Ronai and Ronai
AMERIKAI

„Évtizedekre konzerválódhat a diktatúra” 2012. március 22. csütörtök 16:40 | Sándor Zsuzsanna Forrás: 168 Óra

  • Hozzászólások(42)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
„Évtizedekre konzerválódhat a diktatúra”
Budapest – A szociológus, történész, közíró a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Rendészettudományi Karának docense, a rendszerkritikus értelmiségiekből álló Galamus-csoport tagja. Úttévesztés előtt címmel írt cikksorozatában a honi demokratikus ellenzék perspektíváit elemezte, a civilmozgalmakat „lendületes semmittevésük” miatt bírálta. Most azt is megkérdeztük: a Szolidaritás és a Milla márciusi tüntetése után változott-e a véleménye a civilekről? Sándor Zsuzsanna interjúja a 168 Órából.
.
– Írásaiban következetesen diktatúrának minősíti Orbán Viktor rendszerét. Noha tény, a Fidesz demokratikus választásokon nyert kétharmaddal, mostanában pedig békemenetek demonstráltak mellette.
.
– Kormánypárti tüntetés is csak diktatúrában fordulhat elő. A Kádár-rendszer kommunista ünnepein is rendszeresen tartottak tömegrendezvényeket. Már az ötvenhatos forradalom leverését követő első május elsején százezrek éljenezték „pártunk és népünk” új vezetőit. De a huszadik században nem egy diktátor parlamenti többséggel alakított kormányt. Sokféle diktatúra van, egyben azonban közösek: az állam minden területen, a gazdaságban, a kultúrában, az oktatásban monopóliumra tör, és irányítása alá vonja a független közintézményeket. A Fidesz pontosan ezt teszi. Felszámolta a jogállamot, amikor visszamenőleges hatályú törvényeket hozott. Vagy amikor megszüntette az Alkotmánybíróság és a média függetlenségét. Megszegte a magántulajdon sérthetetlenségét azzal, hogy lenyúlta a magánnyugdíjpénztárak vagyonát. Ráadásul a Fidesz nem is tekinthető modern értelemben vett pártnak.
.
– Hanem mi lenne akkor?
.
– Politikai latifundium. Leginkább egy középkori uradalomhoz hasonlít. A Fidesz elsősorban Orbán Viktor magánbirtoka, hiszen egyedül dönthet a tagságáról, az irányelvekről, és olyan függőségi rendszert épített ki, hogy lényegében leválthatatlan a szervezet éléről.
.
– A konzervatív értelmiség attól még bírálhatná a kormánypártot. Talán azért is hallgatnak, mert nem akarnak odaállni a diktatúrát kiabáló baloldal mellé?
.
– Attól tartok, a konzervatívok azért nem szólalnak meg, mert – tisztelet a kivételnek – nincs igazán mondanivalójuk. Ahogyan a balliberálisok többségének sincs. Itt a rendszerváltás óta az értelmiség egyetlen fontos témát sem tudott végiggondolni, kiutat mutatni. A szavakat soha nem követték tettek. Mantraként ismételgetjük a múlttal való szembenézést, de nem volt koncepció arra, miként kellene hozzáfogni. Vagy ott az újra meg újra előkapott ügynöktörvény, amelyben szintén nem történt semmi. A szocialisták és a liberálisok vezetése alatt hosszú viták folytak arról: mit lehetne tenni a gyűlöletbeszéd ellen, korlátozzák-e a szólásszabadságot? Nem jutottak dűlőre, holott a demokrácia alapszabálya: az egyén szabadsága addig terjedhet, amíg az másokat nem sért és nem veszélyeztet. A balliberális kormányok, miközben a szélsőjobboldali veszedelemmel riogattak, szinte semmit nem tettek a rasszizmus erősödése ellen.
.
– Most viszont a Fidesz szinte már fúziót alkot a Jobbikkal. A békemenetben a jobb és a szélsőjobb együtt vonult. A Corvinus Egyetem Tárcatükör című előadás-sorozatában pedig fideszes és jobbikos vezetők közös szellemi eligazítást tartottak a diákoknak. Legutóbb Navracsics Tibor és Gaudi-Nagy Tamás oktatta demokráciára az ifjúságot. Egy esetleges későbbi koalíció megalapozása és elfogadtatása kezdődött volna el?
.
– Ez is lehetséges, mivel a Fidesz már megszületésekor „bábáskodott” a Jobbik mellett. Sokat tett azért, hogy Vona Gábor pártja szalonképessé váljon. De a Corvinuson tartott közös előadásuk már nyílt kollaboráció. Megdöbbent, hogy egyes politológusok helyeslik ezt, azt remélve: az ilyen párbeszédektől majd pacifikálódik és középre húz a Jobbik. Tévedés! Õk ugyanis nem radikálisok, hanem újnácik, azok meg soha nem húznak középre. Különösen nem Magyarországon. Sőt: a jobbközepet tolják egyre inkább szélre. Az első békemenet jelszava – Nem leszünk gyarmat! – a Jobbiktól származik. Március 15-én viszont már Orbán Viktor tüzelte ezzel a híveit. A dolog történelmi abszurditásához tartozik, hogy ez a jelszó az ötvenes évek Rákosi-rendszerének egyik mozgalmi szlogenje volt. Egy kommunista narratívát újított fel a Fidesz és a Jobbik.
.
– Az MSZP és a DK is a múlt felé fordult, csak ők az 1989-es demokratikus alapelvekhez akarnak visszatérni.
.
– Tévút ez is: a liberális demokrácia magyar változatát tényleg leszavazták az emberek 2010-ben. Itt olyan társadalom jött létre, amely nem nyújtott biztonságot a munkaadók visszaéléseivel szemben, milliókat tett kiszolgáltatottá. Ha a baloldal ’89-be kívánkozik vissza, ez is azt jelzi: nincsenek programjai, céljai. Ezért is kénytelenek a hazai civilmozgalmak afféle pótpártként viselkedni, noha a Szolidaritás és a Milla többször is kijelentette: ők nem pártok, és nem is akarnak azzá válni. Politikai mozgósító erejük viszont jelenleg csak nekik van. A civilek szerepzavara olykor siralmas bohózatokban mutatkozik meg, ilyen például a Milla alternatív köztársaságielnök-választása. Ez a szánalmas színjáték a Fidesznek jött a legjobban, látszólagos felháborodásuk ellenére jókat röhöghettek az egészen.
.
– A tavalyi október 23-i tüntetések után azt nyilatkozta: amit a civilek tesznek, csupán lendületes semmittevés. A programokat hiányolta tőlük is. Most a Szolidaritás demonstrációján Kónya Péter akciótervet hirdetett. „Orbánt és bandáját ellen-fülkeforradalommal kell elűzni, és a Fidesz alkotmányát máglyán elégetni.” Ijesztő alternatíva, ha a jobboldali gyűlöletkampányt baloldali váltja fel.
.
– Értem az aggodalmát, mégis azt gondolom, az Orbán diktatúrájával szembeni haragot és dühöt meg lehet érteni. Egyre nagyobb a feszültség az emberekben, ami éhséglázadásokkal, radikalizálódással fenyeget. A demokratikus ellenzék óriási felelőssége, hogy a gerjesztett indulatokat képes-e mederben tartani. De ez csak az összefogásukkal lehetséges.
.
– Csakhogy az ellenzéki kerekasztal felbomlott, mielőtt megalakult volna.
.
– Rá is fizetett erre a kezdeményezésére a Szolidaritás, amelyet belső ellentétei, köztük Árok Kornélék kiválása is gyengített. Vélhetőleg ezek is hozzájárultak ahhoz, hogy mostani tüntetésükön jóval kevesebben voltak. Mindazok, akiknek elegük van Orbán rendszeréből, inkább a Millát választották. Az emberek leginkább perspektívát várnának a demokratikus ellenzéktől, amelynek nem azt kellene még erőltetnie, hogy a kerekasztalnál választási programokat találjon ki. Ez az utolsó lépés. Az első viszont az, hogy megállapodjanak azokban a demokratikus alapértékekben, amelyek nélkül nincs jogállam, és amelyek nélkül a választók nem fognak alternatívát látni a demokráciában. Ebből a szempontból én a Milla nemzeti minimumként összeállított 12 pontját jó kezdeményezésnek tartom.
.
– Mások szerint ezek a pontok megoszthatják a baloldali és a liberális tábort, s az sem világos, kiknek a felhatalmazásával készültek.
.
– De nem is ez a lényeg. Az a kérdés: a tervezetnek milyen politikai sorsa lesz? Komolyan veszik-e a demokratikus ellenzék erői, kialakul-e köztük erről vita, vagy ejtik az egészet. Nem vagyok optimista a tekintetben, hogy törekednek-e majd konszenzusra. Az LMP most is azt képviseli: vannak ügyek, amelyekben akár a Jobbikkal is együtt lehet működni. Szerintem ez nonszensz. A jelenlegi kormány azért bonthatta le olyan könnyen a jogállamot, mert semmiféle politikai, társadalmi közmegegyezés nem alakult ki húsz év alatt nálunk arról: hol vannak a demokrácia határai, hol kezdődik az önkényuralom. Ha nem sikerül szellemileg, intellektuálisan túllépni a mai káoszon, a demokratikus ellenzék tehetetlensége konszolidálhatja a Fidesz rendszerét. Évtizedekre konzerválhatja, lakájossá teheti a diktatúrát.
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 5.0/5 (27 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +35 ( 37 szavazatból)
„Évtizedekre konzerválódhat a diktatúra” , 5.0 out of 5 based on 27 ratings

  • Hozzászólások(42)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

42 Reader’s Comments

  1. Már csak azt kéne megtudni, hogy ki adta az interjút :-)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (8 szavazatból)
  2. Bocs, a főoldalon látni: Krémer Ferenc.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (7 szavazatból)
  3. Néhány megállapítással nem értek egyet.
    - „A Fidesz elsősorban Orbán Viktor magánbirtoka…” – tévedés! Egész Magyarország O. V. magánbirtoka!
    .
    - „… a konzervatívok azért nem szólalnak meg, mert – tisztelet a kivételnek – nincs igazán mondanivalójuk …” – nem! Fortélyos félelem igazgat ebben az országban. Egy rossz szó sem kell, elég egy nem kellően pártos vélemény, és nemcsak az illető repül, de akár az egész intézményt átszervezik, vagy éppen feloszlatják.
    .
    - … A balliberális kormányok … szinte semmit nem tettek a rasszizmus erősödése ellen…” – ez sajnos igaz. Sőt, tétovázásukkal, túlzott liberalizmusukkal még erősítették is.
    .
    - A Fidesz – Jobbik szövetség valószínűleg O. V. egyik nagy tévedése. Azt hitte, a Jobbik jelszavainak elcsaklizásával magához édesgeti a szélsőségesek egy részét. Valójában a felpaprikázott jobbosoknak nem elegendő a Fidesz programja, így a Fidesz jobb szárnya vándorol át a Jobbikhoz.
    .
    - „… a liberális demokrácia magyar változatát tényleg leszavazták az emberek 2010-ben…” – ezzel sem értek egyet. A tehetetlenséget, a tétlenséget, az ügyetlen, szembetűnő korrupciót szavazták le az emberek.
    .
    - A civil kezdeményezések bizonytalansága sajnálatos, de igaz. Attól félek, hogy ez előbb-utóbb éhséglázadáshoz vezet, aminek következményei kiszámíthatatlanok.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +30 (36 szavazatból)
  4. “A jelenlegi kormány azért bonthatta le olyan könnyen a jogállamot, mert semmiféle politikai, társadalmi közmegegyezés nem alakult ki húsz év alatt nálunk arról: hol vannak a demokrácia határai, hol kezdődik az önkényuralom”

    Vagy talán épp azért bonthatta le mert a nép nem érezte magáénak azt a demokráciát amelyben egyesek mindent megúsztak, a korrupció zavartalanul mehetett orrba-szájba, és ezt viszi tovább a Fidesz.

    A Galamus-csoportot olvasva néha az az érzésem, hogy az LMP tehet mindenről, még véletlenül sem az imádott Gyurcsány Ferenc, MSZP, SzdSZ…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -9 (33 szavazatból)
  5. Akkor sem lehet más a politika, ha csupa becsületes politikus csinálja – ezért tévedés az LMP!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +14 (20 szavazatból)
  6. Ti miről beszéltek?
    Akkor amikor hirdetőoszlopokon újnyilas propaganda plakátok vannak?Látogassatok el a népszava.hu-ra.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +14 (20 szavazatból)
  7. bumburi
    2012. március 22. csütörtök
    17:43
    .
    http://www.nepszava.hu/articles/article.php?id=532926

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (7 szavazatból)
  8. A liberálisok soha nem értették és nem is akarják érteni hogy a szélsőjobb a kultúra és a társadalom hanyatlásából jön létre. Nem elég betiltani, üldözni (holott persze kéne) de önmagában egyszerűen nem elég.
    Egy végletekig kétségbeesett, elfáradt társadalom lett a magyar ahol eddig az elit un. balos oldala irányított, most egy vérengzőbb jobbos oldal irányt, de az elit ugyanaz.

    A szélsőjobb sosem ok, mindig csak okozat.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +12 (20 szavazatból)
  9. Ha hagyjuk, megérdemeljük!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +13 (19 szavazatból)
  10. Ezek savanyú arcú emberek….mármint a fotón.
    Nemtudni mire is gondolhatnak…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +14 (20 szavazatból)
  11. egy se mosolyog tényleg! hát mégse olyan jó buli “Orbánnal lenni”

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +17 (21 szavazatból)
  12. A fotó magáért beszél! Ezek önkéntelenül már -nem is alaptalanul- gyászolják a demokráciát!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +10 (16 szavazatból)
  13. bumburi
    figyelő
    Mindenkinek megígérhetem, ha én véletlenül összefutok egyszer egy ilyen plakátragasztóval az utcán, bizisten csúnyán nyakon vágom.
    Csak valószínűleg ezek a “bátor harcosok” nem fényes nappal, hanem az éjszaka leple alatt ragasztják ki ezeket az ocsmányságokat.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +16 (18 szavazatból)
  14. commandante
    Gondold végig..Kinek a tulajdonában vannak a hirdető oszlopok? Kinek a nyomdájában nyomták ezeket a nem kis plakátokat?
    Tényleg összenő,ami összetartozik…
    Egyébként meg vigyázz magadra, mert ezek támogatva vannak a 2 hét alatt rendet teszünk Sándor által!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +18 (24 szavazatból)
  15. Kérdés, hogy a nyugdíjak csökkentése után is lesz ennyi nyugdíjas támogató???
    .
    Beígérték a földhöz juttatást, csakhogy a maffia kapta (nem praktikus széttagolni), a vidék is támogat majd????
    .
    A közmunkások zöme nem, vagy késve kapja meg a járandóságát, “kisebbségiek” többségükben. Mi lesz, ha a vajda más pártot nevez meg a választás előtt???? (A kasztrendszert ov visszaállítaná hagyományőrzés okán, ő már csak tudja, adott a vérvonala!)
    .
    Ha nem folyik az EU-ból a pénz, nem lehet többet itthon lenyúlni, a maffia is kitart????

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +16 (22 szavazatból)
  16. bumburi
    Úgysincs más dolgom, legfeljebb leülöm. :)
    Egyébként ahogy látom, ezek a “plakátok” A2-A3 méretű, olcsó fénymásolópapírra készültek. Ilyen fénymásolatot bárhol lehet készíteni olyan irodai fénymásológéppel, ami tud A4-nél nagyobb méretben másolni. Szóval technikailag nem kell nagy felkészültség hozzá.
    Az már más kérdés, hogy békésen lehet ilyeneket ragasztgatni, sőt fényképezni úgy, hogy nincs öt percen belül letépve, lekaparva, vagy eltávolítva a hirdetőoszlopról, és a közterületi világítás oszlopáról.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +12 (18 szavazatból)
  17. Hát ez az ábrázatokból nézve inkább gyászmenet, mint békemenet!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +10 (18 szavazatból)
  18. Nézzük már meg ezeket az arcokat a képen!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    Mindegyik arcán ott van a csalódottság a mostani kormány eddigi tevékenysége kapcsán de…………………………………………………………….!!!!
    De ezek az emberek mind gyáva férgek egytől-egyig és inkább hazudnak saját maguknak mert nem merik bevallani hogy tévedtek és becsapták őket!!!
    Na ez a magyar társadalom rákfenéje!!!
    Egy mosolyt egy bizakodó arcot nem látok a képeken a kormányt éltető bábok közt.
    Ezeket kellene elzavarni gombát szedni meg kecskét tartani valahol az alföldön egy tanyára és nézni hogy hogyan boldogulnak a 150.000 ft nyugdíjuk nélkül amit az elmúlt rendszerben szereztek!!!!
    És ezek kampányolnak a fidesz mellett!!!!
    Szégyelljék magukat!!!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +14 (18 szavazatból)
  19. Geyza 18:32
    “Ezek savanyú arcú emberek….mármint a fotón.
    Nemtudni mire is gondolhatnak…”
    Nem gondolnak semmmire, mert IQ-juk a béka s..ge alatt van.
    Csomó lúzer zombi.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +15 (19 szavazatból)
  20. Persze, hogy Rákosi szlogenjét nyúlta le! Nincs új a nap alatt, minden diktatúra egy tőről fakad, csupán annyit változik amennyit a kor követel. Még vannak sokan -velem együtt- akik átélték a Rákosi korszakot, mondhatom a hasonlatosság kísérteties. Igaz még lehet irkálni akár keményen is, de már működik a cenzúra és ami ennél rosszabb, hogy a jó-tollú profi újságírók máris öncenzúrázzák magukat. Akik meg ellenállnak azok nem jutnak médiához, mert kirúgják őket. Marad nekik a közösségi oldalak és a privát blogok.
    Még álmomban se gondoltam volna, hogy vénségemre ugyan oda jut ez a szerencsétlen ország ahonnan gyerekkoromban megismerhettem.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +14 (18 szavazatból)
  21. Ez nekem már magas.Úgy beszélgetünk itt is és sok helyen minta még lenne miről?Szélsőjobb?szélsőbal még nincs.El kell őket zavarni a rákba nincs alternatíva.Ahhoz viszont egyetlen út van az összefogás.De úgy isten igazából.Különben megérdemeljük ezt a káoszt ami itt zajlik.Lesz ez még keményebb is.Nem akarok diktatúrát és nekem ne ugasson senki mikor mit tegyek.Elég volt 40 év.
    Én már marha pipa vagyok és a dühöm csak nő a napok számával.Nem éltem a Rákosi korszakban de az édesanyám mesélt róla eleget.Kösz nem akarom fejlődést és egy normális világot szeretnék.Írhatjuk itt reggeltől estig a gondokat hiszen ezt mi tudjuk, de változtatni együtt sikerülhet.Fideszék is állandóan a nagy létszámot reklamálják. Nem hiszem ,hogy csak ennyien vagyunk ahányan megjelenünk az utcán.Hol vannak a munkanélküliek a megalázottak akiktől elvették a magán nyugdíj pénztárukat?A visszamenőleges törvények elszenvedői?Az ész megáll növekszik a birkák száma?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +17 (19 szavazatból)
  22. Ha az értelmiség nem száll alá az elefántcsonttoronyból, akkor majd a torony leomlásakor fog földre kerülni, de akkor nagyon. Már el is kezdődött…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +10 (12 szavazatból)
  23. A riportot Krémer Ferenc adta a 168 órának. Sajnos ő egy jövőbe látó ember. A jobb és szélsőjobboldal gazemberek gyülekezete, a bal pedig a hülyéké. A rendszarváltás után néhány év alatt az értelmes emberek szégyenükben elhagyták a politikát, mert az egész arról szólt, hogy ki tud többet elrabolni a nemzet közös kincseiből.Azóta nem volt itt senkinek értelmes programja. Szégyenszemre sereghajtók lettünk. Leszakadtunk nemcsak európától, magunkhoz viszonyítva is. Lejjebb vagyunk a béka seggénél is. Új uraink szép csendben megszállták az országot! Magyarország gyarmat lett. a duce fasiszta gyarmata. Aki tüntetésen azt írla a transzparensre hogy : “NEM LESZÜNK GYARMAT” csonthülye. Gyarmat vagyunk, itt ül nyakunkon a legsötétebb klerikálfasiszta hatalom. Aztán leshetünk kifejé a fejünkből, mert az egy börtönbe készülő Gyurcsányon, meg az Amerlkai Népszaván (Bartus László) kívül mindenki lapul. Igy tólják a csuti szekerét, és várják, hogy majd az Unio meg az IMF móresre tanítja a fenevadat. Nekünk kéne, de ebből nem lesz semmi. A hőkölés népe zabálja tovább a moslékot, és azok akiknek a kondát vezetni kéne, az élen járnak a röfögésbsn.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +17 (21 szavazatból)
  24. Most olvastam Orbán mai müncheni útjáról, továbbadom (a tartományi tv a németországi Bayern tartomány lokálcsatornája):
    “Nos! Most ért véget a tartományi tévé 16.45-ös híradója. Néhány újdonsággal szolgált! Azt, hogy a magyar tömegtájékoztatás hazudik, tudtam, de hogy ennyire szemérmetlenül, ez már ciki….

    Seehofer tartományi miniszterelnök a kamerába mondta, hogy Orbánt SENKI nem hívta meg a politikusok közül, de “mi vagyunk annyira udvarias emberek, hogy ha már itt van, meghallgatjuk”. A riporter megjegyzése, hogy “Orbán úgy viszonyul a demokráciához, mint mostohaanya a nevelt gyermekéhez”

    A tisztánlátás végett! A külügy lázas munkával keresett valakit, aki felkérte a magyar kormányfőt, hogy tartson már előadást este. Erre OV. idejön már reggel, véletlenül hozza magával a lakájmédiáját kamerástul, és napokig az lesz a téma, hogy OV. mekkora “tényező” az Unioban. A sok bégető birka meg beveszi ezt a hülyeséget. Tessék tudomásul venni, ez a fidesz kommunikációja!”
    Kutyaszámba se veszik!! (napi gazdaság, ma)”
    .
    Az atv-ben bejátszották az 1 méter 60-as Orbánt a két méteres, 120 kg-os Seehofer mellett. Közröhely volt a két fazon egymás mellett! Ha Orbán tudta volna, hogy néznek ki egymás mellett, talán el sem indul Münchenbe.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +15 (17 szavazatból)
  25. proaktiv
    2012. március 22. csütörtök
    23:42
    ovi első uralkodása idején elintézte, hogy a BMW ne telepítsen gyárat Tatabányára, pedig nagyrészt elő volt készítve a megállapodás.
    Kíváncsi vagyok, mi van most a tarsolyában Bajorországból jövet?!?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +11 (11 szavazatból)
  26. A történelem során már számtalanszor kiderült, hogy az emberek nagy része imádja, ha uralkodnak felette.Az ilyenek nem egy pártra, vagy eszmére szavaznak, hanem egy karizmatikusnak tűnő személyre, akinek Isteni hatalmat tulajdonítanak.Teljesen mindegy, hogy mindent tönkretesz, és ennek tetejébe még meg is alázza őket, úgy gondolják a megváltás majd eljő egyszer.Kitartanak mellette az utolsó leheletükig, aztán a teljes összeomlás után keresnek maguknak egy új bálványt, hogy aztán azt szolgálhassák tovább alázattal.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +8 (10 szavazatból)
  27. Jól van Orbán, nézd meg az arcokat kik vannak veled. A tied is ilyen és még ilyenebb lesz hamarosan.

    -
    Mérges arcok. A magyar nyelv egyedülálló kifejező szépsége, a méreg. Valóban meg vannak mérgezve. Orbán által, a magyarok halálos mérge. Gyűlölet, csalódás, kiábrándultság jár a nyomába ahol ez a méregzsák Orbán megjelenik. Fertőző métely, gyorsan karanténba vele.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +10 (10 szavazatból)
  28. commandante
    2012. március 22. csütörtök
    19:15

    Mindenben egyetértek veled, még bennem ezen felül az a kérdés merült fel honnan van az anyagi bázisuk, ki támogatja őket, kiket fognak beengedni Magyarországra, mennyire keverik a Hungarizmust a fasizmussal, kik használják ki őket, hogy a fasiszta eszméket újraélesszék, kiknek milyen erőknek, szervezeteknek az összeütköző terepévé válhat Magyarország, mikor csúszik ki az irányítás a Fidesz kezéből.
    -
    Nem érdekes önmagában ha Magyarország diktatúrává válik, vagy fasizálódik mert úgysem képes semmire, de viszont a fasizmus eszméjét fellobbanthatja egész Európában. Nem az számít, hogy mennyire erős egy fasizálódó diktatúra, hanem hogy mekkora veszélyt jelent ha nem tudja Európa lokalizálni.
    -
    Nagyon tartok tőle, ha így megy tovább nem lesz a világnak, vagy Európának más választása mint fizikailag hatástalanítani a magyarokat. Elég lenne a diktátort vagy az új-nyilasokat, de ha már terjed a ragály, az egész végtagot amputálni kell. Minél később annál többet kell amputálni.
    -
    Nagyon remélem sok hülyeséget írtam és mindenki gyorsan rácáfol, ha nem akkor baj van.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +13 (13 szavazatból)
  29. Nem tudok megszabadulni a képen látott szomorú arcok látványától. Egyetlen derüs arc nincs. A táblákat a kezükbe nyomták. Jól öltözött emberek csoportja. Ha Marosvásárhelyről jöttek, egy autóbuszon elfértek. Talán ingyenes nyugdíjas kirándulást ígértek városnézéssel, szomorúságukra pedig itt kötöttek ki. Nem hiszem, hogy saját elhatározásuk Orbánnal azonosítani magukat. A riport világos, érthető, de nem váltott ki belőlem katarzist. Olyan érzésem van mint
    egy nagy vihar előtti csendben szokott lenni. Orbán robbanásig fogja fokozni a feszültséget az emberekben, mert a magyar em,ber sokáig tűr, de aztán egyszerre elszabadul a pokol, – ” repül a nehéz kő”-. Talán ahogy az olaszoknál történt a kormányváltás, itt is megolgás lenne, csak már történne valami.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +11 (11 szavazatból)
  30. .

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  31. Báthory Ödönke

    Tibi
    2012. március 23. péntek
    06:53
    Szomorú arcok. Azt mondták, hogy ők is szeretnének egy Orbán-szerű politikust maguknak. Lehet, hogy azért szomorú az arcuk, mert elképzelték a valóságban, hogy övék a Viktor.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +7 (7 szavazatból)
  32. Szomorú arcok, fideszes zombik, szánalmas lúzerek?
    Áh, ők a Fidesz ÉLETPÁLYAMODELL-jének következményei!
    Mögé állnak: ha kell, leamortizálnak embert és teret, szétvernek ünnepeket, tapsikolnak a cenzúrázott Petőfi vershez, békamenetben vesznek részt, a hazai hírportálokon a hsz-lőket minősítgetik és soha nem a cikkekhez szólnak hozzá, itt az AN oldalain pedig nyomják a minuszokat, mint süket a csengőt. Persze kényelmesebb mint a gombaszezonra várni, vagy kecskével bajlódni!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +10 (10 szavazatból)
  33. Geyza
    2012. március 22. csütörtök
    18:32
    “Ezek savanyú arcú emberek….mármint a fotón.
    Nemtudni mire is gondolhatnak…”
    Dehogynem! Hogy mire költik a 2000 forintot, amit a kormánypárti bohóckodásukért kapnak!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +8 (8 szavazatból)
  34. Kik ezek a megszeppent arcu emberek,szolni nem mernek, de tüntetnek,
    a gonoszt éljenzik,milyen altatot kaptak?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +7 (7 szavazatból)
  35. Ha nem akarjuk, tegyünk róla. Ha mással nem, legalább az LMP ívek aláírásával.
    a varánuszról egy tanulságos komment:

    sörtelen 2012.03.23. 08:06:13
    @Rodeo36: Ez a szám honnan való? Őszintén érdekelne.
    Amúgy: menjen az édesjó kurva anyjába minden baloldali. Akik nem képesek felfogni, mit kell most tenniük. Azt kapják amit megérdemelnek. Az MSZP is képtelen 150 000 mbert előállítani? Orbán már 700 000 -nél tartana, büszkén fényképezkednének az standoknál és szülinapi ajándékként küldözgetnék egymásnak. (A Millán egy éles hangú leányzó kiabálta a lelkeset és a boldogságost a Hallgatói Hálózat nevében. Vajon gyűjtenek-e aláírást? Vagy izmosabb tagjaik ott állnak-e a standok mellett, megtalálni a köpködőket?) Az LMP honalapon ma elérhetetlen a népszavazás 2012 oldal! Hová lehet menni? Dilettáns “pártok” sunyító, gyáva szimpatizánsokkal. Azt hiszik, hogy Európában csak Orbán hazug, csaló és tolvaj diktátorságát látják, ezt a minősíthetetlen, seggfej baloldalt nem? “Azt kapják, amit megérdemelnek” mondják. És nem minket féltenek Orbántól, hanem saját magukat.
    És ezt az “genetikusan alattvaló” dolgot is át kell gondolni. Mert nem igaz, hogy minden magyar az. De hogy a “baloldali” öröklötten az, az most már nyilvánvaló. Cselekvésre képtelen, másodrendű emberek. Csinálják meg neki a szocializmust, kapitalizmust, bármit, tökmindegy. De hogy lemenjen az utcára és a lehető legminimálisabb tettet megtegye – azt már nem! A mai napig nem értik mi is történt 1990-ben! Hadd vigyék a gyárat, földet, jogot, mindent, majd kapok helyette villát úszómedencével, havi milliós zsebpénzzel! Aha! Nem igaz, hogy a magyar összefogásra képtelen. Csak a baloldal alkalmatlan genetikusan erre. “Ébresztő!” meg “Összefogni!” – röhejes és siralmas.
    Na, Orbánnak tökigaza van. Éljen Orbán!

    MENJ LE ÉS ÍRD ALÁ BAZDMEG, HOGY NEM VAGY GENETIKUSAN ALATTVALÓ! Akinek nincs ott az aláírása AZ AZ! Értéktelen söpredék.
    http://varanus.blog.hu/2012/03/23/no_1_nerellenseg_az_alairasgyujto#trackbacks

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (10 szavazatból)
  36. A fotóról:
    .
    1. A SZEM A LÉLEK TÜKRE – MINT A GAZDÁJUK SZEME.
    .
    2. Freudi eltévedés:
    A csoportban hátul, az “ORBÁN VAGYOK” kézi tábla rúdjánál odatévedt egy nyilas-sapkás alak árpádsávos sállal. Bizonyára azt hitte, hogy most is a gárdagyűlésen van és nem a békemeneten…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  37. Ugye az arc sokat elarul. Mit olvastok le ezeknek az embereknek az arcarol?
    Nem ketlem hogy rendes – aranyos emberek akik segitenek masoknak stb.
    De nem sok ertelem ul ki az arcukra sajnos.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  38. http://index.hu/belfold/2012/03/24/a_magyar_nemzet_szerint_az_imf_magyarorszag_gyengulesere_spekulal/

    a Fidesz napilapja a magyar Völkischer Beobachter beindult az IMF kamuzásba. Persze azt nem írják meg a “felvilágosult” közönségüknek Bayerék, hogy az IMF előszobája az EU, és oda meg azért nem jut be ez ügyben a magyar kormány, mert mindeddig a Brüsszel által kifogásolt törvények közül eddig egyet sem voltak hajlandóak nemhogy módosítani, de még parlamenti tárgysorozatba venni sem.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (5 szavazatból)
  39. Sajnos a passzát szelet nem az ellenzék prtjai fújják, hanem más
    pártcsoport, a Vatikán – jelenleg – felmérhetetlen mérvű támogatásával.
    Ideje lenne észrevenni, hogy a Vatikán nemcsak a pápa és az egyházi állam,
    hanem a RK vallás központból irányitott szervezete. Országunkban a főcspás
    iránya az egyház vezető pozicójának megtartása és továbbfejlesztése, akár
    Európa más irányaiban is. Az egyház erejét erre összpontositja !
    eddig is erre összpontositottak. Gondold csak meg “elmútt nyóc év”!!!!!!
    Ugyan ki dolgozta ki és működtette ami az alatt történt. Hibásan gondolják,
    hogy csupán a két kretén “amortizőr” műve. Ők kisfiúk ehhez, bármennyire
    is mögöttük vannak a fideSS törzsszavazói. Ehhez egy évezredes gyakorlati
    tapasztalatokkal biró, direkt királysegitő, folytonos lelki terrort gyakorló,
    hivatásos tagokkal rendelkező szervezet támogatására volt szükség és
    ezután is nélkülözhetetlen. Ráadásul létrejött egy olyan hatalmi és
    törvényrendszer, mely a saját kivánságuk szerint bebetonozta helyzetüket.
    Csak a bolond nem látja, hogy a 2/3- ra hivatkozással végrehajtottak egy
    demokratikus berendezkedést megdöntő puccsot. Ugyanis hiába
    hivatkoznak arra, hogy 4 évenként választással eltüntethetők, ha maga a
    választás rendszere csalárdul módosult. Ha véletlenűl mégsem ők győznek,
    9 évre – vagyis 2 fordulóra – olyan akadályozó személyek befolyásolhatják
    az újonnan létrejött kormány munkáját, melyek – akár – lehetetlenné tehetnek
    minden változtatást.
    Nagyot téved az ellenzék minden pártja, ha mindezt nem veszi észre.
    Vagyis nem kiván felkészülni arra a feladatra, ami az ellenzék előtt áll.
    Láthatóan az EU-nak sem érdeke, hogy országunk e rendszerével EU
    tag maradjon. Ezért vannak szövetségeseink. Hiszen a kormány a
    Vatikán támogatásával tudta elérni a jelenlegi helyzetét. Mi történhet
    ezután az csak rajtunk múlik. Ha annyit teszünk mint eddig, legfeljebb
    arra ébredünk, hogy az EU-ból is kipenderülünk. A sültgalamb már
    fideSS szájába repült Rómából. Az EU országunkat a kormány
    tevékenységén mérlegeli.
    Rajtunk múlik a jövő. Marad, vagy megy ez a rablóbanda.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (5 szavazatból)
  40. Kedves Kekec!
    Ébredezünk, ébredezünk ?
    Semmi nem fog itt változni 2014-ig és utána sem nagyon mert, ha a fidesz 50% alatt fog teljesíteni, akkor is meg fogja nyerni a kormányalakítást a jobbikkal karöltve, efelől ne legyen kétsége senkinek. A Milla , a Szolidaritás jamborit játszik, csak az üstház a kondérral hiányzik. Ezekkel nem lehet változtatni, hisz már megkezdődött közöttük a széthúzás, utalok itt Árok Kornél un.ügyére.
    Ide biggyesztek egy mondókámat elgondolkodtatónak:
    Eleged van, ragadj fejszét,
    attól megy a “fej” szét.

    Ezt pedig most kaptam e-mailbe:

    VANNAK BENNE DÖCCENŐK, DE NEM JAVÍTOTTAM, AZ ALKOTÓ ÍGY HOZTA LÉTRE, VIGYE EL A BALHÉT.

    Jeles magyar kutatók megtalálták Petőfi Sándor:

    Itt van az ősz, itt van újra… című versének eredeti kéziratát.
    Az általunk ismert szöveg osztrák hamisítvány, az eredeti a (fülke) forradalomról és a (gazdasági) szabadságharcról szólott:

    Itt van az ősz, itt van újra, szép, mint mindig énnekem,
    De van, ami ennél is szebb; erről szól az énekem:
    Mint mikor a must borrá lesz; erjed és forr a dalom,
    Teljhatalmat adott nékem a fülkeforradalom.
    Felállok a hordócskámra, onnan szólok szerteszét,
    Hallgatom a részvényindex hullásának lágy neszét.

    - Húzz el onnan, rossz hordón állsz! Szól lentről a ráció,
    De hordócskámra nem hallatszik fel csak az ováció.
    - A hordód teli puskaporral, cselekedni kéne rég!
    Hosszú az a gyújtózsinór, és még csak a vége ég.
    - Vak ló viszi szekerünket, pont neki a falnak!
    Beszédetek hasztalan; mint harsona a halnak.

    Orrom alatt kis bajusz nő, és lendítem a karom,
    Eláll majd a fal az útból, mivel nagyon is akarom.
    A főügyész, a főbíró, főelnök, s a főbankár,
    Aki minket ellenőriz, vagy bármiben főbenjár;
    A mi kutyánk kölykei mind, lehet öt vagy hat alom,
    A lényeg, hogy megmaradjon kezünkben a hatalom.

    Nem tetszik az új alkotmány? Vannak benne viszály okok?
    Nemsokára módosítjuk: Én leszek a királyotok!
    Rengeteget spórolunk majd választáson, pártokon,
    Szövetségest is találunk koreai partokon.
    Itt hagyunk vén Európa, szűkmarkú vagy, le veled!
    Pénzed vártuk, nem pedig a neheztelő leveled.

    Aki kuruc; az nagyot fúj, és nem kicsit lehel,
    Címlapokra kerülünk, mint híres ősünk; Lehel.
    Ha kürtünkbe nagyot fújunk; világ bele siketül,
    Kína elvolt jól magában, majd nekünk is sikerül.
    Igaz nagyobb, na de tudjuk; a méret az nem minden,
    Jólét lesz itt már holnaptól, szinte minden szinten.

    És, ha netán nem sikerül, még akkor is megérte,
    Béget a nép továbbra is, nem haragszik meg érte.
    Államcsőd, és összeomlás nem probléma már nálam,
    Szimpátiatüntetésre gyűlik össze majd nyájam.
    Ha elbukom, vélem bukik majd az egész nemzetem,
    A leghíresebb magyar leszek, akit csak apa nemzett.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (5 szavazatból)
  41. Krémer Ferenc: „…a liberális demokrácia magyar változatát tényleg leszavazták az emberek 2010-ben. „
    Vagyis annak a doktriner liberalizmusnak sok tételét a honi társadalom egyszerűen alkalmatlannak találta arra, hogy azoknak a jegyében eljárva (törvényeket, rendeleteket hozva, bírói gyakorlatot kialakítva, oktatási és egészségügyi rendszert, szociálpolitikát, kultúrpolitikát, emberjogi nézetrendszert működtetve, stb.) a társadalmi feszültségek forrásai érzékelhetően a megoldódás felé mozduljanak el. Az SZDSZ sok, amúgy végiggondolásra valóban érdemes felvetését a gondolkodást serkentő ingerek szférájából a gyakorlati cselekvést megszabó nézetek szférájába utalták, ok nélkül. Nem csoda, hogy sok emberben elég volt egy kis sóvárgás egy bizonyos rendteremtés és határozottság iránt, és már fel is ismerte magában a Fidesz-szavazót.
    Ennek ellenére még ma sem folyik az ellenzék térfelén a vita arról, hogy melyek a Fidesznek azok a lépései, amelyeknek valamilyen (szükség szerint módosított) folytatása vagy átvétele nélkül nem is érdemes a következő választáson színre lépni. Pedig ilyenek vannak, akármennyire is kötelességüknek érzik némelyek az irtózást az ilyesmi hallatán. Pl. az, hogy a felsőoktatásba bekerülés túlságosan függ a családi háttér anyagi teherbíró képességétől, az baj, ezt fel kell számolni. De önmagában az, hogy tízezrekkel kevesebben jutnak be idén, mint tavaly, az talán már nem baj. Az tűrhetetlen, hogy mérnökjelölteknek az egyetemen még legyen tanulnivalójuk a középiskolás matematika anyagból. (Jelenleg van.) Arra nekünk nincs pénzünk, hogy az állam olyan fiatalok diákéletének az egyetemen folyó meghosszabbítását finanszírozza, akik életükben csak egyszer vették komolyan a tanulást (a gépjárművezetői tanfolyamon). És kár tagadni az is, hogy sokan lettek rokkantnyugdíjasok csalárd módon, és szentségtörés-számba ment volna lebuktatni őket (minden ilyen esetről tudtak azért jó sokan), mert hát hadd ügyeskedjen a szegény kisember. Ezeknek a leleplezése nagyon helyénvaló. (Én is ismerek olyat, aki akkor lépett erre az útra, amikor már azon is túl volt, hogy a gyerekének lakást vegyen. De hát így, rokkantként több pénzt tudott csinálni. Miért nem buktatta le senki? Se én, se más?) Szóval nekem is sok kifogásom van a jelenlegi gyakorlatokkal szemben, de egy ellenzéki jelentkezőtől is elvárnám, hogy ugyanolyan komolyan, sőt, komolyabban vegye pl. az ál-rokkantak élősködésének a megszüntetését. Természetesen meg kell szüntetni azt, hogy a rendőrség működtetése a behajtott bírságtól függjön, de a vezetés közbeni telefonálást és sok egyéb életveszélyes sofőrpimaszkodást is ki kéne irtani, akkora bírságokkal, amelyek az eredményhez kellenek. Drogügyben nem enyhítő körülmény a nehéz gyermekkor, azzal küzdjön meg másképp. Szóval a Fidesz-követőket és a bambákat is olyan politikai és társadalomszervezési kínálattal kell gondolkodóba ejteni, amelyben megláthatják, megfelelő változatban azokat az elemeket, amelyek annak idején a Fideszhez szippantották a szavazatukat. Amíg ezt meg akarjuk úszni, addig a Fidesz hatalmi helyzete biztos.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)

Írja meg véleményét!

 
KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos