Ronai and Ronai
AMERIKAI

Brit elemzés az al-Kaidáról 2012. április 4. szerda 21:30 | AN Forrás: MTI

  • Hozzászólások(3)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Brit elemzés az al-Kaidáról
London – Az elmúlt időszakban jelentősen meggyengült al-Kaida nemzetközi terrorszervezet Afrikát használhatja fel újbóli megerősödésére, tűnt ki egy tekintélyes brit védelmi-biztonsági kutatóintézet legfrissebb, a terrorizmussal foglalkozó elemzéséből.
.
A tanulmány – amely szerdán jelent meg a RUSI független intézet honlapján – bevezetőjében hangsúlyozza, hogy az al-Kaida a kontinens leginstabilabb országaiban tevékenykedő iszlamista mozgalmakkal  épít ki kapcsolatokat. A globális dzsihád egész Afrikában fenyeget – állította közvetve már címében a jelentés, amely szerint a nemzetközi terrorszervezet mindenekelőtt egy olyan instabil övezetre kíván támaszkodni, amely a szaharai térségtől Kelet-Afrikáig terjed. Az al-Kaida ezek szerint a szóban forgó övezet iszlamista mozgalmaival akar partneri kapcsolatokat kiépíteni, és ily módon kíván ismét erőre kapni.
.
Az intézet elemzésében emlékeztetett arra, hogy az al-Kaida központi vezetése már az elmúlt évtizedben kapcsolatokat épített ki a térség egyes dzsihadista csoportjaival, és ezek a kapcsolatok „stratégiai vagy operatív” jelentőségűek voltak.  Ugyanakkor a már kialakult együttműködés ellenére a jelek szerint egyelőre megoldatlan feszültség áll fenn az al-Kaida transznacionális céljai, illetve az afrikai partnerek helyi nehézségei között.
.
A tanulmány ennek ellenére figyelmeztetett: új kihívások egész sora lehetséges, ha a dzsihadizmus erősödik és átterjed az afrikai kontinens leginstabilabb térségeire. A szóban forgó kihívások között említette az intézet a brit fiatalok újabb csoportjának lehetséges radikalizálódását és mozgósítását Nagy-Britanniában.
.
Ebből kiindulva az elemzés úgy ítélte meg, hogy az elkövetkező időszakban Afrika potenciálisan új frontot jelenthet a terrorizmus ellen a brit hatóságok által folytatott harc számára.
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 3.0/5 (2 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +1 ( 1 szavazás)
Brit elemzés az al-Kaidáról , 3.0 out of 5 based on 2 ratings

Címkék:,

  • Hozzászólások(3)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

3 Reader’s Comments

  1. Egy ennyire anarchikus sz…rfészekben, mint afrika nagy része, könnyen tobzódhatnak az ilyen belterjes, elmebeteg bandák. Könnyen jutnak utánpótláshoz, senki nem állja útjukat, mert nincs sehol államhatalom.

    Mindez igaz.

    De ugyanebből az anarchiából következik egy, a civilizált világ terrorellenes harcának hatalmas előnye:

    - Egy ilyen anarchikus területen úgy és akkor lehet ezeket a szubhumánokat levadászni, ahogy és amikor csak akarják.

    És ezt ki kellene használni.

    “…A szóban forgó kihívások között említette az intézet a brit fiatalok újabb csoportjának lehetséges radikalizálódását és mozgósítását Nagy-Britanniában…”

    - Azért ez a brit fiatalok egy bizonyos rétegére vonatkozik, csak hát ez egy PC elemzés, így nem nevezhetik meg ezt a réteget. Ez a réteg pedig az immár több milliós iszlamista beltenyészet az UK- n belül. AZ ezeken belül található “radikalizálható fiatalokról” van itt szó, természetesen, nem pedig a brit fiatalokról úgy általában.

    Én viszont úgy látom, hogy Európa ébred. Lassan, de ébred.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (4 szavazatból)
  2. Az a probléma ,hogy a jogvédők óbégatása miatt ma sajnos a töbszörösen gyilkos iszlám terroristáknak is vannak emberi jogai.Az agyhalott liberális szövegelés helyett nem ártana ha az államok betartatnák a törvényeket.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  3. A terrorizmus nem feltétlenül áll kapcsolatba az instabilitással, viszonylag jól működő, de minden esetben diktatórikus kormányzatok alatt is élni tudja életét, ha kiszolgálja a rezsim politikáját (lásd: Szíria, Irán), de abban teljesen igaza van a tanulmánynak, hogy a bukott országokba tenyészik igazán. Az al-Kaidának amúgy szvsz. nagy bajai vannak azzal, hogy “szövetségesei” nem tudnak erőre kapni a NATO, az Afrikai Unió avagy az USA miatt, továbbá mert nem feltétlenül akarnának lemondani a lokális hatalmukról a globális kalifátus ábrándjáért. Az USA, ha végre talpra áll, azonnal cselekednie kellene, és akár tetszik az EU-nak, az oroszoknak, a kínaiaknak, akár nem, katonai fölényét kihasználva meg kell szállnia azokat az országokat, ahol puhább módszerekkel, például kormányok támogatásával nem érhet el számottevő eredményt.

    Valamint kérem, ne vegyék már emberszámba azokat, akik eszközként használják áldozataik életét. A II. világháborúban mindenfajta lelkiismeret-furdalás nélkül ölték a nácikat és a császári japánokat, most mégis mitől szeretetreméltóbb a hazátlan, akár öngyilkosságra is hajlandó iszlámfasiszta féreg? Na persze, akinek az a civilizáció, hogy kesztyűs kézzel bánnunk velük, miközben ők a legnagyobb tömeggyilkosságot tervezik előre, akkor akár fel is köthetné magát az egész multikultis Nyugat, csak úgy, politikailag korrekt módon, a több száz évvel ezelőtti gyarmatosító múlt, na és persze a holokauszt emlékezet okán.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
Kapcsolódó cikkek

Fellebbezést nyert bin Laden sofőrje 2012. október 16. kedd | AN

Konzulátusi dolgozók sérültek meg 2012. szeptember 3. hétfő | AN

Hajsza Ajman Zavahíri után 2012. június 27. szerda | AN

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos