának, gazdasági alapon meg Németországnak, Ausztriának. Tényleg, az Ausztriához csatolt területek miért nem fájnak nagymagyar kövérlászlónak?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +16 (24 szavazatból)
  6. gagyimami

    Ez egy érdekes felvetés. Az osztrákok rohadt jól ismernek bennünket. Nem veszik fel a kesztyűt.!!!!!!!!!!!Vannak fasiszta koszorúzgatások magyar szélsőségek részéről itt is, de nagyon jól kezelik ideát ezt a problémát egyenlőre.Hepalykodni persze nem mernek mint a többi szomszédos államban. Az osztrák rendvédelem , szó nélkül se perc alatt leverné őket.Még jegyzék se lenne belőle.A helyén kezelik a dolgokat. Egyenlőre.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +12 (14 szavazatból)
  7. Ha Magyarország is teljesitette volna az EU-ban vállalt kötelezettségét, ugymint a határok ellenörzését, nem lenne szükség erre az intézkedésre. De a lakosság biztonságának megörzése, a Magyarországról átszivßargó bünözés ezt mindenekelött szüksaégesé teszi.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (13 szavazatból)
  8. Éled a fasizmus, az idegengyűlölet Európában, ennek része ez is. Orbán pont jó helyen van, a fasiszázóló Európa méltó tagja ő.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +11 (13 szavazatból)
  9. Ing.Böck:

    Bevetted a nyugat-európai fasiszták szövegét. Pedig a nyugati fasiszta nem jobb a magyarnál.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +8 (12 szavazatból)
  10. Mindegy, hogy lesz vasfüggöny vagy nem, így is úgy is sokan elmennek, legfeljebb Európa szelektál és csak a képességgel rendelkezőket engedi, így pont az adót fizetni képesek fognak lelépni és maradnak az idősek, nyugdíjasok, betegesek, munkanélküliek akik nem fizetnek adót.
    -
    Orbán és Matolcsi összeházasodnak és egy szép holdas éjszakán összebújva kibeszélik egymásnak bánatukat, megállapodnak újabb adók kivetésében, de nem lesz senki aki még tud vásárolni, így nem is lesz szükség senkire aki termel, az ördögi kőr bezárul Orbán választhat, vagy Észak Koreát kreál Magyarországból, vagy rugalmasan megoldja a problémát. Mivel az ehhez szükséges esze, hozzáértése és együttműködési képessége nincs meg, más választása nem marad mint a zsarnokság és a társadalmi terror.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +14 (14 szavazatból)
  11. Hurrá Kanada, Svájc már nem fogad be.-Úgy tűnik bármi lesz kiengedni sem fognak a határnál szép kis jövőkép!Elérünk végre a történet végére?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +9 (9 szavazatból)
  12. kérvényazűk a szabadon mozgást,a nagy uraktol,kikre ie emlékszűnk?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  13. Kedves Valaki ! Nemcsak Austríaban nem nagy legények hanem máshol sem ! Amig magyarországon rengeteg autón ott a nagy magyarországos matrica ,romániában például egyen sem látni amig nem érnek többségében magyar lakta területekre .Oda elérvén hamar fölragasztják ,hogy mutassák mekkora magyarok ! Ezeket hivják férgeknek ! !

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +14 (16 szavazatból)
  14. Szegény maxval, ilyen OV seggpuszilókra van szükség !!!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (7 szavazatból)
  15. Màr csak ez hiànyzott, van mèghasonló jò hìr vagy màr bedobhatjuk a törölközőt?
    Egyébként hihetetlen ez az egész beteg történet a felkapaszkodott szèlhàmossal és az ennek bedőlt orszàggal nagymagyarorszag-matricastöl, fasisztàstòl.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +8 (8 szavazatból)
  16. lokuro
    Hagy fel a személyes sértegetéssel, ha semmi más érvet nem találsz.
    Mert ilyen megjegyzésekkel csak bizonyítod, hogy TE vagy a bunko
    beteg agyú náci sz@rházi. Azért, mert nem tudod ki volt a apád, nem kell
    trágárkodni. Próbál megérten i, hogy te is két lábon jársz (egyenlõre….)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (4 szavazatból)
  17. Ing.Böck:

    Látom, buta provokátor vagy.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  18. Magyarorszàg “antagonizàl” …..

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  19. Csak a rend kedvéért : ugye nagyjàból mindenki utànanézett Erdély etnikai viszonyainak, mondjuk a XIX. szàzad végén….?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  20. Határ! kell- milyen dolog, hogy a “külföldi” minden ellenörzés nélkül beléphet(még) Orbanisztánba, és a magyar zemberek bármikor kiléphetnek a kedves vezető birodalmából.? milyen dolog, hogy termékeket/eszméket szabadon lehet(még) ki és behozni egy olyan országba ahol már a “demokrácia” lecserélése közelében van.Ott ahol az ország első embere az “erő” szükségességéről papol ott tényleg lesz határ..

    A határ ujból “létesülhet,”akkor is a kedves vezető által inditott nemzetközi szabadságharc következményeként is.hát akkor valoszinü olyan körülményyek közé kerülhetünk mint volt Albánia
    Hazánk már “megélte” a határ minden “formáját”, volt nálunk is vasfüggöny-a határaink “védelme/örzése” mindig akkor volt a legerösebb mikor a hatalom is “erős” volt- vagyis a diktatorikus időkben.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  21. “halandor”
    de az sem mindegy hol – tudod ha a jobbikuSS Emöke által alapitott nyilas szennyhonlapon, hát akkor Erdély csakis magyar (nemzetiségü) volt

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  22. .

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  23. A komunizmusba a legnagyobb baromsag a *nem mehetsz sehova csak ha parttag vagy* es nem hiszem hogy valaki visszakivanna azokat a baromsagokat.
    Itt sokan arrol viatkoznak ki okosabb ,mindenkinek megvan a sajat velemenye nem kell lebunkozni senkit.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
Kapcsolódó cikkek

Orbán nem megállapodna, hanem kilépne az Unióból 2012. July 26. Thursday | Rákócza Richárd

Orbán a Die Pressében 2012. June 18. Monday | AN

Miért rossz Európának a magyar alkotmány? 2012. January 8. Sunday | John Nadler / Klukon Bea / RR

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos