Ronai and Ronai
AMERIKAI

Geithner: szigor helyett növekedés kell 2012. május 16. szerda 9:03 | AN Forrás: MTI

  • Nincs még hozzászólás
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Geithner: szigor helyett növekedés kell
Washington – Timothy Geithner amerikai pénzügyminiszter kedden üdvözölte, hogy az eurózóna országai a költségvetési szigorról a gazdasági növekedésre helyezik át a hangsúlyt.
.
„Már erősebb válságkezelő eszközökkel rendelkeznek, amely lehetővé teszi a számukra, hogy ahol kell, megteremtsék a nagyobb növekedés feltételeit”, jelentette ki Geithner az euróövezeti országokról.
.
A miniszter az Obama-kormány támogatásáról biztosította Európának azon erőfeszítéseit, hogy megtalálja a növekedés és a szigor közötti egyensúlyt. „Üdvözölnünk kell ezt az új vitát a növekedésről Európában”, mondta Geithner.
.
A kedden beiktatott új francia elnök, Francois Hollande a kampánya során folyamatosan arról beszélt, hogy a fő hangsúlyt a növekedésre kell áthelyezni. Az adósságválság által legjobban sújtott euróövezeti országok – Görögország, Írország, Olaszország, Portugália és Spanyolország – szigorú takarékossági intézkedéseket vezettek be a költségvetési deficit lefaragása és a piac bizalmának visszaszerzése érdekében, ami azonban lelassította a régió növekedését és politikai feszültségekhez vezetett.
.
Geithner figyelmeztetett a „növekedésgyilkos szigor negatív spiráljára”, amely során a kormányok költségvetési megszorításokkal próbálják meg ellensúlyozni azt, hogy a növekedés hiánya miatt nő a deficit. Az amerikai pénzügyminiszter üdvözölte az európai infrastrukturális beruházásokat, és úgy vélekedett, hogy Németországnak, mint az európai gazdaság motorjának, huzamosabb ideig a régióátlagnál gyorsabb ütemben kell fejlődnie ahhoz, hogy elő tudja segíteni a többi ország versenyképességének visszanyerését.
.
Azzal kapcsolatban, hogy a választások után a Fehér Háznak és a kongresszusnak mindössze két hónapja lesz rá, hogy megakadályozza a korábbi kompromisszumkészség miatt kialakult, újabb recesszióval fenyegető, egyidejű és automatikus adónövelési és költséglefaragási kényszert, Geithner arra figyelmeztetett:
.
„Nem vezethetjük az országot abban a hitben, hogy a világnak örökké megmarad a bizodalma abban, hogy az amerikai politikai rendszer képes a cselekvésre”.
.
Az idei lesz zsinórban a negyedik költségvetési év, amikor az államháztartási hiány meghaladja az 1000 milliárd dollárt.
.
A George W. Bush elnök által nevezetett, szinte minden adófizetőre kiterjedő kedvezmények december 31-én lejárnak. Ugyanekkor lép életbe az automatikus, 10 évre szóló, 1200 milliárd dolláros takarékossági csomag, amely, ha a honatyák nem találnak más módot a deficit csökkentésére, a büdzsé minden területét egyformán érinti majd.
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 0.0/5 (0 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 0 ( 0 szavazatból)

Címkék:,

  • Nincs még hozzászólás
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Kapcsolódó cikkek

Újabb szankciók Szíria ellen? 2012. június 7. csütörtök | AN

Jobb formában az amerikai gazdaság 2012. április 16. hétfő | AN

Geithner szerint javulhat Európa állapota 2011. december 7. szerda | RR

Nem mond le a pénzügyminiszter 2011. augusztus 8. hétfő | RR

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos