Ronai and Ronai
AMERIKAI

A T. rex patagóniai rokonát fedezték fel Argentínában 2012. május 25. péntek 1:26 | AN Forrás: MTI

  • Hozzászólások(8)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
A T. rex patagóniai rokonát fedezték fel Argentínában
Buenos Aires – A Tyrannosaurus rexhez igen hasonlatos ragadozó dinoszaurusz fosszíliáit fedezték fel Patagóniában, Argentínában.
.
Az Eoabelisaurus mefi a theropoda dinoszauruszok Abelisauridae (Ábel gyíkjai) családjához tartozott. A dinoszaurusz testhossza 6,5 méter volt, és valamivel hosszabb és boltozatosabb koponyával rendelkezett, mint a T. rex. A koponya alakjából arra következtetnek a kutatók, hogy rendkívül erős harapása volt – olvasható a LiveScience tudományos hírportálon.
.
A leletről a Proceedings of the Royal Society B folyóirat legújabb számában jelentették meg részletes tanulmányukat argentin és német paleontológusok.
.
A fosszíliák korát 170-175 millió évesre becsülik, ami azt jelenti, hogy az Abelisauridae dinoszauruszok a feltételezettnél 40 millió évvel korábban jelentek meg, még mielőtt a Pangaea szuperkontinens a déli Gondwanára és az északi Laurázsiára tört volna szét.
.
Az Eoabelisaurus mefi két lábon járt, karjai pedig még csökevényesebbek voltak, mint a T. rex felső végtagjai. „Nagy kérdés, hogy mire szolgáltak a csökevényes felső végtagok. Valószínűsíthető, hogy mind a T. rex, mind patagóniai rokona erőteljes álkapcsa segítségével vadászott, és nem volt szükség, hogy karjaival besegítsen a zsákmányszerzéskor”, vélekedett Oliver Rauhut, a bajor állami őslénytani és földtani gyűjtemény paleontológusa, a tanulmány társszerzője.
.
Hozzátette, hogy az Eoabelisaurus mefi felső végtagjai mindazonáltal nem annyira csökevényesek, mint az Abelisauridae család későbbi képviselőié. Ez azt jelenti, hogy az Ábel gyíkjainál az evolúció során fejlődtek vissza a felső végtagok: az elcsökevényesedés az alkaroknál kezdődhetett, hiszen az Eoabelisaurus mefi felkarja még normális arányú.
.
A kutatók azt is kiderítették, hogy az Eoabelisaurus mefi forró éghajlatú térségben élt, ahol a száraz és esős évszakok váltakoztak egymással. A paleontológusok azt feltételezik, hogy a későbbi Gondwana kellős közepén egy hatalmas sivatagos terület volt, ez gátolta meg Ábel gyíkjait, hogy észak felé vándoroljanak, mielőtt Pangaea széttöredezett volna. Ez az elmélet megmagyarázhatja, hogy miért került elő oly kevés Abelisauridae-lelet az északi féltekén.
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 5.0/5 (3 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +6 ( 6 szavazatból)
A T. rex patagóniai rokonát fedezték fel Argentínában , 5.0 out of 5 based on 3 ratings

Címkék:, ,

  • Hozzászólások(8)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

8 Reader’s Comments

  1. Még a bevonuló Vörös Hadsereg elől menekült oda ?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (3 szavazatból)
  2. FideSS frakció gyűlésre beugorhatna öt percre :)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (5 szavazatból)
  3. Mar állandó képviselővel rendelkeznek a frakcióban.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (2 szavazatból)
  4. Komolytalanok vagytok.
    Én komolyan kérdeztem !
    ( Állattan-tudós vaok )

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  5. Igen Géza!
    .
    És a Katolikus Karitász titkos kommandója menekítette oda Eichmannal és Mengelével együtt…
    .
    Aztán belépett a Fidesz helyi szervezetébe…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  6. Ja és majd el felejtettem. Utolsó kívánságának eleget téve, földi maradványait Erdély ősi földjében helyezik örök nyugalomba pünkösd ünnepén. Csak az a baj, hogy kamionnyi tömegét nehéz úgy bevinni Romániába, hogy a román hatóságok ne vegyék észre…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  7. Különben tökjól néz ki ez a rém a képen.
    ( Egy rémkép ! )
    El is mentettem magamnak :D

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  8. Orbán András Lajos

    Ismerek egy élő rokonát is………….

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
Kapcsolódó cikkek

Ha túl gyorsan menekültek, pórul jártak 2012. május 21. hétfő | AN

Harmincezer éves habszegfűmag 2012. május 9. szerda | AN

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos