Ronai and Ronai
AMERIKAI

A politika céltáblájává váltak a művészek 2012. május 14. hétfő 16:51 | AN Forrás: MTI

  • Hozzászólások(10)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
A politika céltáblájává váltak a művészek
Berlin – Németországban a konzervatív Frankfurter Allgemeine Zeitung című konzervatív lap hétfői számában beszámolt a német nyelvészeti és költészeti akadémia konferenciájáról, amelyen a véleményszabadság magyarországi helyzetéről is tartottak eszmecserét, a Handelsblatt üzleti lap az Audi és a Mercedes magyarországi beruházásairól írt, a Der Spiegel című hetilap pedig az új mobilszolgáltatóra vonatkozó tervekről közölt beszámolót.
.
A Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) című német konzervatív lap Veszélyben a szabad szó címmel a német nyelvészeti és költészeti akadémia (Deutsche Akademie für Sprache und Dichtung) A nyelv és a szépirodalom sérülékenységéről – Ukrajna és Magyarország példáján (Über die Verletzbarkeit von Sprache und Dichtung – Zum Beispiel Ungarn und die Ukraine) című konferenciájáról közölt beszámolót. A szerző, Sandra Kegel megjegyezte: “nemcsak Ukrajnában, hanem Magyarországon is a politika céltáblájává váltak a művészek”.
.
Hozzátette: a közelmúltban tapasztalt magyarországi fejlemények is nyugtalanítók, hiszen kiadók és tévétársaságok elleni állami túlkapásokról, értelmiségiek zaklatásáról, etnikai nacionalizmusról és politikai uniformizálódásról hallani. A konferencián felszólaló magyar értelmiségiek – Dalos György, Földényi F. László és Miklós Tamás – beszámolói alapján Kegel kifejtette: „a korábbi Magyar Köztársaságot már csupán Magyarországnak nevezik”, az alkotmány pedig „nem magyar állampolgárokról beszél, hanem csak magyarokról”. Hozzátette: idegenellenes és antiszemita kirohanások is előfordulnak, amelyek azonban nem fordítják ki a sarkából a parlamentáris berendezkedést, de „hozzájárulnak az ország morális széteséséhez”.
.
A Handelsblatt Az Audi felveszi a versenyt a Mercedesszel című beszámolójában az Audi győri üzemében zajló fejlesztésekről és a Daimler kecskeméti Mercedes-üzeméről írt. A szerző, Stefan Menzel megjegyezte: az Audi és a Mercedes „a súlyos gazdasági és politikai helyzet ellenére elégedett Magyarországgal”. Az utóbbi időszakban a kormány gazdaság- és adópolitikája a nemzetközi bírálatok kereszttüzébe került, most azonban a kormány több stabilitást és nyugalmat ígér, tette hozzá, megszólaltatva Cséfalvay Zoltánt, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkárát, aki a Handelsblattnak elmondta, hogy a reformok gyakorlatilag befejeződtek, és a kormány a továbbiakban nagyobb hangsúlyt helyez tervei megismertetésére, magyarázatára.
.
A Der Spiegel című hetilap hétfői keltezésű számában az új mobilszolgáltatóra vonatkozó tervekről közölt beszámolót Mobilok terv szerint címmel. A lap megállapította: „Orbán Viktor miniszterelnök folytatja nacionalista vonalvezetésű gazdaságpolitikáját”. Az állami tulajdonban lévő új szolgáltatóra vonatkozó elképzelést a versenytárs magáncégek a tervgazdasághoz való visszatérésként értékelik, és attól tartanak, hogy az állami cég adóforintokból finanszírozott olcsó ajánlatokkal jelenik meg a piacon. A terv bírálói szerint a vállalkozás akkor lehet nyereséges, ha valamennyi állami hivatalt és alkalmazottat az állami mobilok használatára kötelezik. A kormány akár a frekvenciagazdálkodás területén is megkülönböztetett elbírálásban részesítheti a céget, de közbeszólhat az Európai Bizottság versenyjogi igazgatósága, jegyezte meg a Der Spiegel, hozzátéve, hogy „Orbán viszonya Brüsszellel egyébként is terhelt”.

A  politika céltáblájává váltak a művészek
Német lap szerint morálisan széthullik Magyarország.
Berlin – Németországban a konzervatív Frankfurter Allgemeine Zeitung című konzervatív lap hétfői számában beszámolt a német nyelvészeti és költészeti akadémia konferenciájáról, amelyen a véleményszabadság magyarországi helyzetéről is tartottak eszmecserét, a Handelsblatt üzleti lap az Audi és a Mercedes magyarországi beruházásairól írt, a Der Spiegel című hetilap pedig az új mobilszolgáltatóra vonatkozó tervekről közölt beszámolót.
A Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) című német konzervatív lap Veszélyben a szabad szó címmel a német nyelvészeti és költészeti akadémia (Deutsche Akademie für Sprache und Dichtung) A nyelv és a szépirodalom sérülékenységéről – Ukrajna és Magyarország példáján (Über die Verletzbarkeit von Sprache und Dichtung – Zum Beispiel Ungarn und die Ukraine) című konferenciájáról közölt beszámolót. A szerző, Sandra Kegel megjegyezte: “nemcsak Ukrajnában, hanem Magyarországon is a politika céltáblájává váltak a művészek”. .Hozzátette: a közelmúltban tapasztalt magyarországi fejlemények is nyugtalanítók, hiszen kiadók és tévétársaságok elleni állami túlkapásokról, értelmiségiek zaklatásáról, etnikai nacionalizmusról és politikai uniformizálódásról hallani. A konferencián felszólaló magyar értelmiségiek – Dalos György, Földényi F. László és Miklós Tamás – beszámolói alapján Kegel kifejtette: „a korábbi Magyar Köztársaságot már csupán Magyarországnak nevezik”, az alkotmány pedig „nem magyar állampolgárokról beszél, hanem csak magyarokról”. Hozzátette: idegenellenes és antiszemita kirohanások is előfordulnak, amelyek azonban nem fordítják ki a sarkából a parlamentáris berendezkedést, de „hozzájárulnak az ország morális széteséséhez”. .A Handelsblatt Az Audi felveszi a versenyt a Mercedesszel című beszámolójában az Audi győri üzemében zajló fejlesztésekről és a Daimler kecskeméti Mercedes-üzeméről írt. A szerző, Stefan Menzel megjegyezte: az Audi és a Mercedes „a súlyos gazdasági és politikai helyzet ellenére elégedett Magyarországgal”. Az utóbbi időszakban a kormány gazdaság- és adópolitikája a nemzetközi bírálatok kereszttüzébe került, most azonban a kormány több stabilitást és nyugalmat ígér, tette hozzá, megszólaltatva Cséfalvay Zoltánt, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkárát, aki a Handelsblattnak elmondta, hogy a reformok gyakorlatilag befejeződtek, és a kormány a továbbiakban nagyobb hangsúlyt helyez tervei megismertetésére, magyarázatára..A Der Spiegel című hetilap hétfői keltezésű számában az új mobilszolgáltatóra vonatkozó tervekről közölt beszámolót Mobilok terv szerint címmel. A lap megállapította: „Orbán Viktor miniszterelnök folytatja nacionalista vonalvezetésű gazdaságpolitikáját”. Az állami tulajdonban lévő új szolgáltatóra vonatkozó elképzelést a versenytárs magáncégek a tervgazdasághoz való visszatérésként értékelik, és attól tartanak, hogy az állami cég adóforintokból finanszírozott olcsó ajánlatokkal jelenik meg a piacon. A terv bírálói szerint a vállalkozás akkor lehet nyereséges, ha valamennyi állami hivatalt és alkalmazottat az állami mobilok használatára kötelezik. A kormány akár a frekvenciagazdálkodás területén is megkülönböztetett elbírálásban részesítheti a céget, de közbeszólhat az Európai Bizottság versenyjogi igazgatósága, jegyezte meg a Der Spiegel, hozzátéve, hogy „Orbán viszonya Brüsszellel egyébként is terhelt”.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 5.0/5 (10 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +7 ( 11 szavazatból)
A politika céltáblájává váltak a művészek, 5.0 out of 5 based on 10 ratings

  • Hozzászólások(10)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

10 Reader’s Comments

  1. Véletlenül a teljes cikk ismétlése bennmaradt – a második formázás nélküli. :)))
    .
    Szomorú, hogy a német sajtó már egyre több jogosan lesújtó cikket jelentet meg rólunk.
    :(((((((((

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +18 (26 szavazatból)
  2. gets 17:03
    Szomorú. De ami igaz az igaz!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +21 (25 szavazatból)
  3. Azért a művészek sem maradnak adósak! Egy komment szerint az utóbbi 20 év legjobb verse Erdős Virágé- és én mélyen egyetértek!
    http://nol.hu/lap/hetvege/20120512-na_most_akkor
    “…mondjátok meg nagyokosok, mi legyen, ki ne legyen miközülünk maholnap és ki legyen, ki legeljen penneágyon rozmaringos mellfilét, ki pecázza kukából a halolajos kiflijét, kinek legyen friss levegőn tartózkodni ideje, kinek teljen karcinogén cuccokkal a tüdeje, ki rágja a Cafe Picard mascarponés pitéjét, ki mossa a Szentiványi nagyságosék bidéjét, kinek kelljen éjjel-nappal folyton-folyvást igyekezni, kit lehessen kapásból és szemtől szembe letegezni, ki ne jusson ötről hatra, kinek fussa futópadra, Pulára meg Balira, kit vegyenek palira, kinek legyen hobbija a népi magyar hagyomány, kinek jusson másfél bála angolpólya-adomány, kinek bocskor, rámás csizma, cifra mente, kacagány, kinek jusson, mér’ is jutna, szar se jusson, ha cigány, na most akkor mondjátok meg nagyokosok, mi legyen, ki ne legyen miközülünk maholnap és ki legyen, ki rakja ki carrarai márvánnyal a klotyóját, kinek pakoltassák ki a pénztárnál a motyóját, ki zúzzon ki Rómába, hogy láthassa a piétát, ki nyomassa ezerrel a déligyümölcs-diétát, ki merengjen el egy régi, feudális szokáson, kit érjenek állítólag kisebb bolti lopáson, kinek legyen ad absurdum reklamálni mersze, ki merjen a jogaiért kiállni, na persze, kinek legyen dilije a kuszkusz meg a falafel, ki próbálja nem feladni, végül mégis adja fel, na most akkor mondjátok meg nagyokosok, mi legyen, ki ne legyen miközülünk maholnap és ki legyen, ki költözzön proli szagtól fuldokolva Budára, ki költse egy komplett pesti panel árát dudára, ki ápolja klinikán az egészséges körmét, ki válasszon rövid utat, ki pedig a görbét, ki lásson a Hun West Travel-irodával világot, ki álmodjon zöld fű közé piros, fehér virágot, ki ültessen minden kerti törpe mellé tuját is, ki adja az ártatlant, de hogyha kell, a buját is, ki rendeljen ülőbútort magának a neten, kik lakjanak egyetlenegy félszobába’ heten, na most akkor mondjátok meg nagyokosok, mi legyen, ki ne legyen miközülünk maholnap és ki legyen, ki utazzon még a világ végére is kocsival, ki tudjon le minden bajt egy odavetett bocsival, ki vegye a nyakába egy papucsér’ a plázát, kinek vigye el a bank a vakolatlan házát, kinek legyen párnája a hugyos-sáros aszfalt, ki foglaljon négy személyre, ablak mellé asztalt, kinek legyen jelszava a részvét és a szeretet, kinek kelljen beszerezni tüdőszűrőleletet, ki kerüljön révületbe Csaba testvér szent szavától, ki keljen ki magából egy utastársa testszagától, na most akkor mondjátok meg nagyokosok, mi legyen, ki ne legyen miközülünk maholnap és ki legyen, ki járkáljon házastársi javallatra botoxra, kit vigyenek akarata ellenére detoxra, kinek kelljen másnap délig étlen-szomjan kibírni, kit lenne szép most azonnal puszta kézzel kinyírni, kinek hozzon Télapócska sárgarézzel teli zsákot, ki hordja ki lábon hol a tüdőgyuszit, hol a rákot, kinek legyen igénye a könyvre meg a mozira, ki próbáljon belógni egy kulturáltabb slozira, kinek kelljen nap mint nap a Vágóhídig bliccelni, kinek legyen – láthatólag – kedve most is viccelni, na most akkor mondjátok meg nagyokosok, mi legyen, ki ne legyen miközülünk maholnap és ki legyen, kinek legyen névre szóló szekrénye a Gelázsban, ki aludjon álmában egy jó kis fűtött garázsban, ki nevezze komenista fertőnek a Dagályt, kinek sértsen már a puszta létezése szabályt, ki akarja hóban-fagyban kivárni a sorát, kinek kelljen tele szájjal dicsérni a borát, ki hurcolja fel-alá az interspáros batyuját, ki átkozza el a saját sose látott anyuját, ki feküdjön hol itt, hol ott, mint a kilőtt állat, ki rándítson haladtában szemlesütve vállat, na most akkor mondjátok meg nagyokosok, mi legyen, ki ne legyen miközülünk maholnap és ki legyen, ki csinálja új kecóját trendire és takarosra, ki próbáljon mindenáron bejutni a fapadosra, ki locsoljon Francois Voyer konyakot a kivire, ki gondoljon tehetetlen haraggal a gyivire, ki tegye le egyik percről másikra a piát, ki próbálja kivenni a lelencből a fiát, ki lomizzon kisbiciklit, dinókat meg törpöket, ki ugassa le az undok, játszótéri kölköket, ki lássa a sajátját a más ölében csicsikálni, ki próbálja magát minden karácsonykor kicsinálni, na most akkor mondjátok meg nagyokosok, mi legyen, ki ne legyen miközülünk maholnap és ki legyen, kinek legyen tiszta sor, hogy haladás vagy haza, kinek legyen úgy, hogy többé ne mehessen haza, kit várjon a boldogság kék tengerén egy bárka, kit viszont a vácrátóti köztemető árka, kinek jusson éppen elég hely az isten tenyerén, Budafokon, Budaligeten és Mátraterenyén, Békésbe’ és Hevesbe’, s ki menjen a levesbe.”

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +14 (14 szavazatból)
  4. a veres kommentjei között is van két figyelemreméltó költemény. Ne hagyjátok ki!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  5. -Ha azt a szót hallom hogy ” kultúra ” , előkapom a revolveremet ! -
    / Kellermann , a hitleri írószövetség volt elnöke /

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (4 szavazatból)
  6. bocs nem veres, hanem vers, de ebben a formában talán jobban élvezhető
    ”“…mondjátok meg nagyokosok, mi legyen,
    ki ne legyen miközülünk maholnap és ki legyen,
    ki legeljen penneágyon rozmaringos mellfilét,
    ki pecázza kukából a halolajos kiflijét,
    kinek legyen friss levegőn tartózkodni ideje,
    kinek teljen karcinogén cuccokkal a tüdeje,
    ki rágja a Cafe Picard mascarponés pitéjét,
    ki mossa a Szentiványi nagyságosék bidéjét,
    kinek kelljen éjjel-nappal folyton-folyvást igyekezni,
    kit lehessen kapásból és szemtől szembe letegezni,
    ki ne jusson ötről hatra, kinek fussa futópadra,
    Pulára meg Balira,
    kit vegyenek palira,
    kinek legyen hobbija a népi magyar hagyomány,
    kinek jusson másfél bála angolpólya-adomány,
    kinek bocskor, rámás csizma, cifra mente, kacagány,
    kinek jusson, mér’ is jutna, szar se jusson, ha cigány,
    na most akkor mondjátok meg nagyokosok, mi legyen,
    ki ne legyen miközülünk maholnap és ki legyen,
    ki rakja ki carrarai márvánnyal a klotyóját,
    kinek pakoltassák ki a pénztárnál a motyóját,
    ki zúzzon ki Rómába, hogy láthassa a piétát,
    ki nyomassa ezerrel a déligyümölcs-diétát,
    ki merengjen el egy régi, feudális szokáson,
    kit érjenek állítólag kisebb bolti lopáson,
    kinek legyen ad absurdum reklamálni mersze,
    ki merjen a jogaiért kiállni, na persze,
    kinek legyen dilije a kuszkusz meg a falafel,
    ki próbálja nem feladni, végül mégis adja fel,
    na most akkor mondjátok meg nagyokosok, mi legyen,
    ki ne legyen miközülünk maholnap és ki legyen,
    ki költözzön proli szagtól fuldokolva Budára,
    ki költse egy komplett pesti panel árát dudára,
    ki ápolja klinikán az egészséges körmét,
    ki válasszon rövid utat, ki pedig a görbét,
    ki lásson a Hun West Travel-irodával világot,
    ki álmodjon zöld fű közé piros, fehér virágot,
    ki ültessen minden kerti törpe mellé tuját is,
    ki adja az ártatlant, de hogyha kell, a buját is,
    ki rendeljen ülőbútort magának a neten,
    kik lakjanak egyetlenegy félszobába’ heten,
    na most akkor mondjátok meg nagyokosok, mi legyen,
    ki ne legyen miközülünk maholnap és ki legyen,
    ki utazzon még a világ végére is kocsival,
    ki tudjon le minden bajt egy odavetett bocsival,
    ki vegye a nyakába egy papucsér’ a plázát,
    kinek vigye el a bank a vakolatlan házát,
    kinek legyen párnája a hugyos-sáros aszfalt,
    ki foglaljon négy személyre, ablak mellé asztalt,
    kinek legyen jelszava a részvét és a szeretet
    kinek kelljen beszerezni tüdőszűrőleletet,
    ki kerüljön révületbe Csaba testvér szent szavától,
    ki keljen ki magából egy utastársa testszagától,
    na most akkor mondjátok meg nagyokosok, mi legyen,
    ki ne legyen miközülünk maholnap és ki legyen,
    ki járkáljon házastársi javallatra botoxra,
    kit vigyenek akarata ellenére detoxra,
    kinek kelljen másnap délig étlen-szomjan kibírni,
    kit lenne szép most azonnal puszta kézzel kinyírni,
    kinek hozzon Télapócska sárgarézzel teli zsákot,
    ki hordja ki lábon hol a tüdőgyuszit, hol a rákot,
    kinek legyen igénye a könyvre meg a mozira,
    ki próbáljon belógni egy kulturáltabb slozira,
    kinek kelljen nap mint nap a Vágóhídig bliccelni,
    kinek legyen – láthatólag – kedve most is viccelni,
    na most akkor mondjátok meg nagyokosok, mi legyen,
    ki ne legyen miközülünk maholnap és ki legyen,
    kinek legyen névre szóló szekrénye a Gelázsban,
    ki aludjon álmában egy jó kis fűtött garázsban,
    ki nevezze komenista fertőnek a Dagályt,
    kinek sértsen már a puszta létezése szabályt,
    ki akarja hóban-fagyban kivárni a sorát,
    kinek kelljen tele szájjal dicsérni a borát,
    ki hurcolja fel-alá az interspáros batyuját,
    ki átkozza el a saját sose látott anyuját,
    ki feküdjön hol itt, hol ott, mint a kilőtt állat,
    ki rándítson haladtában szemlesütve vállat,
    na most akkor mondjátok meg nagyokosok, mi legyen,
    ki ne legyen miközülünk maholnap és ki legyen,
    ki csinálja új kecóját trendire és takarosra,
    ki próbáljon mindenáron bejutni a fapadosra,
    ki locsoljon Francois Voyer konyakot a kivire,
    ki gondoljon tehetetlen haraggal a gyivire,
    ki tegye le egyik percről másikra a piát,
    ki próbálja kivenni a lelencből a fiát,
    ki lomizzon kisbiciklit, dinókat meg törpöket,
    ki ugassa le az undok, játszótéri kölköket,
    ki lássa a sajátját a más ölében csicsikálni,
    ki próbálja magát minden karácsonykor kicsinálni,
    na most akkor mondjátok meg nagyokosok, mi legyen,
    ki ne legyen miközülünk maholnap és ki legyen,
    kinek legyen tiszta sor, hogy haladás vagy haza,
    kinek legyen úgy, hogy többé ne mehessen haza,
    kit várjon a boldogság kék tengerén egy bárka,
    kit viszont a vácrátóti köztemető árka,
    kinek jusson éppen elég hely az isten tenyerén,
    Budafokon, Budaligeten és Mátraterenyén,
    Békésbe’ és Hevesbe’,
    s ki menjen a levesbe.”

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +15 (15 szavazatból)
  7. Gyula Bognar, Jr.

    Ahol kishitű, önkényeskedő,hataloméhes, korrupt rablóbanda [Viktorátor, Lézer, Rongál, Szijj-Ártó, stb.) és gerinctelen, senkiházi ész nélküli idióták (matolcs, kiflievö, zsiros-szász,) kezébe kerül a hatalom és a kommunikáció, ott más nem is történhet, csak az, hogy a társadalom vagy fellázad, vagy maga is lezüllik, lesüllyed a pöcegödör aljára. Idáig sajnos az utóbbi ami történt.
    Nagyon nehéz lesz a szagot elveszteni, még azután is, hogy egyszer talán sikerül a pöcegödörből kikecmeregni! Szimpátiám és reményem, hogy az utóbbi minél elöbb megvalósulhat. Bár jönne már valaki, aki elkezdené a gödröt kipumpálni!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +10 (10 szavazatból)
  8. A 2/3-ad torzszülött bandája a magyar vezetés.
    Buta nép még butább vezetése.
    Miért beszélünk kultúráról, amikor eddig egy orvos, most meg egy pap mondja, mit kell tenni ez ügyben és mennyiből?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (5 szavazatból)
  9. Szomorú, hogy ennek a versnek meg kellett születnie, szomorú, hogy egy olyan korban élek itthon, ahol ilyen vers születik, szomorú vagyok, hogy ez a vers az örökkévalók közé fog kerülni és az utódaink az iskolában kötelező versként fogják tanulni!
    Hogy számukra tanulságos is lesz egyben, na, abban már nem vagyok biztos.
    Minden sora igazság!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (6 szavazatból)
  10. Egy színház kell nekik ahol a VEZÉRT éltetik.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos