Ronai and Ronai
AMERIKAI

Az Egyesült Államokat aggasztja a Timosenko-ügy 2012. május 1. kedd 18:01 | AN Forrás: MTI

  • Hozzászólások(13)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Az Egyesült Államokat aggasztja a Timosenko-ügy
Washington/Kijev – Az Egyesült Államokat mélyen aggasztja a bebörtönzött Julija Timosenko volt ukrán miniszterelnökkel szembeni bánásmód, közölte a kedden, Washingtonban kiadott közleményében Hillary Clinton amerikai külügyminiszter.
.
Clinton szerint a Timosenkóról közreadott fotók “kérdéseket vetnek fel” a politikus fogva tartásával kapcsolatban. Az amerikai külügyminiszter kormánya nevében felszólította az ukrán hatóságokat, hogy biztosítsák a politikus számára az azonnali orvosi segítségnyújtást egy megfelelő központban, valamint annak lehetőségét, hogy találkozhasson az amerikai nagykövettel. Radim Ochvat elnöki szóvivő megerősítette az értesülést a lap hétfői kiadásában.
.
Viktor Janukovics ukrán köztársasági elnök rendezésében május közepén a Krím-félszigeten fekvő Jaltában kerül sor a közép-európai államfők soros találkozójára. A tanácskozás központi témája az európai integrációs folyamat lesz. A Lidové Noviny úgy tudja, hogy Timosenko fogva tartása miatt Václav Klaus cseh elnökön kívül eddig Joachim Gauck német, Heinz Fischer osztrák és Danilo Türk szlovén államfő is lemondta részvételét a jaltai csúcstalálkozón, míg a litván és a lett államfő állítólag mérlegeli részvételét.
.
Julija Timosenko volt ukrán miniszterelnököt tavaly októberben hét év szabadságvesztésre ítélték hivatalával való visszaélés miatt. Állítólag az orosz földgázszállításokról kötött államközi szerződéssel okozott tetemes kárt Ukrajnának. A Nyugat azt állítja, hogy az ítélet mögött politikai indokok állnak, és követeli Timosenko szabadon bocsátását.
.
Ukrajna idén írta alá a csatlakozási szerződést az Európai Unióval, a dokumentum az egyes tagországok jóváhagyása után lép életbe. A csatlakozási szerződés ratifikálását több uniós tagállam Timosenko szabadon engedésétől tette függővé.
.
A volt kormányfő cellájában
.
Angela Merkel német kancellár ugyancsak a Timosenko-ügy miatt mérlegeli, hogy Ukrajnába utazzon-e a labdarúgó Európa-bajnokság alkalmával, amit az ország az idén Lengyelországgal közösen rendez meg. Viviane Reding uniós biztos a múlt héten közölte, hogy a Timosenko-ügy miatt nem utazik Ukrajnába. Korábban lemondta ukrajnai programját a német államfő, Joachim Gauck, értesült a Süddeutsche Zeitung. Az államfői hivatal megerősítette a hírt. Andreas Schulze, a szövetségi elnök szóvivője közölte: Gauck nem vesz részt a közép-európai államfők május közepére tervezett találkozóján, amelyre a terv szerint Jaltában kerülne sor. Ukrajna németországi nagykövetségét tájékoztatták arról, hogy az elnök nem tesz eleget a meghívásnak. Német államfők igen ritkán mondják le külföldi útjaikat. Legutóbb az előző szövetségi elnök, Christian Wulff hozott ilyen döntést, ő egy Bahreinbe tervezett látogatást mondott le 2011-ben, tiltakozásul az arab államban zajló tüntetések brutális szétverése miatt.
.
A Süddeutsche Zeitung szerint Gauck egyeztette a döntést Angela Merkel kancellárral. Az államfő szóvivője ezzel kapcsolatban csupán annyit közölt, hogy „a szövetségi kormánnyal szoros kapcsolatban” született az elhatározás. Steffen Seibert, a kormány szóvivője pedig megjegyezte, hogy a kancellár és az államfő közti megbeszélések bizalmas jellegűek. Guido Westerwelle külügyminiszter és több vezető politikus üdvözölte Gauck döntését.
.
A nyári, lengyel-ukrán szervezésű labdarúgó Európa-bajnokságon a német válogatott csoportmérkőzéseit Ukrajnában tartják, emlékeztetett a Süddeutsche Zeitung. A lap hozzátette: a német politikusoknak dönteni kell arról, hogy a Timosenko-ügy közepette ellátogassanak-e a mérkőzésekre. A lap értesülése szerint egyelőre azt fontolgatják, hogy a legfőbb állami vezetők a lehetséges minimumra szorítják az érintkezést a kijevi vezetéssel az esetleges ukrajnai látogatások során.
.
A német kormány már előző nap hivatalosan tiltakozott Timosenko bántalmazása miatt. Seibert szerdai tájékoztatóján hangsúlyozta: a berlini kormányt rendkívüli módon aggasztják azok az értesülések, amelyek szerint az 51 éves volt ukrán miniszterelnököt bántalmazták, amikor a napokban akarata ellenére a börtönből átszállították egy kórházba. A külügyminiszter ismét felajánlotta Kijevnek azt a lehetőséget, hogy végezzék Timosenko gyógykezelését Németországban.
.
A kórházba szállításra azért került sor, mert jelentősen romlott az éhségsztrájkoló politikus asszony állapota pártja, a Batykivscsina (Haza) vasárnapi közleménye szerint. A párt arra hívta fel a közvélemény figyelmét, hogy Timosenko április 20-a óta folytat éhségsztrájkot, tiltakozásul bántalmazása ellen. Timosenko akkor a védőjének átadott levélben azt írta, hogy április 20-án este három ember lerángatta őt a cellájában az ágyról, hogy kórházba vigyék, és amikor védekezett, megütötték, ezt követően pedig elvesztette az eszméletét.
.
A Haza képviselői a Timosenko ellen újabb per szombati tárgyalási napjának három héttel való elhalasztását úgy értékelte, hogy a hatalom kénytelen volt elismerni: a volt kormányfő súlyos beteg, fél éve nem kapta meg a szükséges orvosi ellátást, és azonnali gyógykezelésre szorul. Ugyanakkor a hivatalos Kijev nem akarja a német orvosok ajánlásait követni, s nem hajlandó tudomást venni az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) döntéséről Timosenko gyógykezelése tekintetében.
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 5.0/5 (5 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +7 ( 7 szavazatból)
Az Egyesült Államokat aggasztja a Timosenko-ügy, 5.0 out of 5 based on 5 ratings

Címkék:,

  • Hozzászólások(13)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

13 Reader’s Comments

  1. Te jó isten…Ukrajna mint EU.-tagország …

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (4 szavazatból)
  2. Na most piszkosul megijedtek Janukovicsék a fenyegetéstől, hogy Klaus, és Merkel nem Kijevben néz meg egy focimeccset! Egyből zuhan a hrivnya árfolyama, vagy mégsem?
    Talán nem kellett volna annyira sietni azzal az E.U. csatlakozási szerződéssel, mert amikor aláírták, Timosenkó már akkor is börtönben volt!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (5 szavazatból)
  3. “Fecseg a felszín, hallgat a mély”. :(((((

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  4. Itt az idő, hogy Európa összefogjon Julija Timosenkó érdekében!
    Én még a csapatokat sem engedném el Ukrajnába.
    Tessék végre keményen bánni Viktor Janukovics bandájával. Legalább annyira, mint a mi Viktorunkkal!
    Megjegyzem, hülyülnek a Viktorok.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (9 szavazatból)
  5. olvastam német oldalakon néhány hozzászólást. Legtöbben abból indultak ki, hogy Timoschenkót jogosan ítélték el, mert korrupt volt. 50 hozzászólásból egy volt, aki logikusan végig érvelte, hogy Timoschenkó nyilvánvalóan politikai áldozat.
    -
    Hiszen egyidejüleg vádolták azzal, hogy az FBI ügynöke, és hivatkoztak arra, hogy nem engedik ki az országból, nehogy az amerikaiak elrabolják.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (4 szavazatból)
  6. Azért jó lenne nem elfelejteni, hogy Timosenko egy gazdasági bűnöző. Persze, nyilván a politikai szempontok súlyosbították az ügyét, de alapvetően nagyon kevés ember kételkedik abban, hogy Julija egy rendkívül korrupt ember, aki milliárdokat lopott össze.

    Nem igazán szerencsés dolog kiállni gazdasági bűnözőkért…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -2 (4 szavazatból)
  7. maxval, előrelátok a fijúg és a többi politikus is.
    Lehet, hogy Janukovics bírósága nem tévedett?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  8. Gonoszka,

    A bíróság nem tévedett. Persze az tény, hogy ha Julija pont nem a jelenlegi hatalom egyik fő ellenfele lenne, akkor ugyanezt simán megúszta volna. Ha meg a jelenlegi hatalom híve lenne, akkor ugyanezért kitüntetést kapott volna.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  9. Ez a nő a “legszebb politikus nő”
    Ezt olvastam valahol! :)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  10. mocskok…én elmennék érte…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  11. karelsloboda,

    Ez tévedés. Sarah Palinhez képest sehol se van.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (3 szavazatból)
  12. maxval
    .
    igazad van! Megnéztem!
    De ő nincs most rabságban :)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  13. Közepes vagy gyenge országokkal szemben nem nehéz politikai bojkottot csinálni. 2008-ban is úgy hebegtek-hápogtak a tibeti tüntetést szétverő kínai komcsi rezsim ellen, aztán mégis minden államfő, minden miniszterelnök és persze az amerikai elnök is egytől egyig ott csücsült a Madárfészek-stadion VIP-részlegén.

    Nem az én dolgom eldönteni a politikusasszony bűnösségét, de ha a Nyugat azt hiszi, hogy ezzel segítheti Ukrajnát, téved; Oroszországhoz fog fordulni, akinél ugye teljesen bevett dolog az ellenfelek bebörtönzése vagy megöletése. Putyin már dörzsölheti is kezeit, hogy az EU önszántából adja neki Kelet-Európát, mert igen, az Unió rosszul kommunikált , O. V. személyes érdekeit követő zsebmédiájának foglyaként kezelt bírálatok és büntetések lobogtatása Magyarországot is könnyen az orosz medve érdekszférájába terelheti.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
Kapcsolódó cikkek

Amerika ragaszkodik Timosenko szabadon bocsátásához 2012. szeptember 13. csütörtök | AN

Clinton demokratizálná Egyiptomot 2012. július 15. vasárnap | AN

Irán ki akarja húzni a gyufát 2012. június 22. péntek | AN

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos