Ronai and Ronai
AMERIKAI

Az űrben bányászna James Cameron 2012. április 24. kedd 11:15 | AN Forrás: Space.com

  • Hozzászólások(12)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Az űrben bányászna James Cameron
Seattle – Ritka, értékes fémeket és vizet fog bányászni a Föld közelében keringő kisbolygókon egy frissen alakult cég. Nem filmgyárról van szó, jóllehet a támogatók legismertebbje James Cameron. Ugyancsak pénzt remél a fantasztikusnak tűnő vállalkozásból Larry Page, a Googe társalapítója.
.
A Planetary Rescources Inc. szándéka az, hogy az aszteroidákon kibányászott anyagokat hatalmas profittal adja el, a közvetett cél pedig, hogy az emberiség kezdje meg az utat, amely az űr felfedezéséhez és kiaknázásához vezet, végső soron pedig magával hozza azt, hogy az emberi faj benépesítse és gyarmatosítsa a naprendszert.
.
.
Eric Anderson, a Planetary Resources társelnöke a Space.comnak nyilatkozva kijelentette: az űrben lévő tartalékokat tekintetbe véve logikus lépés, hogy a földközeli kisbolygókra összpontosuljon a figyelem, amelyek rendkívül értékes források és viszonylag kevés energia mozgósításával elérhetők. Megfogalmazása szerint az aszteroidák a naprendszer alacsonyan függő gyümölcsei.
.
A Planetary Resources hivatalosan ma reggel (keleti idő szerint fél kettőkor, európai idő szerint este fél hatkor) ismerteti kisbolygó-kiaknázási terveit a seattle-i Légimúzeumban. Anderson annyit előrebocsátott, hogy mindenképp számítanak a platinacsoportba tartozó, idelent ritka fémek – ruténium, ródium, palládium, ozmium, iridium és platina – nagy mennyiségű felbukkanására. Létezik olyan 500 méter átmérőjű platinatartalmú szikla, amelyben a csoport annyi ritka féme gyűlt össze, amennyit összesen, együtt sem bányásztak a Földön soha. Ha bőségesen állnak majd rendelkezésre, az számos technológiai fejlesztésen lendít majd, így többek közt elterjedhetnek az üzemanyagcellás autómotorok.
.

.
Az aszteroidák víztartalmára is szükség lesz: azt az űrben tevékenykedők használják fel, így nem kell drága pénzen utánuk vinni, sőt, annak segítségével növényeket is termeszthetnek az űrállomásokon, de a vizet sugárvédelemre is felhasználhatják az űrhajók esetében.
.
A vállalkozást szervezők abban bíznak, hogy 2025-re sikerül befogni és kiaknázni az első 500 tonnás aszteroidát. A költségeket 2,6 milliárd dollárra becsülik.
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 5.0/5 (2 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +3 ( 5 szavazatból)
Az űrben bányászna James Cameron, 5.0 out of 5 based on 2 ratings

Címkék:, , ,

  • Hozzászólások(12)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

12 Reader’s Comments

  1. Hmhm. A költségek garantáltan csillagászatiak lesznek.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (5 szavazatból)
  2. Először a 37. sorszámú Fides kisbolygó amortizálását kellene elkezdeni.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (6 szavazatból)
  3. “…A költségek garantáltan csillagászatiak lesznek…”

    - Csillagászatiak?

    :)

    Komolyan: nyilvánvalóan azok lesznek, de ha sikerül ez a fajta “űrbányászat”, az meg fogja érni.

    Most már csak olyan apróságokat kell kidolgozni ehhez, mint a maiaknál kb. ötvenszer gyorsabb űrjárgányok, egy egész aszteroida pályamódósítására alkalmas, telepíthető hajtóművek.

    És persze ilyenek űrbe juttatására valamilyen forradalmian új eszköz kell, mert ehhez a mai hordozórakéták kevesek lennének.

    Na, hajrá!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (8 szavazatból)
  4. Gyerekek, van egy tervem. A pápa imádkozzon és beszélje meg az Úrral, hogy néhány ilyen kisbolygót tereljen erre. Egy óriási lepkehálót kell építeni és röptében elkapni.
    Kéretik a föld lakósainak fejenként 1 $ átutalását a számlámra, hogy nyugodtan gondolkodhassak a terven.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (6 szavazatból)
  5. Szerintem a problemak nagyresze a mai technologiaval is megoldhato, csak nehany dolgot kell kifejleszteni. A legfontosabb talan az lenne, hogy amit lehet, azt helyben allitsak elo. Illetve ha nem helyben, akkor egy Foldkoruli palyan levo bazison.

    Legyunk realisak, ezen a projekten olyan emberek dolgoznak, akik zsenialisak. Nyilvan tisztaban vannak a koltsegekkel, es a varhato haszonnal. Az igazi kerdes inkabb az, hogy erdemes-e most meglepni ezt, vagy varni kene meg vele par evet.

    VN:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (5 szavazatból)
  6. Hajrá! Lassan-lassan elindul az emberiség, ha addig nem bassza szét önmagát..

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (5 szavazatból)
  7. Szeintem ez pont úgy hangzik mint egy adóoptimalizáló vállalkozás :-)))

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  8. Gonoszka 13:16
    Ès mennyi pénzt küldjek a pápa számlájára?
    Mert ingyen nem fog imádkozni, az biztos.
    Nekem már van ötletem, hogy mit küldjek õfõszentségének, de sajnos nem írhatom le, mert a nyomdafesték nem tûrné el.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  9. Lehet, hogy néhány évtized vagy évszázad múlva már rászorul erre az emberiség, mert kimerülnek a Föld tartalékai. Feltéve, ha lesz rá pénz.
    Mire nem jó egy kisbolygó…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  10. sammy, légyszíves, előbb nekem küldjél. Elvégre én vagyok az écesgéber. :))

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  11. Engem csak az érdekelne, hogy milyen adószabályok érvényesek az ürben. Lehet, hogy beszállnék a cégbe.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  12. Minél fejletteb a technika, a tudomány, annál nagyobb beruházásokra lesz szükség és lehetőség, gondoljunk csak a Szahara fásítási programokra, vagy az észak-afrikai tervezett naperőművekre. Ezek a beruházások is valóban csillagászati összegeket fognak igényelni, de ez lehet az emberiség békéjéhez vezető út, mert ezeket a beruházásokat csak 7milliárd ember összefogásával lehet majd finanszírozni. Összefogás, munka, jövedelem, jólét, és máris nem egymást fogjuk gyilkolászni.
    Hajrá űrbányászok! Csak vigyázat az alienekkel :-) Ripley legyen a felderítő!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
Kapcsolódó cikkek

James Cameron bestsellerből rendez filmet 2012. október 24. szerda | AN

Kinek a tulajdona az aszteroida? 2012. július 13. péntek | AN

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos